Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, trepek napisał(a):

Drugie tyle :)

Nieprawda, pisałem, na olx bez problemu znajdziesz za tysiaka. Nie wiem jaki był ten ruski, ale pewno tak samo "dobry" jak ten z olx.

Godzinę temu, Bono_UG napisał(a):

I w tych starych chałupach niby ogrzewają gazem?

Nie, pewno ogrzewają czym się da i na co ich stać.

Cytat

Jeżdżąc po okolicznych wioskach, takie rozpadające się chałupy to pojedyncze przypadk

Rozpadające się tak, ale nieocieplonych starych chałup jest masa, tam raczej szlachta nie mieszka.

Cytat

więc dotacja z gminy nie powinna być problemem.

Dotacja nie pokryje wszystkiego, trzeba mieć sporo wkładu własnego. Każdemu bez problemu przyznają czy tylko pierwszym bo pula szybko sie wyczerpie?  Sam program też póki co wstrzymany. I co po dotacji, skoro ceny wystrzeliły w kosmos dzięki ...dotacjom.

Cytat

Wszystko się da, tylko kwestia kasy żeby zrobić to w odpowiedniej technologii.

Może i się da, ale jakie to koszta? Jak masz mur ze starej  czerwonej cegły to wątpię, by dało się cokolwiek zrobić, a takich domów też nie brakuje.

Opublikowano

Tutaj czasem taka odklejona Polska A wychodzi, że aż jest to nawet zabawne.

Wymienić okna, ocieplić budynek, dopłacić 200 miesięcznie - co to za problem?

Te same osoby rok wcześniej wyły, że za PiSu ubóstwo rośnie. xD

Czasem warto wyjść poza bańkę i zobaczyć jak ogrom Polaków egzystuje, czy wegetuje raczej. Bo tutaj mentalność pod tytułem zmień pracę i weź kredyt weszła tak mocno, że znowu będzie :o jak PiS wygra.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, crush napisał(a):

Wymienić okna

A jaki to problem? Większość wymieniła okna na szczelne chyba w pierwszej albo maksymalnie drugiej dekadzie XXI w.

Obecne minimalne wynagrodzenie to ~ 3500zł netto, przy dwóch osobach to daje kwotę 7000 zł. Jaki problem zaoszczędzić w ciągu kilku lat na wymianę okien?

ocieplić budynek

Czyli lepiej ładować hurtowo paliwo do pieca/kotła bo aktualnie jest tanie?

dopłacić 200 miesięcznie - co to za problem?

Jakie 200? Powtórzę kolejny raz, niech każdy spojrzy na WŁASNY rachunek za gaz i zobaczy ile faktycznie więcej zapłaci między rokiem 2027 a 2030.

Bo tutaj mentalność pod tytułem zmień pracę i weź kredyt

Nigdy tak nie patrzyłem na świat i nikomu tak nie powiedziałem a na Komorowskiego już do końca będę patrzył z pewną pogardą za jego słowa.

2 godziny temu, crush napisał(a):

Czasem warto wyjść poza bańkę i zobaczyć jak ogrom Polaków egzystuje, czy wegetuje raczej.

Wiemy, 2,5 mln, sam bym chętnie pomógł takiej osobie ale niestety działalności gospodarczej nie prowadzę.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Kris194 napisał(a):

A jaki to problem?

Na wszystkie pytania odpowiem zbiorczo.

14 minut temu, Kris194 napisał(a):

Czyli lepiej ładować hurtowo paliwo do pieca/kotła bo aktualnie jest tanie?

Tak. Na tym polega wygoda.

Ponownie. Ja mam ocieplone i wymienione. Ale wy pomijacie miliony ludzi dla których to jest mniejsza lub większa przeszkoda.

Edytowane przez crush
Opublikowano
5 minut temu, crush napisał(a):

Ale wy pomijacie miliony ludzi dla których to jest mniejsza lub większa przeszkoda.

Może faktycznie ale to dlatego, że takie osoby z mojej perspektywy wymagają indywidualnego podejścia bo i uwarunkowania są różne.

