Camis 6 345 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu 58 minut temu, Kamiyanx napisał(a): Umiarkowana prawica >>> skrajna prawica PIS to nie prawica, glosując na Morawieckiego wzmacniasz PIS bo oni po wyborach się znów zejdą.
Kris194 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Litości, mamy 2026 r a rozwiązania z dziedziny ochrony ludności jak sprzed 40 lat...
LeBomB Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 3 godziny temu, trepek napisał(a): Później jest próg 300 tys I to dopiero boli, szczególnie jak się przekroczy o 1gr i jesteś w plecy 8 tys na składkę. Dla kogoś kto przekracza 300 tys. rocznie składka wynosi około 18 tys. To 6% kwoty, a przypominam, że już górnego progu przychodu nie ma. Ja wiem że przedsiębiorcom marzyłoby się po staremu, gdzie w takim przypadku składkę roczną zapłaciłby coś około 700 zł. A najlepiej jeszcze od dochodu, wtedy nagle większość przedsiębiorstw miałaby same koszty a dochód niemalże zerowy. Dlatego @GordonLameman mówi o finansowaniu składek zdrowotnych przez ludzi na etatach, bo tam zawsze była składka procentowo od zarobków. Im więcej taki pracownik zarabia tym więcej składki odprowadzi. Jeszcze KRUS też powinien zostać uregulowany. Tylko wraz z regulacją składek powinno się zlikwidować patologie wyciągające kasę z NFZ. I tutaj @hubio dopisujesz sobie teorie spiskową do całego systemu korporacyjnego i w ogóle, a całość była dużo prostsza. W lipcu 2021 PiS zniósł limity wykonań w placówkach specjalistycznych. W styczniu 2022 wprowadzili polski ład z nową składką zdrowotną dla przedsiębiorców. Zatem najpierw umożliwiło się drenowanie kasy z NFZ, a potem wdrożyło się plan z czyjej kieszeni tę kasę uzupełniać. No ale dalej twierdzisz że to PiS Cię wspierał Godzinę temu, Camis napisał(a): PIS to nie prawica, Nie no PiS te kilkanaście lat temu skręcił częściowo w stronę prawicy.
Winter Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Godzinę temu, Camis napisał(a): PIS to nie prawica, glosując na Morawieckiego wzmacniasz PIS bo oni po wyborach się znów zejdą. Dokładnie. W dodatku z Braunem, bo nie będą mieli wyboru.
trepek Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 17 minut temu, LeBomB napisał(a): Dla kogoś kto przekracza 300 tys. rocznie składka wynosi około 18 tys. To 6% kwoty, a przypominam, że już górnego progu przychodu nie ma. Tak. Zapomniałeś tylko o jednym. Składkę zdrowotną zaczynasz opłacać sobie na początku roku i np przewidujesz, że zmieścisz się w danym roku w 300 tys. A przy podsumowaniu rocznym nagle zonk i ups, kurde, przekroczyłem o 1gr, trzeba dopłacić 8 klocków.
huudyy Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 28 minut temu, trepek napisał(a): A przy podsumowaniu rocznym nagle zonk i ups, kurde, przekroczyłem o 1gr, trzeba dopłacić 8 klocków. welp, można na początku roku odłożyć te 8k i się nie przejmować za 12 miesięcy. Inna sprawa, że nie mieć 8k zarabiając ponad 300 rocznie... 1 godzinę temu, Camis napisał(a): PIS to nie prawica, glosując na Morawieckiego wzmacniasz PIS bo oni po wyborach się znów zejdą. Może nie pod względem socjalu, ale za to pod względem polityki/lini partii? Zdecydowanie centro-prawica.
