Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiejsi wymieniacze też sobie liczą sporo za robienie czegoś przy V6 V8, i tak wolą wymienić prostsze rzeczy w 3 populach niż rozbierać silnik w jednym - trzeba szukać pasjonatów do takich robót, unikać molochów, dużych zakładów bo oni maja gdzieś stare duże silniki tam się liczy roboczogodzina.

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Niestety, dzisiaj praktycznie nie ma tanich i fajnych zabawek, już więcej emocji zapewni EV. 

Nigdy nie było. Można było się bawić w wieś tuning, ale zabawa V6/V8 czy R6 nigdy nie była tania robiąc porządnie. 

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nigdy nie było. Można było się bawić w wieś tuning, ale zabawa V6/V8 czy R6 nigdy nie była tania robiąc porządnie. 

Tylko nie trzeba od razu sięgać po V8, zobacz takiego 1.8T, klepane masowo, mocne i podatne na tuning. Dziś odpowiednikiem masz małe turbo kartony mleka z toną osprzętu. 

A i tak dźwięku to mieć nie będzie bo po pierwsze mała pojemność, a po drugie turbo/GPF. 

To już lepiej wciąż EV bo nie ma co się zepsuć, momentu sporo, a emocji w 1.4T i tak nie ma (do tego DSG/DCT się rozleci i szarpie). 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, galakty napisał(a):

małe turbo kartony mleka z toną osprzętu. 

A i tak dźwięku to mieć nie będzie bo po pierwsze mała pojemność, a po drugie turbo/GPF. 

Oj tam, oj tam:

... a jak to by brzmiało przy dwóch cylindrach ... łohohoooo :hahaha:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

To zależy. Kiedyś zdobienie 400KM w Mitsubishi/Subaru czy Hondzie było drogie nawet na 4 cylindrach bo trzeba było praktycznie wszystko w silniku wymieniać. Ale miałeś chociażby Mustanga SVT Cobra gdzie 500KM robiłeś samym kołem prasowym, dolotem i tuningiem tak więc bardzo tanio. A silnik był już kuty z fabryki ;) pamiętam też tą rekordową fioletową Supre z Polski to tam w silnik leciały kwoty rzędu paru kawalerek w Warszawie. W Saabie V6 praktycznie wymieniasz to samo co w I4: wtryskiwacze, DownPipe, intercooler, turbo tak więc koszt niewiele większy.

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Tylko nie trzeba od razu sięgać po V8, zobacz takiego 1.8T, klepane masowo, mocne i podatne na tuning. Dziś odpowiednikiem masz małe turbo kartony mleka z toną osprzętu. 

To już lepiej wciąż EV bo nie ma co się zepsuć, momentu sporo, a emocji w 1.4T i tak nie ma (do tego DSG/DCT się rozleci i szarpie). 

Bawię się modem przy 1.8T i nie jest to to samo co V6/R6, brakuje dużo, to nadal wieś tuning ale bardziej opłacalny. RS4 z 4.2 to jest to co chciałbym mieć, ale wiem że koszty mnie zabiją dlatego tam się nie pcham :) 

Jest parę modeli godnych uwagi które mają nie tylko osiągi ale też wygląd, ale to są już takie perełki że to koszty mieszkań :) Kto co lubi, można kupić sobie i jeździć samochodem wartości mieszkania, ja nie do końca to lubię więc idę w opłacalność :D 

Opublikowano
4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Większość taxi z hybryd jeździ na LPG. Ale nawet pod LPG to jest 16-25 zł/100 km. 

Nawet w normalnej taryfie opłaca się bardziej niż cokolwiek. LPG również jest bardziej problematyczne i bardziej awaryjne niż EV. Koszty eksploatacji na przestrzeni 5-10 lat, to EV cię miażdży. 
Najnowszy gen elektryków to jest no-brainer dla większości potrzeb. Jeśli ktoś jeszcze lubi zapach benzyny i ryk silnika to musi pchać się w V6/R6 co jest kosztowne. 

