drex1 304 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu "USA wdepnęło nie gorzej niż Rosja na Ukrainę." aż tak to nie jak cos pójdzie nie tak wycofa sie powie ze osiągnął juz cele i uj.. pojdzie na Kube
Badalamann Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) @TheMr. Nie no skąd, USA nie jest przygotowane na wojny! Dlatego przejęło kontrolę nad Wenezuelą, niebawem nad Kubą. A teraz obala jeden z jasilniejszych reżimów religijnych. I możliwe że osiągnie to bez istotnego zaangażowania sojuszników innych niz Izrael. A także bez zaangażowania swoich wojsk lądowych. Nie mam pojęcia jakie są instrukcje dla lotnictwa i obrony plot USA ani nawet państw regionu. Wiadomo tyle że starają się nisczyć pociski manewrujące. Do dronów może też. Były filmiki z użycia śmigłowców apache. Natomiast pełny obraz zyskamy jakiś czas po wojnie, gdy będą podsumowania, może nawet sensowne książki opsujące przebieg walk. @Kaczkofan Opisywałem tu dokładnie w ostatnich dniach z czego wynika moja rodość z samej operacji oraz optymizm co do jej sukcesu. @drex1 To już raczej niemożliwe. Zobaczysz że operacja będzie prowadzona do obalenia reżimu. Edycja: @TheMr. Co do wyczerpywania obrony plot, to reżim już chyba ma problem. Potwierdzono użycie w bombardowaniach bombowców B1-B i B-52. To oznacza ze obrona plot i lotnictwo reżimu jest już zgruzowane Edytowane 4 godziny temu przez Badalamann
Kaczkofan Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Sorry, ale nie podzielam tej radości. Jest ryzyko, że jeśli USA uzbroją Kurdów/zaangażują się w organizację partyzantki, Turcja wkroczy do akcji. Mamy potencjalny rozłam w NATO, Turcja to druga największa armia w NATO zaraz po USA. Jak podaje WP (za CNN), CIA pracuje już nad organizacją partyzantki.
TheMr. Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Ale co ma obrona PLOT i lotnictwo wspólnego z dronami które uszkadzają terminale naftowe w każdym arabskim państwie i okolicy? Jak zaatakują dystrybucje i destylację wody to jest GG dla państw w zatoce. Mogą nie mieć obrony, ale nadal mogą wysyłać balistyki i drony które koszt wojny podniosą do bardzo dużych wartości - i tutaj głównie dostają oklep sojusznicy USA którzy będą domagać się rekompensaty. Brak wypływów z ropy = brak finansowania AI w USA. Operacja lądowa Kurdów będzie żmudna i powolna. Nie ma reakcji społeczeństwa jak w styczniu, opozycja schowana jest pod miotłą a mamy 4 dzień “wojny”. Nie ma nikogo kto był chciał obalić reżim w Iranie oprócz Izraela i USA. USA nie jest przygotowane na wojny, jeśli porównujesz akcje w Wenezueli do wojny z Iranem to nie mamy chyba o czym rozmawiać. “bez istotnego zaangażowania sojuszników” to rozumiem wszystkie kraje otaczające Iran? No i tak, USA musi zakończyć operację w 60 czy 30 dni bo senat się dobierze Trumpowi do dupy, a politycznie wygląda to jak maskowanie sprawy Epsteina czyli nawet wewnętrznie nie ma poparcia. USA bez osiągnięcia planu minimum nadszarpnie swój wizerunek, więc nie wyjdzie “bo tak mu się chce” - będzie to mniej więcej równe rosyjskiemu oddaniu Kijowa w odwrocie
Kaczkofan Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Pedofil z USA i ludobójca z Izraela zrobią wszystko, by przykryć syf związany z Epsteinem i padającym 12 000 razy w aktach nazwiskiem Rotschild.