Opublikowano (edytowane)

Wielka płyta, na 60 mieszkań, może 1/4, a może nawet więcej okna nie wymienione... kamienice podobnie, ale to pewnie spowodowane w większości starszymi osobami, których po porostu nie stać na wymianę okien i walnie sobie koc czy dwa, na to kołdrę i ma spokój. 

3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

A jaki to problem? Większość wymieniła okna na szczelne chyba w pierwszej albo maksymalnie drugiej dekadzie XXI w.

Obecne minimalne wynagrodzenie to ~ 3500zł netto, przy dwóch osobach to daje kwotę 7000 zł. Jaki problem zaoszczędzić w ciągu kilku lat na wymianę okien?

Ale Ty zdajesz sobie sprawę że takie osoby to mają pewnie jeszcze wiele innych wydatków? Bierzesz optymistyczne podejście gdzie dwie osoby pracują, nie mają dzieci, w ogóle nie mają chyba żadnych innych zobowiązań finansowych czy wydatków i wszystko jak jedzenie, ubrania itp itd dostają za darmo... tak wtedy nie ma problemu, i można oszczędzać, ale rzeczywistość jest zupełnie inna niż to co zobaczysz w TV :) Zarabiaj najniższą krajową i się pochwal ile zaoszczędzisz, żyjąc zupełnie sam bez zewnętrznej pomocy... takie pierdoły to piszą ludzie którzy nie mają pojęcia jak wygląda egzystencja Polaków, bo życiem czasami jest to ciężko nazwać...

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No ciekawe, ciekawe...

w 2022 zużycie mialem 1140m zaplacilem 3274zl czyli 1m wychodzil 2,8zl.... w 2023 zużycie 1479 i zaplacilem 5644 czyli 1m juz po 3,81zl.... Teraz czekam na fakture ale na kalkulatorze pginge z kad mam gaz juz 1m wychodzi 4,36zl wiec jesli zużyje gazu podobnie jak w 2023 to wyjdzie mi juz 6488 zl... No to zobaczymy jak z ETS2 wyjdzie za 1m... 

https://pgnig.pl/rachunek-za-gaz

Latwo powiedziec idz se ociepl kamienice lol. Wiekszosc we wspolnocie to emeryci, ktorzy juz teraz ledwo ogarniaja zycie z emerytury i nie zgadzaja sie na zwiekszenie funduszu remonotwego bo na ocieplenie elewacji wpsolnota musialaby wziasc kredyt... Co sam mam wziasc na siebie kredyt i ewleacje ocieplic? Jakim prawem unia odwala emisjami? EU to prawidziwy nowowczesny komunizm... Siedza tam stare bogate dziady oderwane od rzeczywistosii i wymyslaja podatki jak wycisnac co sie da od ludzi... Prawica musi pogonic to cale lewactwo z tamtad razem z ich eko wyzyskiem... Za 10 lat przy takim komunizmie to europa bedzie nic nie znaczacym bytem a wszystko bedziemy cisnac od azjatow hindusow... 

Edytowane przez aureumchaos
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, aureumchaos napisał(a):

EU to prawidziwy nowowczesny komunizm...  

Ani nie wiesz co to komunizm, ani nawet nie wiesz co to UE. 

Wiesz o czym świadczy takie naduzywanie wielokropka?

Dodatkowo - chyba nie umiesz liczyć należności. Ja w grudniu 2024 płaciłem za 1 m3 gazu dokładnie 2,7 zł. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 2
Opublikowano

Cena zależy od taryfy. Co do zasady im więcej zużywasz gazu, tym taniej wyjdzie za m3.

Natomiast co do ocieplenia budynku, to na dłuższą metę nie ma innej opcji. Znaczy alternatywa to naprawdę kosmiczne rachunki za gaz, albo siedzenie w zimnie.

Opłaca się to zrobić jak najszybciej. Wówczas spadnie zużycie i rachunki, czyli inwestycja w ocieplenie zacznie się zwracać. Inaczej teraz trzeba będzie płacić coraz więcej, a z czasem i tak zrobić ocieplenia. W tym samym okresie czasu wyjdzie to drożej.

