Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiem, że jeżdżę starym klekotem ale pochwalę się, że w końcu po zamontowaniu ISOFIX 3 lata temu, znalazłem fabryczna kanapę z otworami ISOFIX z pełną skóra nappa i podgrzewaniem tak jak fabrycznie miałem (ale bez ISOFIX). W końcu tył jest spójny i podgrzewanie którego nawet nie używam działa 😎 Masakra jak ciężko znaleźć podgrzewana kanapę z ISOFIX w pełnej skórze nappa do w211...

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano

Dostałem mały model LEGO. 

Jak ktoś się zastanawia czy jest sens zaczynać od mniejszych modeli to wg mnie NIE warto. 

To są klocki zwykle, zero frajdy w porównaniu do dużych techniców. To tak jakby grać w grę na hiperłatwym poziomie że wszelakimi boosterami. 

Plus dla lego za naklejki, tutaj nie zapomniało się im żadnej odbić lustrzanie. 

Spasowanie wg mnie trochę gorsze, klocki lżej wchodziły, ale łatwiej się mogą rozpaść, dla kogoś kto chce budować ciągle ok, ale jak to ma być model to już słabo. 

Instrukcja przesadnie szczegółowa, każdy klocek to osobny krok, zero frajdy. 

IMG_20250613_051106785.jpg

IMG_20250613_051157906.jpg

Opublikowano

Osobiście znam dwie osoby, które właśnie uznały, że będą zbierać te małe modele po 100-200zł jako zamiennik.

Im napisałem to samo, żeby spróbowali z tym większym i nie mówili, że to tylko inna skala :P 

Opublikowano (edytowane)

Ale ten model który pokazałeś, nie kosztuje 100-200 tylko max 50-80, z młodym poskładałem trochę tych modeli 120-200 i wcale nie były takie oczywiste do złożenia :P

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano (edytowane)

Ja mam (a w zasadzie to syn :Dtrochę starych zestawów po moich braciach, czyli okolice pewnie 2006-2008 i faktem jest, że obecne instrukcje są dla debili - każdy klocek pokazany dokładnie, gdzie ma iść, prowadzenie za rączkę, w tych starych zestawach to tylko zdjęcie przed i po, a Ty musisz znaleźć co się zmieniło, czasem zdarza się coś przeoczyć ;) Inaczej trochę sprawa się ma z takimi skomplikowanymi zestawami, ja np. mam Sr-71 z COBI i tam pomimo, że pokazane krok po kroku to musiałem się dobrze przyglądać, gdzie przyczepić, żeby czegoś nie skopać ;) Mam też Forda GT z technicsa i tam to krok po kroku już było łatwiejsze. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
20 minut temu, lesiu155 napisał(a):

i faktem jest, że obecne instrukcje są dla debili - każdy klocek pokazany dokładnie, gdzie ma iść, prowadzenie za rączkę, w tych starych zestawach to tylko zdjęcie przed i po, a Ty musisz znaleźć co się zmieniło, czasem zdarza się coś przeoczyć ;)

i bardzo dobrze! mam parę zestwów z początku lat 90 i intrukcje w nich są delikatnie mówiąc niejasne momentami - bardziej przypomina to "odszukaj różnice między dwoma obrazkami"

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Katystopej napisał(a):

Tankujcie do pełna, kurs ropy już leci w górę.

Wczoraj wieczorem wróciłem. Została mi jeszcze rezerwa. Spalanie 8,7 przy średniej prędkości 99kmh. Dwie dorosłe osoby, dziecko, trochę ciuchów i dwa e-bike'i na haku. 

Z e-bike'ami to był strzał w dziesiątkę. Autem nie szło tam nic zrobić, rowerami też nie bo grama płaskiego terenu, a niektóre górki albo wręcz pionowe albo ciągną się ponad kilometr. 

Jedyne czego nie przemyślałem, to raz musiałem wjechać autem na parking wielopoziomowy, taki starej daty. Pracownik sam zwątpił na wjeździe czy się w ogóle złamię na zakrętach. Skończyło się na tym, że dopiero na 7 poziomie znalazłem miejsce, gdzie bym nikogo nie zablokował :E na podjazdach też na styk, żeby nie trzeć bagażnikiem po betonie. 

A dwa to pod hotelem w centrum było tak ciasno, że też musieli znaleźć mi jakiś kąt, żebym nie przeszkadzał. Na ulicy prostopadle nie, bo bym wystawał na chodnik = mandat. A w podwórzu miejsca zrobione pod auta z lat '80.

Z tym wymarzonym pickupem to będzie kiedyś problem :E

Opublikowano
15 minut temu, huudyy napisał(a):

i bardzo dobrze! mam parę zestwów z początku lat 90 i intrukcje w nich są delikatnie mówiąc niejasne momentami - bardziej przypomina to "odszukaj różnice między dwoma obrazkami"

Ja tam wolę się nieco napocić przy tym :P

Aż sobie wszedłem na stronę COBI i zapragnąłem Guźca i Ospreya :D Ciekawym jak F117 wygląda bo na zdjęciach pokracznie trochę.

Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Dodatkowo jest jeszcze apka z instrukcjami a w niej każdy krok i element można obracać w 3D.

Tankujcie do pełna, kurs ropy już leci w górę.

Dobrze że udało mi się zapas zrobić 😆

Opublikowano
4 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Nie wiem jak wy ale ja bym wolał już sobie kupować chińskie klocki z Aliexpress zamiast składać małe zestawy dla 7 latków 

te moje duże to właśnie Alieexpress ;P