Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Taki 5080 jest w stanie wykarmic juz wiekszosc graczy, a seria 40x0 zaraz bedzie za grosze na rynku wtórnym. Dodatkowo ciezko bedzie o skok wydajnosci wraz z kolejna generacja i bedzie jak z kolejnymi generacjami TV oled. Male zmiany z generacji na generacje. AMD zaraz poprawi RT w swoich kartach i bedzie konkurencja dla Nvidii.

Nie sadzicie, ze ceny GPU unormuja sie na dobre i bedzie tylko podatek od nowosci, a potem ceny beda lecialy tylko w dol?

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tornado3 napisał(a):

4070ti ma już 2 lata a dalej można go kupić brand new

Ale w cenie brand old 8:E

No i polskie sklepy zadbają aby nie było obniżek :D 

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
13 minut temu, Tornado3 napisał(a):

@Radio Tirana pokaż mi TiS w tej cenie i biorę 5 sztuk

Wedle ceneo najtańszego Ti z legitnego sklepu masz za 3659zł, najtańszego TiS 3799zł więc argument kolegi @Radio Tirana jest dosyć słuszny.
Ba, czasami na amazonie wskakuje promka na PNY Verto 4070tiS za ok. 3400zł nad czym chyba warto się pochylić.

Mimo wszystko za płotem premiery nowych GPU, warto poczekać i zobaczyć co się wydarzy.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

chyba nie wiesz jaka była cena w dniu premiery

Miałem 4070 ti kupioną chyba w czerwcu 2023 za 4200 z 4400 w promce + diablo 4 za free więc w miarę dobry deal.

Obecne ceny to jest żart :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
14 minut temu, Reddzik napisał(a):

Aktualnie ceny poszły sporo w górę, pewnie robią miejsce pod nowe karty, "wyrównują ceny", ciężko będzie coś kupić, jestem ciekaw jak będzie w styczniu na premierę kart.

Ogólnie 4090 już parę miesięcy temu zakończyli produkcję.  4080 podobnie. 4070Ti nie pamiętam, ale chyba już też.

4090 już wywiało ze sklepów, a to co zostało w bardzo wysokich cenach. 4080 też już powoli zaczyna być coraz mniej modeli w sklepach.

20 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dodatkowo ciezko bedzie o skok wydajnosci wraz z kolejna generacja i bedzie jak z kolejnymi generacjami TV oled.

Przy kolejnej generacji to akurat możemy się spodziewać sporego skoku, bo przejdą na niższy proces. Obecnie mamy tylko process po lekkim liftingu z Ady.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie 4090 już parę miesięcy temu zakończyli produkcję.  4080 podobnie. 4070Ti nie pamiętam, ale chyba już też.

4090 już wywiało ze sklepów, a to co zostało w bardzo wysokich cenach. 4080 też już powoli zaczyna być coraz mniej modeli w sklepach

Chodziło mi o rynek wtórny. Jak seria 30x0 nie radziła sobie z RT, tak seria 40x0 radzi sobie calkiem dobrze.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Ogólnie jakby nie te fake klatki to z PT byłoby mega cienko na Adzie.

Ampere do PT się nie nadawał, ale z DLSS do poszczególnych elementów RT jakie wtedy dodawali do gierek jakoś uszło.

Wraz z mocniejszymi GPU będziemy dostawać bardziej wymagające RT/PT. Np. w takim indianie z PT dalej masa odbić jest robiona za pomocą SSR. Mogli dać więcej z wspomaganiem RT, ale zabili by wydajność + goniły ich terminy i nie mieli czasu na optymalizację. W AW2 podobnie, dalej nie wszystko jest robione przez RT, część odbić dalej mixy z SSR itd.

Opublikowano (edytowane)

Nie mogę edytować poprzedniego posta

4070 ti gaming x trio 12 gb kupiłem w x-kom 15 maja 2023 za 4 279,00 zł ( z 4500 promka plus diablo 4 za free więc dobry deal)

po czym na allegro sprzedałem z OPOREM za 3 tysiące w lutym 2024 w stanie IGŁA wizualnym jak i technicznym

To pokazuje dobitnie jak januszerstwo ma się dobrze u nas :E jeszcze gościu o coś tam płakał chyba że mu nie wysłałem przejściówki niechcący do kabla zasilającego.

Albo sprzedaż coś za pół darmo albo będzie to wisieć pół roku, oczywiście jak ja chcę coś kupić to ceny są z dupy i nie ni uja nie zejdzie :E

Ze wzmacniaczem słuchawkowym i słuchawkami było to samo, teraz 10 razy przemyślę zakup bo potem to sprzedać to katastrofa. Mogłem czekać na 4070 TI super 16gb ale co tam jak zawsze dałem dupy 8:E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)

Ceny nowych kart graficznych RTX 4xxx w sklepie są wysokie, ale kart używanych, które się sprzedają już nie.

Jak RTX 5xxx nie okaże się klapą, to RTX 4xxx ładnie stracą na wartości.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

Teraz tylko jedno proste pytanie :E

Na ile nvidia będzie chciała wykorzystać obecną sytuację sklepową. Ładnie wyprowadzili Ady z produkcji przed premierą nowych GPU. Obecne modele w sklepach są drogie, używki też trzymają cenę przynajmniej jeśli chodzi o 4090 bo innych modeli nie zerkałem.

A przecież nowa generacja będzie wydajniejsza od starej :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 minutę temu, senac napisał(a):

Nikt chyba tego nie kupuje skoro 4070ti super można było za 3100 kupić albo 4070ti za 2500

Ceny to chyba z Marsa. 4070S - 2700-3200 w zależności od modelu a ty chcesz 4070Ti za 3100 :E