Aczkolwiek jak ktoś wypisuje że "UE to komunizm" to możliwe że takich spraw nie ogarnie. Będzie płacił coraz więcej, z czasem też ograniczając temperaturę. Ale za to będzie mógł dalej narzekać na złą, komunistyczną UE ;)

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Ani nie wiesz co to komunizm, ani nawet nie wiesz co to UE. 

Wiesz o czym świadczy takie naduzywanie wielokropka?

Dodatkowo - chyba nie umiesz liczyć należności. Ja w grudniu 2024 płaciłem za 1 m3 gazu dokładnie 2,7 zł. 

To zdradź proszę sekret jak placic 2,7 za 1m szescienny gazu. Mi teraz wychodzi zuzycie 180m na miesiac, mam taryfe 3.6 i kalkulator pokazuje:

image.thumb.png.b1f52ad3a866ffa0ce8dd134aa5a3dce.png

To wychodzi 4,38 za metr... Bo licza mi teraz co 2 miesiace... 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

takie pierdoły to piszą ludzie którzy nie mają pojęcia jak wygląda egzystencja Polaków, bo życiem czasami jest to ciężko nazwać...

No i tu trafiłeś kulą w płot bo tak się składa, że mieszkam w blisko 150 letniej kamienicy gdzie w części mieszkań dalej są piece kaflowe a ani ja, ani moja rodzina ani moi sąsiedzi nigdy nie byliśmy bogaci ale jednak wymiana tych okien nie była poza zasięgiem kogokolwiek. Dlaczego to właśnie często wśród osób najgorzej zarabiających tak częsty jest widok papierosa w ręku? Czyli na papierosy kilkaset złotych miesięcznie jest ale na to żeby obniżyć sobie długoterminowo rachunek za gaz/węgiel już nie ma? Jeśli ktoś mówi, że nie ma jak żyć to ja bym chciał wiedzieć jak przeżył lata 90 gdy faktycznie było ciężko jak diabli.

6 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Wielka płyta, na 60 mieszkań, może 1/4, a może nawet więcej okna nie wymienione... kamienice podobnie, ale to pewnie spowodowane w większości starszymi osobami, których po porostu nie stać na wymianę okien i walnie sobie koc czy dwa, na to kołdrę i ma spokój. 

No i tu wchodzimy znów w temat emerytów gdzie trzeba zastosować inne podejście.

1 godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

Latwo powiedziec idz se ociepl kamienice lol. Wiekszosc we wspolnocie to emeryci, ktorzy juz teraz ledwo ogarniaja zycie z emerytury i nie zgadzaja sie na zwiekszenie funduszu remonotwego bo na ocieplenie elewacji wpsolnota musialaby wziasc kredyt...

Tych emerytów z czasem zastąpią młode pracujące osoby i z czasem taka kamienica też zostanie ocieplona jeśli będzie to możliwe technicznie i miało sens ekonomiczny.

8 minut temu, aureumchaos napisał(a):

To zdradź proszę sekret jak placic 2,7 za 1m szescienny gazu. Mi teraz wychodzi zuzycie 180m na miesiac, mam taryfe 3.6 i kalkulator pokazuje:

Jak rozumiem te zużycie 180m to jest CO+CWU u Ciebie?

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Kris194 napisał(a):

No i tu trafiłeś kulą w płot bo tak się składa, że mieszkam w blisko 150 letniej kamienicy gdzie w części mieszkań dalej są piece kaflowe a ani ja, ani moja rodzina ani moi sąsiedzi nigdy nie byliśmy bogaci ale jednak wymiana tych okien nie była poza zasięgiem kogokolwiek. Dlaczego to właśnie często wśród osób najgorzej zarabiających tak częsty jest widok papierosa w ręku? Czyli na papierosy kilkaset złotych miesięcznie jest ale na to żeby obniżyć sobie długoterminowo rachunek za gaz/węgiel już nie ma? Jeśli ktoś mówi, że nie ma jak żyć to ja bym chciał wiedzieć jak przeżył lata 90 gdy faktycznie było ciężko jak diabli.

