Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skąd wiesz. Obecnie masa gier, przede wszystkim krajobrazow i niektorych scen wygalda fotorealistycznie. Najwiekszy problem jest z ludzmi, zwierzetami. Lub w zlozonej scenie gdzie jest sporo światła z róznych źródeł. Zreszta on o tym powiedział, że krajobraz jest łatwiejszy. Natomiast czesto minimika twarzy i jej naturalnosc stanowią spore wyzwanie.

Opublikowano

Pomyśl logicznie to dojdziesz do tego samego wniosku a nie łykasz marketing jak pelikan.

2 minuty temu, galakty napisał(a):

A czy na pewno żyjemy w rzeczywistości? Może sami jesteśmy symulowani i dążymy żeby symulować w symulacji? :) 

A co to w sumie za różnica. :E

Opublikowano

nV porównała wydajnosc w PT do GTX 1000 , gdzie tam był software path tracing. Wyszlo im że najnowsze karty z serii 5000 sa okolo 10 000 razy szybsze. Tylko, że to porównanie sprzetowego RT/PT do softwarowego. Podobnie RTX z serii 2000 sa kilkadziesiat razy szybsze.

Opublikowano
Cytat

Additionally, we are working to address long compilation times and in-game stuttering by evolving shader handling to distribute precompiled shaders during the game download rather than at runtime.

Ja pierdzilę. Ja, nie programista, nie dev, pisałem rok czy dwa temu, że nie rozumiem czemu tak nie robią. Myślałem, że może się mylę, czegoś nie wiem.

Ale nie. Oni to po prostu z(rą)bali i olali. Tak po prostu. Nie pierwszy raz.

Po prostu nikogo to nie zainteresowało.

Opublikowano

W sumie to on tam mówił o dziesiątkach tysięcy nie milionach :E

I po prostu powiedział ze jest nie możliwy aktualnie sprzętowo kolejny taki skok wydajności (martwe prawo moora) i ze raczej nie zdarzy już się on za jego życia wiec używają AI aby załatać te dziurę.

• Upvote 1
Opublikowano

Samsung juz klepiej w 2nm. Cos tam bedzie polepszenie w klasycznym node pewnie do 1nm albo troche ponizej. Potem beda szukali innych rozwiązań. Poza tym. Intel 14nm ++++++ pokazał że dosc sporo mozna wycisnąć z tego samego node stale go ulepszajac.

Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Samsung juz klepiej w 2nm. Cos tam bedzie polepszenie w klasycznym node pewnie do 1nm albo troche ponizej. Potem beda szukali innych rozwiązań. Poza tym. Intel 14nm ++++++ pokazał że dosc sporo mozna wycisnąć z tego samego node stale go ulepszajac.

Ile ulepszyli? Od skaylake ten sam ipc tylko może rdzeni dochodziło a dalej max na poziomie 5ghz -5.2 jak od kabylake tylko bez uciekanie się w ciekły metal. Czekamy na nową budowę tranzystora jak i inną koncepcję zasilania go. Tyle ile można się po tym spodziewać już ci sami wytwórcy mówią.

Opublikowano
W dniu 13.03.2026 o 23:10, Smalec napisał(a):

Masz AiO? Jeśli tak to sprawdź blokopompę. Ja najpierw myślałem że to GPU, potem łeb wkładałem do obudowy jak debil, bo podejrzewałem sekcję zasilania CPU, a finalnie skończyło się awarią liquid freezera 2, który nieznośnie skwierczał/piszczał pod obciążeniem.

Sprawdziłem. Słychać to bezpośrednio z karty, więc wygląda na to, że to właśnie ona.

Opublikowano

Ciekawe co na to twórcy, bo wygląda to tak jakby kompletnie to zmieniało charakter gry. I pytanie czy u każdego da to ten sam efekt? Ciekawe też jak AI będzie konsekwentne w tym co "poprawi", skoro to ma działać w czasie rzeczywistym? Czy postać, którą tak "poprawi" będzie tak samo wyglądała kilka scen dalej? :D