Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@dannykayPrzed nim to akurat był 407 ;) Ogólnie trochę się tego złomu przewinęło w ostatnich latach bo Vectra, Astra, 407, C5, Corsa, 307, 508.

Na swój czas to było najlepsze auto, pewnie też przez to, że najnowsze w dniu zakupu 😅 

508 to ogólnie auto na przeczekanie, żeby skończyć roboty przy domu i dopiero kupić coś lepszego.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.03.2026 o 10:31, larry.bigl napisał(a):

Przysrałeś się do diesla strasznie. 

Ekologia w dieslu jest bardzo ważna. Po to diesel ma całą ekologię abyś Ty nie musiał chorować ani Twoje dzieci. Przypomnę tylko, że ludzie kiedyś też bronili benzyny ołowiowej... Przejście na bezołowiówkę nie było bezbolesne.

Oczywiście abstrahując od tego, czy dla kogoś diesel śmierdzi czy nie ;-)

W dniu 28.03.2026 o 11:41, bleidd napisał(a):

Za szybko wyciąga :E 

I za słabo końcówką szturcha :E 

23 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Mnie zdecydowanie bardziej irytują ci co jeżdżą za szybko w zabudowanym. 

Najgorzej, jak jest wąska droga ze słabą widocznością. Ale ludzie mają wyobraźnie rozwielitki więc nie przewidują co może być za zakrętem.

18 godzin temu, Gret napisał(a):

Patrząc na te grupy z Chińczykami to dużo emerytów bierze nówki :E

Społeczeństwo się bogaci. U mnie rodzice wzięli nówkę (a ojciec ma 71 lat), sąsiad też kupił nowe, brat kupił nowe... Kurła, z 2.5 letnim samochodem czuję się jak wyrzutek :E 

Edytowane przez trepek
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
12 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ja używki trzymam 10 lat a co dopiero nowe :E 

Z C5 właśnie w tym roku mi dziesięciolecie stuknie :P 

Ja najdłużej trzymałem chyba 5 lat, z reguły 4. Niby mozna dłużej jeździć, ale... kurde po coś się uczyło i po coś się zarabia żeby te auta zmieniać :E 

Tylko też nie porównuj starej C5 i trzymania jej 10 lat gdy miała 10 lat, do nowych wynalazków... Zupełnie inne skomplikowanie i jakość na niekorzyść nowych. Biorąc nowe auto poniekąd godzisz się z tym, że długo jeździć nie będzie. Nooo chyba że wybierzesz stare MPI ale to już lepiej nie brać wcale :D 

22 minuty temu, trepek napisał(a):

Społeczeństwo się bogaci. U mnie rodzice wzięli nówkę (a ojciec ma 71 lat), sąsiad też kupił nowe, brat kupił nowe... Kurła, z 2.5 letnim samochodem czuję się jak wyrzutek :E 

Spokojnie, średnia w Polsce to 15 lat. Gdyby nie B2B i leasing to w ogóle dramat by był. Dalej jesteśmy biedni, po prostu kupujemy drogie auta bo mamy często kompleksy. Na zachodzie w takich Włoszech mało BMW, Audi i wgl nowych aut premium, u nas co drugie na światłach takie stoi :E :E :E (Pomijam Szwajcarię itp, żeby nie było :E

Opublikowano
Godzinę temu, dannykay napisał(a):

Dużo robisz sam? Pytam o roboty przy domu. Ja od tynków prawie wszystko :E 

Brat ma firmę wykończeniową, więc grubsze roboty on mi ogarnia, ja mu wtedy pomagam, drobniejsze to sam lub z synem ogarniam.

33 minuty temu, galakty napisał(a):

Ja najdłużej trzymałem chyba 5 lat, z reguły 4. Niby mozna dłużej jeździć, ale... kurde po coś się uczyło i po coś się zarabia żeby te auta zmieniać :E 

U mnie auta które pierwotnie są moimi przechodzą dalej na żonę stąd mają wydłużony okres eksploatacji u nas :E Ogólnie nie mam parcia na częste zmiany, teraz w ogóle wolę inwestować kasę w dom i jego otoczenie, stąd 1.5 roku temu kupiłem 508 na przeczekanie, a cytryn dobije u nas pewnie do 13-14 lat. Planowo jakakolwiek zmiana właśnie za 3-4 lata ma nastąpić (prawdopodobnie dla żony cla od brata, może do tej pory będzie miał ~40k km, bo to więcej stoi niż jeździ :E ).

