Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czyli tak jak ludzie mówią. Niedługo to już nie będziesz robił zdjęć tylko AI na ich podstawie będzie generowało nowe uber piękne niczym z baśni :E

Pierwsze kroki już poczyniono: https://dailyweb.pl/paragraphica-aparat-z-ai-zamiast-matrycy/

Cytat

Paragraphica to w zasadzie nie aparat fotograficzny a paraaparat. Nie robi prawdziwych zdjęć — nie ma matrycy ani obiektywu. Ma jednak moduł geolokalizujący, WiFi oraz dostęp do sztucznej inteligencji. Dzięki temu potrafi generować obrazy, który są bliskie temu co zobaczylibyśmy robiąc zdjęcie normalnym aparatem.

Edytowane przez Lypton
  • Haha 5
Opublikowano

Jest taki film, "W chmurach" z Clooney'em.

I tam jest taki plot ze jego siostra nie mogla z mężem pojechać w podroż poślubna czy coś tam wiec wysłali mu takie kartonowe swoje podobizny (bo on cały czas podróżuje po Stanach służbowo) i w wybranych miejscach miał im (tym kartonowym ludka) zrobić zdjęcia ze niby tam byli :E

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, lokiju napisał(a):

Gość ma racje.

Ciekawe, choć dołujące przemyślenia, ale jedno mu trochę w tym filmiku nie wyszło. Może przez emocje, nie wiem. W każdym razie gość mówi, że nie chce podmiany twarzy, bo to kompletnie zmienia wygląd względem zamierzenia twórców gry. Dalej za to mówi, że cała reszta jest spoko, jak podmieni tekstury i coś w otoczeniu to będzie poprawa.

I gość nie widzi w tym ironii.

Mi ogólnie wygląd postaci w grach zwisa od ery PS2. Byle spełniał swoją funkcję i byle nie trzeba było na te postacie za dużo patrzeć, bo wolę pograć, a jak gram to się bardzo rzadko patrzę na jakieś twarze. Za to wygląd otoczenia, to że DLSS5 może nam na głowy zesłać erę kaszany, gdzie wszystko wygląda tak samo, bo AI podmienia teksturę czy typ oświetlenia - to jest dołujące i wkurzające. Oczywiście gdy developer będzie tworzył grę z myślą o takim DLSS5 to będzie być może miał więcej kontroli, ale to nie zmienia nic. Zamiast eksperymentowania ze światłem, zaakceptuje to które mu podpowie AI i na tym się skończy. Do tego AI ma "default bias", czyli tendencję do dążęnia w generowaniu w stronę tego, czego się naczyło podczas trenowania. Na 10 różnych modeli AI do generowania video, z 7 zmienia Ci postać jak napiszesz prompta, żeby się odwróciła od kamery i wróciła. Jak to potwórzysz kilka razy, to z 5 kompletnie różnych postaci, dotajesz dokładnie tą samą, bo AI miało swój "bias" i koniec dyskusji. Są modele, które tego unikają, ale nad tym specjalnie pracowano, bo wygląd twarzy jest istotny. Czy będzie podobna praca zatrzymująca zmiany w murku czy bruku? Bardzo wątpię. Zmiany w otoczeniu jakie widać na prezentacji są naprawdę niepokojące i jest to już inny świat, nie ten jaki był w grze bez DLSS.

I to piszę ja - zwolennik dobrego kontrastu i nasyconych kolorów. Teraz każdy lasek będzie wyglądał jak z tej samej serii widokówek, będziemy mieli podobne światło i nastrój  lokacji. I po przejściu 5 tego typu gier złapiemy się na tym, że gdzieś kompletnie wyparowała radość z grania, bo oglądamy w sumie wszędzie film, tylko z niepasującymi do realizmu twarzy animacjami. 

Na filmiku cytują image.png.e6acb1106bdd1fec8a11d35fafead646.png

Kurde. A mi nikt nie powiedział. Prawie 40 lat osiągam bardzo wysoką imersję w grach bez realizmu. W VR gra z kompletnie nierealistycznym światłem daje mi imersję większą niż gra point-and-click oparta o nagranie z filmowej kamery. Ja nawet się wkręciłem w grę bez grafiki tak, że dorobiłem się okularów, bo niemal całą dobę siedziałem przy Atari grając w Kolony 35 lat temu. 

Tylko ktoś nie będący prawdziwym graczem może uznać, że wszyscy gracze uzależniają imersję od realizmu. Nawet osoby, które chciałyby grać tylko w tak wyglądające gry, a będące graczami, rozumiałyby jaka to bzdura, że wiele gier, które zapisały się w growej historii, nie miało realizmu, i że istnieje cała masa graczy, którzy wolą nierealizm - np. ja wolę wygląd starych gier Halo zamiast nowych, bo w nowych przez realizm efekty takie jak tarcza z energii wyglądają jak jakaś podróbka z temu.

W Halo 24 lata temu wyglądało to świetnie bo nikt się nie zastanawiał, że "oj to musimy zmienić, bo światło tak nie działa, te niebieskie światło powinno być przytłumione, bo tak by wyglądało w realu".