Pod względem opłacalności, kiedy EV vs PB ma już niewielką różnicę w cenie np. BMW i3 40 kosztuje tylko 50k więcej, ale elektryk w podstawie ma AWD i więcej bajerow, to EV co raz bardziej będzie przekonywał. Zasięgiem już praktycznie nie trzeba się przejmować, jak ktoś jedzie na wakacje raz do roku to się przemęczy z jednym czy dwoma przystankami. 

Mi wyszło - G11 18 zł vs benzyna 58 zł. Plus minus 10k rocznie oszczędności dla mnie, jak zmienię na G12 albo ceny dynamiczne to dojdzie do 15k oszczędności rocznie. 
To mam darmowe wakacje co roku. Dziękuję, ale nie wracam do benzyny jako daily :) 

Ale auto które będzie super śmigało na gazie przez kolejne 10 lat mogę kupić za chociażby 30 tysięcy a daj mi w tej cenie elektryka. 

Bo jak napiszemy wytyczne że chce nowy samochód, będę ładował nocami i nigdy w trasie to EV może być dobrą opcją. 

Ale jak uśrednimy wymagania przeciętnego kierowcy to nadal lepiej wypada LPG pod kątem ekonomii. 

Mówicie że LPG nie stanowi dużego % rynku ale popatrzcie jak sprzedaje się w obecnych czasach reno z fabryczną instalacją LPG, na pierwszy rzut oka widać ze w obecnym kryzysie ludzie zaczynają szukać oszczędności.  

Opublikowano (edytowane)

30k zł bez połowy tego co daje EV, czyli zautomatyzowana jazdę, magazyn energii do domu, podgrzewane dosłownie wszystko, kamery 360, wentylowane fotele, i 30 innych bajerow. Porównujemy nowy samochód do nowego. 
I po 10 latach masz 10k zł za wymianę olejów, musisz raz wymienić pasek/rozrząd, może sprzęgło jak nie potrafisz jeździć, dwumasa. Z 30k robi Ci się 60k po 7-8 latach. A za 30k obecnie to 15-20 letni samochód? Bo jakikolwiek VAG/BMW/Merc sensowny 10 letni to 60-100k zł :E Nawet jeśli kupisz samochód za 30k, to nim nie przejedziesz 10 lat (bez szans) :) Po 5 będziesz zmieniał na nowszy. I to jest taki punkt minimum. Bo jak trafisz na słabszy silnik to może po 10 latach będziesz robił remont silnika ;) 

Jeśli średnio robisz 20kkm to 200kkm dodatkowe dla silnika w samochodzie za 30k może być już zabójcze :) 

Jeśli chcesz Chińczyka to 2-3 letniego pewnie kupisz za 60k-70k jeśli nowe są po 100k :) 

Przepraszam, nie doliczyłem kosztów LPG. To po 10 latach wydasz połowę więcej niż na EV. 

LPG powiedzmy 8.8L/100 - trasa/miasto wydaje się sensowne spalanie. 

EV - 17.5 kWh (trasa 12-13, miasto 22) 

LPG - 56k 

EV - 36k w G11, 22k w G12 

34k różnicy jeszcze na paliwie, bądź 20k. Po 10 latach. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
53 minuty temu, Decus napisał(a):

Ale auto które będzie super śmigało na gazie przez kolejne 10 lat mogę kupić za chociażby 30 tysięcy a daj mi w tej cenie elektryka. 

Odważna teza :E Pancernych silników MPI coraz mniej, a jak już to często albo stare auta, albo jakieś mieszczuchy z 1.0-1.4. Dużych dobrych MPI praktycznie nie ma. 