GordonLameman Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 33 minuty temu, trepek napisał(a): Tak. Zapomniałeś tylko o jednym. Składkę zdrowotną zaczynasz opłacać sobie na początku roku i np przewidujesz, że zmieścisz się w danym roku w 300 tys. A przy podsumowaniu rocznym nagle zonk i ups, kurde, przekroczyłem o 1gr, trzeba dopłacić 8 klocków. No to jest ból. Co gorsza nie sposób to tak do końca monitorować, bo przynajmniej w mojej branży listopad/grudzień są bardzo zajęte. Pamiętam, że mnie to kiedyś mocno zaskoczyło. Dlatego liniówka król
hubio Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu @LeBomB przeczytaj wszystko co napisałem, a nie po łebkach. Przecież cały wywód zacząłem właśnie od tego, że za Polski Ład odpowiada Morawiecki, a to polski ład podwyższył tą składkę. Celowo rozdzieliłem PiS od Morawieckiego i pisałem wyraźnie o wsparciu, ale czystego PiS bez Morawieckiego. W kontekście jego odejścia teraz - tak bez niego patrząc realnie na mnie osobiście miałem wsparcie z PiS. 11 godzin temu, LeBomB napisał(a): Ale PiS wspierał Cię wprowadzając taką składkę zdrowotną, której teraz jesteś przeciwny? jw 11 godzin temu, LeBomB napisał(a): Ponadto gołym okiem widać, że po prostu nie opłaca się przekraczać tego progu 60 tys. o jakieś kilka czy kilkanaście tysięcy. Tu masz składkę stałą liczoną bodajże 9% od średniej krajowej. To bardziej lekarze, programiści i inni dobrze zarabiający, windujący średnią krajową w górę powinni Ci w tym momencie przeszkadzać. Jak wiesz, że od lat nieznacznie przekraczasz próg 60 tys. to możesz np. zacząć odprowadzać dobrowolne składki chorobowe, które pomniejszą ogół składek społecznych przez co zmniejszasz przychód. Opcji i to legalnych jest kilka, wszystko zależy od tego o ile przekraczasz próg 60 tys. Ale zdajesz sobie sprawę, że 60k rocznie przychodu to jest 5k miesięcznie Toż to prawie minimalna krajowa. A to tylko przychód. Nawet licząc, że ktoś wykonuje same usługi to co najmniej z 1000 idzie mu na koszty. W handlu przy marzy 20% zostaje dochodu 1000zł... Więc powiedz mi jak przeżyć za 1000zł? Limit 60k został tak ustawiony celowo, żeby KAŻDY go przekroczył. Powtarzam to setny raz. do tego ten limit jest niespójny np. z małym ZUSem gdzie jest 120k nie mówiąc o VAT... Mój przykład to jest tylko przykład na to co robią politycy. Celowo wprowadza się nierealne progi czy niby ulgowe przepisy tylko po to, żeby mówić PRowo w mediach o "sprawiedliwej" składce czy daninie wiedząc doskonale, że nikt z tego nie skorzysta. Teraz mamy np. babciowe obwarowane 1000 warunków. 11 godzin temu, LeBomB napisał(a): Mówisz o tych korporacjach, które teraz muszą zmieniać totalnie system pracy, bo młodsze pokolenia nie są już takie chętne by poświęcać się dla pracodawcy tak jak starsze pokolenia? Coraz więcej firm szuka pracowników, którzy nie będą wybrzydzać, nie będą wybredni, nie będą narzekali na warunki, nadgodziny, godziny pracy, sposób organizacji pracy itd. i coraz trudniej znaleźć takich ludzi. Te obecne 9-10 latki dojrzewają w świecie, który im pokazuje, że można zarobić na pierdołach, na tym co się lubi, na czymś co wydaje się łatwe, przyjemne. Nie, nie można zarobić na pierdołach... Każdy kto tak myśli jest momentalnie weryfikowany przez rynek. 11 godzin temu, LeBomB napisał(a): W dobie rozwijającego się AI, to już w ogóle niektórzy zarabiają bardzo łatwo na czymś, co z perspektywy starszych robi się niezrozumiałe, bo jak na tym da się zarabiać. To będzie kolejne pokolenie ludzi, którzy najpierw będą próbowali takich rzeczy, a potem zderzą się z rzeczywistością i zaczną szukać pracy po takich korpo. Owszem, jednym się uda, innym nie i na rynek znów trafi masa 30-sto latków bez doświadczenia, ale za to obytych w influencerstwie, tworzeniu cyfrowych treści, streamowaniu, AI itd. Myślisz że korporacje biorą takich od tak? Korporacje wolą zautomatyzować proces niż zatrudniać ludzi, którzy się nie nadają. No ale tacy ludzie to też konsumenci, więc wg Twoich teorii muszą skądś mieć na produkty korpo. Skąd? Ano z pracy w MŚP, biurach, urzędach i całej gamie innych miejsc i zawodów, których korporacje nie przejmą, bo im się to nie opłaca. Ten system już działa... I to działa doskonale... Niewolnicy w jednych korpo są konsumentami innych korpo... A dymani są tu i tu... Tylko na razie właśnie są jeszcze miejsca jak urzędy, szkoły, fryzjerzy i wciąż bardzo wiele miejsc gdzie nie ma korpo. Ale za 30 lat będą już wszędzie. Dlatego pisałem, że współczuję obecnym 9 latkom. Bo póki jest jeszcze jaka taka konkurencja zarówno pomiędzy sami korpo, korpo a MŚP i JDG i korpo i państwem to korpo nie mogą zdjąć masek i zrobić co będą chcieli. Ale za 30 lat już będą mogli. A do tego będą mieć jeszcze Ai.
