Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, trepek napisał(a):

Nope, siedzi w domu z rodzicami (uroki pracy zdalnej) :)

Ja też pracuję zdalnie, ale no nie sposób mi tego dzielić z opieką nad dzieckiem. 

Ona jednak wymaga stałej obecności i zabawy z nią. Do tego mimo wszystko ja mam co chwila spotkania/szkolenia z klientami. 

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, bleidd napisał(a):

Noo łagodnie mówiąc :E Gość jawnie zarzuca, że był dzwon od przodu a ja będąc absolutnie pewnym, że go nie było miałem totalny mindfuck - bo faktycznie wygląda jakby coś było. Teraz na spokojnie mogę sobie to jakoś logicznie wyjaśnić - może w transporcie - może ten plastik miał jakąś wadę materiałową - ale na żywo nie wiedziałem co mam powiedzieć. I trochę rozumiem kupujących bo totalnie odwracając sprawę to oni na pewno czują się oszukani. Ehh życie :E 

Wiedząc to, teraz, żeby nie było tego z kolejnym kupcem, musisz iść w wersję, ze zbiles reflektor i sam, nieudolnie wymieniłeś. Innego wyjścia nie ma. :(

Opublikowano
6 godzin temu, piwakk napisał(a):

Wypisałem się z grupy A3 na FB, ale coś czuję, że tam jakiś post poleci na temat tego auta :boink:

Grupy marki samochodowej to najczęściej jest skupisko jakichś raczysk motoryzacyjnych.

Ostatnio kolega się napalił, bo zawsze chciał mieć alfa romeo brera i jakąś tam wyczaił na grupce alfiarzy - fura miała być tip top od pasjonata, jakieś grube tysiące włożone blabla. Oczywiście go zwyzywałem, że chce kupić 20-letni śmietnik z gnojem pod maską za tyle kasy no ale pojechałem z nim jako drugi kierowca.

Na miejscu auto nie przypominało tego z jego opisu, no lekko mówiąc złom na za dużych felgach. Nawet opony to były jakieś dojechane śmietniki, silnik zarzygany, zawieszenie waliło nawet przy małych nierównościach jakby tam w ogóle amortyzatorów nie było. 

Zdenerwowałem się i mówię do typa, że za tego sztrucla to możemy mu wyłożyć pięć tysięcy (czyli 19 tysięcy mniej niż on chciał), to może się zwróci jak go na części porozbieramy. Gość dostał białej gorączki, natychmiast się spocił i nas niegrzecznie wyprosił. Potem ponoć nasmarował na tej całej grupie posta. Buaahah.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

@GordonLameman a ty oczywisce juz wiesz, ze zadne z nich nie mialo miejsca. na podstawie jakiegos wpisu internetowego. cos sobie zalozyles i tak ma byc. typowy przypadek NPD. wprowadzaniem w blada jest sugerowanie tylko jednej opcji, zakladajac ze inne okolicznosci nie mogly zajsc 

Żeby móc oględziny samochodu podciągnąć pod tego typu przepisy to chyba trzeba było przed przyjazdem / oględzinami podpisać umowę przedwstępną?

@Kyle

Wyjeździłem z fabii paliwo, które zatankowałem za 199,75zl tj. 25litrow.

Wyszlo 695 kilometrów czyli 3,6l na sto kilometrów (głównie a4 ale też trochę miasta Katowice).

Komputer minimalnie zawyża.

IMG_7188.thumb.jpeg.7536afddba2fd83da92605971baa865c.jpeg

Koszt przejechania kilometra dla Kowalskiego przy cenie 7,99PLN za litr: 0,29 PLN

Tutaj jeszcze spalanie z dłuższego okresu:

IMG_7189.thumb.jpeg.33ef99e42f073fa5972649e206dcb5f7.jpeg

Teraz porównajcie koszty z obecnie promowaną „normalnością” gdzie tutaj ziomek, bierze najem długoterminowy bez wpłaty własnej na cupre 333KM (3700PLN/miesiac, na 24 msc, limit kilometrów 30000 w dwa lata) i koszt przejechania jednego kilometra wynosi 2.96PLN - bez kosztu paliwa, sam najem oraz na końcu jest bez samochodu i pieniędzy.

