Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Przecież właśnie cały mój wywód ma taki sam sens, tylko nie napisany wprost ;) 

Nooo - czym jest DPF? Filtrem. Ni mniej, ni więcej. Jedynie co - to że się co jakiś czas dopala. Więc tak naprawdę jest potrzebny tylko sterownik, który będzie zczytywał zapełnienie filtra i włączał wypalanie. To nie jest akurat skomplikowane, nie musisz grzebać w ECU, możesz to zrobić zupełnie zewnętrznie. Jedyny problem to właśnie być może z racji gorszego składu spalin będzie się szybciej zapychał. 

Czym jest silnik? No silnikiem, nic więcej. Ma spalać ropkę i jechać xD 

Przez DPF/sterownik to się niejeden diesel zatarł, to nie jest takie proste... To nie katalizator! 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, TheMr. napisał(a):

https://techlove.pl/100km/

Fajna strona do obliczenia sobie na spokojnie ile zyskamy jeżdżąc EV. 

Zaraz Cię wyśmieją a strona oddaje realne różnice w koszcie jazdy BEV vs ICE.

W G12W w sezonie zimowym wychodzi mi dokładnie 11zł/100km jeśli już mam auto ładować w nocy. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Super testy robi DailyDriver. Profesor Chris też ciekawe rzeczy wrzuca (np. rozbierał e-CVT i 1DHT). U innych też coś ciekawego można wyłapać, np. u łysego z Miłośnicy4kółek (jakoś tak), oczywiście AutoWizja, AutoMotoVlog, EcoDriver. PremiumMotoTV też ciekawe spojrzenie, jak i Turbo Plato.

Jak chcesz się pośmiać, to odcinki z Kivi na JagodowyTV.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Dla mnie numer jeden to Wahacz - z prostego względu, jest powtarzalny więc porównując auta masz te same podpunkty odhaczone w tej samej kolejności. Ułatwia to porównania. Minus to to, że nie kusi sie o coś bardziej głębokiego technicznie. Ale może to zaleta a nie wada. 

Poza tym ale bardziej 4fun Petrolhead, chociaz brakuje mi ostatnio sesji z ecodrivingu. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Petrolhead

Tak, to sprawdzanie Vmax w niemieckiej autostradzie przez niego - fajnie to robi ... ale raczej w stronę rozrywki właśnie.

3 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Wahacz 

Wahacz jest spoko.

Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Tak, to sprawdzanie Vmax w niemieckiej autostradzie przez niego - fajnie to robi ... ale raczej w stronę rozrywki właśnie.

Najbardziej lubię jak wyciska z jakiegoś pospolitego auta VMax albo z jakichs starych konstrukcji. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pawelek6 napisał(a):

Z ciekawości. Jakie portale czy kanały yt związane z motoryzacją śledzicie? Związane z newsami, motorsportem, testami. A także, czy uważacie, że są obiektywne i merytoryczne?

Było to pytanie w sumie niedawno.

- Carosiera bardziej fun content, mało obiektywny zwłaszcza testy Audi, Toyoty/Lexusa, ale ma charyzmę i obycie przed kamerą

- EcoDriver bo dużo sprawdza, robi pomiary, dogłębnie pokazuję ale niewiele od steony mechanicznej, raczej samo usability ale generalnie dobry kanał

- AutoWizja, trochę krótko i pobieżnie ale żeby puścić na szybko i coś się dowiedzieć o aucie to spoko

- PremiumMotoTV długie testy, może trochę mniej pomiarów, ale generalnie fajne pogadanki o autach i wrażeniach z jazdy, o mechanice mało

- MotoZagwozdki - luźny kanał o ciekawostkach z moto, trochę mechaniki i tego jak coś działa ale raczej na podstawowym poziomie

- Motożynier - mało wrzuca ale fajne rozkminy na poziomie inżynierii samochodów

- DailyDriver - trochę więcej o mechanice, jego wrażenia z samej jazdy raczej słabo/pobieżnie

Czy obiektywnie? Zależy, testy Audi i Lexusa na Caroserii to laurki więc raczej oglądam żeby zobaczyć dane auto w środku, AutoWizja wydaje się być obiektywny, PremiumMotoTV czasem jakby gryzł się w język albo używał łagodnych słów żeby za bardzo nie krytykować ale z ponad godzinnego filmu i tak można sporo wynieść. Reszta to raczej hobbystyczne kanały więc nie posądzałbym o stronniczość, może czasami za dużo uproszczenia (Moto Zagwozdki np.)

