Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Z polecenia też można trafić, ja miałem glazurnika z polecenia. Jedyne, co mogę o nim pozytywnego powiedzieć to to, że  było tanio. No dobra, nie pił, to drugie.

Mój był z polecenia. Za to była rynkowa cena, wódę też znalazłem. A efekt jak wyżej.

Ja od 3 lat uczę programowania i powiem wam, że nie jestem w stanie z nie których ludzi zrobić programistów. Może brak umiejętności logicznego myślenia, analitycznego, rozwiązywania problemów. Mi jest szkoda wielu zdolnych dzieciaków, które widać, że coś w głowie mają, dobrze się uczą, często też w domu, a później nie dla każdego z nich jest praca. W tym czasie na kierunku elektryk są dzieciaki co mają wywalone na naukę, piją, ćpają i w głowie to nie wiem co tam siedzi. Ale o pracę to im będzie łatwiej. Do tych pierwszych na rozmowie o pracę się przyczepią, o wymowę angielskiego czy znajomość 10 tego środowiska programistycznego. A od tych drugi będą wymagać tyle by nie chlali.  

I nie wiem jak to jest, że budowlańcy i kierowcy tirów tyle muszą komentować na internecie jaka to ich praca nie jest ważna i trudna gdy na praktycznie każdym stanowisku w przeciętnej firmie nie jesteś w stanie kogoś przeszkolić do efektywnej pracy na tym stanowisku w miesiąc. A jak ktoś nie ma 2 lewych rąk + narzędzia kosztujące mniej niż dojazdy na studia jest w stanie w miesiąc zostać glazurnikiem. 

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano
18 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Z polecenia też można trafić, ja miałem glazurnika z polecenia. Jedyne, co mogę o nim pozytywnego powiedzieć to to, że  było tanio. No dobra, nie pił, to drugie.

Przy okazji prawników - ktoś z rodziny mnie wkręcił w kancelarię NiK i zwrot kasy od dewelopera za metraż pod ścianami. Ja ich zbywam od jakiegoś miesiąca z odpowiedzią. Ktoś coś więcej wie na ten temat? Temat kuszący ale wiadomo, nikt gwarancji nie da, że się da odzyskać hajs.

U mnie w 1 mieszkaniu deweloper po wykonaniu brał geodetę ( czy tam kogoś) robił pomiar i wyrównanie ceny. W 2 mieszkaniu deweloper dorzucił trochę od siebie metrażu ale nie chciał za to kasy. W 3cim lekko na jego korzyść ale mniej niż 1000 zł to olałem. Natomiast w domu deweloper wziął sobie 4m2 ekstra bo liczył metraż według starych przepisów, a pozwolenie na budowę miał już po zmianie przepisów gdzie powierzchnie klatki schodowej liczy się już przez pół. I tu prawdopodobnie czeka mnie batalia ale jeszcze kolejne rzeczy wychodzą więc zbieram tekę.

Opublikowano
25 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Przy okazji prawników - ktoś z rodziny mnie wkręcił w kancelarię NiK i zwrot kasy od dewelopera za metraż pod ścianami. Ja ich zbywam od jakiegoś miesiąca z odpowiedzią. Ktoś coś więcej wie na ten temat? Temat kuszący ale wiadomo, nikt gwarancji nie da, że się da odzyskać hajs.

Meh. Masówka w której jest może z 2-3 prawdziwych prawników a reszta to studenci na zleceniu robiący według wzoru :E 

Opublikowano (edytowane)

W ostatni weekend pojeździłem trochę SantaFetką w 2+1 oraz trochę bagażu i na dystansie 300km spaliła średnio 5.4l więc jak na AWD i gabaryty przystanku jest całkiem przyzwoicie. Jazda jak to z dzieckiem - spokojna, płynna ale bez zamulania. Szczerze to myślałem, że będzie gorzej i poniżej 6 zejdzie się jadąc tylko z górki z wiatrem w plecy.

W piątek wyjazd nad morze w 5 osób plus bagaż. Ciekawe jak sobie poradzi na autostradzie ale obstawiam, że pewnie 9 z przodu się pojawi (albo wysokie 8) przez gabaryty.

Edytowane przez trepek
  • Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, KiloKush napisał(a):

U mnie w 1 mieszkaniu deweloper po wykonaniu brał geodetę ( czy tam kogoś) robił pomiar i wyrównanie ceny. W 2 mieszkaniu deweloper dorzucił trochę od siebie metrażu ale nie chciał za to kasy. W 3cim lekko na jego korzyść ale mniej niż 1000 zł to olałem. Natomiast w domu deweloper wziął sobie 4m2 ekstra bo liczył metraż według starych przepisów, a pozwolenie na budowę miał już po zmianie przepisów gdzie powierzchnie klatki schodowej liczy się już przez pół. I tu prawdopodobnie czeka mnie batalia ale jeszcze kolejne rzeczy wychodzą więc zbieram tekę.

Właśnie chodzi o te przepisy i błędną ich interpretację, gdzie powierzchnia pod ścianami działowymi była brana do metrażu mieszkania. U mnie wychodzi niecałe 17k więc gra warta świeczki ale temat chyba jeszcze za młody.

20 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Meh. Masówka w której jest może z 2-3 prawdziwych prawników a reszta to studenci na zleceniu robiący według wzoru :E 

Gdzieś nauczyć się muszą ;) Na pewno dobrzy w marketing i pewnie nałapią klientów, a pozew zbiorowy jest lepszą opcją dla mnie. Ale właśnie chodzi o to, czy to jest w ogóle jakakolwiek szansa i sens w to się teraz pchać.

Opublikowano
7 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Właśnie chodzi o te przepisy i błędną ich interpretację, gdzie powierzchnia pod ścianami działowymi była brana do metrażu mieszkania. U mnie wychodzi niecałe 17k więc gra warta świeczki ale temat chyba jeszcze za młody.

Gdzieś nauczyć się muszą ;) Na pewno dobrzy w marketing i pewnie nałapią klientów, a pozew zbiorowy jest lepszą opcją dla mnie. Ale właśnie chodzi o to, czy to jest w ogóle jakakolwiek szansa i sens w to się teraz pchać.

Ode mnie wziął prawnik 800 zł za konsultacje, ale ja nie tylko o metraż pytałem. Możesz pójść na darmową pomoc prawną i tam Ci podpowie prawnik czy w ogóle coś można zrobić i może Ci poleci kogoś od tego typu spraw, mi polecił.

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Pozew zbiorowy? Łomatko, najgorsza rzecz na świecie. Od pozwu zbiorowego mniej skuteczny jest tylko Tusk w rozliczaniu Pisowców :E 

Różnica jest taka, że raczej z góry było wiadomo, że Tusk raczej nikogo nie rozliczy, kiedy w kuluarach razem wódkę piją ;) a pozew zbiorowy może przynieść efekt, a koszty są dużo mniejsze dla mnie aniżeli indywidualna sprawa.

Opublikowano

Po przejechaniu z piątku na sobotę 1800km z domu do Katherini w Grecji (miałem dobry dzień i walnąłem to na strzał) stwierdzam jedno...przy rumuńskich i bułgarskich kierowcach polscy kierowcy to bardzo, ale to bardzo kulturalni kierowcy 😂 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

@kubikolos 

Widzę właśnie jaka jest piękna pogoda. Cały lipiec nad morzem wyglądał tak.

Ełk zyskał dostęp do morza? :E

W sumie byłem niedaleko od Rowów, ale cały lipiec temperatura oscylowała wokół 20-22C z jednodniowymi wyskokami do 27C.Deszcz raz w tygodniu przez pół dnia i tyle. Wczoraj 25C, sobota 22C, dzisiaj 21 mimo zachmurzonego nieba ale wieje. Upałów nie ma, ale tragedii tez nie, w końcu to lipiec.:E

Idealna pogodna na rower, a rowerzystów masa.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
45 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Po przejechaniu z piątku na sobotę 1800km z domu do Katherini w Grecji (miałem dobry dzień i walnąłem to na strzał) stwierdzam jedno...przy rumuńskich i bułgarskich kierowcach polscy kierowcy to bardzo, ale to bardzo kulturalni kierowcy 😂 

Dokładnie to samo myślę, będąc w Turcji pierwsze dni obserwowałem jak się jeździ zanim wsiadłem za kółko. Nie da się tak po prostu jechać od razu :D

Ludzie u nas narzekają ale chyba zapomnieli jak było w latach 90.

Opublikowano
3 godziny temu, KiloKush napisał(a):

I nie wiem jak to jest, że budowlańcy i kierowcy tirów tyle muszą komentować na internecie jaka to ich praca nie jest ważna i trudna gdy na praktycznie każdym stanowisku w przeciętnej firmie nie jesteś w stanie kogoś przeszkolić do efektywnej pracy na tym stanowisku w miesiąc. A jak ktoś nie ma 2 lewych rąk + narzędzia kosztujące mniej niż dojazdy na studia jest w stanie w miesiąc zostać glazurnikiem. 

Kolega jest glazurnikiem. Ma firmę. I o zgrozo robi jedynie na fakturę :E

Nie powiedziałbym, że ma sprzętu za kilka tysięcy złotych. Bardziej tak za kilka set tysięcy. Robi i łazienki, i baseny na pływalniach, generalnie wszystko. Przyjdzie klient z płytkami 2,60x1,20m: bierze przyczepę i przywozi maszynę do cięcia tego dziadostwa. Wyskoczy klient z kamieniem do położenia: nie ma problemu. Tyle, że on i po szkole, i ewidentnie to jego pasja. 

Za te fugi na zdjęciach by pogonił, bo obydwie są źle położone :P

Tak samo wygładzanie silikonu na półokrągło z technicznego punktu widzenia i norm jest niepoprawne. Owszem, w domach się tak robi, bo wygląda też i lepiej, ale jak robisz to gdzieś w przemyśle, to jest to błędne.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, marko napisał(a):

Kolega jest glazurnikiem. Ma firmę. I o zgrozo robi jedynie na fakturę :E

Nie powiedziałbym, że ma sprzętu za kilka tysięcy złotych. Bardziej tak za kilka set tysięcy. Robi i łazienki, i baseny na pływalniach, generalnie wszystko. Przyjdzie klient z płytkami 2,60x1,20m: bierze przyczepę i przywozi maszynę do cięcia tego dziadostwa. Wyskoczy klient z kamieniem do położenia: nie ma problemu. Tyle, że on i po szkole, i ewidentnie to jego pasja. 

Za te fugi na zdjęciach by pogonił, bo obydwie są źle położone :P

Tak samo wygładzanie silikonu na półokrągło z technicznego punktu widzenia i norm jest niepoprawne. Owszem, w domach się tak robi, bo wygląda też i lepiej, ale jak robisz to gdzieś w przemyśle, to jest to błędne.

Wszystko zależy od skali. Jak chcesz robić wielkie płyty to i koszt sprzętu rośnie logarytmicznie, a nie liniowo, tak samo jeśli chodzi o jakość. Do płytek 1,20x60 wystarczy maszyna za kilka stówek plus flex i dobre tarcze. To o czym mowa. I taki fachura jak usłyszy płytki 2,60 to od razu powie nie bo nawet poprawnie tego nie ułoży. A ten co robi 2,60 to nie ma cen tego, co robi max 1,20 tylko x.... większe (tu wstaw mnożnik). No coś za coś, a każdy towar ma swojego klienta. Ja lubię popatrzeć na pracę stolarzy. I jest gościu ze stanów czy kanady na insta "dustylumberco" - jaki ma sprzęt i ile to kosztowało to się można tylko domyślać, nawet biorąc pod uwagę to, że na bank część ma za reklamę bo sporo reklamuje. Ale robota też jest konkretna.

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, trepek napisał(a):

W ostatni weekend pojeździłem trochę SantaFetką w 2+1 oraz trochę bagażu i na dystansie 300km spaliła średnio 5.4l więc jak na AWD i gabaryty przystanku jest całkiem przyzwoicie. Jazda jak to z dzieckiem - spokojna, płynna ale bez zamulania. Szczerze to myślałem, że będzie gorzej i poniżej 6 zejdzie się jadąc tylko z górki z wiatrem w plecy.

W piątek wyjazd nad morze w 5 osób plus bagaż. Ciekawe jak sobie poradzi na autostradzie ale obstawiam, że pewnie 9 z przodu się pojawi (albo wysokie 8) przez gabaryty.