No i tu wchodzimy znów w temat emerytów gdzie trzeba zastosować inne podejście.

Tych emerytów z czasem zastąpią młode pracujące osoby i z czasem taka kamienica też zostanie ocieplona jeśli będzie to możliwe technicznie i miało sens ekonomiczny.

Jak rozumiem te zużycie 180m to jest CO+CWU u Ciebie?

180 to cwu i co w domu 19C

35 minut temu, GordonLameman napisał(a):

@aureumchaos

Obejrzyj swój rachunek za gaz - sprawdź co się składa na jego sumę. Bo wiesz chyba jak wygląda rachunek za gaz, co? 

Oczywiscie, ze wiem. Ale mnie nie interesuje abo i inne rzeczy tylko cena koncowa ktora rosnie z roku na rok szybciej niz moja wyplata... 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, aureumchaos napisał(a):

180 to cwu i co w domu 19C

Jaką masz temperaturę zasilania na grzejnikach? To jest aż niemożliwe żebyś nie był w stanie ogrzać 100m^2 piecem o mocy ponad 20 kW i to jeszcze przy obecnych temperaturach.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

70C na piecu bo to beretta caio S C I i tam jest automat co sam wrzuca po czasie 70 z 60 ustawionych. Okna PCV, wysokosc pokoji to 3,6m. Piec chodzi tylko 3 h dziennie o 5, 16 i 20 bo ja kdluzej to zjada jak wariat wiec nie dogrzewam. Dziennie schodzi okolo 6,5m teraz  a jak jest na dworze 2 -4C to 5,5m bo sie wylacza jak temp osicganie 20,5C (ta temperatura po 2h schodzi do 19 i pozniej tak stoi juz kilka godzin do 18), teraz sie wylacza czasowo bo nie osiaga. 7 grzejnikow 2 plytowych i 1 duzy zeberkowy w lazience (w lazience mam teraz 16C bo jest od nie ocielonej klaki schodowej na ktorej jest taka sama temp jak na dworze. Lazienka ociepllona od wewnatrza na wszystkich scianach 30cm welna. 

Opublikowano (edytowane)

Olbrzymie straty ciepła!  Bez ocieplenia budynku nie będzie poprawy.

Czemu na klatce schodowej masz temperaturę taką jak na zewnątrz? Nawet w zwykłym blaszaku temperatura jest nieco wyższa niż na zewnątrz a na klatce schodowej przy zamkniętych drzwiach zewnętrznych powinna być spora różnica. 

6400zl to ja bym wydał na CO, CWU na 2.5 sezonu ogrzewając prądem na grzejnikach dom 165m2 o kubaturze 400m2. Parter 22.5C i piętro 21C.

Oczywiście przy obecnych temperaturach -3 noc, +3 dzień ;)

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

Klatka ma wejscie z boku bramy i nie ma drzwi tylko krate taka, nie mozna niby zamontowac drzwi bo przez brame jezdza samochody i musi byc krata a nie drzwi wiec wieje jak w kominie... Sasiedzi musza najpierw umrzec ze starosci bo emeryci i nie zgadzaja sie na podwyższenie funduszu, wspolnota co roku ma odrzucona uchwałe bo jest ich wiecej. Mam klime i calkiem fajnie grzeje, jest zamontowana w salonie ale mam wielkie drzwi dwu skrzydlowe do sypialni przejsciowe i daje rae i ogrzac i schlodzic oba. Mysle czy tez synowi nie zamontowac bo ma najzimniej i grzac sie klima tyle ile to wychodzi taniej niz za gaz. Bo 1m gazu wiecej wychodzi niz grzac sie klima za 1kwh. Ocieple tez moze sciany wewnatrz u siebie te zewnetrzne i obnize sufity. na koniec moze piec kondenasacyjny ale to pewnie trzeba wyminic grzejniki na 3 plytowe. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

No i tu trafiłeś kulą w płot bo tak się składa, że mieszkam w blisko 150 letniej kamienicy gdzie w części mieszkań dalej są piece kaflowe a ani ja, ani moja rodzina ani moi sąsiedzi nigdy nie byliśmy bogaci ale jednak wymiana tych okien nie była poza zasięgiem kogokolwiek. Dlaczego to właśnie często wśród osób najgorzej zarabiających tak częsty jest widok papierosa w ręku? Czyli na papierosy kilkaset złotych miesięcznie jest ale na to żeby obniżyć sobie długoterminowo rachunek za gaz/węgiel już nie ma? 

