Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podgrzewana kierownica, fajne ale przerost formy nad treścią. Kolejna rzecz do zepsucia jak bierze się samochód na trochę dłużej niż 2-3 lata, a kosztowna. 

EQA to może premium ale GLA? :E GLA to bazowy model, wycięty ze wszystkiego w mercedesie. Mercedes niestety ale zaczyna się od E jeśli chcesz premium. 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, TheMr. napisał(a):

Podgrzewana kierownica, fajne ale przerost formy nad treścią. Kolejna rzecz do zepsucia jak bierze się samochód na trochę dłużej niż 2-3 lata, a kosztowna. 

No bez jaj, kawałek drucika awaryjny po 3 latach? xD 

Jak ktoś nie ma garażu to jest ŚWIETNA opcja. 

Opublikowano

Może u niego nie stoi więc stwierdził, że nie ma potrzeby tego brać. Serio,ludzie mają bardzo różne potrzeby i upodobania. Moja żona by pewnie połowę wyposażenia z naszego auta wyrzuciła bo i tak nie używa albo nie potrzebuje.

Ja dorzuciłem grzaną przednią szybę i jestem ciekaw czy chociaż z raz tego użyje :E

• Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, bleidd napisał(a):

Ręce opadają bo ktoś skonfigurował swoje auto pod swoje potrzeby? :E 

Nie, żart to auto za kupę kasy bez sensownego wyposażenia, które jest dostępne w aucie za 1/3 ceny.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, bleidd napisał(a):

Może u niego nie stoi więc stwierdził, że nie ma potrzeby tego brać. Serio,ludzie mają bardzo różne potrzeby i upodobania. Moja żona by pewnie połowę wyposażenia z naszego auta wyrzuciła bo i tak nie używa albo nie potrzebuje.

Ja dorzuciłem grzaną przednią szybę i jestem ciekaw czy chociaż z raz tego użyje :E

Dobrze wiedzieć bo ostatnio chodzi mi po głowie Volvo XC60 i zastanawiam się czy brać tę opcję za 1200zł. Ale chyba zrezygnuję.

Opublikowano

W premium dużą część ceny płaci się za platformę, napęd, zawieszenie, wyciszenie, materiały, fotele, systemy jezdne, jakość prowadzenia czy możliwości konfiguracji.

W Audi/BMW/Mercedesie od dawna działa model: niska baza + długa lista opcji. Ktoś mógł świadomie wybrać np. lepsze światła, adaptacyjne zawieszenie, skórę, audio, fotele czy większy silnik, a podgrzewanej kierownicy zwyczajnie nie potrzebował. Dzięki temu ma auto, które jest lepsze w każdym aspekcie na jakim mu zależało od tego za 1/3 ceny.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, IceMan napisał(a):

Nie, żart to auto za kupę kasy bez sensownego wyposażenia, które jest dostępne w aucie za 1/3 ceny.

A później będzie zdziwienie czemu ludzie kupują chinole... ;) Bo może mają dość bycia dymanym na każdym kroku w "premium" marce :E 

Opublikowano
1 minutę temu, trepek napisał(a):

Dobrze wiedzieć bo ostatnio chodzi mi po głowie Volvo XC60 i zastanawiam się czy brać tę opcję za 1200zł. Ale chyba zrezygnuję.

To już pewnie zależy czy parkujesz pod chmurką lub zostawiasz auto pod pracą - pod chmurką. Mnie nie dotyczy ani jedna z tych sytuacji więc chyba zwyczajnie nie będę miał okazji tego użyć, w przeciwnym wypadku brzmi jak przydatna opcja, zawłaszcza za 1200 zł.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Katystopej napisał(a):

Podgrzewana kiera nie jest przerostem formy nad treścią jak auto stoi Ci pod chmurką przy -20.

Stał przez tyle lat że przyzwyczajony jestem do lekko zimnej kierownicy, jest to wygoda ale biorąc pod uwagę że wolę starszą motoryzację to jest to mi lotto czy jest podgrzewana czy nie. 

8 minut temu, galakty napisał(a):

No bez jaj, kawałek drucika awaryjny po 3 latach? xD 

Jak ktoś nie ma garażu to jest ŚWIETNA opcja. 

Powiedz to samochodom i modelom które psuły się przez te kawałek drucika bo elektronika to było jedno wielkie pośmiewisko. 
Nie miałem garażu przez ~12 lat. Teraz wszyscy tacy wygodni się zrobili czy „snołflejki”? 

Zreszta. Samochód za 250-300k i brak garażu :E 

10 minut temu, bleidd napisał(a):

To się akurat przydaje częściej niż kierownica.

Opublikowano
1 minutę temu, TheMr. napisał(a):

Powiedz to samochodom i modelom które psuły się przez te kawałek drucika bo elektronika to było jedno wielkie pośmiewisko. 
Nie miałem garażu przez ~12 lat. Teraz wszyscy tacy wygodni się zrobili czy „snołflejki”? 

Nigdy nie miałem podgrzewanej ale rozumiem że komuś tego brakuje, fajne uczucie jak od razu wsiadasz i masz ciepło w łapki, zamiast rękawiczek. Tydzień przy -10 stopni i nic przyjemnego taką kierownicę trzymać. 

1 minutę temu, TheMr. napisał(a):

Zreszta. Samochód za 250-300k i brak garażu :E 

Myślę że czasem jednak wyjeżdża z domu i stawia tam gdzie nie ma zadaszenia, np. u rodziny w święta ;) 

I byś się zdziwił czym ludzie jeżdżą, a gdzie mieszkają. 

Opublikowano
21 minut temu, galakty napisał(a):

Nigdy nie miałem podgrzewanej ale rozumiem że komuś tego brakuje,

Ja tam nigdy jakoś tego nie potrzebowałem. ... a nawet nie jestem człowiekiem-morsem (a są tacy, co jak przychodzi zima, to dopiero żyją). Kiedy wsiadam do zimnego auta, to problemem jest ew. zlodowacenie na szybach, czy tam inny śnieg, po usunięciu którego już w aucie zimno nie jest, bo się rozgrzeje.

Analogicznie dyskusyjne jest też podgrzewanie siedzeń. W praktyce to przydatne chyba tylko jak jednej osobie przy danej temperaturze w aucie jest OK, a drugiej zimno - wówczas ta której zimno, może się dogrzać, czymś więcej niż kolejną strefą klimy.

Opublikowano (edytowane)

Zgłębiał ktoś temat importu samochodu z Korei? Wczoraj sobie otomoto przeglądałem i sporo ofert koreańców właśnie z Korei - ciekaw jestem ile trzeba dorzucić do ceny "otomoto", żeby mieć samochód pod domem. Podobnie jak USA? 

Jak ktoś ma już dzieci to ciepło w dupkę przyjemne :D Ale u mnie podgrzewana kierownica to must have w następnym, pierdzielę jak pojadę do rodziców czy teściów w zimie marznąć, a w grubych rękawiczkach jeździć nie lubię. Z resztą nie jest to najbezpieczniejsze.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

A kierowcy wyścigowi jak jeżdżą? ;) A tak serio to się da ale jest to co najmniej niewygodne. Ale jak wsiadasz do samochodu po nocy, gdzie było -25 no to za bardzo nie ma innego wyjścia, wolę tak, niż mieć zgrabiałe palce i po kilkunastu km zdjąć rękawiczki.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, galakty napisał(a):

Siedzenie to wręcz niezdrowe dla facetów, ale szyby przedniej używałem niemal codziennie w okresie zimowym jak nie miałem garażu, teraz mi niepotrzebne bo realnie 1-2 razy w ciągu roku muszę skrobać. 

Wiadomo, że długotrwałe nie ale jak jest zimno to można się chwilę dogrzać i za chwilę wyłączyć, poza tym w niektórych autach jest opcja zmiany balansu grzania samego stołka i pleców - ja sobie ustawiłem 1/3 mocy grzania na tyłek i 2/3 na plecy. Dodatkowo u mnie grzeją jeszcze boczki foteli, nie tylko samo oparcie (w sensie nie na boki czy z tyłu ale fotele są lekko kubełkowe więc ta część gdzie opieramy się bokiem / ramionami). Z grzanych foteli bym akurat za nic nie zrezygnował, tym niemniej potrafię zrozumieć jak ktoś nie chce / nie lubi. Ręce mi od tego nie opadają :D 

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
Opublikowano

Ja czasem wsiadam do Focusa a tam kierownica ogrzewanie włączone, fotel też. I było to w lato przy 28*C. Pytam się żony po co to włącza, mówi, że rano było chłodno. Ja jej na to  "jak wracałaś z pracy to już było gorąco". I tak o :E

• Haha 6
Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Stał przez tyle lat że przyzwyczajony jestem do lekko zimnej kierownicy, jest to wygoda ale biorąc pod uwagę że wolę starszą motoryzację to jest to mi lotto czy jest podgrzewana czy nie. 

Podgrzewana kiera to już w A4 B5 była a więc późne lata 90'te.

Opublikowano (edytowane)

Hmm.. nie sądzę. W Audi w sklepie kupić można tylko cyfrowe popierdółki typu cyfrowe sygnatury świateł, wirtualne otoczenie dźwiękiem, asystenta Drive select, Smartfone intererface - nie ma tam takich opcji jak subskrypcja na podgrzewane fotele czy kierownice albo kamera cofania / kamery 360 - jak nie doklikane na etapie konfiguracji to nie ma i nie będzie. Włączyć można tylko coś czysto cyfrowego.

8 minut temu, galakty napisał(a):

Bo teraz schodzą te same/podobne modele (taniej dać tę samą wiązkę i aktywować za $$$). 

Różnie bywa. Premierowe Q5 nie miały w golasie kamery cofania - była zamontowana w zderzaku ale nie było pociągniętej wiązki więc i tak nie było opcji jej aktywacji, nawet łamiąc zabezpieczenia softu i wgrywając coś na lewo. W A3 w golasie nie było przednich czujników parkowania - tzn. były w zderzakach ale znów - bez pociągniętych wiązek. Po prostu produkują jeden typ zderzaka bez względu czy ktoś wziął czujniki/kamerę ale wiązęk już nie kładą jak ktoś tego nie zaznaczył.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Nigdy nie miałem podgrzewanej ale rozumiem że komuś tego brakuje, fajne uczucie jak od razu wsiadasz i masz ciepło w łapki, zamiast rękawiczek. Tydzień przy -10 stopni i nic przyjemnego taką kierownicę trzymać. 

Mam i sobie chwalę, szczególnie podczas ostatniej zimy. Ale nie jest to taki priorytet jakim jest np.grzanie foteli.

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

... to w rękawiczkach da się jeździć? ;) 

W czapce i futrze też.