Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, zdunzdun napisał(a):

Camry wcale nie jest takie złe, ale kilka rzeczy mogliby poprawić. 

Np jedna z częstych uwag (bliźniaczego lexa rzekomo też to dotyczy) kierowana jest do uszczelek przednich drzwiach. Przy większych prędkościach gdzieś przez nią świszczy, ale co gorsza napitala chłodnym powietrzem. 

No i to jest dramat w aucie aspirującym do nieco wyższej klasy. Ciekawe w ogóle, czy lift cokolwiek w tej kwestii zmienił. 

Takie problemy to miał mój ojciec w Golfie 4 który miał 18 lat... Sorry ale to żart, auto niby klasy premium za 200k i takie coś? A z Chinoli się śmieją.

Powtarzam po raz kolejny w sumie - gdyby nie hybryda to Toyoty nie byłyby nigdzie polecane, to tylko jest dobre jak ktoś chce mieć spokój serwisowy i nie wymaga od auta zbyt wiele. A na pewno nie wymaga od wnętrza. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, trepek napisał(a):

W ESach tego nie ma, tam są zupełnie inne uszczelki + dodatkowa uszczelka między drzwiami. W Camry tak, są z tym problemy.

Nie wiem, nie jeździłem Lexusem i osobiście nie mam bladego pojęcia jak to tam wygląda, ale na jednej z nowszych recenzji Camry ktoś w komentarzach poruszył temat, że jest to samo. 

Trochę się zdziwiłem, bo nie słyszałem o tym problemie w Lexie. 

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Sorry ale to żart, auto niby klasy premium za 200k i takie coś?

Zgadza się, ale bo to jedyny problem? Takie babole dzisiaj już mamy i ludzie akceptują ten fakt, a co gorsza niektórzy psychofani konkretnych marek w ogóle nie wiedzą problemu. 

Już pomijam Toyotę (podpisuję się pod tym co napisałeś w dalszej części posta) ale tak jest wszędzie. 

Wskaż na rażący problem np w BMW, czy Audi to zaraz na grupach jakieś głupie przytyki. 

Dla mnie nie ma znaczenia marka. Nie jest ważne, czy to Dacia, czy Mercedes, bo jak jest jakiś babol to trzeba to wytykać.

Kompletnie ludzi w tej kwestii nie rozumiem 😉

Kiedyś wrzucałem (jeszcze za czasów końcówki laba) jak Superb trzeciej generacji w pewnym miejscu okrutnie trzeszczy. To było nowe i krajowe auto. Przebieg około 20-30k.

Na grupie po takiej wrzutce zaraz jakieś insynuacje, że walone, deska na bank rozbierana itp. Noo ludzie mają fioła na zaklinaniu rzeczywistości. 

Edytowane przez zdunzdun
  • Upvote 2
Opublikowano

To niestety dość typowe zachowanie aktualnie. Obecne w każdej marce, ale w niektórych silniejsze niż innych. 

Dziś np. Przeczytałem w odniesieniu do jednej z marek, że 2-letnie (jakoś od kwietnia 2024!) opóźnienie w opublikowaniu aktualizacji do auta to tak naprawdę plus bo firma chce zaoferować dopracowaną i przetestowaną aktualizację :lol2: 

• Upvote 1
Opublikowano

Najlepsze jest że to działa. Ludzie od jakiegoś czasu dają sobie wciskać wszystko jak leci. Zero refleksji. Widzę to po znajomych jak kiedyś potrafili się czepiać byle pierdoły w aucie, a teraz najgorszą wadę obrócą w zaletę, w stylu:

"twój SUV na autostradzie... miota nim jak szatan"

"ale ma 5 gwiazdek i jest Volvo, więc czuję się bezpiecznie"

• Upvote 1
Opublikowano

@Kyle jak się na jeden dzień przesiadłem z moich sztywnych taczek które idą jak po sznurku to miałem stracha. 120 i boczny wiatr to już w ogóle, no ale ludzie tak jeżdżą i pewnie to kwestia przyzwyczajenia. Mi suvy nie leżą, nie czuje się w nich pewnie, nie czuje auta. Po prostu lubię tą jedność z maszyną i idealne posłuszeństwo, a nie jak się ugina od podmuchu wiatru.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, zdunzdun napisał(a):

Noo ludzie mają fioła na zaklinaniu rzeczywistości. 