Mowa o nowym Santa Fe? Pytam bo mam na uwadze taki z rocznika 2019-2021.

Opublikowano

Mojej siostrze płytki w mieszkaniu robił fachura co żeby przyciąć płytki jeździł do jakiejś firmy. 

Z jednej strony dobrze, że nie poniszczył jak nie umiał ciąć. Z drugiej strony jak pojechał o 11 z płytkami do cięcia to wracał dopiero następnego dnia :E 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Mój teścio jest takim fachurą od wszystkiego. I robi dobrze, nie mogę powiedzieć. Ale pewnych rzeczy nie zrobi - swego czasu dał mu ktoś do zrobienia płytki hexagonalne, które się wcinają w panele. I po prostu jeździł na cięcie wodą paneli, żeby to było dobrze zrobione. Ale jeżdżenie z każdą jedną płytką to już grube przegięcie :E 

Ale już ledy to ja mu na robocie lutowałem bo "wzrok nie ten" :D

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
8 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Do płytek 1,20x60 wystarczy maszyna za kilka stówek plus flex i dobre tarcze.

Maszyną za kilka stówek to można piwnice układać ;-) Sam takie mam (bo lubię układać płytki w domu) i widzę ich ograniczenia. Na pewno na takim sprzęcie nie układałbym dla klienta. No chyba, że dla takiego, któremu wszystko jedno czy płytka postrzępiona na docince czy nie.

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca się zgodzę. 1,20 to jeszcze nie jest niewiadomo jaki format. Dobra tarcza załatwia temat w 80%. Poza tym, nawet jeśli strzępi to tniesz z lekkim naddatkiem, zakładasz tarczę do szlifowania na flexa i ładnie da się to wyprowadzić. Trzeba tylko chcieć i trochę więcej czasu na to poświęcić. Ale pytanie, czy Rubi za 2k ojro faktycznie Ci tak 10x ładniej wytnie płytkę jak scheppach za kilkanaście stówek. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
14 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Mowa o nowym Santa Fe? Pytam bo mam na uwadze taki z rocznika 2019-2021.

Nie najnowsza, Gen IV FL. Tydzien temu zakupilem Santa Fe z ostatniego wypustu, listopad 2023. Przebieg w dniu zakupu był 6100km. Najbogatsza wersja Platinum Luxury.

Jeszcze poznaje ten samochod i pewnie wraz z przejechanymi kilometrami powiem cos wiecej o nim.

IMG_1390.jpeg

@lesiu155

Nie po to chyba kupujesz sprzet aby po nim poprawiac, prawda? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Każdy liczy według własnych potrzeb ;) robota weryfikuje, jak ktoś ma fach w ręku to i na gównie da radę zrobić robotę jeśli musi/chce/lubi. Partacz zawsze będzie partaczem niezależnie od $$$ wpakowanych w sprzęt, bo to nie sprzęt robi robi robotę tylko człowiek. Co z tego, że ładnie potniesz płytki jak na podłodze będą fale dunaju, a fuga będzie przypominała rzygowiny.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
7 minut temu, trepek napisał(a):

Nie najnowsza, Gen IV FL. Tydzien temu zakupilem Santa Fe z ostatniego wypustu, listopad 2023. Przebieg w dniu zakupu był 6100km. Najbogatsza wersja Platinum Luxury.

Jeszcze poznaje ten samochod i pewnie wraz z przejechanymi kilometrami powiem cos wiecej o nim.

IMG_1390.jpeg

@lesiu155

Nie po to chyba kupujesz sprzet aby po nim poprawiac, prawda? 

Pięknie, dopytam Cie w wolnej chwili o kilka rzeczy bo Santa Fe jest wysoko na liście u mnie jako alternatywa dla MLa/GLE.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Czujniki do magistrali CR:
55185570 - tutaj widzę tylko Bosch, ew. Maxgear więc nie ma w czym wybierać
93185626 - ? Tutaj już sporo i rozstrzał cenowy jest spory, Berg? Tak pośrodku widzę Magneti Marelli albo 55207677 - bo widzę dwa numery i nie wiem który :D 

image.png.2e3206b2bb7cd1de55d3b7b33e71884b.png

Wywala mi bład szyny CR więc oba czujniki wlecą nowe.

Edytowane przez lesiu155