Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Wystarczy że dasz up to 6x i target frame rate np 85-90 i bedzie Ci sie zmieniac od 1x do 2x

Ale że wartości niecałkowite też (np. 1.3x, 1.5x, 1.8x, itd.) czy tylko przeskakuje 1x-2x?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Paw79 napisał(a):

Ale że wartości niecałkowite też (np. 1.3x, 1.5x, 1.8x, itd.) czy tylko przeskakuje 1x-2x?

Az tak dobrze to nie ma. 1.3x to bys mial 1fpsa  jako 1/3 obrazu najpewniej sama gore

image.thumb.png.ff5c787b506d9339108768db2be2c4b6.png

A potem nastepna normalna. W kazdym badz razie dziala 1x i 2x jako DFG. Ale potrzeba tego na prawde znikoma. To by musiala byc gra z jakims potwornie wysokim rozrzutem FPS. Zeby cos takiego sie przydalo komus realnie

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano

W sumie jeżeli leci czasami 1x, a czasami 2x, to rezultat i tak identyczny jak przy MFG na wartościach niecałkowitych.

Np. 3 klatki 1x (prawdziwe) i po nich MFG 2x (1 klatka prawdziwa i 1 sztuczna), to tak jakby MFG 1.2x na przestrzeni tych pięciu klatek. :P  

Opublikowano

No wlasnie, że nie. Bo jak ustawilem 85fps to musialo zbic do 50 i sie tam przebujac troche zeby weszlo 2x i odrazu 95fps, Potem musi wbic tak na 120-130fps zeby znowu zrzucilo do 1x. A cos takiego na prawde rzadko sie zdarza. Dlatego tak jak napisalem Ci powyzej. Tylko w grze w ktorej jest duzy rozrzut FPS, Czyli grasz normalnie na 1x ale jak jest bardzo trudna scena to wrzuci Ci 2x. Cos takiego jest np w RE:R gdzie 1sza scena jest wyjatkowo trudna a reszta gry działa o 50% szybciej. Z tym, że cos takiego musialoby byc na przestrzeni calej gry. Bo tak masz tylko demanding entry i reszta juz hula normalnie. Wiec tez to jest tak na dobra sprawe zbedne do tej gierki. Moze ktos zna jakies gry z duzym rozrzutem FPS to wtedy moze sie przydac. W ciezszych scenach bedzie sie 2x zalączało. 

Opublikowano
16 minut temu, Paw79 napisał(a):

@sideband

Skoro MFG może wstawiać 5 sztucznych klatek na jedną prawdziwą, to dlaczego nie mógłby wstawiać 1 sztucznej klatki na dwie prawdziwe.

Albo 1 sztuczną na trzy prawdziwe, itd.

Zapytaj NV ;)

Poza tym jak będziesz miał OLED-a to Ci szybko przejdzie ochota na dynamiczny FG.

Opublikowano

Czemu masz załóżmy 175hz. Ustawiasz frame target 140fps i sie ładnie przelacza pomiedzy x2 a x3

13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Czemu masz załóżmy 175hz. Ustawiasz frame target 140fps i sie ładnie przelacza pomiedzy x2 a x3

@Paw79 https://drive.google.com/file/d/1DaAwudUtFK6qgYY30WbQJgy7nqQ-5pU5/view?usp=sharing 

Mozesz sobie zerknąc serio te FGx2 zeby sie załączylo to niezle trzeba sie napocic prog ustawiony na 85fps

Opublikowano

Nawet na QD nie tak łatwo ustawić by nie było migotania i przy korzystaniu z FG nawet dynamicznego muszę trzymać pewnych progów i mieć skałę. 

To co pokazuje soft to nie jest dokładnie to co wlatuje na monitor na sofcie monitora są dosyć sporawe wahania odświeżania, a nie soft wykazuje skałę jeżeli chodzi o ilość klatek z FG ;)

A jak nie widzisz migotania sobie odpal telefon i lukaj nawet jak Ty gołym okiem pewnych rzeczy nie widzisz to przekłada się to na szybkie zmęczenie oczu.

Opublikowano

Maxmaster027, proszę mi wytłumaczyć, dla czego ludzie kupują monitory z odświeżaniem powyżej 120 HZ ? 500HZ -> 1000HZ ? Dla czego ?

120HZ i oko nie ma prawa wyłapać klatkowania. Która karta w nowych grach potrafi bez dopalaczy dać więcej, niż 120 HZ/FPS ?

Opublikowano

Głównie były potrzebne aby dac przewagę (najczesciej minimalną aczkolwiek na wysokim poziomie nawet te male roznice sa widoczne), niski inputlag dobra responsywnosc, nawet jak sa dropy FPS to i tak zawsze sa mniejsze i mniej odczuwalne. Wysoka plynnosc. 

Nie no róznice miedzy 120hz a 175hz widac. Miedzy 60hz a 120Hz widac jeszcze bardziej. Ale tak samo i pomiedzy 240hz a 175hz jest odczuwalna roznica. Tak jak i 360Hz miedzy 240hz + 50% glównie smooth motion. Mniejszy persistance blur itp . 

Natomiast pulsary zostały wymyslone po to, aby nie trzeba bylo 500fps tylko to samo odczucie plynnosci pojawi sie przy 250hz/fps. Poza tym mi pasuje 80-100fps. Moge tak grac. Czy lepiej sie gra na 300fps? No na pewno. 

1000Hz chciało by sie miec. 

A jeżeli sie pytasz że okolo nie widzisz wiecej jak 60fps  czy tam ile. Tego nie wiem. Ale jest cos takiego jeszcze jak desynchronizacja. Po to uzywasz Gsync zeby miec synchro monitora i karty graficznej. Takie Gsync miedzy okiem a monitorem nie ma. I pewnie tez dlatego kazdy odczuwa roznice miedzy 240 a 500hz

33 minuty temu, sideband napisał(a):

Nawet na QD nie tak łatwo ustawić by nie było migotania i przy korzystaniu z FG nawet dynamicznego muszę trzymać pewnych progów i mieć skałę. 

To co pokazuje soft to nie jest dokładnie to co wlatuje na monitor na sofcie monitora są dosyć sporawe wahania odświeżania, a nie soft wykazuje skałę jeżeli chodzi o ilość klatek z FG ;)

A jak nie widzisz migotania sobie odpal telefon i lukaj nawet jak Ty gołym okiem pewnych rzeczy nie widzisz to przekłada się to na szybkie zmęczenie oczu.

Sprawdzalem to swiezo po tym jak kupilem monitor, nic nie migotalo nawet przy 50hz z gsync. Co innego TV 

W ten sposob tez mozna sprawdzic czy np pilot dziala itp

Opublikowano
27 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Sprawdzalem to swiezo po tym jak kupilem monitor, nic nie migotalo nawet przy 50hz z gsync. Co innego TV 

W ten sposob tez mozna sprawdzic czy np pilot dziala itp

Proszę Cię masz OLED i każdy miga nawet QD.

Nie chodzi o stałe 50hz tylko o szybkie zmiany odświeżania lub skoki frametime i masz dyskotekę na ekranie. 

Takie są fakty niestety ;)

Opublikowano

Nie da się zauważyć więcej, niż 120hz (to i tak przesada) ALE jak ma się wbite do głowy, że im więcej HZ, to jest lepiej.

Proszę mi podać sensowne wyjaśnienie, dla czego użytkownicy komputerów tak bardzo chcą mieć np. 500HZ monitor ?

Proszę mi przedstawić  jakąkolwiek kartę grafiki, która potrafi osiągnąć taki FPS ? 

Nie ma takiej opcji, za to jest propaganda i nagonka, że ja lepiej widzę, a w sklepie okulary zakłada :P 

Opublikowano
Teraz, leven napisał(a):

Nie da się zauważyć więcej, niż 120hz (to i tak przesada) ALE jak ma się wbite do głowy, że im więcej HZ, to jest lepiej.

Proszę mi podać sensowne wyjaśnienie, dla czego użytkownicy komputerów tak bardzo chcą mieć np. 500HZ monitor ?

Proszę mi przedstawić  jakąkolwiek kartę grafiki, która potrafi osiągnąć taki FPS ? 

Nie ma takiej opcji, za to jest propaganda i nagonka, że ja lepiej widzę, a w sklepie okulary zakłada :P 

Ok kumam o co chodzi. Sprawdziłem Twoją sygnę, Twój telewizor ma dokładnie 120Hz więc na siłę dorabiasz kolejną teorię jak przy 5060ti 16GB.
Ja wiem, że to nasza przywara narodowa - "każda sikorka swój ogon chwali" no ale bez przesady.

Opublikowano
4 minuty temu, leven napisał(a):

Musisz zobaczyć oleda. Przy przewijaniu tekstu/przesuwaniu okien jak drut widzę mocno zauważalną różnicę między 240, a 360Hz. 

Przeciętne oko widzi różnicę do 600Hz. Czułe oko do 1000 Hz ;)

• Haha 1
Opublikowano

Tak, macie sokoli wzrok.

15 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie troluj

Podaj nazwę karty, która potrafi wyświetlić np. 360FPS. Nie ma takiej karty. To po co mi matryca z np. 500HZ ?

Max, nie chciałem Ciebie obrazić, szukam sensu.