Kadajo Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Przecież Izrael pomagał Espteinowi tworzyć te dowody które teraz wykorzystują aby USA robiło to czego chcą 🤭
Kaczkofan Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ciężko czasem ogarnąć kto na kogo ma tam jeszcze haki, tzn. kto jest bardziej udupiony w aktach Epsteina. I tak, Izrael jest mocno umoczony w mojej ocenie, aaaleeee: wydaje mi się, że "Bibi" też potrzebował wojny, by przykryć syf, który ma u siebie - zarzuty korupcyjne, ściganie przez MTK, zignorowanie (celowe?) ostrzeżeń przed możliwym atakiem Hamasu w 2023... Jazda bez trzymanki jednym słowem, na szarym końcu są tam ci biedni, pragnący demokracji w stylu USA Irańczycy.
Kadajo Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu A to na pewno. Jak zwykle realia świata okazały się bardziej powalone i chore niż nie jedna teoria spiskowa...
Paarthurnax Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @Badalamann chyba dostałeś stały etat w ambasadzie USA Wszystkie negatywne skutki ataku na Iran odbiją się mocno na Europie. Zyskać może na tym tylko Izrael no i może trochę ruskie na skoku ropy i złota. W dłuższej perspektywie nawet USA będzie ponosić konsekwencje tego ataku. Nie ma szans żeby w Iranie powstało cokolwiek na kształt czegoś demokratycznego albo chociaż tego co w Wenezueli, a amerykanie i europejczycy, którzy tam zawitają będą eliminowani przez kolejne 50 lat. Powtórka z Iraku i Afganistanu.
Kadajo Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/plan-trumpa-wobec-iranu-sie-rozpada-smierc-amerykanow-wywoluje-gniew-w-usa-chaos/tjt032q,79cfc278 Bartosiak miał racje ze USA przydałoby się przytrzeć nosa i chyba na własne życzenie właśnie do tego doprowadzili pomarańczowe małpki.
Paarthurnax Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @Kaczkofan też może tak być, dużo świadczy o tym, że jak by trampek nie zaczął interwencji zbrojnych, to już by zaczęli go rozliczać. Z wypowiedzi geopolityków wynika, że atak na Iran nie ma żadnego sensownego uzasadnienia interesów USA, więc tak czy inaczej odbije się im to czkawką. Nawet, gdy w rejonach arabskich emocje opadną, to i tak szybciej tam wjadą Indie i Chiny niż biznesy amerykańskie. @Kadajo czytasz mi w myślach?
sabaru128 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Tramp myślał że pójdzie to tak szybko jak ostatnio i będzie po ptakach, a tu zaraz się okaże że ta wojenka może trwać nawet kilka miesięcy.
trepek Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu No i też USA dostaje mocno obuchem. Iran zniszczył amerykańskie "oczy" na Bliskim Wschodzie. https://tech.wp.pl/1-1-mld-dol-poszlo-w-bloto-pokazali-zdjecia-satelitarne,7260590985652320a Jak nie idzie to nie idzie. Cóż zrobić. Ale nie można zapominać o jednym: TRUMP TRUMP TRUMP
Paarthurnax Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Teraz USA nawet nie ma się jak wycofać. Jak skończy się potencjał defensywny krajom arabskim to jak USA nie będzie przejmowało obrony tych państw to relacje z USA się mocno pogorszą. Jestem tylko ciekaw jak wysoko skoczy ropa i LNG. Dobrze, że idzie wiosna... Edytowane 1 godzinę temu przez Paarthurnax
Cappucino Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 8 minut temu, sabaru128 napisał(a): Tramp myślał że pójdzie to tak szybko jak ostatnio i będzie po ptakach, a tu zaraz się okaże że ta wojenka może trwać nawet kilka miesięcy. Szkoła putina, ten też myślał o trzydniowej operacji. Forma propagandy wobec własnych obywateli taka sama, jedna szkoła kgb.