IMG_7185.thumb.png.392d74b951be6371ab65ed1a3de775c0.png
IMG_7186.thumb.png.cb919ca00398ecfe142f926bf70ea3ef.png

ogólnie to zaskoczyło mnie że jakbym zalał 40 litrów do pełna do fabii to bym zrobił tauzena kilosów bez konieczności tankowania oO

przy paliwie za 5,5zl wyszloby ~200zl na 1000km oO 

Edytowane przez wallec
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś bierze cupre VZ 333KM to nie oczekuje niskiego spalania. W dodatku gdybyś miał mózg to musiałbyś do swojej kalkulacji dodać koszt zakupu fabii podzielony przez liczbę przejechanych dotychczas kilometrów. Byłoby śmiesznie jakby wyszło w okolicach 2-3 zł :lol2: 

W życiu ludzi nie chodzi tylko o to

zeby było tanio. Trzymam kciuki żebyś i Ty kiedyś nie musiał tak bardzo oszczędzać i katować się Fabią :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli ziomek zarabia jako osoba fizyczna tj. dostaje brutto od pracodawcy i bierze najem z wpłatą zero tzn. że jego pracodawca nie zakwalifikował jego umiejętności na poziomie, na którym przysługuje samochód służbowy i karta paliwowa co jest równoznaczne z tym, że jego zarobki nie pozwalają na zakup takiej cupry ale warunki życiowe (niskie koszty) pozwalają płacić miesięczną ratę - to nie ma nic wspólnego z bogactwem ;)

Ps. O mnie się nie martw ;)

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, wallec napisał(a):

Jeżeli ziomek zarabia jako osoba fizyczna tj. dostaje brutto od pracodawcy tzn. że jego pracodawca nie zakwalifikował jego umiejętności na poziomie, na którym przysługuje samochód służbowy i karta paliwowa co jest równoznaczne z tym, że jego zarobki nie pozwalają na zakup takiej cupry ale warunki życiowe (niskie koszty) pozwalają płacić miesięczną ratę - to nie ma nic wspólnego z bogactwem ;)

To jest generalnie stek bzdur :) 

Teraz, wallec napisał(a):

Ps. O mnie się nie martw ;)

Martwię się bo się bo liczyć nie umiesz a do tego musisz strasznie zaciskać pasa :( 

Opublikowano

Oczywiście że nie jest stekiem bzdur bo 90k w dwa lata brane na fizycznego gdzie nawet paliwa nie może rozliczyć to jest kał i analfabetyzm naszych czasów.

Najgorsze jest to, że stało się to normalnością i wywalenie 90000zl w dwa lata jest powszechnie przyklaskiwanie bo wystarczy w głowie sobie policzyć że jakby miał kupić i zapłacić całość to wyjdzie drożej -> jakby miał kupić to i tak by nie kupił bo nie ma kasy -> nie ma kasy bo ma najmy i już nie oszczędzi.

Opublikowano
3 minuty temu, wallec napisał(a):

Oczywiście że nie jest stekiem bzdur bo 90k w dwa lata brane na fizycznego gdzie nawet paliwa nie może rozliczyć to jest kał i analfabetyzm naszych czasów.

Najgorsze jest to, że stało się to normalnością i wywalenie 90000zl w dwa lata jest powszechnie przyklaskiwanie bo wystarczy w głowie sobie policzyć że jakby miał kupić i zapłacić całość to wyjdzie drożej -> jakby miał kupić to i tak by nie kupił bo nie ma kasy -> nie ma kasy bo ma najmy i już nie oszczędzi.

Gość może zarabiać 10 razy tyle i mieć  taki kaprys. I nic ci do tego. 

Przestań płakać że musisz jeździsz kiepskimi autami. Jeszcze ci się los odmieni :) 

Opublikowano

Nie oceniam gościa (ładnie mu podziękowałem) tylko sytuację, a jak zarabiasz 10x tyle to nie bierzesz najmu na fizycznego;)

Nie ma sensu ciągnąć bo widzę, że za każdym razem musisz dodać personalny komentarz tzn. że trafiłem jednomasztowca.

Fabia jest kozacka a nie kiepska.

Opublikowano
6 minut temu, wallec napisał(a):

Nie oceniam gościa (ładnie mu podziękowałem) tylko sytuację, a jak zarabiasz 10x tyle to nie bierzesz najmu na fizycznego;)

Cały czas oceniasz :) 

Nie ma sensu ciągnąć bo widzę, że za każdym razem musisz dodać personalny komentarz tzn. że trafiłem jednomasztowca.

mnie ma sensu ciągnąć bo to co pisałeś jest debilne - nie potrafisz zrozumieć, że życie nie polega na dziadowaniu :) 

Fabia jest kozacka a nie kiepska.

Jest kiepska. A twoja jest bardzo głośna i bardzo skacze na drodze. Szkoda życia na takie auta. Chyba, że się musi takim jeździć :) 

Opublikowano (edytowane)

Apropo skakania. Sprawdziłem to. To w miejscu na a4 jak już się wyjeżdża z Krakowa w stronę Tarnówa i po lewej stronie mamy niebieskie słupy -> tam jest asfalt jak fale dunaju nawet najdroższe hyundai Santa FE na blachach WE bujał kabina jak szalony (może wersja na normalnych, gotówkowych blachach by nie podskakiwała) także to nie jest wina amortyzatorów Sachs z fabii 

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1
Opublikowano

Szlachta na kredycie znowu w akcji, szkoda życia na tańsze auto, widać karmienie banków to sens życia.

