Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Czyli co, tego Tremena jednak olać? To nie jest żaden rogal? To chyba mimo wszystko sprawdzę... 

A co do Aphelion - w nosie mam animacje, takich gier mi brakuje, takich gier nam trzeba. Nawet bohaterkę przeżyję, nie każda murzynka to zło, i tak jest ładniejsza od białej i rudowłosej Aloy. :E 

Opublikowano (edytowane)

A kij z nimi i krzyż na drogę. Jeszcze wszystkie włosy na głowie miałem jak oni ostatni raz wydali coś fajnego, a byłem piękny i młody jak wydali ostatnią grę, którą mogę określić wyjątkowo zajebistą.

To już było studio-zombie od dawna, a po AW2 w ogóle zniknęli z radaru. Równia pochyła od lat. Do tego wdepnęli w woke. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, VRman napisał(a):

To już było studio-zombie od dawna, a po AW2 w ogóle zniknęli z radaru. Równia pochyła od lat. Do tego wdepnęli w woke. 

2019 rok świetne Control. 2023 bardzo dobry Alan Wake 2. Gdzie ta równia? Obie gry mają wyróżniające się elementy - świetny art design, dobrze poprowadzoną narrację, oprawę (AW2) czy model zniszczeń (Control) na wysokim poziomie. Więc tak, kij z nimi, zastąpmy ich kolejnym potworkiem w stylu Ubi/EA, produkującym denne, wtórne kasztany, bo wrzucili sobie czarną babkę do współczesnej gry.* 

Spoiler

*Tak, znam szerszy kontekst. Tak, wiem o DEI w strukturach samej firmy. 

Mi Remedy szczerze szkoda, to ekipa z potencjałem, który rzadko się już dziś spotyka. Mają na swoim koncie potknięcia, eksperymenty, ale potrafią stworzyć ciekawy świat i angażującą historię. Przez 30 lat na rynku wydali góra sześć dużych produkcji, więc ewidentnie nie idą też w ilość. 

Edytowane przez Vulc
  • Upvote 3
Opublikowano

Po co ta hiperbola? Gdzie pisałem, że chcę aby to studio zastąpiły jeszcze gorsze od EA?

Reszta to różnice w indywidualnej ocenie. W 0% zgadzam się z Twoją oceną, tak jak Ty z moją. Co nie oznacza, że któryś z nas się musi mylić.

Opublikowano (edytowane)

No mnie byłoby jednak bardzo szkoda Remedy. Ale też, na postawie tego, że co na razie pokazali, bardzo mi szkoda tego, że co zrobili z sequelem Control...

Wyjdzie z tego chyba jakiś wannabe soulslike a'la DMC, tylko zacznie bardziej edgy... Chyba, że to tylko pozory,

Edytowane przez Zas
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja ostatnio naprawdę zaoszczędziłem sporo kasy z powodu braku ochoty na granie w nowe gry. W ciągu 5 miesięcy kupiłem sobie Dragon Age Straż Zasłony na Xbox i grę ukończyłem już dwa razy.

Może i mam kryzys gamingowy jednak ciągłe użalanie się nada sobą nie pomoże. Zebrałem na Xbox pokaźną bibliotekę gier i kupowałem naprawdę fajne gry jak dla mnie. Grania starczy na kolejne 8 lat grania. 

Gry na konsole Xbox nazywam sentymentalne ponieważ dawały mi dużo radości w 8 generacji konsol a ukończenie ich po raz kolejny przyniesie mnie mi ponownie dużo radości i pięknych wspomnień.

Ukończenie ponownie całe kolekcji gier na konsole Xbox na pewno się przeniesie też na na 10 generacje Xbox.

Jeśli w moim życiu gracza trzeba powiedzieć STOP i powrócić do starych wspomnień z czasów gamingu na Xbox One na Xbox Series X i konsoli Xbox 10 generacji niech tak będzie.

Nowe gry nie uciekną i wrócę kiedy będę miał prawdziwą ochotę do grania w nowe gry. Zmuszanie się do grania w nowe gry nie daję żadnej przyjemności tylko frustrację.

Każdy kto ma i walczy z wypaleniem zawodowym gracza powinien zrobić STOP. Mi pomogło powrót do ulubionych gier. 

Tyle w temacie wracam do grania na konsoli Xbox Series X. 

Edytowane przez Czubatka Boża
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Zas napisał(a):

Wyjdzie z tego chyba jakiś wannabe soulslike a'la DMC, tylko zacznie bardziej edgy... Chyba, że to tylko pozory,

Niestety mam podobne wrażenie, od pierwszych materiałów nie podoba mi się kierunek w którym ta gra zmierza. Na pewno będą tutaj obecne elementy świetnego uniwersum, łączącego Control i AW, ale widać większy nacisk na walkę. Jakby produkcji z tego rodzaju mechanikami brakowało na rynku... Szkoda, choć wypada też poczekać do premiery. 

Remedy dla mnie to przede wszystkim storytellers. Alan Wake, mimo gameplayowych ułomności, dostarczył bardzo mięsisty wątek fabularny, utrzymany w stylu klasycznych opowieści grozy, z elementami thrillera, psychologicznymi rokzminami i zabawą w detektywa, rozwiniętą w drugiej części. Narracja głównego bohatera okazała się strzałem w dziesiątkę, tak jak choćby podział na epizody w serialowym stylu, z cliffhangerem na końcu i podsumowaniem na początku nowego epizodu. Dwójka dodała coś od siebie, rozszerzając całość o dodatkową postać, ale nadal zachowując ten mroczny, Kingowski klimat, świetnie balansowany przez wstawki humorystyczne, choćby w postaci absurdalnych reklam braci Koskela. To nie jest coś, co spotyka się codziennie w branży wypełnionej po brzegi wtórnością, rimejkami, remasterami czy produkcjami, które próbują nieudolnie naśladować inne. 

Opublikowano
Godzinę temu, Vulc napisał(a):

Remedy dla mnie to przede wszystkim storytellers

To by niechcący wyjaśniało różnicę w ocenie tego studia.

Spoiler

Mnie story interesuje w książce, w filmie (czasem) a w grach wcale.

Death Rally i dwa Max Payny były super. Ponad 20 lat temu. (DR to bliżej 30)

(MP3 mnie cholernie rozczarował, ale to nie oni robili. Strasznie się musiałem zmuszać, żeby ukończyć, bo gameplay był ani innowacyjny ani dopracowany na najwyższym poziomie. Nużyzna przeokrutna)

Potem byłem zainteresowany AW1 w okresie pierwszych zapowiedzi. Po premierze przestałem być.

Quantum Break mam na liście "do zagrania" ale tak daleko, że nie wiem czy zagram kiedykolwiek, bo ogólnie strzelanek tam jest od cholery. 

Reszta nie pojawia się nawet na radarze.

Gameplayowo to od bardzo dawna nie była najwyższa liga.