Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, huudyy napisał(a):

W niektórych Mercach z v8 założenie świec NGK moze eksplodować silnik przez iskrę strzelającą w zlą stronę. 

O. To ciekawe. Które modele? Z NGK korzystam od samego początku, nic nigdy mi się nie stało. Nawet pod solidne modyfikacje poleca się NGK. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

O. To ciekawe. Które modele? Z NGK korzystam od samego początku, nic nigdy mi się nie stało. Nawet pod solidne modyfikacje poleca się NGK. 

Sam przypadkiem się o tym dowiedziałem z filmiku na yt 

https://youtube.com/watch?v=85RjRcrwaQk&pp=ygURbGVnaXQgc3RyZWV0IGNhcnM%3D

W skrócie - świeca prosto od Merca wali iskrą na środek, od NGK czy innego dostawcy można gwint za bardzo obrócić, przez co iskra będzie latała na bok i może tak wywalić zawory czy jak na filmie dziurę w komorze. Co ciekawe sam Mercedes przed tym ostrzega w instrukcji serwisowej. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, huudyy napisał(a):

Sam przypadkiem się o tym dowiedziałem z filmiku na yt 

https://youtube.com/watch?v=85RjRcrwaQk&pp=ygURbGVnaXQgc3RyZWV0IGNhcnM%3D

W skrócie - świeca prosto od Merca wali iskrą na środek, od NGK czy innego dostawcy można gwint za bardzo obrócić, przez co iskra będzie latała na bok i może tak wywalić zawory czy jak na filmie dziurę w komorze. Co ciekawe sam Mercedes przed tym ostrzega w instrukcji serwisowej. 

Kto by tam instrukcje serwisowe czytał :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Mogli ale pewnie tak było prościej. Albo stwierdzili, że większość ludzi nie zna masy swojego auta (idę o zakład, że 90% ludzi nie ma o tym pojęcia), a jaki typ napędu ma, raczej wie. A że statystycznie elektryk jest sporo cięższy, no to tak było prościej i szybciej.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano

AUDI (takie nie najdroższe) to zwykle nie powalały wnętrzem. Kiedyś wsiadłem do niedrogiego Audi A4, to byłem totalnie rozczarowany. W Mercedesie też siedziałem, to deczko kiczowato to wyglądało (tak parę lat temu i był to wówczas roczny Mercedes).

Opublikowano
8 minut temu, bleidd napisał(a):

Te wąskie ekraniki w A2/A3/Q3/Q4 są kuriozalne.

Kuriozum to jest:

... wywalić wyświetlanie sprzed kierowcy i wrzucić na centralny (dodatkowo tak wielki, że nic tylko refleksami wali), to albo wynalazek urwy i satana, albo wina obfitej ilości sake w czasie projektowania.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@bleidd @Kyle oba rozwiązania są tragiczne :E serio mówię, wolałbym nie mieć ŻADNEGO ekranu w aucie niż takie abominacje. Nie mówiąc już o tym, że w tej Mazdzie to jest zwyczajnie niebezpieczne... Refleksy to jedno, ale też żeby spojrzeć na prędkość trzeba nie tylko oderwać głowę od jezdni ale też spojrzeć w bok - dramat. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kyle napisał(a):

AUDI (takie nie najdroższe) to zwykle nie powalały wnętrzem. Kiedyś wsiadłem do niedrogiego Audi A4, to byłem totalnie rozczarowany. W Mercedesie też siedziałem, to deczko kiczowato to wyglądało (tak parę lat temu i był to wówczas roczny Mercedes).

U siebie w a5 z 2019 mam pakiet indywidualny (pełna opcja od a do z - wnętrze wyciągnięte z s5/rs5). Ostatnio jeździłem BMW 330i w m pakiecie wewnętrznym i muszę powiedzieć że wizualnie to czułem się jak w aucie o klasę niższym, może jakby były jakieś kubełkowe fotele itd to inny byłby odbiór ale nadal…

Niby schludnie, niby nie ma się do czego przyczepić ale tak nijako. Oczywiście o nowych Audi nie wspomnę bo to jeszcze gorzej. Im więcej tabletów tym gorzej

Regres jakości w takich autach w ostatnich latach ogromny. Tną koszty ale za to ceny w górę. Albo płacisz za auto na które może sobie pozwolić lekarz w Polsce albo masz coś co kilka lat temu by nie przeszło kontroli jakości 

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Fatality napisał(a):

U siebie w a5 z 2019 mam pakiet indywidualny (pełna opcja od a do z - wnętrze wyciągnięte z s5/rs5). Ostatnio jeździłem BMW 330i w m pakiecie wewnętrznym i muszę powiedzieć że wizualnie to czułem się jak w aucie o klasę niższym, może jakby były jakieś kubełkowe fotele itd to inny byłby odbiór ale nadal…

Niby schludnie, niby nie ma się do czego przyczepić ale tak nijako. Oczywiście o nowych Audi nie wspomnę bo to jeszcze gorzej. Im więcej tabletów tym gorzej

Regres jakości w takich autach w ostatnich latach ogromny. Tną koszty ale za to ceny w górę. Albo płacisz za auto na które może sobie pozwolić lekarz w Polsce albo masz coś co kilka lat temu by nie przeszło kontroli jakości 

BMW ma plastikowe wnętrza jak jakaś Kia czy Hyundai. Nawet w Focusie Vignale masz obszyta skórą deskę ale w M5 plastik.

Sąsiad ostatnio kupił BMW 525 z 1998 roku. I tam wnętrze to poziom Mercedesa. Nowe BMW są już bliżej Kia niż Mercedesa/Lexusa/Infiniti/Cadillaca.*

*Oczywiście pomijam twory budżetowe tych marek które są nieporozumieniem 

Edytowane przez KiloKush
  • Thanks 1
Opublikowano

1. Sposób montażu: Zatrzaski vs. Śruby

Lata 90.: Elementy deski rozdzielczej i boczków drzwi były mocowane głównie za pomocą solidnych metalowych śrub, wkrętów oraz grubych, mocnych spinek. Elementy były ściśle i sztywno skręcone.

Dziś: Aby przyspieszyć montaż na linii produkcyjnej i obniżyć koszty, stosuje się niemal wyłącznie plastikowe zatrzaski (klipsy). Taki montaż "na wcisk" ma naturalne luzy, które z czasem i pod wpływem drgań zaczynają pracować i wydawać dźwięki.

2. Skomplikowanie i liczba elementów

Lata 90.: Deska rozdzielcza składała się z kilku dużych, monolitycznych bloków tworzywa. Mało ruchomych części oznaczało mało punktów styku, które mogłyby o siebie ocierać.

Dziś: Współczesne kokpity to "puzzle" złożone z dziesiątek drobnych elementów: ekrany, ramki, paski LED, panele dotykowe, dekory imitujące drewno lub aluminium. Im więcej połączeń między różnymi materiałami, tym większe ryzyko trzeszczenia.

3. Rodzaj tworzyw i ekologia

Lata 90.: Stosowano grube, mięsiste plastiki i pianki (często poliuretanowe). Miały one świetne właściwości tłumiące hałas. Ponadto kleje i tworzywa zawierały związki chemiczne, które dziś są zakazane jako toksyczne, ale zapewniały materiałom długowieczność i elastyczność.

Dziś: Ekologia wymusza stosowanie plastików z recyklingu (np. polipropylenu) oraz klejów wodnych. Nowe tworzywa są cieńsze, twardsze i bardziej podatne na kurczenie się oraz rozszerzanie pod wpływem zmian temperatur (zima/lato), co generuje trzaski.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.09.2026 o 22:14, Krzysiak napisał(a):

Kurde...jeszcze nie znalazłem powodu dla którego miałbym wydać więcej niż 2k na telefon :E Ale ja też w sumie wiele od niego nie wymagam.

To beka była jak coś. Jeszcze mnie nie po%$#%$ło, żeby 10k na telefon wydawać. Wolę wziąć tydzień urlopu i lecieć z dziećmi w ciepłe kraje

Edytowane przez dannykay
  • Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, dannykay napisał(a):

to beka była jak coś, jeszcze mnie nie po%$#%$ło, żeby 10k na telefon wydawać. Wolę wziąć tydzień urlopu i lecieć z dziećmi w ciepłe kraje

Kwestia potrzeb, 10k jeszcze nie dałem za telefon, ale korzystam ze składaków od kilku lat i ciężko mi by było z tego zrezygnować. Dobrze, że Samsung się trochę słabiej ceni niż Apple :D

Opublikowano
W dniu 17.09.2026 o 08:37, IceMan napisał(a):

Dane z rynku USA.

Pokrywa się to z moim doświadczeniem pracując w marce japońskiej vs koreańska. Mam wrażenie że mam do czynienia za 10x większą ilością awarii.

Ale jakie modele/silniki testowali? Bo jak wzięli sprawdzoną benzynę od Hondy/Toyoty i porównali do kibla GDI to nie ma co się dziwić.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, LYCONE napisał(a):

Kwestia potrzeb

wiadomo

14 godzin temu, LYCONE napisał(a):

Dobrze, że Samsung się trochę słabiej ceni niż Apple :D

z fold nowy 8,5+ :) faktycznie taniocha :E 

Edytowane przez dannykay
Opublikowano

Chwilę poczekać i stockowe będą za -20% bez problemu, do produkcji pewnie typowe dla Audi 12% (chociaż dla elektryków może mają inaczej - nie wiem), chyba że przez pośredników ale wtedy finasowanie może być gorsze.

Ale 200k za miejskie wozidełko - drogo i tak.