I 10 lat podczas których możesz włożyć 5-10-15k, a w elektryku jak bateria dobra to pewnie elementy które i tak w spalinówce się wymienia. Nie wielbię elektryków i jestem fanem motoryzacji, ale trochę odleciałeś :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Odważna teza :E Pancernych silników MPI coraz mniej, a jak już to często albo stare auta, albo jakieś mieszczuchy z 1.0-1.4. Dużych dobrych MPI praktycznie nie ma. 

I 10 lat podczas których możesz włożyć 5-10-15k, a w elektryku jak bateria dobra to pewnie elementy które i tak w spalinówce się wymienia. Nie wielbię elektryków i jestem fanem motoryzacji, ale trochę odleciałeś :E 

To raczej wy odlatujecie z ubóstwianiem EV. Dla was wady elektryka to nie wady i widzicie tylko +. Miałem wiele aut spalinowych i jeszcze w żadnego nie włożyłem pieniędzy o których mówisz. 

Poza tym nad czym tu dyskutować. Z lpg moge kupić nowe auto, mogę kupić używane mam pełen wybór. A jakiego EV 5-10 lat w okolicach 40k mogę kupić? żadnego. 

A nawet gdybym celował tylko w nowe to i tak muszę wyłożyć więcej pieniędzy niż za spalinowe. Wiec w sumie mogę kupić spalinowę, róznice kasy zainwestować i wyjdę na +. W dodatku spalinówka tak szybko nie straci na wartości. No i jako fan gór mogę sobie pojechać na jednodniową wycieczkę i wrócić na jednym baku a nie bić się o ładowarkę. 

Edytowane przez Decus
Opublikowano

Bo wady elektryków są co roku zmniejszane i niwelowane. Wad EV prawie już nie ma, był zasięg, był czas ładowania, był koszt zakupu (wyższy) dzięki Chińczykom już tego nie ma, a BMW jak wyżej napisałem jest niewiele droższy. Full wypas 320 (211 KM) kosztuje 330k (bez AWD), EV 340k, wyliczyłem Ci że różnica w cenie zakupu zwraca się w paliwie i serwisie. 

Piszesz o 30k, teraz nagle o 40k, ale niczego nie znajdziesz w tej kwocie sensownego, więc nie masz wyboru żadnego. Jeśli przez 10 lat/200kkm nie zmieniałeś rozrządu czy paska to gratuluję :E No 5 letniego EV za 40k nie dostaniesz, bo Tesla jest więcej warta a to oznacza że spadek ich ceny nie jest zbyt duży ;)

Jaką różnice w kasie chcesz zainwestować jak spalinówka jest droższa w obsłudze? :E Ceny EV są już porównywalne z spalinówką, przespałeś ostatnie 2 lata. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/tesla-model-3-ID6Ih4lL.html

Możesz 4, zaraz 5 letnią Teslę kupić z zasięgiem ~550 km EPA (jeszcze bardziej rygorystyczne warunki testów niż WLTP). BMW w i3 40 deklaruje do 710 WLTP. 

Opublikowano
14 godzin temu, Decus napisał(a):

To raczej wy odlatujecie z ubóstwianiem EV.

To zajrzyj do wątku o EV bo jestem głównym z hejterów XDDDD

Nie pisałeś nic o zasięgu, tylko że za 30k kupisz super silnik pod gaz i przejdzie 10 lat. 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Decus napisał(a):

Mówicie że LPG nie stanowi dużego % rynku ale popatrzcie jak sprzedaje się w obecnych czasach reno z fabryczną instalacją LPG, na pierwszy rzut oka widać ze w obecnym kryzysie ludzie zaczynają szukać oszczędności.  

reszta europy ma jednak odmienne zdanie ;)  a , ze sie sprzedaje. podejrzewam, ze gdyby wprowadzili auta na wegiel, tez by sie dobrze u nas sprzedawaly :E

image.thumb.png.4bfa2f6eb2e9fca7c5f245993c5aabc4.png

z ta sprzedaza LPG w sumie tez tak nie do konca, wiec pomysl z "weglem" moze nie pyknac ;) 

Newly registered alternative fuelled (BEV, PHEV, H2, LPG, CNG, LNG) passenger cars (M1) and vans (N1) as a percentage of the total number of registrations (2026 January – July/*).

image.thumb.png.64736253c1a883da0d541bf8425fe65d.png

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)

Wrzucasz ścianę statystyk które nawet nie odnoszą się do tematu:D spoko 

@TheMr. od kiedy rozrząd kosztuje 15 tysięcy w spalinówce:D? 

