Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/jensen-huang-says-gamers-are-completely-wrong-about-dlss-5-nvidia-ceo-responds-to-dlss-5-backlash

"Well, first of all, they're completely wrong,"

"The reason for that is because, as I have explained very carefully, DLSS 5 fuses controllability of the of geometry and textures and everything about the game with generative AI,"

"It’s not post-processing, it’s not post-processing at the frame level, it’s generative control at the geometry level," he said.

"All of that is in the control — direct control — of the game developer," 

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
12 minut temu, VRman napisał(a):

Jak to ma być pozytywne?! Chyba żartujesz.  Nvidia od 2017r. robi tak

Normalnie, robi sprzęt pod co innego i teraz to coś innego będzie w grach ;)

A nad pierwszym DLSS płakano dokładnie tak jak teraz, teraz też jeszcze nie wiadomo czy to będzie sukces czy porażka. Sam kierunek jest niesamowicie interesujący.

I tu nawet niewiele zmieni jak pierwsza wersja będzie średniakiem jak DLSS.

FInalnie to Nvidia jest jedyną firmą która poważnie pcha grafikę do przodu.

13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Sprawy wymykają się spod kontroli %-)

Ludzie jeszcze nie zdają sobie sprawy że takie mody będą mogły powstawać manipulacjami DLSS :D

Nie pierwszą wersją (5) która będzie dosyć mocno ograniczona ale druga-trzecia generacja pewnie będzie już mogła bardzo poważnie ingerować w obraz :D

Opublikowano
2 minuty temu, Wu70 napisał(a):

FInalnie to Nvidia jest jedyną firmą która poważnie pcha grafikę do przodu.

Jak to podobnie brzmi "finalnie Meta jest jedyną firmą pchającą VR gaming do przodu"

A tu masz, zobaczyli okularki Ray-ban i pobiegli w smartglasses, kasując VR gaming kompletnie. 

I Nvidia tak samo dba o gaming. Jakby cały zniknął z dnia na dzień to by było

oh no! 

Anyway

Clarksona ;)

3 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Nie pierwszą wersją (5) która będzie dosyć mocno ograniczona ale druga-trzecia generacja pewnie będzie już mogła bardzo poważnie ingerować w obraz :D

A używalnie szybko może potrafić dopiero generacja wydana w roku 2040tym.

Z obrazem w ruchu do dziś zwykły DLSS miewa problemy, a tu jest regres do poziomu gówna znanego z DLSS3 albo i jeszcze gorzej. Jest też info o dwóćh 5090tkach. Tymczasem następne generacje mogę być przełomem do offline AI, ale wcale nie muszą być takim postępem w real-time. Innymi słowy nie wiesz, czy Rubin i jego następca będą w tym 5-50x szybsze czy tylko np. 40%. 

Nie wiemy jak z opóźnieniami, nie wiemy jak z wydajnością, nie wiemy co z szybkim ruchem. Dużo nie wiemy, więc za wcześnie i mieszać całą technologię z błotem* tak samo za wcześnie na taki hurra-optymizm. No chyba, że ktoś ma 20 lat i może czekać dekady, bo spokojnie sobie w 2050 będzie grywał. Ale tu są stare dziady. Mi już 1/3 ulubionych gatunków odpadła z racji wieku i zdrowia. Super duper AI w 2040r. to se mogą wsadzić tam gdzie słoń nie wchodzi czy jakoś tak.

* bo nawet ja widzę jej zalety i uważam, że jest świetna poza normalnymi grami i jak ktoś chce symulator świata czy film w którym trzyma gałkę do przodu przez 90% czasu i nic poza tym, tylko raz na godzinę naciśnie X na padzie, to będzie zachwycony. Do cut-scenek - super! Może nawet do czegoś w normanych grach się to w jakiś sposób przyda, ale póki co bym z tego DLSS5 nie chiał korzystać po tym co póki co zaprezentowali. Jestem sceptykiem na podstawie "educated guess", nie "hejterem" technologii jako takiej. Po prostu uważam, że Nvidia robi AI, a marketingowcom płaci za wciśnięcie graczom ściemy, że AI to rewolucja której już teraz potrzebują. 

Opublikowano

Co mi po fotorealistycznej grafice, jak wszystkie inne mechaniki stoją w miejscu? Ja chcę realnej fizyki, symulacji cieczy, sztucznej inteligencji, a nie gównianych atrap, tekstur i naklejek na ścianę.

