Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Widać dobry blok pasywny lepszy niż Gołębiewski w Pobierowie :E

Tak na marginesie to tak ze 20 lat temu byłbym w niebo wzięty taką pogodą. Teraz praktycznie 3 dni siedzienia nad wodą i mam już dość. Nigdzie dziś nie wychodzę, chyba że do piwnicy ;)

To jednopiętrowy budynek zbudowany z cegły, ma grube mury, nie to co teraz budują. :E

Grubo, ludzie zapłacili sporo kasy, a warunki jak w najtańszym hotelu. :E

Wczoraj dwie babeczki 47-60 lat przegrzały się, jedna pod domem przy basenie, a druga na kąpielisku.

Nad zalewem zasłabł 24 latek i zmarł. 

Przy mojej wadze, omijam słońca jak ognia, 15 kg za dużo, na taką pogodę. :E

Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Komfort >>>>>>> dobra cena

tyle do powiedzenia mam :E 

Bez kitu, jakby mi powiedział że jutro montuje za 4000 zł to bym po rączkach całował chyba :E 

Całą noc chata wietrzona, przeciąg był bo aż drzwi trzasnęły i musiałęm podpierać, wstaję i 26 stopni. Daj pan spokój. 

Opublikowano (edytowane)

@up +1

I tak nieźle zbiłeś ja wczoraj miałem pod 30 i rano 28 pokazuje...

W nocy wentylator w nogach żeby jakoś pospać :placz:

I jak już przy ciekawostkach ;) jesteśmy wybrałem się do piwnicy rowery wypucować, a w niej magiczne 23 stopnie. Chyba na dzisiejszą noc materac pod namiot sobie tam nadmucham  xD

Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Tak się doi frajerów (albo tych co nie mają co z kasą robić).

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

Mówisz o takim z rura za okno? TO tak chłodzi normalnie. Problemem jest to, że sprężarke i oba wentylatory masz w pomieszczeniu, więc jest irytujaco głośno, ale to normalnie sprężarkowy sprzęt, wiec chłodzi dobrze.
image.thumb.png.84a139bc4cf0751a6c5c7098fde209f4.png

Opublikowano

@Fatality

Tak działają - oczywiście jego wydajność jest o wiele słabsza niż tradycyjnego splita. 

Sam używam od 3 sezonów taniego modelu o niskiej wydajności ( 2kw mocy chłodzącej ) ale w wersji  druciarsko przerobionym na dwie rury. Szału nie ma ale bez niego nie byłbym w stanie przetrwać w pokoju gdzie mam biuro i pracuję na zdalnym. Sam hałas dla mnie przy takich upałach nie ma znaczenia - bez problemu przy nim zasypiałem przy największych upałach ( szczególnie w czasie nocy tropikalnych ).

Mam też już zakupiony troszkę mocniejszy model - czekam tylko na lżejsze temp. żeby się zabrać za przeróbkę na dwie rury.

Opublikowano
39 minut temu, Fatality napisał(a):

Podobno jest szansa na podobna falę upałów za kilka tygodni. 

Teraz pytanie: czy takie przenośne "klimatyzatory" pozwalające na schłodzenie 1 pokoju działają czy to scam? 

Działają ALE są głośne i niewydajne. Przerabiają na dwie rury i to działa już dużo lepiej. 

Opublikowano
5 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Okazuje się, że nie mieliśmy tak źle. My przynajmniej pociliśmy się za darmo a niektórzy za 5k. Z tej "matchy" z kranu pozostaje jedynie się "cieszyć", zawsze mógł to być "Johnnie Walker" :E

A tak zupełnie poważnie to widać januszerkę na pełnej. Sam fakt długości tych korytarzy dorównujących niektórym zagranicznym lotniskom mówi o tym obiekcie wszystko co trzeba wiedzieć.

Opublikowano
4 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

@up +1

I tak nieźle zbiłeś ja wczoraj miałem pod 30 i rano 28 pokazuje...