kalderon Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 1 godzinę temu, Kris194 napisał(a): Litości, mamy 2026 r a rozwiązania z dziedziny ochrony ludności jak sprzed 40 lat... W 2022 nie było ich w ogóle bo PiS de facto rozwiązał obronę cywilną...
GordonLameman Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 23 minuty temu, hubio napisał(a): Ale zdajesz sobie sprawę, że 60k rocznie przychodu to jest 5k miesięcznie Toż to prawie minimalna krajowa. A to tylko przychód. Nawet licząc, że ktoś wykonuje same usługi to co najmniej z 1000 idzie mu na koszty. W handlu przy marzy 20% zostaje dochodu 1000zł... Więc powiedz mi jak przeżyć za 1000zł? Limit 60k został tak ustawiony celowo, żeby KAŻDY go przekroczył. Powtarzam to setny raz. do tego ten limit jest niespójny np. z małym ZUSem gdzie jest 120k nie mówiąc o VAT... Te limity są dla osób, które wykonują to jako dodatkową działalność. I dalej - nie ani jednego powodu, abyś miał przywileje względem osób na etacie. Żadnego. Nie zatrudniasz żadnego pracownika, nie kreujesz wartości (gospodarczej) większej niż kasjerka biedronki. 23 minuty temu, hubio napisał(a): Mój przykład to jest tylko przykład na to co robią politycy. Celowo wprowadza się nierealne progi czy niby ulgowe przepisy tylko po to, żeby mówić PRowo w mediach o "sprawiedliwej" składce czy daninie wiedząc doskonale, że nikt z tego nie skorzysta. Teraz mamy np. babciowe obwarowane 1000 warunków. To pogrubione to absolutna bzdura. Warunki to programu AKtywny rodzic są tylko takie: - jesteś rodzicem dziecka - pracujesz - mieszkasz w Polsce - masz obywatelstwo/legalny odpowiedni pobyt w Polsce. Tyle. Nie ma żadnej weryfikacji dodatkowej. Tylko tyle. Piszesz znowu o rzeczach, o których nie masz pojęcia.
TheMr. Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 3 godziny temu, Kamiyanx napisał(a): Wolę Pinokia niż Tuska czy Brauna. Zresztą obecna ekipa robi taki sam cyrk jak poprzednia U, i nawet symetryzm się znalazł. Nono. Potwierdza to tylko tezę i argument wyżej.
nozownikzberlina Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu https://skarbiec.biz/prawo/podatki/odpowiedzialnosc-solidarna-vat-za-kontrahenta Cytat Uczciwa firma będzie mogła zostać zobowiązana do zapłaty VAT, którego nie rozliczył jej kontrahent. Uchwalona przez Sejm nowelizacja rozszerza odpowiedzialność solidarną na popularne usługi niematerialne, takie jak księgowość, reklama, doradztwo, hosting czy tworzenie oprogramowania. Eksperci ostrzegają, że przedsiębiorca może zostać oceniony przez fiskusa dopiero po latach, choć nie ma dostępu do rozliczeń podatkowych swojego usługodawcy. serio? xDDDDDDDDDDDDD
TheMr. Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 51 minut temu, huudyy napisał(a): welp, można na początku roku odłożyć te 8k i się nie przejmować za 12 miesięcy. Inna sprawa, że nie mieć 8k zarabiając ponad 300 rocznie... Zarabiając tyle się ma, ale czemu mam oddawać dobre wakacje państwu w ciągu roku, albo inwestycje w IKE? @GordonLameman Kolega Hubio jak na razie nie napisał żadnej prawdy na żaden temat w którym się wypowiada. Ciekawostka dnia. Edytowane 10 godzin temu przez TheMr.