Ale auto na pokaz jest, Janusz może pokazać somsiadowi jaką furą jeździ. A że to nie jego kto będzie wiedział, już kratek nie trzeba montować.

Potem zaprasza znajomych do knajpy i fakturkę prosi. Była by możliwość to by od babci klozetowej brał.

Ale teraz to norma, życie na pokaz, selfika z grilla na fakturkę wrzucić w necie.

Mądry banków nie karmi, zamiast tego stać go na to co naprawdę lubi.

Opublikowano (edytowane)

W portfel? Na co miał bym tam patrzeć, myślisz że mi kredycikami zaimponujesz?

%-)

To ty buraczysz tutaj, ostatnim argumentem jaki pozostał takim jak ty: mam lepsze auto

Nie dociera do ciebie że nie masz nic poza ratami do płacenia.

Ja mam ledwie ponad 50 lat I już mam ten luksus że pracuję bo chcę, nie dla tego że muszę

:cool:

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

W portfel? Na co miał bym tam patrzeć, myślisz że mi kredycikami zaimponujesz?

%-)

To ty buraczysz tutaj, ostatnim argumentem jaki pozostał takim jak ty: mam lepsze auto

Nie dociera do ciebie że nie masz nic poza ratami do płacenia.

Ja mam ledwie ponad 50 lat I już mam ten luksus że pracuję bo chcę, nie dla tego że muszę

:cool:

Odpowiadam trollingiem na debilny trolling walca. 

A ty się odpalasz bo znowu cię coś boli. Zajmij się swoim portfelem i autem tak jak to robią wszyscy tutaj poza walcem i tobą. 

Ja bym nie chciał być z dala od mojej rodziny. :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, wallec napisał(a):

Apropo skakania. Sprawdziłem to. To w miejscu na a4 jak już się wyjeżdża z Krakowa w stronę Tarnówa i po lewej stronie mamy niebieskie słupy -> tam jest asfalt jak fale dunaju

Od Tych fal w głowie Ci się przewraca, albo mikrofal, jakieś chemtrailsy z szczepionkami 5G widocznie się nie przyjęły w twoim organiźmie. Często tamtędy jeżdżę na nasze budowy do Jasła i Krosna, nawet dzisjaj jechałem, jak to Podsiadło śpiewał, nie ma fal, żadnych, tym bardziej że przelatuje ten odcinek dużym dostawczakiem z prędkościami 120-140. Może to w Fabii masz kwadratowe opony? Jak tam masz fale, to lepiej nie jedź A1 od Piekar na Pyrzowice.

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 2
Opublikowano

Oczywiście, że są na prawym pasie fale dunaju w miejscach dylatacji na trzech "mini mostkach".

Może tego nie czujesz jak "przelatujesz" w dostawczaku bo podczas lotu należy spodziewać się turbulencji a ja mówie o normalnym efekcie pracy zawieszenia tzn. że wjeżdżasz na duży poprzeczne uskoki/nierówności, który wywołuje podniesienie i opuszczenie zawieszenia o kilka centymetrów, które następnie skutkuje wykonaniem ruchu góra->dół ręką lub przybliżeniem->oddaleniem podwozia do ręki podczas nagrywania Iphonem Pro, którego stabilizacja nie jest w stanie zniwelować a co ostatecznie skutkuje komentarzem, że zawieszenie w Fabii jest do dupy ;)

Opublikowano
W dniu 27.07.2026 o 20:11, wallec napisał(a):

Zaczynam rozumieć Skodę.

Było 3.9l jest 3.4l na tej samej trasie.

Zatankowalem 25l za 199,75zl.

Ciekawe ile przejadę (wg. kompa ~800km), ale czuje, że gdyby zrobić jej chiptuning to bym zszedł lekko do 3l bo teraz pod górkę muszę dodawać gazu żeby utrzymać prędkość powyżej 100km.

IMG_7183.thumb.jpeg.e67f91991fe0c458c6afc30b1f6fc071.jpeg

A tutaj nagranie obrazujące optymalny tryb podróży:

IMG_7181.mov 71.07 MB · 5 pobrań  

Tutaj na filmiku dokładnie widać te mostki.

Pierwszy wjazd w 0:18

Drugi wjazd w 0:21

I bezpośrednio przed i po nich na prawy pasie asfalt jest kapa.

Ps. W tym poście nic nie pisałem, ze leasing be itp, a leasingowcy oczywiście musieli się przypierdzielić o to, że mi się ręka zatrzęsła na dziurach :D