Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Pisalem wlasnie o tym fimiku w watku migranckim, ameba umyslowa, nie da sie tego inaczej nazwac. 

Ona nawet nie zrozumiala co powiedziala. %-)

Bo to chorzy ludzie.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Ktoś parę słów prawdy o KKP i Braunie napisał i grzany jest temat podziału i żarcia się w PiS, a co za tym idzie kiepskich rokowań na prawicową koalicję, to zaczyna się pisanie ogólnikami o lewicy, rządzie i sprawach mogących uderzyć w PiS? :E 

Sorry za taką uwagę, ale to już po prostu nie pierwszy raz, gdy tak od czapy nagle następuje próba zmiany tematu w takich sytuacjach.

powiem szczerze, że nie skumałem na początku iż chodzi o mój post

Ponownie, sprawdźmy co się realnie dzieje.

1. Anna Maria Ż. Nie raczyłeś napisać o jaką konkretnie sprawę chodzi, czy o kilometrówki, czy o coś innego? Jak o kilometrówki to w to jest umoczona masa polityków, co wiadomo nie od dziś, skąd zatem taki wybór? Przypadek, czy chodzi o coś innego?

ogólnie + jej buta w mediach

W skrócie, może pozostać na wolności za granicą i odpowiadać z wolnej stopy, ale pod warunkiem że nie będzie utrudniał śledztwa i będzie się stawiał na każde wezwanie. Skoro nie wydano listu gończego znaczy że dotrzymuje zasad określonych w liście żelaznym.

Bydlak jest zawodowym przestępcą umoczonym w kilka afer finansowych i domniemane morderstwo. Ten list żelazny to z dzisiejszej perspektywy tylko legalizacja jego ucieczki żeby było tip top. Gościa nie ma.

3. Z dostępnych informacji Kral obecnie ubiega się o status świadka koronnego i prokuratura wie gdzie przebywa. 

dario-%C5%9Blepn%C4%85c.gif

To jakieś sprawdzone info? Bo jak tak, no to mamy kolejnego typa co to zajebał ileśset milionów za obecnego rządu i jest objęty jakimś parasolem ochronnym x D. 

edit: 

Cytat

Warto zaznaczyć, że Przemysław Kral nie jest obecnie podejrzany o popełnienie przestępstwa

popcorn-guy-relaxing.gif

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano

@nozownikzberlina

https://www.rp.pl/przestepczosc/art44882081-szef-zondacrypto-swiadkiem-koronnym-tajne-spotkanie-prokuratora-welny-z-przemyslawem-kralem

https://www.money.pl/gospodarka/szef-zondacrypto-swiadkiem-koronnym-prokuratura-negocjuje-7311710073653600a.html

https://biznes.interia.pl/polityka/news-tajemnicza-podroz-prokuratora-ws-zondacrypto-kral-swiadkiem,nId,23520094

https://www.gosc.pl/doc/9823837.Sprawa-Zondacrypto-Kral-zostanie-swiadkiem-koronnym

https://dorzeczy.pl/kraj/920446/przemyslaw-kral-swiadkiem-koronnym-szef-zondacrypto-w-kraju-zatoki-perskiej.html

chyba dość przekrojowo podane linki, więc może być prawda że ubiega się o taki status.

Co do Wszołka, to ponoć ten list żelazny dostał w 2019 roku przy sprawie mafii paliwowej. Kolejne podejrzenia o przestępstwa i to że pozostaje na wolności to faktycznie decyzje w osobnych postępowaniach. Lecz myślę że w tych decyzjach miał znaczenie fakt, że został wcześniej objęty takim listem i to wpłynęło na brak zatrzymania go do innych postępowań.

13 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

ogólnie + jej buta w mediach

No to zbyt ogólnie by rzucać takie oskarżenia. Ogólnie to jest skrajnie lewicowa, a to ma swoje konsekwencje w jej wypowiedziach. Jaki ma to związek z tym co napisałeś czyli 

13 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

okazuje się, ze jest wysoce wyrachowanym, doświadczonym krętaczem i dyma polskie społeczeństwo na kasę aż huczy

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, LeBomB napisał(a):

kto się ubiega? kral, czy prokurator?

jeszcze niedawno Radosław Sikorski prosił Krala żeby ten wrócił do polski i oddał pieniądze 

obraz.png.e088e6737c5bf3540ee34e1bdeeef821.png

dzisiaj, trzy miesiące później, ten sam Kral nie jest nawet podejrzany. Za to prokurator leci za nim cholera wie gdzie, żeby sobie pogadać o statusie świadka koronnego. Czyli gościu zapieprzył kasę, bo co do tego to nie ma wątpliwości, ale nie jest podejrzany, a ponad to prokuratura dąży do tego, aby był nietykalny i jeszcze drenował polskich podatników jako koronny, tych samych których oszukał na setki milionów.

Bardzo duży sukces rządu.

@nozownikzberlina

Co do Wszołka, to ponoć ten list żelazny dostał w 2019 roku przy sprawie mafii paliwowej. Kolejne podejrzenia o przestępstwa i to że pozostaje na wolności to faktycznie decyzje w osobnych postępowaniach. Lecz myślę że w tych decyzjach miał znaczenie fakt, że został wcześniej objęty takim listem i to wpłynęło na brak zatrzymania go do innych postępowań.

chyba w 2024 dostał zarzuty odnośnie suszka, a w 2025 według różnych źródeł (w tym siostry suszka) zniknął edit: nie zniknął, tylko legalnie wyjechał i nie wrócił

@nozownikzberlina

No to zbyt ogólnie by rzucać takie oskarżenia. Ogólnie to jest skrajnie lewicowa, a to ma swoje konsekwencje w jej wypowiedziach. Jaki ma to związek z tym co napisałeś czyli 

no ale to nie dymała choćby na tych kilometrówkach, czy dymała, ale inni tez, więc wszystko git?

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
56 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

kto się ubiega? kral, czy prokurator?

A czytałeś cokolwiek? Jak tak to chyba oczywiste kto się ubiega.

Śledztwo jest w trakcie, nie postawiono mu jeszcze żadnych zarzutów, trwa zbieranie materiału dowodowego. Zatem ubieganie się o status świadka koronnego to wybieg na przyszłość czyli zeznania obciążające innych w zamian za uniknięcie kary. 

Co do Wszołka to napisałem wszystko. Nowymi zarzutami nie anulowano mu listu żelaznego w innej sprawie i nie zadecydowano o podjęciu innych środków zapobiegawczych w jego sprawie. List żelazny blokuje również możliwość wydania międzynarodowego czy europejskiego listu gończego. 

U nas list żelazny dotyczy wyłącznie sprawy w której został wydany, ale międzynarodowo blokuje wiele procedur. Zatem wszystko to konsekwencja wydanego w 2019 roku listu żelaznego.

Godzinę temu, nozownikzberlina napisał(a):

no ale to nie dymała choćby na tych kilometrówkach, czy dymała, ale inni tez, więc wszystko git?

Napisałem poprzednio, że temat kilometrówek dotyczy praktycznie całej polityki. Uważam że kilometrówki powinny zniknąć w ogóle z rozliczeń polityków. Dlatego zapytałem, czy coś jeszcze, ale mam już odpowiedź potwierdzającą moje przypuszczenia, że nagle wygrzebujesz tematy zastępcze. 

Opublikowano
8 minut temu, LeBomB napisał(a):

A czytałeś cokolwiek? Jak tak to chyba oczywiste kto się ubiega.

No przejrzałem. Kuriozalna i zupełnie niezrozumiała sytuacja dla obserwatorów, jeszcze jak się odpali filmiki Waldemara Żurka a później Tuska do kompletu który dezinformował coś o ruskiej mafii to już zupełna komedia. 

Prokurator latający po świecie za bezwzględnym przestępcą żeby sobie pogadać jak jakiś piesek na posyłki to już w ogóle jakaś abstrakcyjna sytuacja. Gość powinien być w wiadomościach, z rękami skutymi kajdankami, a świat powinien oglądać tylko w momencie transportu na salę sądową. Ten drugi Wszołek tak samo. 

Przecież to jest niewyobrażalnie głupie, żeby prokurator leciał rozmawiać z przestępca do innego kraju, na warunkach przestępcy. Takie metody pokazują tylko i wyłącznie niemoc, jakąś kompletną nieudolność, albo celowe działanie tuszujące aferę. Patrząc na to co się w tej sprawie (i sprawach powiązanych) wyprawia, ostatnia opcja jest najrealniejsza.

20 minut temu, LeBomB napisał(a):

Co do Wszołka to napisałem wszystko. Nowymi zarzutami nie anulowano mu listu żelaznego w innej sprawie i nie zadecydowano o podjęciu innych środków zapobiegawczych w jego sprawie. List żelazny blokuje również możliwość wydania międzynarodowego czy europejskiego listu gończego. 

Przecież mógł zostać aresztowany właśnie w tych innych sprawach. Popełniono tutaj katastrofalny błąd. Dzisiaj wiemy, że Wszołek jest wspólnikiem Krala, więc tutaj nie ma żadnych przypadków. Są objęci parasolem ochronnym a wymiar sprawiedliwości robi wszystko, żeby oni za kratki nie trafili.

24 minuty temu, LeBomB napisał(a):

ale mam już odpowiedź potwierdzającą moje przypuszczenia, że nagle wygrzebujesz tematy zastępcze. 

jak chcesz to możemy gadać o rozłamie w pisie, ale to nie spowoduje, że bieżące afery rządu nagle znikną

Opublikowano (edytowane)

Kral uzyskał obywatelstwo Izraelskie, a przepisy ekstradycyjne Izraela mówią wprost, że Izrael nie wydaje swoich obywateli (są od tego wyjątki). To jest duże utrudnienie całego procesu. Nie jest niemożliwe ściganie go, ale najpierw musi mieć postawione zarzuty. Jeżeli zarzutów nie ma, a sam wystąpił o świadka koronnego, to fakt, że prokurator spotyka się z potencjalnym świadkiem koronnym lecąc do niego jest postępowaniem jak najbardziej możliwym. Tym bardziej jeżeli ma podwójne obywatelstwo i siedzi w Izraelu. 

Sprawa się skomplikowała i priorytetem w tym momencie będą posiadane przez niego informacje, a nie to gdzie przebywa.

Wszołek mógł być aresztowany jeżeli byłby w Polsce i taki nakaz zostałby wydany w związku z innym postępowaniem.

Edytowane przez LeBomB