huudyy Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 8 minut temu, TheMr. napisał(a): ale czemu mam oddawać dobre wakacje państwu w ciągu roku, albo inwestycje w IKE Bo na tym polegają podatki, że jak wpadasz w koszyk, to płacisz jak ludzie z tego koszyka? 🤔 Aronoł, życie.
LeBomB Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 53 minuty temu, hubio napisał(a): przeczytaj wszystko co napisałem, a nie po łebkach. Przecież cały wywód zacząłem właśnie od tego, że za Polski Ład odpowiada Morawiecki, a to polski ład podwyższył tą składkę. Celowo rozdzieliłem PiS od Morawieckiego i pisałem wyraźnie o wsparciu, ale czystego PiS bez Morawieckiego. W kontekście jego odejścia teraz - tak bez niego patrząc realnie na mnie osobiście miałem wsparcie z PiS. Przeczytałem, tylko Ty oddzielasz sobie Morawieckiego bo tak Ci teraz wygodniej, a to przecież nie była jego autonomiczna decyzja, a całość później musiała zostać przegłosowana. Przypomnieć Ci jak wyglądało głosowanie? https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/Glosowanie.xsp?posiedzenie=38&glosowanie=59 Cały PiS za. Zatem czy wydzielanie tutaj Morawieckiego ma sens? Jak tak to może zaczniemy dzielić w takim razie pozostałe decyzje wszystkich rządów indywidualnie? 53 minuty temu, hubio napisał(a): Ale zdajesz sobie sprawę, że 60k rocznie przychodu to jest 5k miesięcznie Toż to prawie minimalna krajowa. A to tylko przychód. Ale zdajesz sobie sprawę, że z minimalnej krajowej też są odprowadzane różne podatki i stanowią one 1/3 pensji brutto i jeszcze pracodawca dokłada do tego? Ponadto próg jest do 300 tys. i napisałem coś o przekraczaniu 60 tys. czytałeś? 53 minuty temu, hubio napisał(a): Nie, nie można zarobić na pierdołach... Każdy kto tak myśli jest momentalnie weryfikowany przez rynek. Znam gościa, który pierwszy milion zarobił na grzebaniu w ciucholandach za markowymi ciuchami. Obecnie sam prowadzi biznes, który wstawia ciuchy do ciucholandów, a to co lepsze wygrzebane sprzedaje osobno. Czy to nie jest dorabianie się na pierdołach? Oczywiście że jest. Chłop znalazł sobie niszę i ją wypełnił robiąc z tego biznes. Co do całej reszty ogólnie to powiedz to różnej maści influencerom, twórcom treści cyfrowych różnego rodzaju, ludziom zarabiającym w grach itd. itd. Tylko znów, napisałem przecież, że rynek ich zweryfikuje i nie każdy tam miejsce znajdzie. No nie wiem kto tu po łebkach czytał... A resztę odrzuciłeś, bo przecież nie pasuje do Twojej narracji o korpo... Napisałem Ci dzisiaj co kryło się za całym polskim ładem do którego teraz dorabiasz teorię o niszczeniu JDG, MŚP i przejmowaniu przez korpo. 19 minut temu, nozownikzberlina napisał(a): serio? xDDDDDDDDDDDDD To przeczytaj dalej i sam się zastanów czy nigdy nie słyszałeś nigdzie o przekrętach na VAT w ten sposób Cytat Zgodnie z projektem nowelizacji ustawy o VAT nowy załącznik nr 16 obejmie 12 grup usług. Na liście znalazły się między innymi: usługi związane z oprogramowaniem i doradztwem informatycznym, hosting i zarządzanie stronami internetowymi, usługi rachunkowo-księgowe, doradztwo biznesowe i zarządzanie, doradztwo architektoniczno-budowlane, badania naukowe i prace rozwojowe, reklama i badania rynku, usługi związane z zatrudnieniem, administracyjna obsługa biura. Rząd uzasadnia zmianę skalą wykorzystywania usług niematerialnych do wystawiania pustych faktur i nieuprawnionego odliczania podatku. Ponieważ wykonanie kampanii reklamowej, analizy lub usługi doradczej trudniej zweryfikować niż dostawę fizycznego towaru, właśnie takie faktury mają być wykorzystywane do wyłudzania VAT. Ich brzuchy i koryto jest utrzymywane z pieniędzy ludzi. Im więcej ludzie będą robili przekrętów by unikać ich utrzymania, tym bardziej "opiekuńcze" (lub jak kto woli policyjne/opresyjne) prawo będzie uchwalane. Sami sobie (ogółem jako ludzie) wychowaliśmy takich pożeraczy kasy i sami jako ludzie robimy sobie dalej krzywdę, a potem narzekanie, że gotowanie żaby, że zaciskanie pętli itd. Edytowane 10 godzin temu przez LeBomB
