Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Stjepan napisał(a):

Pozwy zbiorowe w USA, chcemy 10 mld dolarów zadośćuczynienia i pełne karty za friko. :E 

Śmiechy śmiechami ale tam dużo łatwiej kogoś pozwać jak jakaś madka pozwała maka że jej dziecko poparzyło się nuggetsem i dostała odszkodowanie :D

Ktoś chyba asusa chce pozwać w stanach za 5080 i 5090.

Edytowane przez Brolly
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Trochę odebrałem, że odnosisz się tu do nas, a nie tych jaśków co za 20k kartę kupują, bo zgadzam się, że to głupie i sam bym nawet 15k nie dał.

Jeżeli znamy sugerowaną cenę przez producenta, dodamy do tego VAT i dalej wychodzi o wiele za dużo i decyduje się dalej na zakup to jest frajerstwo i uległość a potem sklepy dalej podnoszą ceny po to odnosi skutek i potem do kogo pretensje są kierowane...  

A jeszcze są już znane artykuły o spekulacjach cenowych.

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
Teraz, Crew 900 napisał(a):

Jeżeli znamy sugerowaną cenę przez producenta, dodamy do tego VAT i dalej wychodzi o wiele za dużo i decyduje się dalej na zakup to jest frajerstwo i uległość a potem sklepy dalej podnoszą ceny po to odnosi skutek i potem do kogo pretensje są kierowane...

No dlatego większość osób tutaj czeka na normalne ceny, co nie? A Ty wyjechałeś z frajerami 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No dlatego większość osób tutaj czeka na normalne ceny, co nie? A Ty wyjechałeś z frajerami 

No bo są tu osobyktóre zakupiły po zawyżonych cenachi pozbyli się dobrych kart za pół darmo. To nie jest frajerstwo?

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
4 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

O 16 już pić :E

Piątek, praca skończona o 13tej, to co robić jak nie pić i się bawić :E 

Ja jeszcze KCD2 będę łupał, ale na 5090 nie poluję.

Tak szczerze to nie miałem jeszcze nawet chwili momentu, nawet po pijaku, aby zamówić 5090. Zawsze widzę tę 600W, 30-35% tylko do przodu i ceny plus ~50% jak dałem za 4090 prawie 2.5 roku temu :E Parodia z tą generacją. 

A jeszcze weź starsze gierki. Np. jedna z najbardziej moich ulubionych co wracam Mafia 2 niegrywalna na 5090 z physx dropi do ~20fps bo nvidia przycięła 8:E.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

No bo są którzy zakupili po zawyżonych cenachi pozbyli się dobrych kart za pół darmo. To nie jest frajerstwo? 

Nie słyszałem, żeby ktoś tutaj się kart za pół darmo pozbył, była sytuacja, że ktoś zmienił 4090 na 5080, ale nie sprzedał jej pół darmo z tego co pamiętam. Nie wiem czy ktokolwiek się tu pochwalił, że kupił mocno zawyżoną cenowo kartę - chociaż jeden gostek kupił asusa tufa non oc za 15k, ale i tak mu anulowali zamówienie :D

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Nie słyszałem, żeby ktoś tutaj się kart za pół darmo pozbył, była sytuacja, że ktoś zmienił 4090 na 5080, ale nie sprzedał jej pół darmo z tego co pamiętam. Nie wiem czy ktokolwiek się tu pochwalił, że kupił mocno zawyżoną cenowo kartę - chociaż jeden gostek kupił asusa tufa non oc za 15k, ale i tak mu anulowali zamówienie :D

Są tacy co pisali tutaj, że pozbywały się swoich 4090 i pytały czy już się pozbywać przed premierą a inni pisali, że kupili 4090 za 4,5 k :E

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Crew 900 napisał(a):

Są tacy co pisały tutaj, że pozbywały się swoich 4090 i pytały czy już się pozbywać przed premierą a inni pisali, że kupili 4090 za 4,5 k :E

No to raczej kupili od ludzi spoza forum, czyli wciąż tutaj frajerów nie widzę. Dobra, kończąc - bo nie ma sensu spamić w temacie - zgadzam się, że ludzie przepłacający baaardzo za karty to głupie jaśki, ale za niesprecyzowane określenie od frajerów, odebrane przeze mnie personalnie, musiałem Ci przyznać retard award :D Pokój z Tobą i trzymajmy się ramy to się nie posramy czy coś w tym stylu.

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No to raczej kupili od ludzi spoza forum, czyli wciąż tutaj frajerów nie widzę. Dobra, kończąc - bo nie ma sensu spamić w temacie - zgadzam się, że ludzie przepłacający baaardzo za karty to głupie jaśki, ale za niesprecyzowane określenie od frajerów, odebrane przeze mnie personalnie, musiałem Ci przyznać retard award :D Pokój z Tobą i trzymajmy się ramy to się nie posramy czy coś w tym stylu.

Ogólnie nie wiem dlaczego ty pokierowałeś to na użytkowników tego forum a ja pisałem ogólnie z tym co się dzieje na świecie :E

Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Piątek, praca skończona o 13tej, to co robić jak nie pić i się bawić :E 

Ja jeszcze KCD2 będę łupał, ale na 5090 nie poluję.

Tak szczerze to nie miałem jeszcze nawet chwili momentu, nawet po pijaku, aby zamówić 5090. Zawsze widzę tę 600W, 30-35% tylko do przodu i ceny plus ~50% jak dałem za 4090 prawie 2.5 roku temu :E Parodia z tą generacją. 

A jeszcze weź starsze gierki. Np. jedna z najbardziej moich ulubionych co wracam Mafia 2 niegrywalna na 5090 z physx dropi do ~20fps bo nvidia przycięła 8:E.

Najzabawniejsze że nawet bez physix z wyższymi zegarami i RPM 5090 nie ma startu do 4090. Marginalnie ale jednak. Przy tych FPS może bez różnicy dla niektórych. Czekamy na testy w takich starciach.

Opublikowano

Ogólnie nie wiem dlaczego ty pokierowałeś to na użytkowników tego forum a ja pisałem ogólnie z tym co się dzieje na świecie :E

Bo siedzimy tu, od długiego czasu kminimy, żeby kupić coś z tej generacji, a Ty piszesz "generacja dla frajerów", dlatego. Ale spoko, już wyjaśniłeś, że nie to miałeś na myśli i jest luz :D

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sovas napisał(a):

Beka o11d xl będzie ciężko zamknąć.

Rurki byle jak, bo tymczasowo.

Trzeba będzie jakiś kątowy przewód, albo czekać na blok.

IMG_1776.thumb.jpeg.c34a908dc9b358815d2f2d7b1108c4a0.jpeg

Ta podpórka stabilna ? Bo jak się smyknie i wleci na wentylator to może być nieciekawie :(

Edytowane przez maras2574
Opublikowano
13 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Bo siedzimy tu, od długiego czasu kminimy, żeby kupić coś z tej generacji, a Ty piszesz "generacja dla frajerów", dlatego. Ale spoko, już wyjaśniłeś, że nie to miałeś na myśli i jest luz :D

Bo tak poniekąd niestety jest. Jak wytłumaczyć to, że ludzie kupują nawet nie do końca przetestowany sprzęt. Dopiero zaczynają wychodzić problemy. Do tego dodać fatalny stosunek ceny do wydajności, pobory. I jak tę serię traktować poważnie. Jak wyjdą wszystkie niedoskonałości i może zostaną poprawione przy kolejnych rewizjach a cena będzie normalna to można się zastanawiać. Na teraz to jest po prostu dojenie.

Opublikowano
18 minut temu, maras2574 napisał(a):

Ta podpórka stabilna ? Bo jak się smyknie i wleci na wentylator to może być nieciekawie :(

Tak średnio, może coś wykombinuje zaraz :)

Sama z siebie się nie przewróci, ale super stabilne to nie jest.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To teraz ustaw w panelu nvidia aby physx był przez CPU robiony i sprawdź ponownie. Na YT wymuszają przez 5090 mimo braku obsługi. 

No jak wymuszę przez CPU na 4090 to będzie właśnie dokładnie to co się dzieję na 5090 który nie obsługuję wsparcia od strony GPU dla PhysX czyli ~26fps 8:E

Gdzie z liczeniem GPU na 4090 która wspomaga physx mam 112fps.

Nvidia odlatuję w kosmos z tym liczeniem AI, totalnie zapominając o grach i graczach.

Najlepsze co im wyszło w tej generacji to usprawniony DLSS, reszta to padaka :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 20.02.2025 o 15:45, x-kom napisał(a):

Nie odpowiadamy za sprzedaż tych kart, dlatego w przypadku pytań prosimy o bezpośredni kontakt z NVIDIA.

Nvidia Polska nie udzieli jakichkolwiek sensownych informacji zwykłym konsumentom. Pisałem do nich dwukrotnie i niewiele to dało. Nie uzyskałem praktycznie żadnej użytecznej informacji.
Poza tym, tak czy inaczej sugerują kontakt z @x-kom w kwestii dostępności Founders Edition.
Wiem, że temat Founders Edition, zwłaszcza dostępności i zwłaszcza w Polsce to gorący ziemniak, którym każdy się przerzuca. Nvidia sugeruje kontakt z @x-kom, a @x-komsugeruje kontakt z Nvidia.
Prawda jest jednak taka, że tylko bezpośrednio od @x-kom możemy się czegokolwiek dowiedzieć. Na polski oddział Nvidii bym nie liczył.

Opublikowano
5 minut temu, Doamdor napisał(a):

Nie po to kupuje się RTX 5090, żeby grać w starocie. :E

W nowościach i to nawet starych nowościach z 2020 roku też nie bryluje przecież ten 5090 :E 

Problemy z utrzymaniem nawet tych 30fps w CP w 4k z PT to normalka na 5090 przecież :E

A co do starszych gierek, gracze sobie lubią wracać do ulubionych gierek i pograć od czasu do czasu i co teraz?

Drugiego kompa obok mam postawić? Bo najnowsze GPU za 15k nie ogarnia i wypluwa 20fps 8:E

To jest jakiś żart i to mega głupi od strony nvidii z graczy i mam nadzieję, że to niedługo ogarną w sterach.

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Zrobiłem sobie z ciekawości bencha na 4090 w Mafii 2, 112fps średnio w 4k max z PhysX.

Na 5090 ~26fps wypluwa 8:E Co ta nvidia odwala to już w pale się nie mieści.

W Metro:Last Light Redux, z PhysX ON na 4070Ti jest grubo ponad 400FPS w najwyzszej rozdzialce jaka moge ustawic. z SMAA 2x 240fps. Ciekawe jak w tej gierce radza sobie RTX 5000, jest nieco lzejsza od mafii

Opublikowano
14 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@lukadd Edycja Ostateczna też ma ten 32 bitowy physx?

Dobra, ma. Ustawione na High fizyka. Reszta na max czyli też high, 4k. Nie schodzę poniżej 160fps jak ustawie physx na PROCESOR. 

Także najpierw sprawdź, potem pisz :)

Nie wiem co ma edycja ostateczna i czego nie ma.

Mówimy o Mafii 2 Classic.