Dali na szczęście nierealistyczne i dzięki temu te efekty cieszą oko do dzisiaj. Podobnie jak efekty magii w grze na VR, którą ostatnio męczę - tutaj też efekty promienia z magicznej laski czy specjalne podświetlenia "specjalnych" kościotrupów wyglądają po prostu rewelacyjnie, a gra wykorzystuje techniki oświetlenia ala gry z roku 2003 i chodzi na układziku ze smarttfona.

Wskaźnik imersji mi się potłukł mimo kompletnego braku realizmu i braku  technik oświetlenia, których nie ogarnęłoby PS3 w 60fps. 

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

obraz.thumb.png.a7f694989c8172e3af31672bca0620f6.png

Ten naprawdę trafia w sedno xD

Kurde, faktycznie. Śmiałem się z wielu memów w tym wątku, ale ten jest najlepszy w sensie pokazania w czym problem.

-niepotrzebny realizm powodujący, że to coś po prawej może przyprawiać o koszmary

- backlash widzów zaskakujący marketingowców, którzy myśleli, że tego chcą widzowie. Teraz mamy backlash graczy.

- pogoń za realizmem zabiła kompletnie art design postaci (już kij z tym czy komuś się to coś po prawej podoba bardziej niż Sonic po lewej. To po prostu kompletne nasranie na to, jak postać tradycyjnie wyglądała i jakiej chcieli fani. To samo będzie z grami np. RPG, gdzie może ktoś lubił klimat fantasy, a tu nagle na ekranie będzie miał AI Slopy i świat wyglądający jak z serialu Netflixa z roku 2026. 

W filmach to miało happy end. Ale w grach jakoś nie widzę szans, żeby Nvidia i AMD odpuściły. Tak, AMD też. Przecież PS6 ma być rewolucją AI w grach, więc w jakiejś formie  coś podobnego będą nam wciskać w PS6.

edit:Dzień dobry. Poproszę ten, no, parapaparat :lol2:

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Gry nadal beda priorytetowo dostosowywane do konsol;) 

Wiec jeszcze dlugo sie to nie stanie.

To już się zaczyna. Kiedyś RT było opcją, dziś w niektórych grach stało się fundamentem. DOOM: The Dark Ages wymaga RT do uruchomienia gry. Konsole też mają RT w standardzie. 

Opublikowano

Umarła kreatywność w kinie, teraz umiera w grach.

Po co to wszytko jak będzie totalny brak rzemiosła i kunsztu.

Jensen mówi ze dzięki AI teraz każdy będzie mógł być programista, artysta itp.

Śmiem w to mocno wątpić :D

Rozumiem ewolucje danej dziedziny sztuki (kino czy gry) ale w tym przypadku coś jednak chyba jest nie halo.

Tak jak z tymi twarzami, czujesz ze coś jest nie tak, czujesz tą "Doliną niesamowitości".

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Necronom napisał(a):

Fejkowe klatki, fejkowe zdjęcia. Co jeszcze będzie niedługo fejkowe :E

No wiesz, mamy już całą fejkową rzeczywistość, filmiki z Netanjahu, Jeffrey Epstein kilka dni temu założył konto na TikToku, jest ono zweryfikowane, i wrzuca filmiki. A niedawno grałem w Deus Ex, gdzie fejkowe wiadomości to był standard, ale w przyszłości, idzie szybko

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Necronom napisał(a):

Fejkowe klatki, fejkowe zdjęcia. Co jeszcze będzie niedługo fejkowe :E

fejkowe cycki, fejkowe usta, fejkowe jedzenie. :E

Niedługo:

matrix-raining-code.gif

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano
28 minut temu, Kadajo napisał(a):

Umarła kreatywność w kinie, teraz umiera w grach.

Po co to wszytko jak będzie totalny brak rzemiosła i kunsztu.

Jensen mówi ze dzięki AI teraz każdy będzie mógł być programista, artysta itp.

Śmiem w to mocno wątpić :D

Rozumiem ewolucje danej dziedziny sztuki (kino czy gry) ale w tym przypadku coś jednak chyba jest nie halo.

Tak jak z tymi twarzami, czujesz ze coś jest nie tak, czujesz tą "Doliną niesamowitości".

Jeśli zabraknie czynnika ludzkiego, to wszystko będzie plastikowe, sztuczne i na jedno kopyto. Tak jak te fimiki na YT z postaciami, modelami z gier. 

Opublikowano (edytowane)

image.png.1682164a4ed740b36e359d4377c235b6.png

O kurde. Czyli ta tragedia z ghostingiem w RE to nie wyjątek.

Patrzcie na to:

(timestamp, do obejrzenia kilka sekund, nie cały film)

Ma-sa-kra

A pisałem pół roku temu w wątku o AI, że AI się nie sprawdzi, bo się tego łatwo pogodzić z wyraźnym obrazem w ruchu nie da. Tu nie mamy grafiki z AI, a tylko nałożone AI na grę, a i tak są nie tyle duże co absolutnie dyskwalifikujące problemy.

OK. Niech to poprawią.

OK, Niech to poprawią mocno na RTX 70xx.

Ale w szybkim ruchu to może nigdy nie działać poprawnie.

Jako gracz preferujący HFR, serio nie widzę siebie włączającego z własnej woli DLSS5 przed 2035r. A potem to już nie będę grał więc i tak nie włączę :D

Edytowane przez VRman
Opublikowano

To narzędzie wiec zobaczymy jak będzie wykorzystywane. Nie możemy tez ignorować stwierdzenia ze twórcy będą mieli kontrole nad tym jak to działa.

Oczywiście nie zmienia to faktu ze ludzie reagują teraz na to co widza, podejrzewam tez ze raczej chcieli aby ten pokaz "zrobił wrażenie" pozytywne a wyszło zupełnie inaczej.

W sumie to jestem zaskoczony ze aż taki negatywny odzew poszedł w ich stronę bo jak ja to zobaczyłem to mowie no spoko, pokazywali to już rok temu a teraz zmienili nazwę na DLSS 5.

Ludzie najbardziej się prują o to ze to zmienia wyraźnie zamysł artystyczny gry. W jednym przykładzie postać wygląda inaczej niż oryginalna by za chwile być znowu do niej bardziej podobna, jak to tak będzie się zmieniać co chwile w grze to słabo to widzę a zapewne tak będzie bo tak samo się dzieje na tych wszystkich przykładach AI, ciężko jest uzyskać powtarzalny efekt.

To samo z tym oświetleniem, może i faktycznie bardziej realistyczne ale co jeśli one nie ma być realistyczne i taki jest zamysł artystyczny, bardzo dobrze to było widać w Assasynie.

Nie wiem, jak mowie niby technologia na pewno ciekawa i ma możliwości ale z drugiej strony coś mi mocno w tym nie gra nie podstawie tego co pokazali.

Bo kto powiedział ze gry zawsze maja wyglądać ultra realistycznie, co zresztą już mówi kilku ludzi z branży. Nie zawsze ultra realistyczna grafika jest celem, wręcz przeciwnie.

Ale podejrzewam ze jeśli będzie można zmieniać parametry to będzie można definiować jak to ma wyglądać, Może będzie mogło zamienić cala grę w Anime albo coś w tym stylu :E

Tylko znowu, jak to ma działać na jednym GPU który będzie miał 16GB pamięci albo mniej.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tylko znowu, jak to ma działać na jednym GPU który będzie miał 16GB pamięci albo mniej.

No tak, że "idź se dokup RTX 6070 24GB do DLSSu 5".

Albo zrobią 6030gt tak, że nazwą 6060Ti 16GB i będziesz czytał zachwyty ludzi na forum, że "marudy narzekają, a wcale nie potrzeba nie wiadomo jak drogiego sprzętu. Ja tylko do swojej starej 4090tki dokupiłem 6060Ti 16GB do DLSSu i zapłaciłem tylko 2399zł a działa rewelacyjnie i mam bardzo płynne 69fps, jak włączę MFG x6."

Ale w sumie jakby to podmieniało postacie na takie z memów, to kurde, włączyłbym :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Kogo będzie stać na te karty jak oni pchają dalej ten wózek z AI? Najpierw zjedzą połowę lub więcej DDR5 i gddr7 a później wezmą się za kolejne numeracje. NVIDIA nie będzie miała powodu oferować tanio i tanich GPU bo ten segment umrze przez wysokie ceny kart i drogi prąd. Będzie grane w chmurze na subskrypcji z limitem 100 godzin na miesiąc a w wolnym czasie zasób będzie uwalniany dla AI. 

• Upvote 1
Opublikowano

@azgan

Kiszak jeszcze żyje :E

3 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Kogo będzie stać na te karty jak oni pchają dalej ten wózek z AI? Najpierw zjedzą połowę lub więcej DDR5 i gddr7 a później wezmą się za kolejne numeracje. NVIDIA nie będzie miała powodu oferować tanio i tanich GPU bo ten segment umrze przez wysokie ceny kart i drogi prąd. Będzie grane w chmurze na subskrypcji z limitem 100 godzin na miesiąc a w wolnym czasie zasób będzie uwalniany dla AI. 

No w tym na pewno będzie dla nich duży problem, bo nie ważne jakie oni fajne rzeczy wymyślą. Jak nikogo nie będzie na nie stać to równie dobrze może ich nie być.

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

To samo z tym oświetleniem, może i faktycznie bardziej realistyczne ale co jeśli one nie ma być realistyczne i taki jest zamysł artystyczny, bardzo dobrze to było widać w Assasynie.

Imho przykład Assassina wypadł bardzo źle.

DLSS 5 wygląda po prostu jakby zostały poprzesuwane suwaki nasycenia, gammy i kontrastu.

Gdyby Ubi chciało aby tak Assassin wyglądał, to sami zrobiliby niemal identycznie wyglądającego jak DLSS 5 :heu: