Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dzis zrobiłem 500km, przez cały weekend łącznie 850km. Większość ekspresówkami, trochę po miastach, trochę lokalnymi drogami. Wszędzie zgodnie z ograniczeniami, średnia z baku 76km/h i spalanie 4,9l/100km w Leonie 1.5 etsi. 

Co do Mercedesów, to kilka miesięcy temu miałem przyjemność odkupić w ramach swojej pracy w212 220cdi. Kupiłem go za 1/2 tego co pierwotnie chciał sprzedający. Żałuję że nie wziąłem go dla siebie, bo jeździło się nim świetnie. 

Opublikowano

W takie trasy moc i spalanie schodzą na drugi plan, a liczy się komfort zawieszenia, wyciszenie, fotele, zestrojenie skrzyni. To ma "płynąć" :D 

Ja swoją drogą tak się polubiłem z tempomatem którego nigdy nie miałem, że używam naprawdę często (np. wjeżdżając w zabudowany do jakieś wioski). Nie dość że płynniej, spalanie niższe to i strach o mandat mniejszy, bo gazując samemu czasem się rozkojarzysz i klops :E 

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

W takie trasy moc i spalanie schodzą na drugi plan, a liczy się komfort zawieszenia, wyciszenie, fotele, zestrojenie skrzyni. To ma "płynąć" :D 

Ja swoją drogą tak się polubiłem z tempomatem którego nigdy nie miałem, że używam naprawdę często (np. wjeżdżając w zabudowany do jakieś wioski). Nie dość że płynniej, spalanie niższe to i strach o mandat mniejszy, bo gazując samemu czasem się rozkojarzysz i klops :E 

Nie no bez jej pierwsze auto jakie miałem to był Ford z 96 roku i miał tempomat.

30 minut temu, wallec napisał(a):

Musi płynąć i mało palić.

trzy litry na sto km na trasie 2500km to 75l paliwa wiecej czyli 560zl wyższy koszt samego paliwa czyli ogromna różnica!

Pojęcie względne. Tym bardziej jeśli część oszczędności znika u mechanika.

Opublikowano
35 minut temu, KiloKush napisał(a):

Nie no bez jej pierwsze auto jakie miałem to był Ford z 96 roku i miał tempomat.

Pojęcie względne. Tym bardziej jeśli część oszczędności znika u mechanika.

Przy 30000 rocznie robi się już ~6500zl na samym paliwie.

Auta, które palą powyżej 6l, dla kogoś kto faktycznie jeździ to kał w 2026…

• Haha 2
Opublikowano

Przy polskich drogach zwykły "tempomat" (czyli prymitywny "bloker" prędkości) przecież jest bez sensu. To nie USA, gdzie można ustawić stałą prędkość i długo nią jechać. Także moim zdaniem sens ma tylko tempomat aktywny (w razie czego sam zwolni, przyśpieszy, zatrzyma się, ruszy, bo "patrzy" co się dzieje przed itd.). Do tego kontrola toru jazdy.

Opublikowano

A mi się na zwykłym dobrze jeździ. Adaptacyjny doprowadza mnie do szału swoim zachowaniem z zwalnianiem plus tłumaczy dziwne zachowania typu ktos zaczyna dopiero przyspieszać gdy wjedzie na lewy pas na Sce. 

@wallecweź pod uwagę, że to co dla Ciebie jest nieakceptowalne to dla kogoś innego może być ok.

• Upvote 3
Opublikowano

Bez przesady że zwykły jest bez sensu, oczywiście że tego się nie używa na krajowych gdzie sznur aut jedzie i co chwilę 90-70-50-90, ale na pustych drogach, eskach, autostradach czy wioskach pomaga i odciąża nogę/umysł. 

Może jak jeździcie 110-115 km/h na esce to bez sensu.

3 minuty temu, jarux napisał(a):

A mi się na zwykłym dobrze jeździ. Adaptacyjny doprowadza mnie do szału swoim zachowaniem z zwalnianiem plus tłumaczy dziwne zachowania typu ktos zaczyna dopiero przyspieszać gdy wjedzie na lewy pas na Sce. 

A niech złapie auto obok które zjeżdża z autostrady.... poezja ;) 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galakty napisał(a):

Oho widzę kolega chyba mówi o Toyocie.

Zwykły jest jak najbardziej ok zwłaszcza jak jadę do Włoch. W Szwajcarii zazwyczaj każdy jedzie na 130kmh ustawione. W Niemczech często udaje mi się lecieć z kimś kto ma wybite 140 lub 150, nawet w parę aut. W Polsce? Tiry wbijające przed maskę bo musi wyprzedzić, auta wbijające na autostrade wyprzedzające Cię z pasa rozbiegowego, Janusze którzy jak ich chcesz wyprzedzić to nagle przyspieszają. Tu żaden tempomat nie pomoże.

