Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sam na tej zasadzie zmieniłem rtx3070 na 5060ti 8gb, choć jeszcze 3060ti gddr6x był pomiędzy, aby sprawdzić mały rozmiar przy 225W. :E 
Wszystko używane, ale na 5060ti mam dowód zakupu. Pomijając zabawy w PTM7950 i zmianę termopadów na ampere to wyszło mnie to na 0 lub nawet plus.
Tylko jeden wentylator czasem terkocze... Przynajmniej mam retro dźwięki niczym przy HDD. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, voltq napisał(a):

zazwyczaj robie tak ze jak sprzet zbliza sie do konca gwarancji to wymieniam na nowy , gram w gierki tylko na PC

To jest bardzo dobra taktyka, ale nie w obecnych czasach. Teraz nowe są niewspółmiernie drogie a używanych ludzie nie chcą kupować jak zbyt wywindujesz cenę, taką starszą serię 4000 to każdy szuka jak najtaniej. Na OLX czy Allegro Lokalnie wisi tego pełno, z kolei za niską cenę się nie opłaca sprzedać. 

Edytowane przez Mark_
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, voltq napisał(a):

zazwyczaj robie tak ze jak sprzet zbliza sie do konca gwarancji to wymieniam na nowy , gram w gierki tylko na PC

Wymieniasz teraz, albo wymieniasz w 2028 roku na droższego RTX 6080, bo tanio raczej nie będzie.

• Upvote 2
Opublikowano

Tanio, a przynajmniej normalniej będzie kiedyś, więc kwestia do czego potrzeba i jak długo można czekać. 

Obstawiam krach w 2027r, gdy idioci od inwestycji zorientują się że robotyka bez fabryk w USA to dalej chiński przemysł, bo energetyka oraz cyfrowy syf jeszcze ich nie otrzeźwił.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

nie poleci do Santa Clara i nie wysadzi w pizdu folwarku Huanga Jensena

Przypomniało mi się jak byłem w Santa Clara i oddałem pclaba w ofierze dla Jensena.

Jak pclab skończył każdy wie :D :D:D

8MYdlxK.jpeg

• Haha 2
Opublikowano

Przy autach wyjeżdżasz z salonu i już -35%. Elektronika to ostatnio towar spekulacyjny jak ma pamięci ulotne i nand nawet.

17 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Niekoniecznie. Ma to logiczne uzasadnienie i jest to powszechna sprawa. Zmieniając sprzęt relatywnie świeży i "coś jeszcze wart" na ten nowszy - kosztuje Cię to mniej niż musiałbyś zapłacić za jego odpowiednik w momencie kiedy Twój sprzęt szlag trafi albo będzie zupełnie niedomagał. Ludzie robią tak z autami, maszynami, wszelkiego rodzaju sprzętem i jest to powszechne. Po prostu się to opłaca. Czy jest to moralne w stosunku do tych którzy nie mogą sobie na takie coś pozwolić? Sprawa jak najbardziej dyskusyjna. Ale to że każdy inaczej wartościuje przedmioty i ludzie są w różnej sytuacji ekonomicznej to oczywista oczywistość na którą ani ja ani Ty nie mamy wpływu. Ja pisałem nie raz i powtórzę, życzę każdemu żeby mu się wiodło i aby mógł spełniać swoje zachcianki 👍 tak często jak to możliwe. 

Co do kwestii przyszłych kart to 5090ki sfinansują w pełni zakup 6090 nawet jeśli bedzie kosztować w 2028roku 35koła. Nawet stakując słabsze karty możesz tworzyć na nich treści i zarabiać na tym. 

Opublikowano
33 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Musisz zacząć testować w 720p + najniższe detale i coś tam urośnie :smiech:

Raczej odwrotnie, wydajniejszy system pamięci na GPU da lepszy efekt w wyższych rozdzielczościach. Jest tylko kwestia gier i ich silników w niektórych przyrosty są marginalne poniżej 1%, a w innych może być 3-4%. W każdym razie jest to prawie że darmowa moc. Więc zrobić OC pamięci w profilu i zostawić niezależnie od gierki w jaką gramy. :E 

Opublikowano

@ket_rab Miałem pisać "where promocja?" ale rzuciłem okiem na aktualne ceny RTX 5080 i najtaniej jest 5800zł :E 
No już całkiem oczadzieli z tymi cenami. Skoro RTX 5090 z cen rzędu 8000-9000zł dobił do okolic 20K, to może dla równowagi RTX 5080 niech kosztuje wejściowo 10K.
Po co te niepełne kwoty robić... tak w sklepie równiutko wyliczone 10K za RTX 5080, 20K za RTX 5090. Kasjerzy też nie będą musieli się męczyć z wydawaniem.
Same plusy :E  

Opublikowano
39 minut temu, lukadd napisał(a):

Raczej odwrotnie, wydajniejszy system pamięci na GPU da lepszy efekt w wyższych rozdzielczościach. Jest tylko kwestia gier i ich silników w niektórych przyrosty są marginalne poniżej 1%, a w innych może być 3-4%. W każdym razie jest to prawie że darmowa moc. Więc zrobić OC pamięci w profilu i zostawić niezależnie od gierki w jaką gramy. :E 

To był sarkazm, ale jak podkręcasz pamięć to też spada czas dostępu do pamięci to nawet w niższej rozdzielczości dostaniesz kopa i zobaczysz to również na swojej 4090 ;) Chcesz dobić podsystem pamięci to wystarczy 2160p MSAA i ADA robi wysiadkę ;) Zobaczysz praktycznie liniowy wzrost wydajności wraz oc pamięci :E

Blackwell-owi dali więcej zapasu jeżeli chodzi o przepustowość ;)

Opublikowano
3 minuty temu, Dimazz napisał(a):

ten miętus do czegoś się nadaje czy jak reszta miętusów?

Do walki z kartami biostara o najgorsze miejsce... oh wait... biostar nie wypuścił żadnych GPU obecnych serii xD 
Jedynie konstrukcje ACERa próbują wśród RXów zająć puste miejsce po Mechach :E Może wyrośnie jeszcze z tego konkurent na miarę możliwości. Kto wie ;)  

Opublikowano
20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@ket_rab Miałem pisać "where promocja?" ale rzuciłem okiem na aktualne ceny RTX 5080 i najtaniej jest 5800zł :E 
No już całkiem oczadzieli z tymi cenami. Skoro RTX 5090 z cen rzędu 8000-9000zł dobił do okolic 20K, to może dla równowagi RTX 5080 niech kosztuje wejściowo 10K.
Po co te niepełne kwoty robić... tak w sklepie równiutko wyliczone 10K za RTX 5080, 20K za RTX 5090. Kasjerzy też nie będą musieli się męczyć z wydawaniem.
Same plusy :E  

Pokaż kiedy RTX5090 kosztował 8-9k:smiech:

Opublikowano
6 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Pokaż kiedy RTX5090 kosztował 8-9k:smiech:

Tutaj masz Vanguarda, czyli model z wyższej półki za równe 10 tys.

https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5090-vanguard-soc-32gb-gddr7-dlss4-at-morele-1110456

Natomiast w grudniu 2025 był rzut Foundersów za 9100 zł 

https://www.pepper.pl/promocje/nvidia-rtx-5090-founders-edition-1172476