Skocz do zawartości

Marvel's Wolverine - PS5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, slafec napisał(a):

Tak można podsumować praktycznie każdą grę. 

Nie, nie można, bo system walki faktycznie wygląda na uboższy. Cała seria Batmanów od Rocksteady miała IMO lepszy, bardziej przemyślany system walki, oparty na starej dobrej zasadzie "easy to learn, hard to master". Spidermany od Insomniac miały większy wachlarz ruchów i bardziej zaawansowaną walkę. Wydana niedawno Onimusha to już w ogóle poziom wyżej. Jest naprawdę dużo gier z fajnymi mechanikami, na których tle Wolverine się kompletnie nie wyróżnia. 

• Upvote 2
Opublikowano
42 minuty temu, Vulc napisał(a):

Nie, nie można, bo system walki faktycznie wygląda na uboższy. Cała seria Batmanów od Rocksteady miała IMO lepszy, bardziej przemyślany system walki, oparty na starej dobrej zasadzie "easy to learn, hard to master". Spidermany od Insomniac miały większy wachlarz ruchów i bardziej zaawansowaną walkę. Wydana niedawno Onimusha to już w ogóle poziom wyżej. Jest naprawdę dużo gier z fajnymi mechanikami, na których tle Wolverine się kompletnie nie wyróżnia. 

Nie grałem ani w najnowszą Onimushę, ani w Wolverine.

System walki jest dostosowany do protagonisty i jego ikonicznej broni. Mieli na siłę wymyślać coś nowego i zmienić oręż? Wolverine wyróżnia krew i mięsistość walki - w Batmanach czy Spider Manie tego nie ma.

Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

Zacierają ślady. :E 

Screenshots_2026-09-11-10-54-33.png.597c

Stare info, od kilkunastu godzin w ten sposób promują Until Dawn 2 (wczoraj ruszyły preordery).

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, slafec napisał(a):

System walki jest dostosowany do protagonisty i jego ikonicznej broni. Mieli na siłę wymyślać coś nowego i zmienić oręż? Wolverine wyróżnia krew i mięsistość walki - w Batmanach czy Spider Manie tego nie ma.

Podałem, wyżej link do informacji z wycieków, bo dawno temu shakowano ich.
Tam były dużo ciekawsze systemy:

• oddzielne sterowanie atakami z lewej i prawej ręki na trigerach, wraz z możliwością ataku pięściami i chowaniem ostrzy w dowolnym momencie
  • możliwość rzucania bronią wroga w tym np. wyjęcie shurikena / miecza z rany i rzucenie we wroga
  • początkowo nawet podstawowe starcia z wrogami miały być interesujące
  • był prototyp niewidzialnego wroga, którego trzeba było wyczuć zmysłami wolverina
  • miał kusze z różnym typem amunicji
  • również rozmyślano nad większa skalą destrukcji / interakcji z otoczeniem

Teraz naprawdę jest tylko jeden przycisk do ataku, nawet nie ma silnego i słabego.
Jeszcze raz wstawam, nawet można odpalić ten stary build:
https://sh.reddit.com/r/insomniacleaks/comments/1vpjxh4/i_watched_3_years_worth_of_leaked_wolverine_zoom/

Na dodatek Wolverin był samurajem i najemnikiem, więc umie używać katany jak i broni palnej... Pole do kreatywnego projektu gry było ogromne i na początku mieli lepsze pomysły, ale Sony i Marvel ich zdusili, bo mają celować w legendarnego "masowego" gracza. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
45 minut temu, slafec napisał(a):

System walki jest dostosowany do protagonisty i jego ikonicznej broni. Mieli na siłę wymyślać coś nowego i zmienić oręż?

Jeno z drugim się łączy, system jest prosty, mało rozbudowany, i to są fakty, patrząc na masę dostępnych opinii. Nie jest więc prawdą, jak mówiłeś, że można to powiedzieć praktycznie o każdej grze. 

31 minut temu, slafec napisał(a):

Tylko przypomnę, że forumowy mesjasz gamingu (Crimson Desert) ma jeszcze niższą ocenę na MC.

Tylko przypomnę, że to był mesjasz dla jednej osoby, i wszyscy generalnie mieli później z tego bekę. Taki tak mały szczegół.

• Upvote 1
Opublikowano

Każda gra ma prosty system walki jak się ja spłyci do lekkiego i mocnego ataku, umiejętności, uników i ewentualnie blokowania. Twoje przykłady wcale nie były lepsze.

Crimson Desert wśród użytkowników na MC ma ocenę prawie na poziomie 9, czyli dla wielu jest mesjaszem (i gdyby nie GTA 6 to pewnie zgarnąłby nagrodę publiczności podczas TGA). 

Opublikowano

Były to przykłady gier z bardziej rozbudowanym systemem walki. Czy z lepszym, bardziej leżącym, to sobie każdy oceni indywidualnie. 

Pisałeś o forumowym mesjaszu, tak czy nie? Na forum praktycznie nikt tak tej gry nie traktował. Mocno naciągane jest też twierdzenie, że ocena z MC uzasadnia ten zwrot. Inna sprawa, że sugerowanie się MC w jakiejkolwiek dyskusji jest bezsensowne. 

