Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka sytuacja:

Oddałem auto (Fiat Bravo II 1.4 wolnossący) do mechanika do wymiany sprzęgła i paska rozrządu z pompą wody, czyli dość konkretne prace przy silniku. Wczoraj odebrałem auto i w trakcie jazdy do domu zacząłem wyczuwać lekkie wibracje na wolnych obrotach. Jeszcze na podwórzu sprawdziłem auto na wolnych obrotach i były wibracje. Dzwonię do mechanika, czy mogę następnego dnia przyjechać, aby to zobaczył (chodziło mi o reklamację naprawy, bo przed naprawą silnik chodził gładko) i powiedział, że mogę przyjechać.

Dzisiaj odpalam auto, czekam aż się rozgrzeje i obroty spadną do 750 i o dziwo wibracje są bardzo małe, chyba takie, jak przed naprawą. W takim wypadku reklamując naprawę tylko bym się ośmieszył. Czy to możliwe, że po wymianie sprzęgła, kiedy skrzynia była wyjmowana, silnik był wczoraj źle ułożony na poduszkach, a dziś już dobrze? Dziwne to.

Opublikowano

... a skąd. Pewnie mechanik jak usłyszał, że coś nie tak, to przyszedł do Ciebie w nocy i szybko poprawił, tak, że się nie spostrzegłeś :) 

Tak serio, to nie wiem. Możliwe, że akurat jeden cylinder nie palił (bo np. świeca zabrudzona), a teraz ta jedna świeczka odpala i działają wszystkie cylindry?

• Upvote 1
Opublikowano

Najardziej prawdopodobne jest, że podczas pierwszej jazdy i cyklu rozgrzania–ostygnięcia silnik minimalnie ułożył się w mocowaniach i zeszły naprężenia z gumowych poduszek, które generowały wibracje (a w zasadzie to przenosiły). Sprawdziłbym jeszcze raz kilka razy na zimnym i jak będzie ok to tylko zadzwonił i powiedział mechanikowi co wyszło.

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kyle napisał(a):

Możliwe, że akurat jeden cylinder nie palił (bo np. świeca zabrudzona), a teraz ta jedna świeczka odpala i działają wszystkie cylindry?

Sorry ale jak silnik nie pali na 1 cylinder to jest to MOCNO wyczuwalne i wiadomo, a nie że mocniej wibruje. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Sorry ale jak silnik nie pali na 1 cylinder to jest to MOCNO wyczuwalne i wiadomo, a nie że mocniej wibruje. 

Przy R4 zgodzę się,  ale przy V6 wypadnięcie jednego gara jest słabo wyczuwalne na jałowych. Baa, gdy wypadną dwa to powyżej pewnych obrotów nie wyczujesz, że jest cos nie tak poza mniejszą mocą. Przy 3 już jest mocno słabo :E

Edytowane przez jarux
Opublikowano

Dzisiaj przejażdżka wieczorową porą i zauważyłem, że ten Tiggo 4 ma światła świecące innym do poziomu, gdzie zaczyna im się szyba (czyli ich nie razi). Za to mijając dzisiaj wiele aut, to często miały wycelowane te swoje światła prosto w oczy kierowcy jadącego z przeciwka :wariat:

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Kyle napisał(a):

światła świecące innym do poziomu, gdzie zaczyna im się szyba

Pierwsze słyszę żeby tak światła wysoko świeciły aż do szyby, strumień światła powinien być opadający w dół 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Pierwsze słyszę żeby tak światła wysoko świeciły aż do szyby, strumień światła powinien być opadający w dół 

xD chodzi o to, że te światła świecą "w dół", ale nie świecą krawędzią snopu światła na szybę innych aut (w przeciwieństwie wielu innych aut, które widzę na drodze).

... może inaczej: ogarniasz, że jak centralna część snopu światła jest na asfalcie, to krawędź snopu światła typowych halogenów jest na wysokości oczu kierowcy? (nie ma wyraźnego odcięcia)

Projektorowe światła Toyoty zdaje się, świecą podobnie do tego Chery Tiggo 4 (nie rażą fragmentem snopu światła innych kierowców).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Pewnie nie wyregulowane pokrętłem do pochylania snopu światła. 

To raz. Dwa ... nie mają tak precyzyjnie kreślonego snopu światła, by powyżej granicy było wyraźne odcięcie:

wiata.thumb.jpg.b9bc89c806d60acff7945fe1c9e6182e.jpg

Edytowane przez Kyle
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

We wro na rynku obecnie stoi warszawa, w bdb stanie, kluczyki w stacyjce :E

59 minut temu, Katystopej napisał(a):

Czwórka na Wrocek na wysokości Strzelc.

Czyli do mnie na rajd.

W zeszłym roku dobre show zrobiła ta Quattro, chyba litwin?

Edytowane przez kubon
Opublikowano

Myślę że normalka i ziobro zaskoczenia. Po prostu te alarmy, czuwania itp. źrą. Jak jeździsz regularnie, to się doładuje. ALE :) są alternatywne rozwiązania, dla tych, którzy nie jeżdżą regularnie/odpowiednio dużo by doładować aku:

1) co jakiś czas podpiąć aku do ładowania (poza zwykłymi ładowarkami 230W podłączanymi do gniazdka, może w przypadku jak ktoś nie może pociągnąć kabla do auta/wyciągać akumulatora, to dałoby się podłączyć jakiś magazyn energii/powerbank/booster, by akumulator naładował)

2) nie trzeba jeździć, tylko iść do hybrydy i włączyć "zapłon" - aku 12V doładuje się z trakcyjnego ... a jak trakcyjny się nadmiernie rozładuje, to odpali się silnik

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Za rok (czyli nakaz/wymóg wejdzie 22 września 2027), z tyłu, w dzień, świecące światła mają być obowiązkowe, zgodnie z:

https://www.facebook.com/tvnturbo/videos/światła-do-jazdy-dziennej-także-z-tyłu-nadchodzą-zmiany-w-przepisachraport-micha/2275265612951515/

... ciekawe, czy w samochodach gdzie obecnie na automacie świeci w dzień tylko przód, zmodyfikują w ASO oprogramowanie tak, by na "AUTO" zawsze były włączone też tylne światła.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Przywiozłem tego Opla o którym pisałem. Umyłem, odszczurzylem, przeskanowałem zawiasy, wymieniłem płyny (te które umiem :E ). Teraz trafi do mechanika na wymiany olejowe filtrów i rozrządu + zerknięcie na te wodziki w skrzyni. 

Ale chyba będą zadowoleni. Całkiem spoko to jeździ :) 

IMG_6847.jpeg

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano

Btw kurła jak akurat się wystrzelałem z wolnej gotówki to mógłbym za 45k (oczywiście cena dla mnie bez zarobku) kupić 508 2gen 2021 hybrydka 225KM z przelotem ~50k :E 

Korci, ale nie...ciaśniejszy niż mój, do tego w kwestii odczuć z jazdy moje 201KM jakby fajniej jedzie :E 

Pewnie efekt diesla :hihot: