Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heh, czytając o Waszym spalaniu cieszę się z lokalizacji gdzie mieszkam, 13km do pracy, dziś wracałem chyba 15 minut, ruch spory, ale płynny, spalanie 7.2 :E

Jak jest lekki zator w jednym miejscu na DK88 to i tak wychodzi poniżej 8. Rano z reguły okolice 8.5 bo jadę kilometr do żłobka i do pracy szybciej 😉

Opublikowano
30 minut temu, huudyy napisał(a):

zależy jaki ruch, ale moje A3 2.0 TDI po Łodzi potrafi i 12 wciągnąć jak muszę zrobić trasę pn - płd w godzinach szczytu :E  więc nie jestem jakoś mocno zdziwiony.

Passat 2.0 tdi z dsg przy takiej samej jeździe pali 9… Signum 1.9 150 też 9 palił.

Opublikowano (edytowane)

Niedawno było o kawach. O ile zwykłe "czerwone" Segafredo jest okropne (napisałbym, że obrzydliwe, ale ten tytuł należy do czerwonej Gimoka), tak w ramach eksperymentu kupiłem tę:

c322f1570f986.jpg

I kurde - dobra kawa, fajny aromat.

Na zdjęciu widoczna profesjonalna zatyczka - żona zakosiła mi wszystkie klipsy Konesso  - i trzeba było się ratować tym, co było pod ręką :E

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

Wczoraj na próbę zamówiłem Lavazze, mały skok w bok od Tchibo Barista Espresso. Ogólnie ceny kawy skoczyły ok 8-10zł, za Tchibo jeszcze w grudniu płaciłem 54zł z oficjalnego sklepu Tchibo, teraz 62-64zł.

Screenshot_20250206-071130.png

Opublikowano
10 godzin temu, bergercs napisał(a):

Niedawno było o kawach. O ile zwykłe "czerwone" Segafredo jest okropne (napisałbym, że obrzydliwe, ale ten tytuł należy do czerwonej Gimoka), tak w ramach eksperymentu kupiłem tę:

c322f1570f986.jpg

I kurde - dobra kawa, fajny aromat.

Na zdjęciu widoczna profesjonalna zatyczka - żona zakosiła mi wszystkie klipsy Konesso  - i trzeba było się ratować tym, co było pod ręką :E

Polecam Caffè Corsini Espresso z Konesso.

Kupiłem na próbę, bo sam przepijam 250g opakowanie na 6-7 dni i stwierdziłem, że trzeba poszukać tańszej alternatywy dla Lucaffe, które było moim faworytem :) 

Tutaj bardzo pozytywnie się zaskoczyłem - zarówno z kawiarki, jak i z 'ekspresu' przelewowego.

Opublikowano

Zamówiłem sobie S25 Ultra 512GB. Wyszedł 5200 w przedsprzedaży z ratami (2 gratis). Do tego 600PLN zwrotu (200 za multizakup z Buds3 Pro które dostałem za złotówke + 400 gwarantowanego zwrotu) + wymienione Buds3 Pro dodane za 1zł do zamówienia. Sumując to wszystko wyychodzi, że S25 Ultra wyszedł mnie jakieś 4k :D spoko.

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Zwłaszcza że nie jest to jakaś dopłata rzędu "przekalkulowane i dopłać pan 100" tylko 600. Tak jakby naliczyli 10 miesięcy jakby nieopłacone w ogóle było...a płacone było, bo mi nawet dał z autem potwierdzenie przelewu na pełną kwotę.

Jeżeli spełniłeś warunek zawiadomienia ubezpieczyciela o zbyciu w odpowiedniej formie (najlepiej pisemnej), to możesz spać spokojnie. Mi już drugi rok wysyłają monity i wezwania po tym jak 1,5 roku temu sprzedałem. Sprawdziłem przepisy i będę to wyjaśniał w sądzie, jeżeli pozwą.

Opublikowano

Ale chodzi o polisę oc wrzesień 2024 - wrzesień 2025? Przepisy o oc mówią o obowiązku opłacenia składki za dany rok. Jeżeli opłacona była za cały rok przez brata (poprzedniego właściciela) i mu nie zwrócili, to problem nie istnieje.

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie myk taki, że brat wykupił OC we wrześniu 2024, więc jest do września 2025. Auto mi sprzedał w listopadzie wraz z OC, jedynie była zgłoszona zmiana właściciela, nie chciał zwrotu. Nagle mi teraz przysyłają, że mam opłacić za listopad 2024 - wrzesień 2025 :E W mobywatelu jest inny numer polisy niż w ponagleniu...ale już na stronie gdzie się sprawdza OC pojazdu już numer ten który na ponagleniu.

Ogólnie chyba się pośpieszył, bo jak mu podesłałem foto pisma to mi odpisał że już zapłacone, bo sprzedał mi auto z OC i ma być z OC.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

Oprócz zgłoszenia zmiany właściciela przez brata, powinieneś też zgłosić się do ubezpieczalni, żeby przepisali polisę na ciebie z ewentualną rekalkulacją składki. Dopiero w tym momencie - jeśli np. nie zgadzasz się na dopłatę i wykupisz nową polisę, ubezpieczalnia zwraca różnicę sprzedającemu. Tutaj, nawet jeśli brat zrezygnował z zwrotu, nie jest to jednoznaczne z tym, że cały okres polisy przechodzi na ciebie.

Nie szukaj w tym logiki :) 

Edytowane przez baQus
Opublikowano

Ja rozumiem rekalkulację, co zaskoczyła mnie kwota...jakby w ogóle auto nie miało ubezpieczenia od listopada opłaconego :E 

Też trochę moja "agentka" mnie zmyliła, bo byłem po zakupie, a ona mi powiedziała że dopiero we wrześniu "będziemy ruszać temat, bo teraz nie ma sensu".

Opublikowano (edytowane)

Trzeba przyznać, że to całkiem fajne auto. Plastikowe w środku i deska rozdzielcza wygląda, jakby ją siekierą ciosali, ale poza tym dobrze wyciszone (szczególnie przy autostradowych prędkościach), dobrze wyposażone i bardzo komfortowe. Największy minus, to układ kierowniczy jak z wozu drabiniastego. Ktoś kojarzy jak to było wyceniane na tle innych modeli, np vectry?

Edytowane przez dannykay
Opublikowano
5 minut temu, dannykay napisał(a):

Największy minus, to układ kierowniczy jak z wozu drabiniastego

E tam, ja tam na swoją nie narzekam. Tyle, że mam założone Sachsy sporty + eibach. Idzie jak po sznurku tylko jak to typowo dla VC ściąga na prawo lekko :E 

Signum w 2008 od 95k, Vectra circa od 80

Opublikowano (edytowane)

To mogło trochę pomóc, ale chodzi bardziej o sam układ kierowniczy, który imo jest gumiasty i nieprecyzyjny. Wspomaganie aż zbyt mocne, ale no tak musi być, to nie wyścigówa ani hot hatch. Najbardziej w nim lubiłem to, że był zajebiście pakowny. A ostatnio znalazłem trochę kwitów i książek od mojego siga, więc nadałem kurierem do chłopa, który kupił moje auto. Zadzwonił na drugi dzień i okazuje się, że bardzo jest zadowolony z opelka, bo zrobił, to co mu powiedziałem + jeszcze jakaś drobnostka w zawieszeniu i śmiga. Dziękował, bo dobra fura :D Także no, mam ładne BMW do sprzedania jak coś, można brać  :E

Edytowane przez dannykay
Opublikowano (edytowane)

To nie jeździłeś corsą z elektrycznym wspomaganiem :D Z resztą w ojca Zafirze nie wiem jakie jest wspomaganie ale również dużo lżej chodzi kierownica. Także to hydrauliczne z vectry wcale nie uważam za mocne, raczej takie "w punkt"

Edytowane przez lesiu155