Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kanał w garażu czy podnośnik nożycowy (coś w stylu Redats L-550)? Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?

Prawdopodobnie na wiosnę ruszam z budową garażu 5x7. Kanał musiałbym wykonać (zamówić gotowca) od razu przy wykonywaniu płyty fundamentowej, podnośnik to temat "kiedyś fajnie by było kupić". Albo w ogóle zrezygnować z jednego i drugiego i zainwestować w zwykłe najazdy i dobrą żabę? 

Ogólnie jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia i doświadczenia dotyczące budowy garażu to chętnie poczytam. Co warto, czego nie warto, o czym pamiętać.

Opublikowano (edytowane)

W zasadzie tylko bieżący serwis. Oleje, hamulce, wymienić amortyzator czy tłumik, podmienić koła sezonowo. Kusi kupić kiedyś "gruza" i nauczyć się ambitniejszych rzeczy (rozrząd, sprzęgło). Żadnej działalności nie będę tam prowadził, ale lubię hobbystycznie pogrzebać przy aucie.

Stąd też rozmiar 5x7 zamiast 6x6. Chcę żeby weszło 1 auto i na około było sporo miejsca, żeby swobodnie móc się przemieszczać. Pewnie będzie też przechowalnią na sprzęt ogrodowy i rowery.

Edytowane przez kapcer
Opublikowano

patrząc na ten nożycowy to przy nim zapomnij o robieniu czegoś więcej pod autem. Osobiście wolałbym kanał, tylko głębszy niż płytszy by nie musieć chodzić po nim w kucki. 

• Thanks 1
Opublikowano

Ale czemu nożycowy? 

Zrób dobry fundament pod dwukolumnowy i zapomnij o kanale. 

15 lat grzebalem przy autach z kanału, a od kilku mam do dyspozycji Redats L200 i to jest zupełnie inny komfort pracy. 

Opublikowano

Na okazjonaly serwis to kompresor i bałwanki. 
Za zaoszczędzoną kasę kup sobie szafkę narzędziową ;) 

Kanał to problemy z wodą i bałaganem
Podnośnik to potrzebujesz zapasu wysokośći ;)

• Thanks 1
Opublikowano

Kolumnowy wydaje się najsensowniejszy, ale jednocześnie boję się, że będzie zabierał za dużo miejsca na co dzień. 3,4 metra szerokości. Zostaje dobre pół metra z każdej strony na przejście. I za każdym razem wsiadając do auta uważać, żeby nie potknąć się o ramiona podnośnika. Otwieranie drzwi też może być w jakimś stopniu ograniczone. 

@Gang, kompresor i bałwanek to w sumie spoko opcja. Zawsze mogę wspomóc się najazdami, gdyby zaszła taka potrzeba. I rzeczywiście najtańsza. ;) 

Opublikowano

Przy dobrych bałwankach to nawet te najazdy nie potrzebne. 

ZAleży co się robi w aucie, wiadomo. No ale podstawowe rzeczy raz na ruski rok dla siebie? Kanał to jak strzelanie z armaty do wróbla. 

• Upvote 2
Opublikowano

Wujas ma kanał w garażu bo niestety niski i nie idzie podnośnika wstawić.

Szczerze? Krew mnie zalewa jak mam go otwierać i coś grzebać, niewygodne w cholerę, a młody jestem i zdrowy. Czegoś zapomnisz to znowu wyłazić... Dostęp wcale jakiś super nie jest. 

Podnośnik to złoto.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Podnośnik to złoto tylko tak, raz, że trzeba mieć na to miejsce, a dwa, że to trzeba serwisować - jak nie samemu to komuś zlecić. To tak jak z autem, chyba nie chciałbyś kupić używanego podnośnika za 3k i żeby wam sufit przypadkiem na łeb się nie spadł, bo olej wycieka i ciśnienia nie trzyma ;) No coś za coś. Sam mam ochotę u teścia w warsztacie podnośnik wstawić i o ile miejsce i serwis to nie problem tak po prostu nie ma to obecnie sensu. Ja do kanału się dopchać nie mogę, tak to jest zasrane wszystko :E  Kanał jest, a mimo to jeżdżę do Żony brata ciotecznego dom obok, żeby coś zrobić :E

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

Chyba najbardziej podoba mi się pomysł z bałwankami i kompresorem.

