Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przegląd gwarancyjny Stingera w ASO. Olej, filtry, diagnostyka komputerowa i 1350 złociszy za 1,5h roboty poszło :E.

Na pocieszenie brak jakichkolwiek błędów po diagnostyce :thumbup:. Można dalej przeganiać lewopasowców na Skach :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

ASO Pierwszy serwis klimatyzacji po 4 latach użytkowania Tesli 3 80 tys km przebiegu. Sprawdzenie ilości czynnika chłodniczego, uzupełnienie braku, wymiana osuszacza pompy ciepła i sprawdzenie systemu termicznego pod kątem uszkodzeń. Do tego mechaniczne czyszczenie chłodnicy pompy ciepła z nagromadzonego brudu między lamelami.  

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Wymieniony kolektor wydechowy i turbo. Rozmyślałem nad montażem większego turbo, ale ostatecznie stanęło na tym samym co mam, głównie ze względów ekonomicznych. Większe turbo, downpipe z katalizatorem, ponowne strojenie i robiła się kwota 5k+ zł. A nowe turbo wyszło mnie ostatecznie 90 zł :E (tak, dziewięćdziesiąt :E ).

Jak? Znalazłem na Ovoko używane turbo z Bravo 1.4 T-Jet z 2007 roku z przebiegiem ~170k sprzedawane razem z kolektorem który wyglądał na niepopękany za 430 zł. Jako, że interesuję się trochę tematem 1.4 T-Jet i mam pamięć do numerów/oznaczeń połączyłem fakt, że IHI VL38 nie było montowane fabrycznie w Bravo z 2007 roku. Oznacza to, że ktoś to turbo w czasie eksploatacji wymienił lub zregenerował, a wyglądało na dość świeże, do tego kolektor ma sporą wartość jeśli jest nieuszkodzony. Dojechała zdrowa turbina, bez pęknięć na muszli i luzów na wirniku, do tego niepopękany kolektor. Kolektor poszedł w 20 minut od wystawienia za 340 zł, stąd ostatecznie 90 zł za turbo. :) 

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano

Dziś wymieniałem w Passacie pozycyjne z przodu i zwróciłem uwagę, że siedzą tam jeszcze H7 (oprócz skrętnego bixenonu). Na szybko sprawdziłem w necie, że H7 ma dodatkowo działać jako doświetlanie zakrętów. Jutro będę się bawił VCDSem, bo teraz doświetlanie poniżej 40km/h działa z przeciwmgłowych, a przy wyższych prędkościach z skretnych bixenonów. 

Opublikowano
Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Człowiek nie chce a musi. Pora nakarmić bestie póki ostatni dzień taniego paliwa

wczoraj jak wracałem do domu, na każdej stacji w mieście kolejki po 3-4 auta na dystrybutor, masakra.

Wymieniłem żarówkę lewy przód.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Lewo 06.06 prawo 31.08

IMG_20260831_132604.thumb.jpg.4f42a738bd7f04a42546de08dff2fadc.jpg

phi, amator :E zdjęcie z 08.08

IMG20260808181437.jpg

wczoraj tankowane po 7,31 + bonus 35 na litrze, także bez tragedii. Szkoda, że jutro znów będzie lipa...

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

Wymieniłem ograniczniki drzwi przednich - w końcu cisza. Z tyłu jeszcze by się przydało bo różnica teraz jest spora, wcześniej wydawało się, że są okej 🙂 Wymienione podszybie i przy okazji poprawione spasowanie maski, wymieniona belka pod zderzakiem przód i chciałem w końcu założyć linkę od klamki w drzwiach, urwałem... Albo stała w pancerzu (bo w sumie tego nie sprawdziłem) albo coś źle przykręciłem, że nie mogłem założyć na klamkę w boczku. No cóż, pojechałem na złom i zdemontowałem drugą, może mi się uda dzisiaj założyć, teraz mam przynajmniej pewność, że to przednia i że nie stoi w pancerzu. Rozciągnąłem też taśmę podsufitki, zostało podsufitkę zrobić i założyć tylko nie wiem kiedy...

To było w sobotę, dzisiaj założyłem drugą linkę i w końcu boczek drzwi jest na swoim miejscu :) 

Edytowane przez lesiu155
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 31.08.2026 o 15:11, trepek napisał(a):

Jutro będzie tylko drożej.

Dobrze, że dostałem podwyżkę pensji i to taką dość sporą 🤣

Tak poważnie widząc kiedyś te kolejki stwierdziłem, że nie warto dla tych kilku dyszek tracić życia na stanie w nich:hihot:

• Like 1
Opublikowano

Ciekawe. Wrzuciłem w ejajke bo nie chciało mi się tego liczyć i...

Cytat

Przelicz mi koszt użytkowania auta spalinowego vs benzynowego. Przyjmijmy, że rocznie robię ok. 15 tys km. Za prąd płacę 1.2 zł. Cenę Pb95 przyjmij 7.85 zł. Spalanie średnie mam 7.8l. Weź do porównania Audi Q6 quattro i przelicz wg jego realnego zużycia (nie katalogowego, sprawdź wiarygodne raporty), weź pod uwagę straty przy ładowaniu na poziomie 10%.

Różnica

Q6 e-tron pozwoliłoby zaoszczędzić na samej energii:

około 4470 zł rocznie

około 373 zł miesięcznie

około 22 400 zł przez 5 lat

około 44 700 zł przez 10 lat

Czyli przy Twoim przebiegu koszt energii Q6 e-tron byłby mniej więcej o 49% niższy od kosztu benzyny.

Kurde blaszka, nie spodziewałem się tyle :o 

Opublikowano (edytowane)

1.2zł za prąd to dużo. Ja mam w nocnej ok 79gr. Więc różnice wyższe. Do tego na niekorzyść działa ładowanie w trasie ale z drugiej strony mam FV więc przez pewną część roku będzie ładowanie z free.

Edytowane przez trepek
Literówka