hubio Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) @LeBomB to jest właśnie wielkie pytanie na ile polski ład był autorskim programem Morawieckiego, a na ile nie. Z tego co obecnie mówi np., że musiał wszystko konsultować itp to akurat wydaje mi się, że w tym programie dostał po prostu zielone światło od Kaczyńskiego. Na zasadzie - nie znam się na gospodarce, niech Mateusz robi co chce... Czy mi wygodnie rozdzielać? Tu nie o wygodę chodzi tylko o odpowiedzialność. Zakładając, że polski ład był w całości dzieckiem Morawieckiego to bez tego - jak pisałem miałem wsparcie z PiS. A to, że sejm głosował i cały PiS? To tylko formalność jak było dogadane, że ma zielone światło od Kaczyńskiego. Co do progów. To problem nie polega nawet w progach tylko kwotach. Składka liczony pow 300k jest ok. Powyżej 120k też powiedzmy, że ok. Chodzi o to, że 1 progiem powinno być 120k tylko sobie obliczyli, że z 70% ryczałtowców mieści się do 120k więc dowalili 60k żeby każdy przeszedł. Dodatkowo składki nie można odliczyć od podatku itp. Jak pisałem - od polskiego ładu daniny publiczne mi wzrosły 3x tyle. A jeszcze byli tak bezczelni, że zaczęli po tym w mediach zachęcać ludzi do przechodzenia na ryczałt... Xdd Polskie państwo, ale nie tylko w wykonaniu PiS(Morawieckiego) potrafi mocno uderzyć w najsłabsze grupy podczas gdy takie DPD (o czym mówi Brzozka) płaci jak on wyliczył jakieś 3%. Zagraniczne sieci handlowe wciąż są chyba zwolnione z podatku? To państwo, ale generalnie rządy są pod butem korpo i na kolanach. Więc uderzają tam gdzie mogą. Jako jedyny w miarę się postawił PiS zwiększając minimalną, wprowadzając podatek bankowy itp tylko był na tel głupi, że jednocześnie niszczył praworządność czy walczył z kobietami więc nawet media nie musiały szukać sztucznych powodów do ataków. Wystarczyło samo to. Gdyby nie te kwestie to rządziliby jak Orban z 20 lat... Edytowane 10 godzin temu przez hubio
Klakier1984 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 22 minuty temu, huudyy napisał(a): Bo na tym polegają podatki, że jak wpadasz w koszyk, to płacisz jak ludzie z tego koszyka? 🤔 Aronoł, życie. Nie wsadzaj kija w mrowisko. Podatki są po to żeby unikać ich płacenia, a jak wiadomo statystyczny Kowalski nie da rady od nich uciec. Tymczasem Ci, dla których są one i tak absurdalnie niskie wolą cały czas kombinować jak tu ich nie zapłacić bo przecież lepiej na dobre wakacje jechać. Edytowane 10 godzin temu przez Klakier1984
TheMr. Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) 37 minut temu, huudyy napisał(a): Bo na tym polegają podatki, że jak wpadasz w koszyk, to płacisz jak ludzie z tego koszyka? 🤔 Aronoł, życie. No tak, ale ponownie, podatki są po to by je ciąć jak korpo, ma zostać jak najwięcej zysku i kapitał ma zarabiać później. Ten który ma 300k, będzie narzekał na te 8k ze musi zapłacić, bo jednak na coś innego mógłby je spożytkować. I ten co zarabia 300k będzie uważał że wystarczająco dużo podatków już płaci. Edytowane 9 godzin temu przez TheMr.
