Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dużo osób w innym kraju jedzie bardziej przepisowo. 

Nie tyle wysokość kar co obawa przed ich otrzymaniem ujarzmia kierowców. 

A że na obcej ziemi pewność spada to jadą wolniej. 

Na autostradzie nie ma dnia żeby ktoś nie jechał 200. Ale na odcinkowym fragmencie nie widziałem nikogo kto jechał szybciej. 

Na a1 od Torunia do Gdańska są bramki, jakby była "dopłata" do biletu od razu to nikt by nie grzał i nagle by się wszystkim przestało spieszyć. 

PS. Tych co by jechali 200 a potem odpoczywali na mopie to byłby promile promili 

Opublikowano
54 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Tryb kempingowy z grzaniem foteli, może jakąś jesienią ale nie zimą przy mrozach.

Tryb Kempingowy służy do utrzymania komfortowej temperatury głównie w jesiennym okresie gdy nocujesz w aucie czyli tak jak napisałeś ale w minusowych temperaturach również się sprawdza i pozwala bardzo długo utrzymać komfortową temperaturę wewnątrz auta- Bjorn robił test. 
Przy 0C i 22C wewnątrz z baterią 78kWh auto wytrzyma ~43h. Przy -10C to już ~31h. 
Przy zmniejszeniu temperatury do 18C znacząco wydłużasz czas. 
Mi wychodziło 0.7-0.8kWh. 
Generalnie w zależności od ustawień 10-15% na 8h postoju. 

Opublikowano
53 minuty temu, Gang napisał(a):

Na a1 od Torunia do Gdańska są bramki, jakby była "dopłata" do biletu od razu to nikt by nie grzał i nagle by się wszystkim przestało spieszyć. 

Ja właśnie wróciłem ze swojej standardowej trasy A2 na Warszawę i z powrotem. Co się rzuca w oczy - automatyczne światła przy trudnych warunkach na drodze. 90% aut jedzie A2 bez włączonych tylnych świateł pomimo, że dopierdziela śnieg a za autami „rozpylona” woda tak że nic nie widać :/

Za to od razu po 1000 bym walił mandaty! 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Kur.. Pojechałem do blacharza, a wróciłem z ostrą wgniotą na wysokości progu oraz samego dołu drzwi. Cienka, ale dość długa podwójna linia, która przeszła odrobinę na drugie drzwi. 

Gość miał zakład w takim miejscu, że dziura na dziurze, a auto strasznie miękko zawieszone i chyba gdzieś jak wpadłem w dół to poszło od jakichś kamieni, czy coś.

• Sad 2
Opublikowano
34 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Ja właśnie wróciłem ze swojej standardowej trasy A2 na Warszawę i z powrotem. Co się rzuca w oczy - automatyczne światła przy trudnych warunkach na drodze. 90% aut jedzie A2 bez włączonych tylnych świateł pomimo, że dopierdziela śnieg a za autami „rozpylona” woda tak że nic nie widać :/

Za to od razu po 1000 bym walił mandaty! 

Zalety automatycznych świateł... Ludziom mózgi odbiera. 

Opublikowano
17 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ja się nie złamię nigdy 😂🤣

Sedany są niezbyt praktycznie dla mnie przez bagażnik, liftbacków jest mało a kombi mi się nie podoba. Nie zostaje za dużo do wyboru :P

Opublikowano
26 minut temu, bleidd napisał(a):

Sedany są niezbyt praktycznie dla mnie przez bagażnik, liftbacków jest mało a kombi mi się nie podoba. Nie zostaje za dużo do wyboru :P

Podobnie mam, wtedy o zgrozo SUVy wypadają najlepiej xD 

Opublikowano
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Tryb Kempingowy służy do utrzymania komfortowej temperatury głównie w jesiennym okresie gdy nocujesz w aucie czyli tak jak napisałeś ale w minusowych temperaturach również się sprawdza i pozwala bardzo długo utrzymać komfortową temperaturę wewnątrz auta- Bjorn robił test. 
Przy 0C i 22C wewnątrz z baterią 78kWh auto wytrzyma ~43h. Przy -10C to już ~31h. 
Przy zmniejszeniu temperatury do 18C znacząco wydłużasz czas. 
Mi wychodziło 0.7-0.8kWh. 
Generalnie w zależności od ustawień 10-15% na 8h postoju. 

Jasne, przy takiej śnieżycy i mrozie w aucie będzie ciepło od samych grzanych foteli...:rotfl2:

Opublikowano
44 minuty temu, bleidd napisał(a):

Mnie znów w 90% przypadków kombi podchodzi wizualnie lepiej niż sedan (w obrębie jednego modelu), stąd obecnie przed domem stoją 3 kombiaki, gdy tak naprawdę wystarczyłby 1 🤣😂 No i kolejne auto to też będzie kombi.

Opublikowano (edytowane)

Ja na daily mam Octavię, liftback jest niewiele mniejszy od kombi a zarazem lepiej wygląda. Za to jeśli mam wozić coś dużego to mam hak i przyczepkę. Tym zestawem już nawet przeprowadzki robiłem. Często nawet jadę po 2 worki ziemniaków, to podpinam przyczepkę, bo nie chce mi się sprzątać w bagażniku :rotfl:

Edytowane przez Totek
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Cappucino napisał(a):

Jasne, przy takiej śnieżycy i mrozie w aucie będzie ciepło od samych grzanych foteli...:rotfl2:

Widzę że masz problem z czytaniem. 
Ustawiasz 18C wewnątrz auta bo zjazd z 22C przy takim mrozie daje bardzo duże oszczędności w trybie Kempingowym. Do tego odpalasz grzanie fotela na 1 poziomie, który zużywa bardzo mało energii i masz komfort termiczny by koczować spokojnie ponad 2 doby.Przy takich ustawieniach, mrozie -10C zejdziesz do 10% zużycia energii na 8h postoju. 

https://otoev.pl/31-godzin-w-tesli-model-3-na-wielkim-mrozie.html 

31h przy 19C wewnątrz i temperaturze na zewnątrz od -14 do -18C na baterii 60kWh. 

Edytowane przez DjXbeat