Uważasz że wymęczona tesla z USA za 60 tysięcy to rozsądne rozwiązanie? 

Skoro tak wytykasz wady spalinówek to może przedstawisz koszty serwisu tesli, bo serwis nie kończy się na wymianie oleju. Nawet na serwis zawieszenia trzeba wyłożyć znacznie więcej niż przy typowej spalinowce tej klasy. 

Edytowane przez Decus
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

no tak to juz bywa ze sciana statystyk - im wieksza, tym latwiej sie od niej odbic, niz ja ogarnac ;) 

Była mowa o tym że sprzedaż aut z lpg wzrosłą, szczególnie na rynkach dobrze rozwiniętych. Co pokazują statystyki. I pokazuje to że byłby szanse na rozwój bo jest zainteresowanie ale UE ubija temat w 2030. A byłaby to dobra opcja na transformacje, chyba lepiej żeby po ulicach smigały EV i hybrydy z lpg, które są i ekologiczne i oszczędne. 

Ty natomiast pokazujesz dane że rynek LPG nadal nie stanowi dużego % w większości państw. Co nie było w żaden sposób podważane. I czego Ty oczekujesz? 

Edytowane przez Decus
  • Upvote 1
Opublikowano

wieksze zainteresowanie jest hybrydami i bev niz lpg, nawet w takich "bastionach" jak IT i PL. 

image.thumb.png.1eb13534caccbb57a3215367f6693478.png

wiec nie, lpg nie jest i nie bedzie alternatywa. tym bardziej , ze jest to sprzeczne z polityka klimatyczna jak i stategia energetyczna EU. jezeli teraz nie jest to dla kogosc oczywiste, to bolesnie sie o tym przekona wkrotce m.in. w momencie wejscia ETS2 od stycznia 2028. 

Opublikowano (edytowane)

Czy Ty nie rozumiesz prostego stwierdzenia że reno sprzedało się świetnie z fabrycznym lpg i nawet głupie clio było najlepiej sprzedającym się autem segmentu B. Ja zupełnie nie dotykam tutaj udziału lpg w rynku, tylko swierdzam że jest zainteresowanie jeśli pojawią się dobre opcje LPG.

Co pokazuje że takie auta są ekonomiczne i mają odbiorców. I mógłby śmiało funkcjonować obok EV. 

ETS tak samo wpłynie na LPG jak i na diesla czy benzynę a cena prądu do ładowania EV również wzrośnie. 

Kwestie polityczne to w ogóle pomijam bo nie o tym była rozmowa. Bardziej skupiałem się że na rynku wtórnym LPG deklasuje EV. W przypadku nowych aut dla typowego kowalskiego LPG ma również wiele zalet w porównaniu do EV. 

Edytowane przez Decus
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Decus napisał(a):

@TheMr. od kiedy rozrząd kosztuje 15 tysięcy w spalinówce:D? 

Sprawdź ile kosztuje rozrząd w autach o mocy podobnej do tej Tesli. Mocno się zdziwisz.

Wymiana rozrządu w 4.0 TFSI to wydatek rzędy ~15 tyś zł a z racji tego, że do wymiany wymagane jest wyjęcie silnika co jest czasochłonne i kosztowne od razu regeneruje się lub wymienia turbosprężarkę + wymienia uszczelnienia silnika. Taki zabieg z reguły kończy się wydatkiem 25-27 tyś zł. 

Gdzie masz jeszcze wtryski, EGR, sprzęgło, skrzynie biegów, układ dolotowy z masą czujników i przepływomierz, układ wydechowy, układ wydechowy z masą ekologicznych rozwiązań. Do tego systematyczne wymiany oleju w silniku i skrzyni. 

Znajomy kupił nowe Audi RS7 i do przebiegu 51tyś km w auto włożył już 27 tyś zł. Po za obowiązkowymi serwisami, wymianą oleju wymieniał już klocki i przednie tarcze. Ceramika kosztuje :D 

Uważasz że wymęczona tesla z USA za 60 tysięcy to rozsądne rozwiązanie? 

Chyba nie masz zielonego pojęcia co to znaczy "wymęczona" Tesla. 

Ja mam Teslę 3 również z 2022r i auto ma nalatane 84 tyś km. Bateria ma SoH 96.5%. Jak kupiłem auto z przebiegiem ~32tyś km bateria miała 98.7%. 

Skoro tak wytykasz wady spalinówek to może przedstawisz koszty serwisu tesli, bo serwis nie kończy się na wymianie oleju. Nawet na serwis zawieszenia trzeba wyłożyć znacznie więcej niż przy typowej spalinowce tej klasy. 

Tak, faktycznie nie masz zielonego pojęcia o serwisie i cenach części do Tesli. Na przykładzie wspomnianej wyżej Tesli 3 LR z 2022r całe zawieszenie przód-tył, które idzie na pierwszy montaż kupisz za 2500zł a jak chcesz zamienniki to zmieścisz się w kwocie 1800zł. 

Tarcze i klocki z fabrycznego montażu do Tesli 3 LR są tańsze niż do mojego poprzedniego auta Forda Monde MK5 2.0 TDCI 180KM z 2018. Zawieszenie również jest tańsze. 

Mój serwis po przejechaniu 52 tyś km to wydatek rzędu 460zł czyli 2x wymiana filtra kabinowego + 2x wymiana wycieraczek przedniej szyby. 

Auto ma 84 tyś km przebiegu, zawieszenie perfekto, hamulce perfekto, silniki perfekto, bateria 96.5% SoH. Na Baterię i silniki jeszcze 4 lata gwarancji. 

Olej w przekładni zaleca się wymieniać przy 150-200tyś km więc jeszcze trochę czasu minie. To samo płyn chłodniczy, którego producent zaleca nie ruszać przez pierwsze 250 tyś km lub 10 lat. 

Aktualnie szykuje się do wymiany 3 raz filtra kabinowego więc kolejny wydatek 100 zł. Nie wiem jak to udźwignę :E 

Edytowane przez DjXbeat
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano

U nas jezdzi mniej LPG bo ludzie, są bogatsi po prostu. Teraz cena paliwa urosła. Ale od wielu lat mniej więcej stoi, a wypłaty jednak rosną. 

Ja właśnie sprzedałem accorda z LPG z 2015. 

Musiałem podjechać do mechanika kupującego. 1h go trzepał, a mechanik typowo od hond. Diagnoza do 350 000 nic w tym aucie nie padnie (kupujący z jednej strony był happy, z drugiej nawet się nie targował ;) )

Koszt przejechania 100km poniżej 30zł. 

700km zasięgu na LPG. Tankowane kilka minut. 

Tak, jak masz swój dom, ładujesz w nocy, albo masz panele na dachu może wyjdzie nawet taniej. Ale różnica w cenie zakupu i całej inwestycji w domu się nie zwróci przez wiele wiele lat.

Tylko powtarzam, tu nie zawsze chodzi o pieniądze, naszych zachcianek, chęci posiadania, hobby nie musimy sobie argumentować ekonomią. 

Ps. 

Do Civica 2025 z bezpośrednim też zakładam LPG ;)

• Like 1
  • Upvote 1