LeBomB Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Badalamann napisał(a): Dlatego przejęło kontrolę nad Wenezuelą, niebawem nad Kubą. 2 godziny temu, Badalamann napisał(a): Opisywałem tu dokładnie w ostatnich dniach z czego wynika moja rodość z samej operacji oraz optymizm co do jej sukcesu. I ten fakt mnie przeraża, że Ty się z tego cieszysz, że obce państwo rości sobie prawo do zbrojnej interwencji, do zabijania ludzi w imię własnych interesów, a Ty łykasz to jako walkę z dyktaturami i reżimem... Walkę z denazyfikacją Ukrainy też łyknąłeś? Bo z mojej perspektywy schemat ten sam... @Paarthurnax Uważam, że chodzi co najwyżej właśnie o bałagan na giełdzie i w transporcie surowców oraz działanie w interesie Izraela. Cłami nie powalczy, Europa jest zdecydowana na SAFE, więc w inny sposób trzeba generować zyski, a można to zrobić np. przejmując kontrolę nad cieśniną, którą idzie sporo ropy i gazu. Ponadto właśnie wszystkie media nagle przestały przegrzebywać 3 miliony stron dokumentów ujawnionych w wiadomo jakiej sprawie...
209458 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 15 minut temu, Paarthurnax napisał(a): Nie ma szans żeby w Iranie powstało cokolwiek na kształt czegoś demokratycznego albo chociaż tego co w Wenezueli, a amerykanie i europejczycy, którzy tam zawitają będą eliminowani przez kolejne 50 lat. Powtórka z Iraku i Afganistanu. Teraz też słabo to widzę. Jakoś nie interesuję się Iranem, ale na oko to jakaś umiarkowana dyktatura wojskowa dążąca powoli do takiej Turcji przed Erdoganem to maks na co można liczyć. Ale w 79 jak obalano starego Szacha było więcej ruchów opozycyjnych. Do władzy nie musieli dojść ajatollahowie, przecież większość ludności raczej nie była za państwem wyznaniowym. Jeszcze gdyby USA wydały uciekniętego szejka to i nastroje w społeczeństwie mogły by być mniej radykalne.
Camis Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu 19 minut temu, trepek napisał(a): Iran zniszczył amerykańskie "oczy" na Bliskim Wschodzie.
LeBomB Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Wiecie, Iran ma swoje za uszami, tu nie ma żadnych wątpliwości. Nie zmienia to jednak faktu, że tego typu interwencja zbrojna, to (moim zdaniem) po prostu zamach stanu przeprowadzony przez obce państwo, który nic nie wniesie. USA wycofało się z Afganistanu po 20 latach i co? Nic. Afganistan stał się reżimem wyznaniowym rządzonym przez talibów, a 20 lat demokratycznych przemian zostało obalonych w kilka miesięcy. Edytowane 1 godzinę temu przez LeBomB
maxmaster027 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 21 minut temu, LeBomB napisał(a): Wiecie, Iran ma swoje za uszami, tu nie ma żadnych wątpliwości. Nie zmienia to jednak faktu, że tego typu interwencja zbrojna, to (moim zdaniem) po prostu zamach stanu przeprowadzony przez obce państwo, który nic nie wniesie. USA wycofało się z Afganistanu po 20 latach i co? Nic. Afganistan stał się reżimem wyznaniowym rządzonym przez talibów, a 20 lat demokratycznych przemian zostało obalonych w kilka miesięcy. CIA obaliło Prezydenta Iranu chyba w 1953. No i potem USA mialo hajs z Iranu znaczy sie z ropy No i potem znowu ktos sie dorwal do wladzy znowu go obalili. Ludzie nie mieli z tego zbyt wiele, podobnie jak w Wenezueli. No i sie okazalo, że dlatego wlasnie Islam doszedl do wladzy. I ta rewolucja Islamska w Iranie, to pochodna działan powojennych nadzorowanych przez CIA. Znowu namieszali. Znowu Dla USA dobrze dla ludzi zwyklych tragedia. Ropa po prostu jest cenna. A wszystkie te arabskie kraje mają jej bardzo duzo.
Kadajo Opublikowano 47 minut temu Opublikowano 47 minut temu https://edition.cnn.com/2026/03/03/politics/cia-arming-kurds-iran USA niczego się nie nauczyło, tym krajem rządzi totalny debil...
TheMr. Opublikowano 44 minuty temu Opublikowano 44 minuty temu Spieszą się z zarobieniem kasy na ropie, bo za 10 lat popyt tak dupnie że ropa będzie o wiele tańsza. Nawet obecna wojna, jej skala zniszczeń, i zamieszanie na rynku powinno wywalić ropę do solidnych 120+ w ciągu jednego dnia, gdyby to były lata 70-80. OZE ratuje dużą ilość państw, jak i zmiany w sektorze energo, i nie są aż tak zależni od ropy. No jestem zaskoczony I jeszcze wyliczenia "ekspertów" z oficjalnych dokumentów Rosji
Badalamann Opublikowano 35 minut temu Opublikowano 35 minut temu (edytowane) @Kaczkofan USA nie pozwolą Turcji na żadne uderzenia w Kurdów na terenie Iranu. Po ilości informacji medialnych sądzę że to już ruszyło. @TheMr. Przekonamy się kto ma rację, myślę że w ciągu maks miesiąca. @Paarthurnax Uważam zdecydowanie inaczej. I jak juz pisałem, samo zlikwidowanie reżimu w Iranie było konicznością. Co do kosztów to jak narazie są tak znikome, że pomijalne. Mowa o wyłączeniu jednego z kluczowych państw koalicji antyzachodniej z tejże wrogiej grupy. Z czasem, jeśli państwa europejskie będą tam musiały posłać kontyngenty, mogą być naprawdę duże, w tym w formie strat w walce bezpośredniej, a i tak będzie to w pełni uzasadnione. Nie pisałem też że będzie tam demokracja, przynajmniej nie w dającej się przewidzieć przyszłości. Wyraźnie pisałem o zainstalowaniu tam włądzy prozachodniej, najpewniej opartej o Kurdów. @sabaru128 Nieprawda. Od początku mówiono o conajmniej 4 tygodniach ciężkich nalotów i bombardowań. A mamy dopiero 4 dni. A poważni analitycy cały czas podkreślają że bez interwencji lądowej nie uda się w pełni obalić reżimu. @LeBomB To co Cie przeraża to już nie mój problem. O koniczności interwencji w Iranie i obaleniu reżimu pisałem od dawna. Samo USA wiele razy się do tego przymierzało, w tym do dużej misji wojsk lądowych. Do tej pory nigdy nie padła decyzja. Teraz nareszcie tak i to mnie bardzo cieszy. Iran trzzeba wyrwać z koalicji państw antyzachodnich. Praktycznie za każdą cenę. A wygląda że uda się za bardzo niską. Edycja: @Kadajo Właśnie się nauczyło. Na Kurdach można polegać. Dostana broń, w tym pewnie pojazdy, wsparcie wywiadowcze oraz bardzo duże wsparcie z powietrza. Obstawiam też że nie będzie próby budowy tam teraz demokracji, tylko zainstalowanie władzy prozachodniej opartej o Kurdów. Spodziewam się że do walki włączą się też zachodni kontraktorzy z Blackwater/Academi. Edytowane 32 minuty temu przez Badalamann
divton Opublikowano 31 minut temu Opublikowano 31 minut temu 4 godziny temu, TheMr. napisał(a): To mi wytłumacz jak USA ma zamiar strącać 400 dronów dziennie w tym rejonie https://www.globaltimes.cn/page/202603/1356074.shtml USA nie jest przygotowane na wojnę 21 wieku i tego co się wydarzyło na Ukrainie. USA ma w regionie tyle samolotów bojowych a wszystkie siły pro USA mają około 2 tysięcy maszyn bojowych. To nie drony są problemem ale balistyki ale te szybko się skończą a są kosztowne w budowie.
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Kadajo,
Zasady "przechwycania" dla nieogarniętych ;)
Rekomendacja dodana przez Kadajo
1 reakcja
Pokaż odpowiedź