Skocz do zawartości

Ekstremalne zjawiska pogodowe / Zmiany klimatyczne / Globalne ocieplenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Centralna Polska, wczoraj w nocy 19,1-19,7 dziś w dzień 25,5-26 w cieniu i tak ogólnie 3 noce, bo gorących dni było nieco więcej. Co prawda nie tyle żeby może podnieść średnią miesięczną (to będzie wiadomo dopiero po danych z IMGW), ale dobowe anomalie na pewno obecnie mamy.

Opublikowano (edytowane)

No faktycznie, koniec maja to nie jest czas na takie temperatury, przecież najdłuższy dzień w roku dopiero za miesiąc! :E 

W Polsce jak wiadomo może być ciepło tylko przez trzy dni w trzecim tygodniu lipca, we żniwa, a tak to każda temperatura powyżej 20 st. C to upał, a powyżej 25 st. C - Armagedon, bo się dupa poci w poliestrowych gaciach na fotelu przed komputrem. :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano

Przecież względem przesilenia mamy miej więcej odpowiednik połowy lipca. Chłodniej jest tylko dlatego że ogólnie to co może być nagrzane nie jest jeszcze tak nagrzane po chłodnych miesiącach. Ale upał 30+ i noce pod 20 to nic szokującego w maju. Tylko żeby częściej deszcz spadł. 

Opublikowano
2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Przecież względem przesilenia mamy miej więcej odpowiednik połowy lipca. Chłodniej jest tylko dlatego że ogólnie to co może być nagrzane nie jest jeszcze tak nagrzane po chłodnych miesiącach. Ale upał 30+ i noce pod 20 to nic szokującego w maju. Tylko żeby częściej deszcz spadł. 

Dokładnie tak, jest to efektem bezwładności cieplnej. Najbardziej podatne na to są morza, oceany, jeziora czy grunty. Generalnie wszędzie tam, gdzie trzeba włożyć sporo energii żeby to ogrzać.

A co do suszy to w tym roku chyba jest nawet gorzej niż rok temu, ale widać że powoli, powoli widać koniec tego suchego okresu.

Opublikowano
8 godzin temu, janek25 napisał(a):

Z 6 marca 2026 . Możesz nie znać. Zresztą tobie wszystko jedno. Łykasz co serwują :hihot:

Możesz mi wytłumaczyć co jest złego w zabieraniu dopłat bezpośrednich przy braku pracy rolniczej na działce? 

Opublikowano
10 godzin temu, janek25 napisał(a):

Z 6 marca 2026 . Możesz nie znać. Zresztą tobie wszystko jedno. Łykasz co serwują :hihot:

Napisałem o wykopkach, ty od razu lecisz personalnie, czyli trafiłem idealnie, tylko że wykopki dotarły do ustawy z 2013 roku o środkach ochrony roślin i ktoś im powiedział, że weszła zmiana uchwalona w zeszłym roku :E 

To skoro twierdzisz że łykam co serwują, to co takiego strasznego jest w tej zmianie, że nazywasz to "podatkiem od chwastów"?

Opublikowano
18 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Ale tu nie chodzi o model pogodowy, czyli przewidywanie, że tego i tego dnia (...) a o model klimatyczny, czyli ujmujący cały okres np. letni i przewidywania średnie dla całego okresu

Tego się nie da przewidzieć, zaś mogę celnie strzelać. Choć w niektórych przypadkach może pomóc El Nino (Nina) itp.

Obecne wróżby IMGW to:

-czerwiec temperatura powyżej normy, opady w normie

-lipiec powyżej normy, opady w normie

-sierpień powyżej normy, opady w normie

-wrzesień w normie, opady w normie.

Biorąc pod uwagę to co się dzieje z opadami od dawna raczej te 4 miesiące będą miały opady poniżej normy. Zaś rekordy temperatury są bite niemal cały czas (ostatnio tylko 2 miesiące poniżej normy normalnej sprzed GO - styczeń 2026 i maj 2025) więc łatwo zgadywać, że lato będzie powyżej normy GO (oby utrzymało poziom tego roku który jest w normie GO).

PS. Generalnie prognozy powyżej 14 dni mają minimalną sprawdzalność (sensowną do 5 dni).

Opublikowano (edytowane)

No i mamy pierwszą trąbę powietrzną w tym roku, na dodatek w okolicach Balcarzowic gdzie już kiedyś przeszło tornado (15 sierpnia 2008). Na początku były pewne wątpliwości czy była to trąba czy silny downburst (innymi słowy silny prąd zstępujący). Oficjalnie jest zakwalifikowana na siłę IF2.

Całkiem ciekawy przypadek, ponieważ prognozy na wczoraj (30.05) nie były alarmujące.

W dniu 28.05.2026 o 14:50, sino napisał(a):

Tego się nie da przewidzieć, zaś mogę celnie strzelać. Choć w niektórych przypadkach może pomóc El Nino (Nina) itp.

Na stronie IMGW dostępny jest też model CFS, który całkiem nieźle potrafi przewidzieć trendy, ale wydaje mi się że tylko na miesiąc, góra dwa do przodu. Ponadto on jest też dość wrażliwy na aktualne trendy, tzn. jeżeli było sucho w Polsce, to zaczął też zmniejszać opady na następny miesiąc.

Edytowane przez jsfighter
Opublikowano
W dniu 28.05.2026 o 14:50, sino napisał(a):

Obecne wróżby IMGW to:

-czerwiec temperatura powyżej normy, opady w normie

-lipiec powyżej normy, opady w normie

-sierpień powyżej normy, opady w normie

-wrzesień w normie, opady w normie.

Warto dodać że w normie w polskich warunkach to 2 miesiące posuchy a później 2 tygodnie ulew gdzie woda nie ma jak wchłonąć 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ludzie dalej jarają się statystykami, a nie próbują rozumieć mechanik. :E 
To zostawiam was z materiałem naukowców z telewizji udostępnionym na youtube, a te mechanizmy wydają się być dalej ignorowane przez klima-idelogów:

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Fala upałów, więc w tym roku dopiero 18.06 zrobiło się względnie ciepło (choć nowoczesne, dobrze izolowane termicznie budynki będą się nagrzewać jeszcze dobre 2-4 dni, czyli w mieszkaniach zrobi się "gorąco"... akurat na koniec "fali upałów" w Polsce. :E 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

To zostawiam was z materiałem naukowców z telewizji udostępnionym na youtube, a te mechanizmy wydają się być dalej ignorowane przez klima-idelogów:

Ten materiał opierał się luźno o badania z 1991 i przedstawiał hipotezę Henrika Svensmarka, która szybko została obalona. 

https://www.researchgate.net/publication/41713845_Cosmic_Rays_and_Global_Warming

https://web.archive.org/web/20160608103648/https://naukaoklimacie.pl/aktualnosci/piec-gwozdzi-do-trumny-globalnego-ocieplenia-73

https://web.archive.org/web/20160615065035/http://stephenschneider.stanford.edu/Publications/PDF_Papers/Laut2003.pdf

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
2 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

Ludzie dalej jarają się statystykami, a nie próbują rozumieć mechanik. :E 

To nie jest materiał naukowców tylko szurów. Idealny dla ludzi, którzy nie potrafią weryfikować informacji. :) 

Opublikowano

nie no ten Svenmark jest prawdziwym fizykiem. Ale teraz chyba konsensus jest taki że w okresie który analizował akurat aktywność promieniowania kosmicznego przypadkowo skorelowała się z okresami aktywności el Nino, a dalsze obserwacje na nowych danych nie potwierdziły teorii.

Opublikowano (edytowane)

Kilka dni powyżej 30 stopni w czerwcu i posty "wcześniej to była pogoda, a teraz to jest klimat i dowód, że planeta się pali i czeka nas koniec świata za 10 lat..." za 3, 2, 1...

Dzięki el nino (a nie temu, że jeżdzimi spalinówkami) jest już szansa na nowy rekord ciepła w Polsce w sierpniu + rekordy miesięczne we wrześniu/paźnierniku. Przypominam: jeśli prognozy się nie zmienią to peak el nino jest zapowiadany na przyszły rok. I może być to najcieplejszy rok w Europie, gdzie rekordy pozniej dlugo się utrzymają. Jakieś modele mówią nawet o ok 45 stopniach w europie centralnej.

Najgorsze są te wahania. Przez pół roku zimno i leje i nagle jeb 30+, tym bardziej w takim kontynentalnym klimacie jakim jest Polska to boli bardziej niż np. w śródziemnomorskim

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Najnowsze modele z dzisiaj pokazują średnio 41 stopni na zachodzie, ale również w poniedziałek w Warszawie / podkarpaciu + 1 model pokazuje 30 stopni w nocy na niedziele.

Wg mnie 10x gorsze jest to ze w nocy bedzie te 30 stopni niż w dzień 40+

Opublikowano

Problem to brak klimatyzacji w Europie, gdzie w USA jest mniej zawałów i ogólnie śmierci z powodu przegrzania bo mają jej więcej i używają jej więcej. Już widziałem opisy, że konsolidacja rynku w Europie przy zmieniającym się klimacie mogłoby dać kilkanaście miliardów dolarów, a rynek jest wręcz pusty.