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

Dzięki za odzew. Zapytałem, a nic nie dałem od siebie, więc naprawiam:

- portal: autoGALERIA, już od kilkunastu lat czytam, zarówno newsy jak i artykuły. Głównie testy nowych aut, newsy z nowościami, a od czasu do czasu inne zagadnienia z moto;

- na portalu autokult dział Historia. Rzadko tam coś jest, ale lubiłem czytać. Fajne artykuły dotyczące powstania danego auta czy to cywilnego czy wyczynowego. Obecnie wada - paywall albo zgodzenie się na użycie wszystkich ciasteczek śledzących;

- portal: Formuła 1 - Dziel Pasję, jeśli ktoś chce być na bieżąco z informacjami ze świata F1;

- yt: Kuchno Rides! Redaktor z autoGALERII, więc można czasem pooglądać zamiast poczytać;

- yt: Adam Kornacki, z TVN Turbo. Testy nowych aut. Mimo wszystko z wykształcenia dziennikarz, kierowca wyścigowy z licencją i ma jednak już ponad 20 lat doświadczenia w branży;

- yt: Driver61, po angielsku, omawia ciekawostki techniczne z motorsportu;

- yt: Patryk Mikiciuk, podobnie z TVN Turbo, głównie przedstawia swoje projekty. Trzeba mieć cierpliwość czasem do niego jak nawija;

- yt: Po Rajdowemu - Juliusz Winiarek, dziennikarz rajdowy, mało i rzadko materiały, ale jak już zrobi, to z przyjemnością się słucha jak chociażby omówienie grupy B w trzech odcinkach gdzie wbrew temu co się zazwyczaj słucha na temat tej kategorii, głównie chodziło tam o... a jakże by inaczej, o kasę.

Opublikowano

Zapytałem AI czy Cayenne 1gen za 29k zł z otomoto to mina :D

To ogłoszenie to podręcznikowy przykład potencjalnej miny. Oferta z serwisu OTOMOTO dotyczy luksusowego, niezwykle skomplikowanego technicznie Porsche Cayenne Turbo (generacja 957 po liftingu, 2007 rok, silnik 4.8 V8 biturbo o mocy 500 KM).

Cena wynosi zaledwie 29 900 PLN. Dlaczego to czerwona flaga? Kupujesz potężnego, 500-konnego luksusowego SUV-a w cenie kilkunastoletniej, miejskiej Skody Fabii. Koszt zakupu tego auta to najmniejszy wydatek, jaki Cię czeka. Koszty utrzymania tego konkretnego egzemplarza będą gigantyczne i mogą w kilka miesięcy przewyższyć wartość samego pojazdu.

Spalanie: Silnik 4.8 V8 biturbo o mocy 500 KM potrzebuje ogromnych ilości paliwa.

Miasto: minimalne spalanie to 22–25 l/100 km, a przy dynamicznej jeździe bez problemu przekroczysz 30 l/100 km.

Trasa: przy bardzo spokojnej jeździe zejdziesz do 14–16 l/100 km.

Zawieszenie pneumatyczne (jest w opisie): Regeneracja lub wymiana miechów pneumatycznych oraz kompresora zawieszenia to jeden z najczęstszych problemów w starych Cayenne. Naprawa jednego koła lub kompresora to koszt 2 000 – 4 000 PLN. Awaria całego układu to koszt rzędu 10 000 – 15 000 PLN.

Silnik 4.8 V8 Biturbo: Te jednostki cierpią na zacieranie gładzi cylindrów (pękanie tłoków / problem z powłoką Lokasil/Alusil). Jeśli silnik zacznie „brać olej” lub stukać, koszt kapitalnego remontu (tulejowanie silnika) wynosi obecnie 25 000 – 40 000 PLN – czyli więcej niż cena całego auta z ogłoszenia. Do tego dochodzi ryzyko regeneracji dwóch turbosprężarek (ok. 4 000 – 6 000 PLN).

Napęd 4x4 i skrzynia Tiptronic: Podpora wału napędowego to standardowa usterka (wymiana ok. 1 000 PLN), ale awaria skrzyni biegów lub skrzyni rozdzielczej (reduktora) to kolejne 5 000 – 10 000 PLN.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/porsche-cayenne-ID6IfUfP.html

A co do kanału YT tego typa ogladacie - ładnie odklejony, Porsze tanie w zakupie z 5 butlami LPG :D:D:D

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Pawelek6 napisał(a):

Dzięki za odzew. Zapytałem, a nic nie dałem od siebie, więc naprawiam:

- portal: autoGALERIA, już od kilkunastu lat czytam, zarówno newsy jak i artykuły. Głównie testy nowych aut, newsy z nowościami, a od czasu do czasu inne zagadnienia z moto;

