Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W wynajętym pokoju 10m można się urządzić nawet wygodnie, studenci w akademikach mają mniej. Ale jako całe mieszkanie z łazienką i choćby jakimś zakatiem gdzie zrobisz kawę czy coś podgrzejesz to mam za małą wyobraźnię :D

Opublikowano
15 godzin temu, gotrunks napisał(a):

Deweloperów obowiązuje prawo z dnia wydania pozwolenia na budowę a nie z dnia oddania do użytku. Ciężko aby np poszerzali garaż kiedy projekt tego nie przewidywał ;) Znam sytuacje kiedy bydynki były oddawane bez anten zbiorczych tv/sat mimo że te były już od 3 lat wymagane, ale pozwolenie i projekt był sprzed 4 lat. 

Ok ale też obowiązuje umowa, skoro w akcie notarialnym na rzucie mam 17 miejsc a on zrobił 18 to jest niezgodne z umową, dodatkowo moje miejsce jest przesunięte względem rzutu jakieś 40cm a nie powinno (tzn może być kilka cm wiadomo aptekarsko nie wyznaczą tych miejsc), chyba że ma jakieś papiery na tą zmianę ilości miejsc (w co wątpię), tak naprawdę to ja jestem na wygranej pozycji ponieważ kupowałem produkt który zakładał 17 miejsc w konkretnej lokalizacji teraz jest 18 kosztem zmniejszenia całej reszty i przesunięcia mojego miejsca i np jestem oddalony od drzwi te 40cm i mi to teraz przeszkadza :P

Opublikowano

Tylko pewnie samemu nic się nie ugra. Przydałby się sensowny prawnik, żeby to sensownie poszło.

18 godzin temu, gotrunks napisał(a):

Deweloperów obowiązuje prawo z dnia wydania pozwolenia na budowę a nie z dnia oddania do użytku. Ciężko aby np poszerzali garaż kiedy projekt tego nie przewidywał ;) Znam sytuacje kiedy bydynki były oddawane bez anten zbiorczych tv/sat mimo że te były już od 3 lat wymagane, ale pozwolenie i projekt był sprzed 4 lat.

Ale takie pozwolenie nie jest wieczne.
Dodatkowo jeżeli nastąpiły istotne zmiany w projekcie, to nowe normy trzeba już uwzględnić mimo pozwolenia na starych.

U mnie wątpię, żeby jechali na jednym pozwoleniu. Wydaje się, że to zbyt długi okres budowy całego osiedla (około 10 lat), były pewne zmiany (ostatecznie jest inna liczba mieszkań niż pierwotnie zakładano, więc projekty budynków musiały się zmienić). Tak czy inaczej deweloper odwalił lewiznę i jest na to papier z UW.

Opublikowano
19 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Tylko pewnie samemu nic się nie ugra. Przydałby się sensowny prawnik, żeby to sensownie poszło.

Bo ja wiem? Jeśli coś nie zgadza się z planem parkingu, który jest częścią aktu notarialnego, to raczej krótka piłka. Na planie powinny też być wymiary miejsc, przynajmniej u mnie są. Niezgodność z umową i ustawowa rękojmia. AI pomoże wysmarować odpowiednie pismo do dewelopera.

Dopiero jak odrzuci, trzeba się zastanowić co dalej.

Opublikowano
7 godzin temu, 209458 napisał(a):

W wynajętym pokoju 10m można się urządzić nawet wygodnie, studenci w akademikach mają mniej. Ale jako całe mieszkanie z łazienką i choćby jakimś zakatiem gdzie zrobisz kawę czy coś podgrzejesz to mam za małą wyobraźnię :D

Masa na youtube takich małych studio ludzie pokazują, masa pomysłów i aranżacji, od nowoczesnych wystrojów po robione własnoręcznie przeróbki i dostosowania.

Opublikowano
42 minuty temu, some1 napisał(a):

Bo ja wiem? Jeśli coś nie zgadza się z planem parkingu, który jest częścią aktu notarialnego, to raczej krótka piłka. Na planie powinny też być wymiary miejsc, przynajmniej u mnie są. Niezgodność z umową i ustawowa rękojmia.

Pytanie czy faktycznie w akcie notarialnym jest plan parkingu, czy to jednak osobny dokument. Jeżeli oddzielny, czy to obowiązkowy prospekt, czy luźna informacja o przestrzeni wokół budynku. Czyli już tutaj trzeba by na to fachowo spojrzeć, a nie laicko.

Z tą rękojmią też bym nie szalał, bo jeszcze deweloper stwierdzi, że wady nie da się usunąć i rozwiąże umowę ;) 

Kwestia też czy to indywidualne wykupione miejsca, czy ogólnodostępne Jeżeli ogólne, to w grę wchodzi współwłasność i nie wiem, czy nie będzie trzeba zebrać jakiejś grupy do roszczenia.

Można się potknąć na byle czym i deweloper prawie na pewno odrzuci, a jak będzie miał jakąkolwiek podstawę wynikającą z błędnie sformułowanego roszczenia, to tym bardziej.

Opublikowano
29 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Z tą rękojmią też bym nie szalał, bo jeszcze deweloper stwierdzi, że wady nie da się usunąć i rozwiąże umowę ;) 

Bajki tworzysz. Sprawdź sobie kiedy można zerwać umowę deweloperską.

Już pomijając, że tutaj chyba dawno po odbiorze mieszkania.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Masa na youtube takich małych studio ludzie pokazują, masa pomysłów i aranżacji, od nowoczesnych wystrojów po robione własnoręcznie przeróbki i dostosowania.

Powiem, że kibel wyszedł lepiej niż bym się spodziewał. Ale coś mu nie wierzę, że miewa gości jak tam drzwi do kibla brak :E

I w polskich warunkach też np. ciężko funkcjonować bez pralki bo u nas nie ma pralni na każdym rogu. I z miejscem na cokolwiek kicha, nawet jakieś mało-zajmujące hobby: trochę ksiażek, kilka planszówek, strój na motor, sprzęt narciarski, retro konsola do gier itp. to zajmie całe wolne miejsce

Opublikowano

Mnie jeszcze zastanawia, poza pralką, jak on pod ten prysznic wchodzi, jak tam "sufit" z szafek wydaje się niżej niż jego głowa. Siada na podłodze z podkulonymi nogami?

Ech, amrykańsko-kanadyjski sen... 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, bbandi napisał(a):

Ok ale też obowiązuje umowa, skoro w akcie notarialnym na rzucie mam 17 miejsc a on zrobił 18 to jest niezgodne z umową, dodatkowo moje miejsce jest przesunięte względem rzutu jakieś 40cm a nie powinno (tzn może być kilka cm wiadomo aptekarsko nie wyznaczą tych miejsc), chyba że ma jakieś papiery na tą zmianę ilości miejsc (w co wątpię), tak naprawdę to ja jestem na wygranej pozycji ponieważ kupowałem produkt który zakładał 17 miejsc w konkretnej lokalizacji teraz jest 18 kosztem zmniejszenia całej reszty i przesunięcia mojego miejsca i np jestem oddalony od drzwi te 40cm i mi to teraz przeszkadza :P

Jeśli w akcie nie ma nic o tym, że może zmienić to jak najbardziej. Znam nieruchomości gdzie deweloper domalowywał miejsca już po oddaniu 40% lokali, albo przerabiał część miejsc na komórki w zależności od potrzeb. Tylko tam każdy miał w akcie wpisane co deweloper może a co. Były też notarialnie wpisane pozwolenia n reklame innych inwestycji czy oświetlone logo na dachu...

Co do ważności pozwolenia na budowe to znam inwestycje mieszkalną realizowaną niemal 10 lat na jednym pozwoleniu. Przy komercyjnych to i dłużej :E

Edytowane przez gotrunks
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, 209458 napisał(a):

Tak się urządziłem w pokoju 10m2, że zmieściło się tylko biurko, fotel, łóżko, mała szafka nocna i telewizor na ścianie. :hihot:

9 godzin temu, lukadd napisał(a):

I mniejsza klatka, tym bardziej trzeba kombinować. :E 

4 godziny temu, huudyy napisał(a):

cudze chwalicie, swojego nie znacie

Znamy, było wrzucone stronę wcześniej. :przytul:

Edytowane przez Doamdor
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
4 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Tak tak. Jak pisałem. Dowalenie katastra na kogoś kto dostał mieszkanie po babci na pewno dużo zmieni.

Jak ma 2 i odziedziczy kolejne, to tak. 

Ale to jest promil, tu chodzi o skupujących więcej, polityków, firmy. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przecież to typowy hostel, na vlogach Casha z jego podróży po krajach ameryki centralnej/południowej można znaleźć lepsze ;) Ten tutaj nie zły, brakuje tylko kurtynek na łóżkach...