Mam kanał u rodziców i rzeczywiście zapomniałem jakie uciążliwe jest każdorazowe ściąganie desek i bieganie góra-dół, gdy czegoś zapomnę. Podnośnik kolumnowy będzie zbyt upierdliwy przy codziennym korzystaniu z garażu. Możliwość serwisowania auta ma być dodatkiem, nie głównym celem garażu. 

Dzięki wszystkim za cenne rady! :) 

Opublikowano

Młody w poniedziałek zamówił turbinę po regeneracji, miała być wczoraj na zasadzie, że kurier przywozi "nową" i zabiera starą. Dziś kurier przyjechał po starą i powiedział, że pewnie za tydzień będzie z tamtą (albo tą :E ). Mówi że przez te ogłoszenia wprowadzające w błąd dostaje ciągłe zjeby od ludzi...bo każdy chce od razu turbinę czy wtryski bo tak tam stoi, a tu uj :E 

Pomijam, że jak zawsze się pospieszył młody, bo mam chłopaków którzy by to ogarnęli pewnie taniej a na pewno szybciej. No ale już nie chciałem mu się w to wtrącać :E 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Młody w poniedziałek zamówił turbinę po regeneracji, miała być wczoraj na zasadzie, że kurier przywozi "nową" i zabiera starą. Dziś kurier przyjechał po starą i powiedział, że pewnie za tydzień będzie z tamtą (albo tą :E ). Mówi że przez te ogłoszenia wprowadzające w błąd dostaje ciągłe zjeby od ludzi...bo każdy chce od razu turbinę czy wtryski bo tak tam stoi, a tu uj :E 

Pomijam, że jak zawsze się pospieszył młody, bo mam chłopaków którzy by to ogarnęli pewnie taniej a na pewno szybciej. No ale już nie chciałem mu się w to wtrącać :E 

To po mamusi czy po tatusiu tak ma? :E

• Haha 2
Opublikowano

Gorzej (gorzej?) Jakby auto zniknęło na parę dni, po czym pojawiło się z powrotem z hukiem przelotu, gwizdem hybrydy i "bez-dymnym" programem :E 

I jak pewne 307 z innego forum w stęsach i bez wycieraczek przednich, bo psuły estetykę auta :lol2:

• Haha 2
Opublikowano
W dniu 9.11.2025 o 17:45, dannykay napisał(a):

Kurna wallec. Silnik dzwoni jak wściekły, a Ty mu po garach dajesz… Nie odpalać, nie jeździć i do warsztatu na lawecie, ale brzmi to bardzo źle. 

Odstawiłem dzisiaj.

Już nawet nie reagował na gaz, wciskalem do dechy a on dalej pyrka 500-1000 obrotów.

Ciekawe czy silnik kaput :/

Opublikowano
17 minut temu, wallec napisał(a):

Odstawiłem dzisiaj.

Już nawet nie reagował na gaz, wciskalem do dechy a on dalej pyrka 500-1000 obrotów.

No to f dla jego, bo dzwonił jak dzwony kościelne w odpust 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, marko napisał(a):

Czyli coś ze strony teściów...

Albo listonosza :E :E :E:E :E 

37 minut temu, wallec napisał(a):

Mógł wejść w tryb awaryjny i wtedy nie reaguje na gaz.

Edytowane przez trepek
Opublikowano

Słyszeliście o tej akcji z psem, który był gwałcony i został im zabrany?

Skąd się tacy ludzie biorą? 

Byli właściciele nie mają życia, i bardzo bardzo dobrze.