Przyznanie, że coś jest nie tak w aucie, który sami wybraliśmy nasz mózg interpretuje jako przyznanie się do złego wyboru a takiego wewnętrznego dyskomortu nasz mózg bardzo nie lubi i stara się za wszelką cenę wyeliminować takie poczucie stąd próby przekonania całego świata (a de facto to przekonanie samego siebie), że jest inaczej niż naprawdę. Bycie fanboyem danej marki u gruntu ma właśnie takie korzenie.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Gret napisał(a):

wujas szuka auta na taxi, myślał o 1.6TDI z B8 2014-2016r. Jakieś opinie o tym silniku? 

105KM? Jak tak to mieliśmy w firmie we flocie. Pierwsze problemy (turbo, wtryski) po 300kkm, większość dożyła 500kkm a to były auta jeżdżone służbowo.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

IMG-20260315-093307611-AE.jpg

No, nie ma jak spontanicznie zaznaczyć parę punktów na mapie Słowacji, wybrać losowy nocleg na mapie (który okazał się 10/10) i zrobić przez sobotę i niedzielę ~900 kilometrów swoim niepraktycznym sedanem :E 
Także Słowacja od przejścia granicznego z Białką Tatrzańską, Route 66 (a przynajmniej do Bańskiej Bystrzycy) + m.in zbiornik Palcmanská Maša, Bańskie Bystrzyca i Szczawnica (i jej okoliczne pogórnicze 'jeziorka') jak i spotkane po drodze zawijasy po górach mocno na plus. 

Edytowane przez serwal4
  • Like 8
Opublikowano
Godzinę temu, serwal4 napisał(a):

IMG-20260315-093307611-AE.jpg

No, nie ma jak spontanicznie zaznaczyć parę punktów na mapie Słowacji, wybrać losowy nocleg na mapie (który okazał się 10/10) i zrobić przez sobotę i niedzielę ~900 kilometrów swoim niepraktycznym sedanem :E 
Także Słowacja od przejścia granicznego z Białką Tatrzańską, Route 66 (a przynajmniej do Bańskiej Bystrzycy) + m.in zbiornik Palcmanská Maša, Bańskie Bystrzyca i Szczawnica (i jej okoliczne pogórnicze 'jeziorka') jak i spotkane po drodze zawijasy po górach mocno na plus. 

Daj namiary na nocleg :D Odwiedzam Słowację regularnie 

Opublikowano

(Administracja: to to nie jest płatna reklama ni nie mam z tego żadnych korzyści):
@LYCONE
https://www.facebook.com/staryhostinecsvanton

oficjalne www nie działa, ale strona do rezerwacji jest ok:
https://staryhostinec.ellipsecloud.com/booking/

Bezpośrednio przez ich e-rezerwację jest znacznie taniej niż na portalach - bo jest odpalone promo;
Prosty gościniec stylizowany na 19-wieczną chałupę; Więc jeśli Kogoś drażni skrzypiąca podłoga, trzeszczące łożko i klimat jak u Babci na poddaszu to to się zrazi;
Ale teraz poza sezonem za pokój z łazienką za dobę zapłaciłem 25 euro, a dwu-daniowy obiad wyszedł 13 euro;
Najdrożej obecnie w sezonie (z promką) liczą ~50 euro za osobę za dobę;

Svätý Anton to miejscowość zaraz obok Bańskiej Szczawnicy -> 4-5 godzin (płatnie/bezpłatnie) od Katowic, 2-3 godziny od Bratysławy / Tatralandii;
A w promieniu ~1h od noclegu wciaż pełno do zwiedzania.

• Upvote 3
Opublikowano

Dziś jadąc do roboty podglądałem parametry GPFa. Wniosek? Wypala przy każdej nadarzającej się okazji. W sobotę robiłem trasę, wczoraj chwilę po mieście w poszukiwaniu lekarza, a dziś pod żłobkiem odpaliłem interfejs i wychodziło, że wczoraj na powrocie wypalał, tak jak dziś jadąc do pracy również raz dopalił dosłonie pomiędzy światłami. 

Opublikowano
2 godziny temu, Gret napisał(a):

A bo przeczytałem dzis taką ciekawostkę na grupie omody. 

A to trzeba było tak od razu, wtedy tak, to jest normalne i spodziewane. Tak samo jak przerdzewiały tłumik po kilku miesiącach.

• Haha 4
Opublikowano
6 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Ja dziś jadąc do pracy "ścigałem się" z Passatem B5 kombi w TDI. Kolor oczywiście jedyny słuszny. Koleś ma prawym widząc Yaris depnał aż było czarno. Ahhh ta niemiecka ekologia.

To są starożytne konie, one kurzą spod kopyt :hihot:

• Haha 1