- na portalu autokult dział Historia. Rzadko tam coś jest, ale lubiłem czytać. Fajne artykuły dotyczące powstania danego auta czy to cywilnego czy wyczynowego. Obecnie wada - paywall albo zgodzenie się na użycie wszystkich ciasteczek śledzących;

- portal: Formuła 1 - Dziel Pasję, jeśli ktoś chce być na bieżąco z informacjami ze świata F1;

- yt: Kuchno Rides! Redaktor z autoGALERII, więc można czasem pooglądać zamiast poczytać;

- yt: Adam Kornacki, z TVN Turbo. Testy nowych aut. Mimo wszystko z wykształcenia dziennikarz, kierowca wyścigowy z licencją i ma jednak już ponad 20 lat doświadczenia w branży;

- yt: Driver61, po angielsku, omawia ciekawostki techniczne z motorsportu;

- yt: Patryk Mikiciuk, podobnie z TVN Turbo, głównie przedstawia swoje projekty. Trzeba mieć cierpliwość czasem do niego jak nawija;

- yt: Po Rajdowemu - Juliusz Winiarek, dziennikarz rajdowy, mało i rzadko materiały, ale jak już zrobi, to z przyjemnością się słucha jak chociażby omówienie grupy B w trzech odcinkach gdzie wbrew temu co się zazwyczaj słucha na temat tej kategorii, głównie chodziło tam o... a jakże by inaczej, o kasę.

ja czesto oglądam tego goscia

- sam czesto robi testy , potem pokazuje te testy na filmie i podaje ich wyniki a nie tak jak wielu bierze dane z katalogu/internetu
- mówi konkretnie bez upiększania i lania wody.
- stara sie nie być stronniczy w swoich wypowiedziach

Edytowane przez Oldman
Opublikowano
14 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Zaraz Cię wyśmieją a strona oddaje realne różnice w koszcie jazdy BEV vs ICE.

W G12W w sezonie zimowym wychodzi mi dokładnie 11zł/100km jeśli już mam auto ładować w nocy. 

a wyliczy Ci ile będziesz stratny na taryfie g12 robiąc pranie w dzień:D? Bo juz bardziej tych wiliczeń nie dało się zrobić pod korzyść elektryka. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Decus napisał(a):

a wyliczy Ci ile będziesz stratny na taryfie g12 robiąc pranie w dzień:D? Bo juz bardziej tych wiliczeń nie dało się zrobić pod korzyść elektryka. 

Po pierwsze 
Roczny rachunek za prąd za 2025r = 7100zł. 
W rachunku ogrzewanie w zimę domu 165m2x klimatyzacja parter-piętro, CWU przez cały rok, utrzymanie domu dla 4 osób i przejechane elektrykami 35 tys km. 

Taryfa dzienna - 23%

Taryfa nocna - 77%

Po drugie w kalkulatorze możesz ustawić stawkę dzienną w G12W ale chyba na to nie wpadłeś 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
7 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Po pierwsze 
Roczny rachunek za prąd za 2025r = 7100zł. 
W rachunku ogrzewanie w zimę domu 165m2x klimatyzacja parter-piętro, CWU przez cały rok, utrzymanie domu dla 4 osób i przejechane elektrykami 35 tys km. 

Taryfa dzienna - 23%

Taryfa nocna - 77%

Po drugie w kalkulatorze możesz ustawić stawkę dzienną w G12W ale chyba na to nie wpadłeś 

Wpadłem ale wtedy wynik już nie jest mega korzystny dla elektryka tak jak staracie się to pokazać 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Decus napisał(a):

Wpadłem ale wtedy wynik już nie jest mega korzystny dla elektryka tak jak staracie się to pokazać 

11zł/100km vs 18zł/100km czyli nadal ponad 2x taniej niż na PB czy ON. 

Dojeżdżając do pracy 13km drogami lokalnymi elektrykiem schodzę do 10kWh/100km co w taryfie G12W w strefie nocnej po doliczeniu strat daje mi 8zł/100km. Nic tego nie przebije. No chyba że rower :E 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
Teraz, DjXbeat napisał(a):

11zł/100km vs 18zł/100km czyli nadal ponad 2x taniej niż na PB czy ON. 

Nadal ciężko uzyskać wynik 18 zł i mieć takie życie aby ładować tylko w domu. I po co porównywać do PB czy ON. LPG to ciągle najlepszy wybór pod kątem ekonomii. 

Opublikowano
2 minuty temu, Decus napisał(a):

Nadal ciężko uzyskać wynik 18 zł i mieć takie życie aby ładować tylko w domu. I po co porównywać do PB czy ON. LPG to ciągle najlepszy wybór pod kątem ekonomii. 

94% ładowań mam w domu. Rocznie robię 25-35tys km.