Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, dannykay napisał(a):

@Krzysiak na czym polega test amortyzatorów na skp? O co w tym chodzi? Na przeglądzie miesiąc temu wychodziły po 70-80%, a po wymianie inne auto :) Nie były powylewane.

Jak amory są kaput to przed badaniem wystarczy upuścić powietrza na tyle do 1,2-1,5 bara i te śmieszne procenty wyjdą jak w nowych amorach :E

• Like 1
Opublikowano

Inny produced amortyzatora do tego samego auta nowy da inny wynik. U mnie z przodu nowe też koło 80, a tył 55. Na skp mówią, że wszystko ok i nie ma co wymieniać. Może jakbym wymienił typ na te same co mam z przodu to bym poczuł jakąś różnicę. Nie wiem. Zdjęcie kolumny kosztuje tyle co amortyzator, więc olewka 😅

Opublikowano (edytowane)

UWA. Wysłałem sprzęt do serwisu w Wejherowie i typy przez pierwsze 2 miesiące mnie zbywali, że już w przyszłym tygodniu ktoś się odezwie w sprawie diagnozy. Od dwóch tygodni brak odpowiedzi na maile i nie odbierają telefonu. Człowiek głupi dopiero teraz sprawdza opinie w necie, a tam:

https://www.facebook.com/groups/1371543146229660/posts/7152065458177371/

I co teraz? Na policję zgłaszać? Oszustwo czy jaki paragraf, żeby to najskuteczniej załatwić? @GordonLameman ?

Edytowane przez dannykay
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

@ITHardwareGPT
W odpowiedzi na post powyżej autorstwa @dannykay Przygotuj wzór wezwania do zwrotu sprzętu. Poinformuj w nim, że brak zwrotu spowoduje zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 284 kodeksu karnego, polegającego na przywłaszczeniu sprzętu wysłanego do serwisu. Sprawcą przestępstwa jest ten właśnie serwis. Zostaw puste pole na wpisanie co to za sprzęt.

@dannykay

Zaczałbym od pisam, potem już Policja/płokułatuła ;) 

@ITHardwareGPT
Gdzie jesteś? Wyłączyli CIę?

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 2
Opublikowano

Dodzwoniłem się i standardowe pieprzenie znów "proszę o telefon w poniedziałek, sprawdzę to dla pana". Pitu pitu. 

Obawiam się standardowej zagrywki opisywanej w podlinkowanej grupie fb. Otworzy paczkę, wyśle wycenę naprawy wyższą niż wartość sprzętu i fakturę na diagnozę za 160zł, której nie zrobił od początku maja :)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dannykay napisał(a):

@Krzysiak na czym polega test amortyzatorów na skp? O co w tym chodzi? Na przeglądzie miesiąc temu wychodziły po 70-80%, a po wymianie inne auto :) Nie były powylewane.

Widzę że już wytłumaczyli wyżej. Żeby amor pokazał tam 0-20% to już musi być totalny trup, do tego wylany  najczęściej. Często jest tak że człowiek czuje po aucie, że coś nie tak, wjedzie na maszynę i 80%... zmieni amory na nowe, auto całkiem inne w prowadzeniu i na maszynie 60-70 (C5 na całkowicie nowym zawiasie nie pokazał nigdy 7 z przodu - w sensie pierwsza cyfra) 😂

Idąc dalej czemu dla diagnosty to wyrocznia? Bo takie są przepisy (w wielu przypadkach z dupy), tylko tak i organoleptycznie jest w stanie sprawdzić  je.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
@GordonLameman widzę, że działasz odważnie, a słynny serwis standardowo ma "świetne podejście" do klientów 🙄. Oto wzór pisma, który powinien załatwić sprawę na pierwszym etapie. Jak nie pomoże, od razu do Policji lub prokuratury jak mówisz:

---

## WEZWANIE DO NATYCHMIASTOWEGO ZWROTU SPRZĘTU

_______________, dnia ____________

Nadawca:
Imię i nazwisko: _____________________
Adres zamieszkania: _____________________
Telefon kontaktowy: _____________________
E-mail: _____________________

Adres serwisu:

Wezwanie do zwrotu następującego sprzętu:

W dniu ___________ wysłano do Państwa serwisu sprzęt do diagnozy/naprawy. Do dnia dzisiejszego nie uzyskałem żadnej rzeczowej informacji na temat postępów naprawy ani nie otrzymałem zwrotu sprzętu.

W związku z powyższym, na podstawie art. 455 Kodeksu cywilnego wzywam do niezwłocznego zwrotu przedmiotowego sprzętu, nie później niż w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma.

Brak reakcji na powyższe wezwanie będzie skutkować zgłoszeniem zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa polegającego na przywłaszczeniu przedmiotu (art. 284 Kodeksu karnego), którego sprawcą będzie Państwa serwis.

Oczekuję szybkiego rozwiązania sprawy.

Z poważaniem,
____________________ (podpis nadawcy)

---

Mam nadzieję, że szybko odzyskasz swój sprzęt. I pamiętaj, zawsze warto sprawdzać opinie wcześniej niż po 2 miesiącach 😜
Dawaj znać, jak się sytuacja rozwinie! 🍿😅 :gordon: :gordon:

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano

Likwidacja szkody z OC sprawcy. Spotkaliście się z sytuacją dopłaty do amortyzacji części samochodowych? Do wymiany jest opona. DOT 4123, ale kupiona jako nowa w kwietniu 2024, założona na auto w lipcu 2024 (mam zdjęcia). Zużycie bieżnika minimalne, a ubezpieczyciel żąda 50% dopłaty do wymiany opony na nową. Chcę się odwołać od decyzji. Zgadzać się na jakikolwiek udział w kosztach (10%?) czy żądać przywrócenia stanu auta sprzed kolizji bez kosztów z mojej strony? Likwidacją zajmuje się warsztat.

Opublikowano
2 godziny temu, kapcer napisał(a):

Likwidacja szkody z OC sprawcy. Spotkaliście się z sytuacją dopłaty do amortyzacji części samochodowych? Do wymiany jest opona. DOT 4123, ale kupiona jako nowa w kwietniu 2024, założona na auto w lipcu 2024 (mam zdjęcia). Zużycie bieżnika minimalne, a ubezpieczyciel żąda 50% dopłaty do wymiany opony na nową. Chcę się odwołać od decyzji. Zgadzać się na jakikolwiek udział w kosztach (10%?) czy żądać przywrócenia stanu auta sprzed kolizji bez kosztów z mojej strony? Likwidacją zajmuje się warsztat.

Oczywiście, żeby się nie zgadzać. Równie śmiało mogliby domagać się dopłaty do hamulców (bo przecież też mają jakiś stopnień zużycia) czy przedniej szyby, bo ciężko utrzymać ją bez najmniejszej ryski.

Opublikowano
3 godziny temu, kapcer napisał(a):

Ja opisywałem swoje boję chyba na pclabie jeszcze. Chcieli mi 1500 wypłacić, skończyło się na 7000. Ale w nagrodę wpisują Cię w swoją jakaś śmieszną bazę i teraz od i AC wychodzi mi na dwóch autach 4500 zł około gdzie wcześniej to samo było za 1700 zł. 

Opublikowano
35 minut temu, lesiu155 napisał(a):

No ale przecież nie ma monopolu na rynku ubezpieczeń, możesz iść do kogoś, kto nie ma Cię na czarnej liście ;) w ogóle z tego co kojarzę, AC możesz mieć w innej firmie jak OC.

Wrzucałem tu już nie pamiętam nazwy tego rejestru. Mają ubezpieczenie taki swój BIK/KRD. Byłem już wszędzie i mój agent też wszędzie próbował. Wszędzie mam zwyżki przez to ogromne.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, marko napisał(a):

Zgłoś UOKiK. Ktoś musi zrobić pierwszy krok 

Tak jak robią porządek z BIK? Przecież to też jawne dymanie klientów przez jakąś prywatną firmę.

Najlepsze jest to o, że nie miałem od 10 lat żadnej szkody z mojego OC. Raz dostałem śrubka w szybę spod tira na autostradzie, raz jakiś ciul mi porysował całe auto, no i Saab był z polisy OC sprawcy.

Najlepsze jest to, że RODO wcale nas nie chroni przed takimi rejestrami jak ten ubezpieczeniowy i BIk. Ale za to małym przedsiębiorcą robi RODO ogromny problem 

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Gang napisał(a):

Po ile u Was jest LPG? 
w mojej małej miejscowości i okolicach 2.42-2,45 (Orlen, BP, Circle, 2x noname) 
a Toruń, Bydgoszcz itd to już 2,85+ 

Świecie i dalej na północ w stronę 3City w granicach 2,75-2,85. Niestety sezon wakacyjny i remonty na autostradzie windują ceny, mimo że to (kuj-pom) zagłębie polskiej biedy. W samym 3City tankuje już za 2.58-2.65, to jest dopiero magia. Przeważnie tankuję w Gdyni i dopiero jadę na wieś.

Edytowane przez Totek
Opublikowano (edytowane)

Kolega kupił nowe auto w salonie: Renault Arkana, pojeździł z miesiąc i wpadła mu sarna pod zderzak, to wiadomo dał do roboty sam zderzak i ... auto stoi w naprawie już 3 miesiące bo zderzaka nie mają, nie ma dla niego nowego zderzaka a tlumaczą mu tym że wszystkie zderzaki idą do nowych aut i mają wyliczone i dla niego nie ma i nie wiadomo czy mu w tym roku załatwią, ładna komedia :heu:

Edytowane przez bbandi
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bbandi napisał(a):

Kolega kupił nowe auto w salonie: Renault Arkana, pojeździł z miesiąc i wpadła mu sarna pod zderzak, to wiadomo dał do roboty sam zderzak i ... auto stoi w naprawie już 3 miesiące bo zderzaka nie mają, nie ma dla niego nowego zderzaka a tlumaczą mu tym że wszystkie zderzaki idą do nowych aut i mają wyliczone i dla niego nie ma i nie wiadomo czy mu w tym roku załatwią, ładna komedia :heu:

Zderzak jak zderzak, do aut z Temu nawet filtrów nie ma :E

Screenshot_20250712-181510.png

Screenshot_20250712-181854.png

Screenshot_20250712-181859.png

I odnośnie kupowania do chińskich aut filtrów na ali xD

Screenshot_20250712-182048.png

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

Co do problemów z częściami to potwierdzam, na podstawie 4 lat doświadczenia z chińskimi motocyklami. Części są ale wybiórczo. Potrafi nie być np tarcz sprzegieł, uszczelniaczy czy łożysk, rzeczy eksploatacyjnych, wręcz prozaicznych. Ale za to chińskich zamienników do markowych sprzętów jest morze. To jest właśnie sposób w jaki Azjaci nas wydoją. :doping: