Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, MaxaM napisał(a):

Dla skrajności, mam znajomego co tak nie lubi ciepła, że w porze jesienno-zimowej potrafi spać z otwartymi oknami zbijając temperaturę w pokoju do poniżej 10st. Raz mi pokaz wykres temperatury gdzie miał 5st nad ranem 8:E

Normalka. Ma mocny ,czysty uklad immunologiczny. Ja spałem przy otwartym jakk bylo i minus 10

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

ludzie strasznie panikują, że gorąc. Jak przez większość roku jest chłodno albo zimno i leje deszcz, to kilkudniowy upał jest po prostu chwilowym szokiem dla organizmu. 

Ta, powiedz to obecnie SORom i ogółem starszym ludziom. Nie ma paniki, w ogóle ;)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

To są aktualne temperatury z czujników w domu. Na parterze obecnie 23C a na piętrze 25C. Na piętrze dopiero po południu załączam bo i tak cały dzień na parterze siedzimy. Na pewno trudniej jest schłodzić bo skośne okna dachowe swoje robią :E 

25-28C to norma wieczorem więc nawet w nocy odpalam na chwilę klime i robi się przyjemniej do snu. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

ja mam odrębne sterowanie dla każdego pokoju

Kto bogatemu zabroni :E 

5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

jedynie na zewnątrz (41 stopni :E ). 

Na ścianie gdzie mam klime/pompę ciepła  obecnie jest 50C a w cieniu 40.5C. Na chwilę wyszedłem na dwor to aż nie ma czym oddychać. A ja o 17 grilla mam rozpalać 🌞

IMG_7439.thumb.png.59c526598ca0bf43b80e1a313427c825.png

Trawa w ogrodzie to jeszcze nigdy tak mi nie uschła jak teraz. Wczoraj chcialem zraszacze uruchomić to wody nie było w godzinach 17-20:30. 
Nie miałem w czym syna wykąpać :E 

To mnie przekonało do kolejnej inwestycji - studni głębinowej na działce.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

dziś w cieniu 39 stopni póki co. Nad ranem było 21. Wywietrzyłem sobie rano elegancko całe mieszkanie i mam obecnie 24 stopnie. 

No i z każdym dniem utrzymywania się upałów temp w domu będzie rosła dopóki one nie zejdą.

A jak szybko będzie rosła to też zależy od wielkości chaty, ile osób i jak długo w niej przebywa, czy dużo gotujemy, piekarnik itp. Ile mamy kompów w domu i jak mocne :E np. rtx 5090, jakie TV czy ile ich.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
53 minuty temu, galakty napisał(a):

Człowieku, u mnie o 3 ma być 26 stopni :E :E 

Dlatego wietrzenie u ciebie nie ma sensu, o czym też przecież pisałem...

Taka to właśnie dyskusja. Piszę o sposobach, które działają jeżeli nad ranem temperatura na zewnątrz jest niższa niż wewnątrz i pod warunkiem, że potem w trakcie dnia nie otwiera się okien, najlepiej mieć je jeszcze zasłonięte, a Ty próbujesz udowadniać całkowitą nieprzydatność metody w warunkach o których pisałem, że nie zadziała...

Opublikowano
6 minut temu, LeBomB napisał(a):

Dlatego wietrzenie u ciebie nie ma sensu, o czym też przecież pisałem...

Wciąż ma sens. Wpuszczone powietrze będzie prawdopodobnie mniej wilgotne czyli odczuwalne ciepło będzie mniejsze. Nie wspominając już, że powietrze będzie 'świeże' :) 

Opublikowano
W dniu 26.06.2026 o 14:19, trepek napisał(a):

Poważnie piszę. O mitochondriach uczą przecież w średniej szkole więc jest to wiedza powszechna do czego one służą i za co odpowiadają i jaki mają wpływ na termoregulację organizmu.

i to jest temperatura, którą pamiętam. Siedziało się w domu, samych majtach. Dziś w nocy też ma być ciepło.

Opublikowano (edytowane)

Do tego najlepiej sobie to zamontować w okolicach stycznia - marca. Wtedy nie ma ruchu w interesie i można wybierać w terminach. Potem nadchodzi czerwiec - lipiec i nagle wszyscy się budzą na ostatnią chwilę "ojej, znowu upał w lecie". No, kto by pomyślał. Zupełenie jak zaskoczenie drogowcy zimą.

Edytowane przez Karister