Opublikowano

A ja skończyłem pokoik letniskowy akurat zdążyłem przed sezonem grillowym :clap:

20260313-160620.jpg

wszystko zrobione własnymi rencami (wykończeniówka) poza wstawianiem okien i drzwi :)

jeszcze zadaszenie tarasu ale żonka sobie wymyśliła aluminiową pergolę 6x3m a to kosztuje konkretnie :o zwłaszcza te na zamówienie z grubszymi przekrojami niż marketówki 1mm-trowe

• Like 5
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, dannykay napisał(a):

Pokoik letniskowy? 

Z braku lepszego określenia tak to nazywam. Pokój 7x3m w bryle garażu wolnostojącego, a przy tym pokoju mam zrobiony taras 7.5x3.6m (bo przy domu miałem za mało miejsca na taras i mam tylko mały).

No i zrobiliśmy sobie ten pokój z zamysłem, że grill/impreza na tarasie -> można się przenieść później wieczorem / przy złej pogodzie do środka do tego pokoju, stąd mały aneks kuchenny, klima i mała toaleta 1.5 x 1.5m.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Toaletę za drzwiami widocznymi z prawej strony. Ogrzewam tylko klimą aby w zimie utrzymać te parę stopni na plusie, nawet w tę zimę gdzie było po -20 odpaliłem ją może z 4 razy w trakcie całej zimy po 2-4h.

10cm styropianu grafitowego ściany i 20cm wełny na stropie.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
6 minut temu, bleidd napisał(a):

Z braku lepszego określenia tak to nazywam. Pokój 7x3m w bryle garażu wolnostojącego, a przy tym pokoju mam zrobiony taras 7.5x3.6m (bo przy domu miałem za mało miejsca na taras i mam tylko mały).

No i zrobiliśmy sobie ten pokój z zamysłem, że grill/impreza na tarasie -> można się przenieść później wieczorem / przy złej pogodzie do środka do tego pokoju, stąd mały aneks kuchenny, klima i mała toaleta 1.5 x 1.5m.

Mega pomysł.

Ja niestety nie mam tyle już miejsca na działce (+ garaż w bryle domu), więc mam zamiar postawić na tarasie altankę 5x3m. Taras na szczęście duży bo 17x5m. 

Opublikowano
10 minut temu, bleidd napisał(a):

stąd mały aneks kuchenny, klima i mała toaleta 1.5 x 1.5m.

pytanie - nie wadzisz drzwiami o klimę? :E

9 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Typ z dostawczaka też mały móżdżek.

jeden i drugi debil, ale ten z BMW jednak większy kołek. Swoją drogą ja bym nie wytrzymał i mu się wpierniczył w dupę.

4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Taras na szczęście duży bo 17x5m. 

ILE? wesele tam idzie zrobić :E 

Opublikowano
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Mega pomysł.

Ja niestety nie mam tyle już miejsca na działce (+ garaż w bryle domu), więc mam zamiar postawić na tarasie altankę 5x3m. Taras na szczęście duży bo 17x5m. 

Ja mam u siebie 2 tarasy. Jeden z tyłu domu 16x4.5 gdzie mam wyjście z salonu a drugi mały taras 6x3.5 od strony podwórka gdzie mam wyjście z jadalni. Jak ładna pogoda to grillujemy na dużym tarasie a jak ma coś popadać to na małym z opcją jedzenia w jadalni 5x6. 

W tym roku chce zrobić altanę na dużym ale muszę przemyśleć bo na tej ścianie mam klimatyzację. 

• Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Ja mam u siebie 2 tarasy. Jeden z tyłu domu 16x4.5 gdzie mam wyjście z salonu a drugi mały taras 6x3.5 od strony podwórka gdzie mam wyjście z jadalni. Jak ładna pogoda to grillujemy na dużym tarasie a jak ma coś popadać to na małym z opcją jedzenia w jadalni 5x6. 

W tym roku chce zrobić altanę na dużym ale muszę przemyśleć bo na tej ścianie mam klimatyzację. 

Ja jedynie sobie zasłonie trochę światła do gabinetu, bo chce zostawić światło w salonie. A w gabinecie ja i tak ciągle ma zasłonięta roletę. 

Ja tylko jeden taras mam z tyłu domu, ale jak pada to grill stoi pod balkonem i tylko wychodzę z salonu do grilla :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Btw nie zazdroszczę ludziom, którzy się budują teraz. Mnie garaż 70m2 z podjazdem i kostką (taras, odbojówka, ścieżki z domu) wyszedł 295k a robiłem całą wykończeniówke, ocieplenie i instalacje w środku sam.

Na jakąś średnio dużą chałupkę 150m2 systemem zleconym od zera do wprowadzenia + działka to nie wiem czy 1.5mln starczy w tych czasach.

• Upvote 1