Edytowane przez KiloKush
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

A w jakim samochodzie tak łapie? Bo współczesne tempomaty zbierają informację m.in. z kamery, czujników odległości i skrętu kierownicy.

Opublikowano
2 minuty temu, trepek napisał(a):

A w jakim samochodzie tak łapie? Bo współczesne tempomaty zbierają informację m.in. z kamery, czujników odległości i skrętu kierownicy.

Toyota Corolla 2019 i Yaris 2023 tak mają.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, trepek napisał(a):

Najnowszy passat również tak ma. Plus mega nadwrażliwe systemy awaryjnego hamowania. 

Tutaj znam nie z własnych doświadczeń ale z rozmowy z kolegą co jeździ takim i wiem, że nie ma tendencji do wyolbrzymiania.  

Edytowane przez jarux
Opublikowano
24 minuty temu, trepek napisał(a):

Często Koreańczyki z tego co wiem. Znajomy od prowadzenia eLki mi mówił że wszystkie asystenty musi wyłączać bo łapie znak 30 w mieście na 50 i zwalnia albo nie pozwala zmieniać pasów i kontruje kierownicę :E Z tempomatem podobnie. 

Ja próbowałem tempomat ustawić ostatnio wracając z Warszawy na S8 to praktycznie niemożliwe żeby utrzymać 120 na prawym pasie. Albo jadą 100-110, albo na lewym 160-180. Nic pomiędzy :E 

I jak próbujesz wyprzedzić przy tych 120, samochody co jadą 110-115 powiedzmy, to po 2 sekundach masz na zderzaku tego co zapier… :E 

Opublikowano
6 minut temu, TheMr. napisał(a):

Znajomy od prowadzenia eLki mi mówił że wszystkie asystenty musi wyłączać bo łapie znak 30 w mieście na 50 i zwalnia albo nie pozwala zmieniać pasów i kontruje kierownicę

W sumie na egzaminach są włączone te asystenty? Lane assist, kontrola prędkości, etc? 

Opublikowano
39 minut temu, KiloKush napisał(a):

Oho widzę kolega chyba mówi o Toyocie.

A i owszem :) Do tego czytanie ze znaków też średnio jej idzie, a żeby wyłączyć te systemy to trzeba się naklikać...

To ja już wolę jak mam u siebie, prosty tempomat, a wszystkie asystenty (poza awaryjnym hamowaniem) wyłączam jednym przyciskiem i można się cieszyć jazdą.

Co za dużo elektroniki to niezdrowo. 

7 minut temu, TheMr. napisał(a):

I jak próbujesz wyprzedzić przy tych 120, samochody co jadą 110-115 powiedzmy, to po 2 sekundach masz na zderzaku tego co zapier… :E 

I co sie stanie jak Ci na zderzak wejdzie? Wariat jedzie 160 km/h i to jego problem, Ty sobie jedź 130 km/h na tempomacie (co da realnie 125 km/h) i elo :E 

Opublikowano
33 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Toyota Corolla 2019 i Yaris 2023 tak mają.

Nie wiem co Toyota skopała w tych samochodach bo w Lexusie ES, czyli marce z tego samego koncernu, takie babole się nie trafiały. Aczkolwiek fakt, że adaptacyjny tempomat w Lexusie ES z 2019 nie był tak dobry co w moim obecnym Santa FE z 2023r.

Opublikowano
15 minut temu, TheMr. napisał(a):

Często Koreańczyki z tego co wiem.

Nigdy u mnie to się nie przytrafiło a często jeżdżę po trasach i zawsze na tempomacie.

15 minut temu, TheMr. napisał(a):

i zwalnia albo nie pozwala zmieniać pasów i kontruje kierownicę

Przecież to kontrowanie to delikatny opór z wibracją. Trzeba by wackiem kierować aby ten opór uniemożliwił jakikolwiek skręt :E 

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Wiesz że niektórzy cenią wyżej swój komfort i wygodę? :) 

I właśnie ta trasa mnie chyba przekonała czego chce po W211. Tego samego komfortu. I znając życie zrobię coś zupełnie przeciwnego do zdrowego rozsądku - skończę z W213 w R6 OM656 albo E350/E400 w benzynie :) A potem będę narzekać na spalanie :D 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

A potem będę narzekać na spalanie :D 

Jeszcze pytanie ile robisz rocznie - ja z moimi ~15k, a od września to pewnie jeszcze mniej to mam wywalone na spalanie. I wjedzie mocna benzyna w następnym aucie o ile budżet pozwoli. 

Edytowane przez lesiu155