W nocy wentylator w nogach żeby jakoś pospać :placz:

I jak już przy ciekawostkach ;) jesteśmy wybrałem się do piwnicy rowery wypucować, a w niej magiczne 23 stopnie. Chyba na dzisiejszą noc materac pod namiot sobie tam nadmucham  xD

Tak się doi frajerów (albo tych co nie mają co z kasą robić).

To jest stała temperatura, tak samo jest w zimie, gdzie z zakręconymi grzejnikami oscyluje na poziomie +/- 23C. :E Klimę dopiero będę tam montował jak na stałe się przeprowadzę, lecz z tego co widzę, to i 2,5kW by wystarczyło. :E

W mieszkaniu słońce jedynie sięga od południa na balkon, gdzie promienie sięgają tylko na 1/3 drzwi balkonowych, które mają własna roletę zewnętrzną, a reszta okien jest od północy. 

Roleta robi ogromną różnicę, w domu kuchnia z dwoma oknami jedno zwykłe, drugie balkonowe, z podniesioną roletą do południa nagrzało się do 30C, pokój z oknem na południe, roleta opuszczona w pokoju dzisiaj było 24,5-25C. 

Rolety robią ogromną robotę, dorzucając do tego klimę, nie interesuje nas co dzieje się za oknem. 

Dziś podczas jazdy samochodem padł rekord  temperaturowy. :E

40c.jpg.f04dc57f031ef4ad3db7e329d3eca560.jpg

Dobrze, że rok temu zainwestowałem w folie na szybach, różnica jest ogromna, a klima w trybie średnim 21,5C bez problemu dawała radę. Przez cała trasę 120 km było chłodno i przyjemnie. 

Opublikowano

Mam ofertę na 4k z montażem, czas 3 tygodnie. Niestety jedyna ściana na jakiej jest sens zamontować (tak by chłodziło salon i wiało na korytarz w stronę kuchni i sypialni) ma 74cm więc wyboru dużego nie ma i jednostka jedynie 2.6kW się znalazła. Ale lepsze to niż 3.5kW na ścianie gdzie będzie mielić i wiać w obrębie salonu, a dalej chłodne powietrze nie poleci. 

A przynajmniej ja tak i myślę i monter też potwierdził. 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Kris194 napisał(a):

Okazuje się, że nie mieliśmy tak źle. My przynajmniej pociliśmy się za darmo a niektórzy za 5k. Z tej "matchy" z kranu pozostaje jedynie się "cieszyć", zawsze mógł to być "Johnnie Walker" :E

A tak zupełnie poważnie to widać januszerkę na pełnej. Sam fakt długości tych korytarzy dorównujących niektórym zagranicznym lotniskom mówi o tym obiekcie wszystko co trzeba wiedzieć.

Nad Bałtykiem byłem 9 lat temu i ludzi z roku, na rok było coraz więcej, obecnie nie ma tam po co jechać, w zeszłym roku byłem we Włoszech, na plaży było niewiele ludzi, pogoda cały czas +30C, ciepła woda, fajne Włoszki, czego chcieć więcej. :E

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

Jeśli chodzi o klimatyzacje montowaną na stałe to warto aby miała tryb silent. Wtedy zarówno jednostka zewnętrzna (która np. stoi na balkonie i przeszkadza sąsiadom ;) ) jak i jednostka wewnętrza, pracują na mocno obniżonych obrotach i są b. ciche, a nadal chłodzą (oczywiście słabiej) - przydatne w nocy do snu.

3 lata temu zamontowałem (we własnym zakresie :D ) AUX Freedom 2.6kW - w pokoju 22m2 robi robotę na najniższych obrotach wentylatora, a w nocy w trybie silent w zasadzie nie słychać jej pracy. Dodatkowo zimne powietrze wypada na przedpokój, gdzie ustawiony na podłodze wentylator wdmuchuje zimniejsze powietrze do kolejnego pokoju (z PC), więc tak też można sobie poradzić.

Ogólnie jedne z lepiej wydanych pieniędzy.