Tylko to są dwa światy. Sam mieszkam na przeciwko kamienicy, gdzie wszyscy mają okna wymienione, przejdziesz 100m i widok jest zupełnie inny, dlatego trzeba patrzeć ogólnie, a nie tylko ze swojej perspektywy. Papieros w ręku i jeszcze pewnie naebany, ale tutaj nie masz pojęcia co ludzi spotkało, jak ich życie się potoczyło, bo jedni sobie poradzą, a drudzy odpłyną a pomocy jest gdzie szukać, ale się z niej nie chce korzystać. A nałogi to jest urewska sprawa, oczywiście człowiek sam wybiera, tylko wtedy jeszcze świadomy nie jest konsekwencji, a wyjście na prostą jest strasznie ciężkie, ale najlepiej oceniać czemu nie rzuci i sobie okien nie wymieni...to nie jest takie proste jak Ci się wydaje. I to są ludzie chorzy, na własne bo na własne życzenie, często już gdzie na walkę nie mają sił, nie ma sensu itp itd 

Opublikowano
45 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Klatka ma wejscie z boku bramy i nie ma drzwi tylko krate taka, nie mozna niby zamontowac drzwi bo przez brame jezdza samochody i musi byc krata a nie drzwi wiec wieje jak w kominie...

U mnie budynek jak wspomniałem wcześniej 150 lat, nieocieplony, nieogrzewany a do skrytki mogę zejść tak jak siedzę na co dzień w domu czyli krótkie spodnie i koszulka i nie zamarznę. To co ty opisujesz brzmi jak kompletna patologia. Żeby miał jasność, układ u Ciebie wygląda mniej więcej tak?

Podwórze

|        | ----         

|        |       Krata --- Klatka schodowa 

|        | ---- 

|        |

|        |

Wjazd

Opublikowano (edytowane)

Tak to wyglada i zimno jest jak na dworze na klatce, chcialem z pleksy zrobic te drzwi skoro musi byc widac jak ktos wyjezdza z bramy ale wspolnota sie nie zgodzila. Drzwi wejsciowe do mnie sa nowe ze wspolczynnikiem 0,8 i sciana ocieplona jest. 

Opublikowano
3 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

Tak to wyglada i zimno jest jak na dworze na klatce, chcialem z pleksy zrobic te drzwi skoro musi byc widac jak ktos wyjezdza z bramy ale wspolnota sie nie zgodzila.

Skoro to tak u Ciebie wygląda to ja bardzo bym chciał wiedzieć na jakie przepisy budowlane/pożarowe ktoś się powołuje bo takich budynków to jest pełno chociażby w Poznaniu i nie widziałem żeby ktoś kraty montował. Nie jest może przypadkiem tak że do tej kraty prowadzi jeszcze kilka stopni jak to często bywa?

Opublikowano (edytowane)

No jest jeden dlugi stopien przed krata i sa schody od razu za nia i zakrecaja do gory. Tez i okna czesto sa otwarte nie wiadomo po co w zimie... I jak napisalem, wieje jak w kominie. 

Opublikowano

Czyli jak rozumiem de facto brama wjazdowa i brama wejściowa (krata) nie są na dokładnie tym samym poziomie (stopień) a mimo to nie można zrobić drzwi bo musi być widać czy coś nie wjeżdża/wyjeżdża? Jak rozumiem jako mieszkańcy macie oczy też z tyłu głowy i wchodząc do budynku widzicie czy coś nie nadjeżdża? Może jest tu jakiś inżynier budownictwa, który pomoże mi to zrozumieć? Jaki jest sens robić ocieplenie w takim budynku skoro jego wnętrze będzie prawie niczym wielki komin?