Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

Ale ci napisałem, pierwszy serwis jest po dwóch latach a nie po roku i po tym okresie też raczej nie wymieniają tarcz. A jak już to ze względu na zużycie a nie rudą. 

wspomniane badanie tech sa co 3-4 lata. i tak. tarcze sa wymeniane na nowe jezeli sa zniszczone/zardzewiale

Opublikowano
Godzinę temu, Gret napisał(a):

A z tyłu fajny bęben? :E

Swoją drogą tyłem się mało hamuje i te bębny nie są jakimś problemem... Fakt wygląda to okropnie ale mechanicznie przy elektryku i tak większość działa na przedniej osi + silniku elektrycznym. NA zwykłym bębnie też zblokujesz koła także mocy wystarczy. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale ci napisałem, pierwszy serwis jest po dwóch latach a nie po roku i po tym okresie też raczej nie wymieniają tarcz. A jak już to ze względu na zużycie a nie rudą. 

Ale On Ci odpisał wcześniej - VW nie ma takiej rekuperacji jaką ma Tesla stąd nie ma problemów z rdzewieniem tarcz. W VW musisz używać hamulcy by zahamować i się zatrzymać. W Tesli nie musisz. 
Do tego w VW musisz pojawić się co 2 lata na obowiązkowym serwisie gwarancyjnym inaczej stracisz gwarancję na baterie. W Tesli nie masz takiego obowiązku. Będąc na takim przeglądzie masz ocenę hamulcy. 

Ostatnio miałem okazję pojeździć Mercedesem EQ 250 CLA i tu jest wybór trybu rekuperacji. Można ją całkowicie wyłączyć lub ustawić inteligentną tak, że hamuje również hamulcami. 
Dziala to bardzo dobrze ale i tak największy odzysk energii z rekuperacji jest w Tesli. 

Gdyby Tesla wprowadziła to u siebie całkowicie rozwiązała by problem z hamulcami, które są punktowane na przeglądach choć trzeba zaznaczyć, że Tesla ma 3 tryby rekuperacji i ten najsłabszy wymaga używania hamulcy to jednak nikt z niego nie korzysta a jest on domyślnym trybem ;)

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Panowie kolejne pytanie. Ma ktoś z was doświadczenie z wiatami? Robię wiatę pod przyczepę kempingową. Na dach planuję dać OSB oraz gont. Jakie płyty OSB dać najlepiej? Zwykłe + impregnacja czy te droższe, OSB-3? Pod gont i tak planuję dać jakąś papę hydroizolującą.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

wspomniane badanie tech sa co 3-4 lata. i tak. tarcze sa wymeniane na nowe jezeli sa zniszczone/zardzewiale

Tak, to samo dotyczy wszystkich aut, także spalinowych, nie ma tu nic dziwnego. Ale to nie oznacza, że w elektrycznych VW wymieniają te tarcze w każdym elektryku po pierwszym przeglądzie serwisowym. To już zależy od zużycia i przebiegu.

Cena ropy na giełdach dalej spada, jak tam na stacjach,. też obniżają już ceny? :rotfl2: 

BRENTFUTURE_Notowania_Bankier.jpeg

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Teraz to nie tak łatwo bo jakby wyłączyli najsilniejszą rekuperację to by się ludzie mogli zdziwić i narzekać. 

W CLA jest nie zauważalne czy jest czysta rekuperacja czy rekuperacja + hamulce. 
Jeśli w Tesli działało by to tak samo to nie było by problemów z hamulcami.

Opublikowano (edytowane)

No ale nie jest. Wy próbujecie wadę obrócić w zaletę. A prawda jest taka, że jak trzeba hamować awaryjnie, to lepiej hamować hamulcami, a nie kupą rdzy. A w tych dwóch egzemplarzach Tesli tarcze wyglądały skrajnie źle.

Silna / skuteczna / efektywna rekuperacja nie jest zaletą, jeśli powoduje inne problemy. W klimacie suchym może to działać, ale nie w Europie.

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
57 minut temu, trepek napisał(a):

Panowie kolejne pytanie. Ma ktoś z was doświadczenie z wiatami? Robię wiatę pod przyczepę kempingową. Na dach planuję dać OSB oraz gont. Jakie płyty OSB dać najlepiej? Zwykłe + impregnacja czy te droższe, OSB-3? Pod gont i tak planuję dać jakąś papę hydroizolującą.

Kątowniki pcv po bokach i jeśli jest szczyt to też. Ja bym chyba kupił jakaś tanią hydroizolacje tzn folia w płynie. Impregnaty do drewna to są zawsze po paru latach CH warte. Papa z kolei jak się nagrzeje w lato i kapnie na auto to dramat.

Opublikowano
2 minuty temu, marko napisał(a):

Silna / skuteczna / efektywna rekuperacja nie jest zaletą, jeśli powoduje inne problemy. 

Czy ta silna / skuteczna / efektywna rekuperacja odcina krew od nóg i powoduje niemożność używania hamulcy? Absolutnie nie.  
W obecnej chwili tylko od kierowcy zależy czy tych hamulcy będzie używać i czy będą sprawne. Jeśli kierowca nastawia się tylko na rekuperację to musi się liczyć z tym, że może doprowadzić do uszkodzenia tarcz hamulcowych i jest o tym informacja w instrukcji.  Ja z hamulcami problemów nie mam. 4 lata i 72tys km przebiegu. 

Fajnie gdyby Tesla wprowadziła inteligentną rekuperację jak w CLA wtedy całkowicie wyeliminowali by problem, który mają osoby niestosujące się do instrukcji

.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, KiloKush napisał(a):

Kątowniki pcv po bokach i jeśli jest szczyt to też. Ja bym chyba kupił jakaś tanią hydroizolacje tzn folia w płynie. Impregnaty do drewna to są zawsze po paru latach CH warte. Papa z kolei jak się nagrzeje w lato i kapnie na auto to dramat.

Ja bym po prostu folię rzucił pod gont czy co tam ma być. Ale blacha nie wyjdzie taniej te kilka arkuszy? I już płyty nie trzeba będzie tylko normalnie kantówki na krzyż - a i tak trzeba będzie zrobić bo przecież jedna płyta OSB tego nie pokryje tylko kilka. Nie bawiłbym się w to - drewno konstrukcyjne na słupy i wieniec, na górę kratownica z kantówki impregnowanej ciśnieniowo, folia i blacha.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, Katystopej napisał(a):

Stoje w wydziale komunikacji u mnie we wsi, 5 stanowisk, tylko jedno czynne przy którym siedzą 2 babki i rejestrują jedno auta :sciana:

Przynajmniej pracują, a nie kupują jajka :E 

Edytowane przez marko
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

W CLA jest nie zauważalne czy jest czysta rekuperacja czy rekuperacja + hamulce. 
Jeśli w Tesli działało by to tak samo to nie było by problemów z hamulcami.

Ah bo Ty mówisz o rozwiązaniu że rekuperacja sama używa hamulców? A nie że osłabią rekuperację i trzeba ręcznie "dohamować"? To wtedy tak, klient nie zauważy. 

Opublikowano
31 minut temu, galakty napisał(a):

Ah bo Ty mówisz o rozwiązaniu że rekuperacja sama używa hamulców? 

Tak działa inteligenta rekuperacja w CLA. Auto decyduje o dołączenie hamulcy kosztem odzysku z rekuperacji. Raz auto hamuje rekuperacja by przy kolejnej sytuacji dołączyć również hamulce. 
Oczywiście sama rekuperacja i siła wyhamowania jest daleko za Tesla no ale jednak to rozwiazanie całkowicie wyeliminowało by problem w Tesli dla osób, które nie stosują się do instrukcji. 

35 minut temu, galakty napisał(a):

A nie że osłabią rekuperację i trzeba ręcznie "dohamować"? 

W Tesli można taki tryb wybrać i auto na końcu dohamować z użyciem hamulcy. Nikt tego nie robi.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Stoje w wydziale komunikacji u mnie we wsi, 5 stanowisk, tylko jedno czynne przy którym siedzą 2 babki i rejestrują jedno auta :sciana:

Zawsze lepsze to niż w Szczecinie brak możliwości rejestracji na wizytę. Rzucają numerki wieczorem na dzień kolejny i kto pierwszy ten lepszy. Później w robocie bierzesz wolne z dnia na dzień bo zaplanować wizyty nie idzie. No ale przynajmniej byli urzędnicy prowadzą firmy rejestrujące auta za opłatą od ręki i się im biznes spina.

Edytowane przez KiloKush
  • Confused 1