GordonLameman Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 10 minut temu, hubio napisał(a): @LeBomB to jest właśnie wielkie pytanie na ile polski ład był autorskim programem Morawieckiego, a na ile nie. Z tego co obecnie mówi np., że musiał wszystko konsultować itp to akurat wydaje mi się, że w tym programie dostał po prostu zielone światło od Kaczyńskiego. Na zasadzie - nie znam się na gospodarce, niech Mateusz robi co chce... Czy mi wygodnie rozdzielać? Tu nie o wygodę chodzi tylko o odpowiedzialność. Zakładając, że polski ład był w całości dzieckiem Morawieckiego to bez tego - jak pisałem miałem wsparcie z PiS. A to, że sejm głosował i cały PiS? To tylko formalność jak było dogadane, że ma zielone światło od Kaczyńskiego. Fajne zmyślanie. 10 minut temu, hubio napisał(a): Co do progów. To problem nie polega nawet w progach tylko kwotach. Składka liczony pow 300k jest ok. Powyżej 120k też powiedzmy, że ok. Chodzi o to, że 1 progiem powinno być 120k tylko sobie obliczyli, że z 70% ryczałtowców mieści się do 120k więc dowalili 60k żeby każdy przeszedł. Dodatkowo składki nie można odliczyć od podatku itp. Jak pisałem - od polskiego ładu daniny publiczne mi wzrosły 3x tyle. A jeszcze byli tak bezczelni, że zaczęli po tym w mediach zachęcać ludzi do przechodzenia na ryczałt... Xdd Bo do tamtej pory ryczałtowcy płacili żałośnie mało, co nigdy nie powinno mieć miejsca. Szacunek co do ludzi na ryczałcie oczywiście wzięty z tyłka. I dobrze, ze wzrosły - bo jak pisałem nie ma powodu, aby ciężar utrzymania państwa leżał na kasjerkach, a nie na kimś kto nawet pracowników nie zatrudnia. I nie, nie porównuj się do przedsiębiorców, którzy prowadzą działalnosć z pracownikami. To coś zupełnie innego. 10 minut temu, hubio napisał(a): Polskie państwo, ale nie tylko w wykonaniu PiS(Morawieckiego) potrafi mocno uderzyć w najsłabsze grupy podczas gdy takie DPD (o czym mówi Brzozka) płaci jak on wyliczył jakieś 3%. Zagraniczne sieci handlowe wciąż są chyba zwolnione z podatku? To państwo, ale generalnie rządy są pod butem korpo i na kolanach. Więc uderzają tam gdzie mogą. Jako jedyny w miarę się postawił PiS zwiększając minimalną, wprowadzając podatek bankowy itp tylko był na tel głupi, że jednocześnie niszczył praworządność czy walczył z kobietami więc nawet media nie musiały szukać sztucznych powodów do ataków. Wystarczyło samo to. Gdyby nie te kwestie to rządziliby jak Orban z 20 lat... Wbij sobie do głowy: najsłabsza grupa to etatowcy. I to oni właśnie mają wyższe obciążenia podatkowe niż ty. Dlatego nalezy dązyć do ich wyrównania. I znowu się mylisz co do diagnozy PiS, co kilkukrotnie ci wyjaśniono: zwiększanie płacy minimalnej napędziło inflację i efektem jest spadek wartosci nabywczej pieniądze (sprawdź w wiki co to).
oldfashioned Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu To rownie dobrze trzeba narzekac na caly kwote podatku, a nie tylko te marne 8k. Przeciez mozna to lepiej spozytkowac.
TheMr. Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu To zależy. W głowach CEO pewnie siedzi całość podatku, a najlepiej zwolnienie na 25 lat. Dla przeciętnego Kowalskiego który nie wie że płaci podatki to nie ma znaczenia. Dla kogoś kto zarabia 300k ale ma świadomość społeczną jakąkolwiek to 8k będzie uważał za mały podatek, a dla osoby która nie ma tego pojęcia to będzie narzekał. Optymalizacja niezależnie, będzie wszędzie a i tak będą tracić ludzie na etacie bo to ostatni organizm w przewodzie pokarmowym.
nozownikzberlina Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 59 minut temu, LeBomB napisał(a): To przeczytaj dalej i sam się zastanów czy nigdy nie słyszałeś nigdzie o przekrętach na VAT w ten sposób wiadomo, że zwykłego obywatela jest łatwiej oskubać z forsy, bo nie ma kontaktów, nie jest w żadnej mafii vatowskiej. Opresyjne państwo wybiera tę drogę, zgodnie z mottem "silni wobec słabych, słabi wobec silnych".
huudyy Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) 47 minut temu, hubio napisał(a): to jest właśnie wielkie pytanie na ile polski ład był autorskim programem Morawieckiego, a na ile nie. Z tego co obecnie mówi np., że musiał wszystko konsultować itp to akurat wydaje mi się, że w tym programie dostał po prostu zielone światło od Kaczyńskiego. Na zasadzie - nie znam się na gospodarce, niech Mateusz robi co chce... Czy mi wygodnie rozdzielać? Tu nie o wygodę chodzi tylko o odpowiedzialność. Zakładając, że polski ład był w całości dzieckiem Morawieckiego to bez tego - jak pisałem miałem wsparcie z PiS. A to, że sejm głosował i cały PiS? To tylko formalność jak było dogadane, że ma zielone światło od Kaczyńskiego. Aha, czyli nie jego wina, można się rozejść, w końcu Kaczyński dał mu zielone światło XDD 47 minut temu, hubio napisał(a): Jak pisałem - od polskiego ładu daniny publiczne mi wzrosły 3x tyle. A jeszcze byli tak bezczelni, że zaczęli po tym w mediach zachęcać ludzi do przechodzenia na ryczałt... Xdd Czyli od czasów PISu składki wzrosły Ci trzykrotnie przez Pinokia, a i tak chcesz na niego głosować? 47 minut temu, hubio napisał(a): Zagraniczne sieci handlowe wciąż są chyba zwolnione z podatku? O czym ty mówisz? Najpierw doczytaj na jakiej zasadzie zagraniczne korpo optymalizują podatki, a nie piszesz głupotę za głupotą. 47 minut temu, hubio napisał(a): Jako jedyny w miarę się postawił PiS zwiększając minimalną, Która w horrendalny sposób nakręciła spiralę inflacyjną, zajebisty plan. 46 minut temu, Klakier1984 napisał(a): Nie wsadzaj kija w mrowisko. Podatki są po to żeby unikać ich płacenia, a jak wiadomo statystyczny Kowalski nie da rady od nich uciec. Tymczasem Ci, dla których są one i tak absurdalnie niskie wolą cały czas kombinować jak tu ich nie zapłacić bo przecież lepiej na dobre wakacje jechać. Ratka za Merca sama się nie spłaci 5 minut temu, nozownikzberlina napisał(a): wiadomo, że zwykłego obywatela jest łatwiej oskubać z forsy, bo nie ma kontaktów, nie jest w żadnej mafii vatowskiej. oho, obudził się XD Prawdy oświecone przedstawiasz. Edytowane 9 godzin temu przez huudyy
GordonLameman Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 52 minuty temu, hubio napisał(a): Zagraniczne sieci handlowe wciąż są chyba zwolnione z podatku? Zagraniczne sieci handlowe nigdy nie były zwolnione z podatku - to urban myth, który był powtarzany na straganach targowych przez małych oszustów podatkowych co ani paragonu, ani rachunku ani nic nie wystawiali
hubio Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 51 minut temu, huudyy napisał(a): Aha, czyli nie jego wina, można się rozejść, Jego 51 minut temu, huudyy napisał(a): w końcu Kaczyński dał mu zielone światło XDD dał 51 minut temu, huudyy napisał(a): Czyli od czasów PISu składki wzrosły Ci trzykrotnie przez Pinokia, a i tak chcesz na niego głosować? Zacytuj gdzie to napisałem? Wiem, że upał...
Rekomendowane odpowiedzi