Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, lesiu155 napisał(a):

Nie do końca się zgodzę. 1,20 to jeszcze nie jest niewiadomo jaki format. Dobra tarcza załatwia temat w 80%. Poza tym, nawet jeśli strzępi to tniesz z lekkim naddatkiem, zakładasz tarczę do szlifowania na flexa i ładnie da się to wyprowadzić. Trzeba tylko chcieć i trochę więcej czasu na to poświęcić. Ale pytanie, czy Rubi za 2k ojro faktycznie Ci tak 10x ładniej wytnie płytkę jak scheppach za kilkanaście stówek. 

Jak robisz zarobkowo, to za przeproszeniem nie pierd*lisz się pół godziny z jedną płytką. Do tego dochodzą takie aspekty jak hałas i pył. 

Opublikowano
6 godzin temu, Totek napisał(a):

Dokładnie to samo myślę, będąc w Turcji pierwsze dni obserwowałem jak się jeździ zanim wsiadłem za kółko. Nie da się tak po prostu jechać od razu :D

Ludzie u nas narzekają ale chyba zapomnieli jak było w latach 90.

Ja po kilkudziesięciu kilometrach się przystosowałem  trochę w kwestii prędkości (oczywiście ograniczenia są umowne, bo wszyscy cisnęli sporo powyżej), choć na ciągłych, lewoskrętach, na łukach, przy jadących z przeciwka nie wyprzedzałem 😂😅

• Upvote 1
Opublikowano

Miałem kilkumiesięczną przerwę w "wizytach" na Węgrzech. Każdy kolejny przyjazd i widać coraz większe "cofanie" się tego kraju - jedzenie (markety) 50-100% drożej niż w Polsce, za produkty gorzej jakości (znalezienie parówek o zawartości mięsa większej niż 60% graniczy z cudem), olej tylko słonecznikowy (rzepakowego nie znają), chleb gów.ny itd; paliwo droższe od około 20-30% niż w Polsce, a do kompletu zarabiają gorzej niż Polacy. Coraz więcej widać ludzi grzebiących w śmieciach. Organ doprowadza kraj do ruiny.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ja po kilkudziesięciu kilometrach się przystosowałem  trochę w kwestii prędkości (oczywiście ograniczenia są umowne, bo wszyscy cisnęli sporo powyżej), choć na ciągłych, lewoskrętach, na łukach, przy jadących z przeciwka nie wyprzedzałem 😂😅

Ja mam takie spostrzeżenie, że nim bardziej zacofany kraj tym kierowcy jeżdżą bardziej jak psychopaci. 

To nawet na naszych autostradach widać, coraz mniej kierowców którzy jeżdżą 160+ i coraz więcej takich co lecą 120-140. 

Edytowane przez Gang
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się że to też wynika trochę z braku autostrad, bo wjechaliśmy do Grecji i nagle spokój, ale tu już autostrady a nie jak tam fragmenty (przykładowo obwodnica Sofii) na których też o dziwo się ludzie uspokajali. U nas w PL w latach 90 ludzie jeździli dokładnie jak teraz w Rumunii czy Bułgarii... wszyscy wykorzystywali każdą sposobność by wyprzedzić, niekoniecznie zgodnie z przepisani.

Swoją drogą obserwując furmanki tu na miejscu w Grecji wszystkie najdroższe na RO. Polscy, niemieccy czy też z jeszcze innych zachodnich krajów turyści "wyglądają" przy nich biednie. Widzę że upodobali sobie nową 7, bo co jakąś widzę to RO, a stoją na każdym rogu ulicy bez mała w turystycznej części miasta.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Czujniki do magistrali CR:
55185570 - tutaj widzę tylko Bosch, ew. Maxgear więc nie ma w czym wybierać
93185626 - ? Tutaj już sporo i rozstrzał cenowy jest spory, Berg? Tak pośrodku widzę Magneti Marelli albo 55207677 - bo widzę dwa numery i nie wiem który :D 

image.png.2e3206b2bb7cd1de55d3b7b33e71884b.png

Wywala mi bład szyny CR więc oba czujniki wlecą nowe.

Berg? ;)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, trepek napisał(a):

A jak Twoja córka? Daje spać w nocy?

Ma dwa tygodnie, więc póki co jest Ok.

Pobudka raz w nocy i raz nad ranem. Raz mieliśmy kolki, ale podajemy enzym laktazy i już się nie powtórzyły.

Za to ten moment kiedy biorę ją "na leniwca" na kanapę i ona śpi a sobie coś oglądam - wspaniały :) 

Tak myslę, że jakaś podróż po Polsce by się przydała jak będzie miała 4-5 miesięcy. Czyli w okolicach grudnia wypada. Może sobie faktycznie pojedziemy w jakieś Bieszczady :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
Opublikowano

Spokojnie możesz jechać wcześniej. Im dziecko mniejsze tym więcej śpi w foteliku. Tylko pamiętaj aby robić 40 minutowe postoje max co 2h. I nigdy nie zapinaj do fotelika jak się nie odbije bo uleje.

Opublikowano
10 minut temu, trepek napisał(a):

Spokojnie możesz jechać wcześniej. Im dziecko mniejsze tym więcej śpi w foteliku. Tylko pamiętaj aby robić 40 minutowe postoje max co 2h. I nigdy nie zapinaj do fotelika jak się nie odbije bo uleje.

Póki co tylko ze szpitala jechaliśmy i kawałek do lekarza, ale w obu przypadkach słodko spała. 

• Like 1
Opublikowano

Z wiekiem będzie spała coraz mniej bo okienko aktywności będzie się powiększało.

Masz w swoim samochodzie szklany dach? Jak tak to np. moja lubi jak się coś jej przyklei do szklanego dachu i jej "dynda" podczas jazdy.

Opublikowano
47 minut temu, trepek napisał(a):

Z wiekiem będzie spała coraz mniej bo okienko aktywności będzie się powiększało.

Masz w swoim samochodzie szklany dach? Jak tak to np. moja lubi jak się coś jej przyklei do szklanego dachu i jej "dynda" podczas jazdy.

Tak, mam. Auto jest tak bardzo pod dziecko, żę bardziej nie może być :E 

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, dannykay napisał(a):

Hehe znajomy miał M5 tej generacji w leasing na 5 lat. Po gwarancji naprawa skrzyni biegów SMG 60 tys. w Polskim salonie, więc zrobił w jakimś niemieckim warsztacie za 10 000 Euro. Wymiana klocków i tarcz ceramika 25K. Chciał ją sprzedać za 100 000 zł, nie było chętnych. Ktoś mu ją w dodatku jeszcze całą porysował kluczem jak już była dawno wystawiona. Skończyła na drzewie bo podobno dzik mu wyskoczył :E Wziął ją w 2007, sprzedawał w 2012, przyjeżdżali fani marki ale chcieli ją za 80K kupić. Auto nowe z salonu, pierwszy właściciel, nigdy nie miało żadnego dzwona...

Opublikowano

To i ja się dołączę, kolejny urlop w trakcie:
IMG_20250729_090744909.thumb.jpg.558805432e6dc90cd8cec9435724dbd1.jpg

Tym razem polskie góry, Łopuszna koło Nowego Targu;
Może i pogoda angielska (choć wbrew prognozom dzisiaj pojawiło się słońce), ale mamy do dyspozycji cały dom z bali (po generalnym remoncie / modernizacji) dla siebie, na dość sporej działce;
Także grill na zadaszonym tarasie, szybki net + 3x tv, sauna / bilard w piwnicy i sporo ścieżek do dreptania - jak się wypogodzi :E 

• Like 3
  • Upvote 2