Opublikowano

Wplotłem Crimson Desert, bo mimo podobnej oceny na MC ta gra nie była mieszana z błotem w social mediach, tak jak teraz Wolverine.

Na razie przestaję się udzielać w tym wątku, bo część użytkowników prowadzi osobistą krucjatę przeciwko Sony.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja ogólnie zawsze uważałem, że np. spidermany od nich to nie są żadne specjalnie dobre gierki, a po prostu takie se :E 

Sprzedały się bo ludzie napaleni na pająka, mega znana marka i jak to wtedy wyszło na PS4 to wizualnie prezentowało się całkiem konkretnie i fajnie się bujało po prostu w tej gierce po nowym jorku.

No teraz wszystko wychodzi w Wolvernine, tutaj nie ma tak mocnej marki jak Pająk, nie ma efektownego bujania się i skakania po wieżowcach, a twórcy niezbyt mieli pomysł na ciekawy gameplay :E 

Opublikowano

Logan to silna marka, ale jeśli łączysz nieciekawey model/art design, dość uproszczony model walki i wciskasz ideologiczne bzdury licząc, że się uda...no nie :D  Pierwszy SM bronił się eksploracja i nie SBI nie babrał w nim.

Opublikowano
5 godzin temu, slafec napisał(a):

@Paw79 First Time User Experience – When the game is first booted up, this menu allows for full customization before the game begins

Info bezpośrednio ze strony Insomniac.

Ale to przecież nie oznacza automatycznie, że każde udogodnienie można wył. 

Sprostowanie Skill Up:

Grał na domyślnych ustawieniach, na normalu, miał accessibility wyłączone, a fioletowego śladu i tak nie da się wyłączyć.
Z QTE jeszcze śmieszniej, bo miał Autocomplete QTE wyłączone. Ta opcja tylko sprawia, że nie musisz sam wciskać przycisku w odpowiednim momencie, ale nawet po jej wyłączeniu QTE nie można faktycznie zawalić. :E  Jak nic nie wciśniesz, po prostu po chwili samo się kończy. :E 

1 godzinę temu, slafec napisał(a):

Nie grałem ani w najnowszą Onimushę, ani w Wolverine.

Stare info, od kilkunastu godzin w ten sposób promują Until Dawn 2 (wczoraj ruszyły preordery).

Wiem, że stare, bo widzę datę, ale wciąż mnie śmieszy, że tak szybko zdjęli baner, chociaż premiery gry jeszcze nawet nie było. :E 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

Logan to silna marka, ale jeśli łączysz nieciekawey model/art design, dość uproszczony model walki i wciskasz ideologiczne bzdury licząc, że się uda...no nie

Znaczy ja nie wątpię, że dałoby się zrobić z tego dobrą gre i dobrze sprzedać bo bez problemu. Ale nie z tym studiem :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, slafec napisał(a):

Na razie przestaję się udzielać w tym wątku, bo część użytkowników prowadzi osobistą krucjatę przeciwko Sony.

Jak część osób? Od wczoraj pół internetu ciśnie z tego bekę. :E 

Opublikowano
27 minut temu, Jaycob napisał(a):

Grał na domyślnych ustawieniach, na normalu, miał accessibility wyłączone, a fioletowego śladu i tak nie da się wyłączyć.
Z QTE jeszcze śmieszniej, bo miał Autocomplete QTE wyłączone. Ta opcja tylko sprawia, że nie musisz sam wciskać przycisku w odpowiednim momencie, ale nawet po jej wyłączeniu QTE nie można faktycznie zawalić. :E  Jak nic nie wciśniesz, po prostu po chwili samo się kończy. :E 

Wiem, że stare, bo widzę datę, ale wciąż mnie śmieszy, że tak szybko zdjęli baner, chociaż premiery gry jeszcze nawet nie było. :E 

Niebieskiego pierda nie da się wyłączyć na stałe, a mówimy przecież o liniowej strukturze poziomów, to nie jest żaden open world. QTE są tak skonstruowane, że nie da się ich zawalić. Równie dobrze moglibyśmy oglądać po prostu przerywniki filmowe. W Shenmue z 1999 roku to jak skaszaniło się sekwencję QTE, to człowiek np. dostawał po mordzie i był to jakiś feedback. Tutaj gierka PEGI 18, a dostajemy samograj dla szympansów. To jest smutny obrazek, ale przy takiej kombinacji czynników jaka tutaj zaszła, to niczego odkrywczego i specjalnego nie można było oczekiwać. To jest bezpieczna, zachowawcza gra na licencji i tyle. Sprzeda się to i tak pewnie nieźle i swoje zarobi. 

• Upvote 3
Opublikowano

Swoją drogą QTE mogliby wyłączyć. Zawsze mnie to w grach irytowało, trzeba wciskać jakieś losowe przyciski, a gameplayowo i tak nic to nie dodaje. Wolę już, żeby takie scenki po prostu leciały bez tego typu przerywników. 

• Upvote 1