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano
48 minut temu, Wu70 napisał(a):

Dokładnie, jaki był płacz przy pierwszym DLSS i generatorze.. :lol2:

Tu będzie tak samo, ledwo mrugniesz a połowa tematu nie będzie potrafiła już grać bez DLSS5

Zobaczymy. Poprzednie wersje DLSS skupiały się na aspektach technicznych: lepszej rekonstrukcji obrazu, usuwaniu szumów czy FG. Poprawiały wydajność i klarowność. 

Nie zmieniały jednak stylu gry, czyli tego, co teraz najbardziej ludzi niepokoi.

Tutaj AI zaczyna ingerować w art direction np. "upiększać" twarze pod realizm itd. Myślę, że gdyby zmiany nie były tak drastyczne, to w ogóle nie byłoby takiego zamieszania.;)

Opublikowano

Gdy dev będzie miał nad tym kontrolę przy robieniu gry, a szczególnie gdy jedyną tworzoną wersją gry będzie gra w podobny sposób korzystająca z AI, ten zarzut albo odpadnie, albo się mocno wykruszy...

...ale pozostałe negatywy pozostaną. 

Opublikowano
43 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Poprzednie wersje DLSS

Z DLSS to ma wspólną nazwę ;)

To jest po prostu coś innego.

Tutaj właśnie cała siła w tworzeniu nieistniejących detali, przecież to jest celem.

Generalnie to dev będzie wybierał jak bardzo ma być zmieniany obraz, ew. ludzie będą zmieniać jakieś profile w sterownikach :D

Tak jak w topowych modelach do upscalingu (AI) video jest to konfigurowalne jak bardzo model może zaszaleć.

Dev nie włączy na premierę zobaczyć co z tego wyjdzie tylko zrobi tak żeby mu pasowało.

Ale finalnie i tak myślę że to bez znaczenia, to trafi do największych gier skupionych na grafice z generatora, konsumenci tych gier chcą zobaczyć top graficzny, to nie ma znaczenia czyja to "wizja".

Opublikowano

Raczej nazwy DLSS 5 już się nie pozbędziemy, ale opcja o której cały czas jest tak głośno nosi nazwę Neural Rendering i to będzie pewnie opcja do włączenia tak jak teraz jest nią preset DLSS czy MFG.

Oni śpiewali o tym już w styczniu 2025 roku razem z premiera Blackwell'a ale potem temat ucichł.

https://developer.nvidia.com/blog/nvidia-rtx-neural-rendering-introduces-next-era-of-ai-powered-graphics-innovation/

Opublikowano
54 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Raczej nazwy DLSS 5 już się nie pozbędziemy, ale opcja o której cały czas jest tak głośno nosi nazwę Neural Rendering i to będzie pewnie opcja do włączenia tak jak teraz jest nią preset DLSS czy MFG.

Tak na marginesie:

https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_fsr_diamond_nowa_odslona_upscaling_next_gen_xbox-49327.html

Cytat

Neural rendering i generowanie klatek

FSR Diamond ma wprowadzić szereg istotnych zmian względem wcześniejszych wersji technologii. Według zapowiedzi AMD nowy system zaoferuje:

• renderowanie neuronowe nowej generacji,
  • upscaling oparty na uczeniu maszynowym,
  • generowanie wielu klatek przy użyciu ML,
  • ulepszoną obsługę ray tracingu i path tracingu.

W praktyce oznacza to gruntowną przebudowę dotychczasowego stosu technologicznego FSR. AMD chce mocniej wykorzystać obliczenia związane ze sztuczną inteligencją, aby poprawić jakość obrazu i wydajność, idąc tym samym Ścieżką wyznaczoną przez NVIDIĘ.

Technologia tylko dla RDNA 5?

Według informacji przekazanych przez znanego informatora Kepler_L2, FSR Diamond może być ograniczony wyłącznie do kart graficznych opartych na architekturze RDNA 5. Powodem mają być nowe jednostki przyspieszające obliczenia ML, które nie są dostępne w starszych generacjach GPU. Jeśli te doniesienia się potwierdzą, użytkownicy starszych kart Radeon mogą ponownie zostać pominięci, podobnie jak miało to miejsce w przypadku wcześniejszej generacji technologii.

AMD po reakcjach na DLSS 5:

3ih5js.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie dostaną, nie jesteś na bieżąco z trendami :) Popatrz na te ładne chmury na horyzoncie...

Tak ma to wyglądać dla korporacji. Chyba nie myślisz, że dostaniesz do swojego blaszaka kartę, która zrobi to co Genie.

Edytowane przez Ryszawy
  • Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, sideband napisał(a):

Pierwszy DLSS to było jedno wielkie oszustwo nie mające nic wspólnego z DLSS.

