Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Umówmy się, dzisiejsze PEGI 18 różni się często od tego PEGI 18 20 lat temu :) Ja dzisiaj córce 9 lat nie mam problemu pokazać Vice City, bo to tak przerysowana i śmieszna w sumie brutalność, że trudno na poważnie brać głosy z tamtych czasów, że to strasznie szkodliwe dzieło jest.

Jednak rozwój technologii doprowadził do momentu, że już takiego TLOU Part II, które też jest PEGI 18 nie pokazałbym wcale, bo poziom sugestywności jest ogromny. 

• Like 3
  • Confused 2
Opublikowano

Za dzieciaka działała wyobraźnia. Grafika, która teraz wygląda śmiesznie, wtedy wydawała się fotorealistyczna. Teraz mimo lepszej oprawy graficznej nie ma takiej nagonki na brutalne gry komputerowe jak w latach 90 (Mortal Kombat, Quake, GTA). Bo teraz w sieci są zdecydowanie gorsze i makabryczniejsze rzeczy do zobaczenia niż w jakiejkolwiek grze. No i można je zobaczyć siedząc chwilę na WC, czy na przerwie w szkole, bez kupowania gry i odpalania jej na dużym sprzęcie :P.

Opublikowano
25 minut temu, samsung70 napisał(a):

ej czy ta gra to w ogole wychodzi w przyszlym miesiącu? :D

taka cisza, że aż piszczy 

W sumie co chwila jakieś nowe info jest, ostatnio GameInformer, magazyn Love, Dazed. Zamiana Miami w Vice City, jakiś koncert w dniu premiery, murale i jakieś pomniejsze paczki screenshotów. Chciałeś nowy trailer co tydzień aż do premiery?

Opublikowano
36 minut temu, KamcioGF napisał(a):

W sumie co chwila jakieś nowe info jest, ostatnio GameInformer, magazyn Love, Dazed. Zamiana Miami w Vice City, jakiś koncert w dniu premiery, murale i jakieś pomniejsze paczki screenshotów. Chciałeś nowy trailer co tydzień aż do premiery?

nic z tego co opisałeś nie widziałem ;)

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, MroczneWidmo napisał(a):

Umówmy się, dzisiejsze PEGI 18 różni się często od tego PEGI 18 20 lat temu :) Ja dzisiaj córce 9 lat nie mam problemu pokazać Vice City, bo to tak przerysowana i śmieszna w sumie brutalność, że trudno na poważnie brać głosy z tamtych czasów, że to strasznie szkodliwe dzieło jest.

Zgadzam się. Już samo porównywanie GTA V do GTA VI jest trochę zabawne, bo mimo podobnego oznaczenia wiekowego, skala i sposób przedstawiania treści są dziś zupełnie inne. GTA VI regularnie przesuwa granice tego, co kiedyś pozostawało w sferze niedopowiedzeń albo było pokazane w bardziej umowny sposób. Dziś wiele rzeczy jest prezentowanych znacznie bardziej dosadnie i realistycznie.

Kiedyś patrzyłem na to wyłącznie z perspektywy gracza, ale teraz patrzę też jako ojciec dziecka, które samo gra w gry. To bardzo zmienia punkt widzenia. Dwadzieścia lat temu wiele kontrowersyjnych elementów funkcjonowało jeszcze w pewnych powszechnie akceptowanych granicach. Dziś te granice często są przesuwane albo wręcz zanikają.

Ostatecznie wszystko sprowadza się do rodzica. Albo sam interesujesz się tym, w co gra dziecko, rozmawiasz z nim i świadomie wprowadzasz ograniczenia, albo prędzej czy później natrafi ono na takie treści bez odpowiedniej świadomości i przygotowania.

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, samsung70 napisał(a):

nic z tego co opisałeś nie widziałem ;)

Wystarczy wpisać "GTA" w przeglądarkę i masz. Jak używasz internetu z adblockiem i nie szukałeś nigdy nic o tej grze to jak masz coś zobaczyć? Ja np. o Cyberpunku dowiedziałem się dopiero na miesiąc przed premierą bo mi szwagier powiedział, że czeka na to.