Którym dlss? Nie supersamplingiem? Już się zmieniło? Jak jakiś ghosing nie będzie dolegał z tym dlss to jak komuś nie pasuje że wygląda to inaczej niż na konsoli to sobie wyłączy i może jeszcze kilka klatek wleci. Zobaczymy jak już wyjdzie bo póki co śmieszkowanie z braku poważniejszych tematów.  Sam jestem tego ciekawy bo mfg jednak mojej uwagi nie przykuło to na te ai upiększanie i to w mniej statycznych ujęciach wręcz przeciwnie.

Póki co pokazali zajawkę przyszłości a pytanie jak to będzie za tw kilka miesięcy działać i na czym...

2 godziny temu, DITMD napisał(a):

Co mi po fotorealistycznej grafice, jak wszystkie inne mechaniki stoją w miejscu? Ja chcę realnej fizyki, symulacji cieczy, sztucznej inteligencji, a nie gównianych atrap, tekstur i naklejek na ścianę.

Powinni właśnie poprawiać tym ai fizykę. Modele reakcji wyuczone i na pewnym zjadliwym poziomie dla plebsu który się nie jara soulsami raczej bardziej nie ruszą. Te całe gierki są odtwórcze i jak schodzi z marketingiem chłam co ładnie wygląda w wybranych kadrach to się to nie zmieni. Za bardzo kasa się liczy a nikt nie będzie się siłować by w inne gusta trafić.

To w większości zabawa dla nastolatków.

Co wyrastają z robloxów i innego dziadostwa.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ani DLSS, ani FG nie powstały po to, żeby zrobić dobrze graczom. Powstały po to, żeby technologie forsowana przez Nvidię, czyli RT, później PT, działały ze znośną wydajnością na kartach za kilka lub kilkanaście tysięcy. Inaczej wrzucanie nawet tej uproszczonej wersji raytracingu do gier nie miałoby sensu. To nie są technologie poprawiające obraz (tylko DLAA tak działa), to są technologie, które mają sprawić, żeby ten zdegradowany obraz (mniejsza rozdzielczość, symboliczna liczba klatek) był akceptowalny.

Inna sprawa, że potem leniwi deweloperzy, a najleniwsi z nich pracują w Bethesda, mogli robić optymalizacyjne potworki w stylu Starfield i wrzucać tam DLSS, żeby załatwił sprawę wydajności.

Natomiast nie do końca wiem, co właściwie ten DLSS 5 miałby robić, żeby to było sensowne. Bo jeżeli ktoś myśli, że nagle Nvidia swoje stary karty, czyli serię 4xxx i 5xxx, (które nie działają nawet zbyt dobrze w starych tytułach używających RTX Remix) magicznie przeobrazi w jakieś potwory liczące w czasie rzeczywistym pierdylion klatek z grafiką AI, to niech myśli...

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Ryszawy napisał(a):

Ani DLSS, ani FG nie powstały po to, żeby zrobić dobrze graczom. Powstały po to, żeby technologia forsowana przez Nvidię, czyli RT,PT, działały ze znośną wydajnością na kartach za kilka lub kilkanaście tysięcy. Inaczej wrzucanie nawet tej uproszczonej wersji raytracingu do gier nie miałoby sensu. To nie są technologie poprawiające obraz (tylko DLAA tak działa), to są technologie, które mają sprawić, żeby ten zdegradowany obraz (mniejsza rozdzielczość, symboliczna liczba klatek) był akceptowalny.

Inna sprawa, że potem leniwi deweloperzy, a najleniwsi z nich pracują w Bethesda, mogli robić optymalizacyjne potworki w stylu Starfield i wrzucać tam DLSS, żeby załatwił sprawę wydajności.

To tylko pokłosie tego że zrobili z tych kart graficznych akceleratory ai. Byś widział sens w kupowaniu od nich odrzutów z topowego procesu do gniotów z konsol z 2020 roku gdzie działają w 30 klatkach w upscalowanym z 1440p w dobrych wiatrach checkerboard'ingiem. Dlatego teraz dostaniesz jeszcze więcej ai w wtyczce co się wklei na tym na prędce i po kosztach zrobionym porcie. I się jaraj albo uciekaj...

Nie wiem ile procesory ruszyły od zen2 ale raczej ponad 2x wydajniejsze na te kilka wątków nie są by cię teraz kusili klatkami bez jakiś cudactw z fg.

O dziwo amd też w to idzie jakby nie mogli już sprzedać czystego renderingu który jakoś wygląda.

Edytowane przez areczek1987