Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

oczywisce, przypadkiem ledwo zamazana tablica, przypadkiem semantycznie uklada sie w jedno slowo. a wy jak takie pelikany lykacie wszystko co znajdziecie, szczegolnie na FB. bo pasuje do prymitywnej narracji . :hahaha:

i tak powielacie ten prymitywizm i dezinformacje .. szkoda gadac. no, ale juz tak to dzial niestety

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

Mg HS Hybrid:

Slavek Karp

stodSenpor11at 524u7h123g79695zgdtfch52o326g2ft6910f30.97gta  ·

to:

Cześć,

mam MG HS Hybrid 2025. Podczas badania geometrii 3D wyszły u mnie różnice przekątnych nadwozia oraz różny rozstaw osi L/P, a także kąty zawieszenia poza tolerancją producenta.

Objaw w jeździe: auto na płaskiej drodze jedzie w miarę prosto, ale na lekko pochylonej wyraźnie zjeżdża w prawo.

Czy ktoś z Was miał podobne problemy z geometrią, ściąganiem lub ustawieniem kół w HS 2025? Jak sobie poradziliście?

Serwis mg proponuje jedynie kolejne odpłatne ustawienie geometrii którą ustawiłem już dwukrotnie w innym serwisie.

Interesują mnie tylko doświadczenia techniczne, nie opinie

obraz.png.e2e993d2e472b7dbc59f25700914d329.pngobraz.png.55ea97f196ae09a1464f84d6293de4ff.png

Mark Kaspersky

Gdzieś nad morzem któryś serwis sobie z tym radził. Było info w necie.

Błażej Borkowski

Miałem to samo po wyjechaniu z salonu auto ściągało i była lekko krzywa kierownica po kilku dniach pojechałem na reklamację do ASO zrobiono mi korektę geometrii przednich kół ale w innym warsztacie gdyż ASO nie miało jeszcze swojego przyrządu po tym zrobiło się trochę lepiej, ale jeszcze to nie było to . A że mam swój warsztat wykupiłem najnowsze oprogramowanie dla swojego Progeo 3D z najnowszą bazą danych w tym MG hs. I po podłączeniu przyrzadu okazało się że w aucie były rozjechane tylne koła teraz po korekcie i własnym ustawieniu auto prowadzi się idealnie. Pozdrawiam.

Leapmotor:

Janusz Harpula

Sdorptoesnh.u25o9z0t66676ffft88m151l1u1h 09c70dgc1g28g18fit0  ·

Czy ktoś miał podobny problem, to już 4 lub 6 raz po podłączeniu ładowarki wyskakuje komunikat i nic się nie dzieje, trzeba wypiąć ładowarkę włączyć samochód , wyłączyć , wpiąć ładowarkę i zaczyna ładować. Irytujące.

obraz.png.5a529a76a337e8b548b45def4cb8302d.png

Jacek Patro

Tak, miałem już kilka razy. Niestety jest to po prostu przypadłość ev ponieważ w innych markach też to miałem

Marcin Krzewiak

Miał i ma praktycznie każdy. T03 przechodzi w stan "uśpienia" po chyba 30 (?) minutach o ile dobrze pamiętam i trzeba go wybudzić właśnie np w sposób jaki napisałeś

Maciej Głąb

1. Wysiądź, nie wyłączaj samochodu przyciskiem (tylko P)

1.5. Jeśli już to zrobiłeś, otwórz ponownie drzwi, oba ekrany muszą się zaświecić

2. Podłącz ładowarkę

3. Zablokuj samochód

Działa za każdym razem.

Przemyslaw Dykto

Ja miałem tak wczoraj i nic nie pomogło wszystkie techniki stosowałem ale po prostu nic … tylko odłączenie klemy pomogło .

Sławomir Balcerowski

u mnie działa taka kombinacja

1. auto zgaszone przyciskiem ale nie zamknięte pilotem

2. otwieram drzwi od kierowcy i zamykam - auto sie nie wzbudza (wyświetlacze czarne)

3. podpinam ładowarek i ładuje

Michał Czemielipski

Najprościej... Kończysz jazdę, jesteś w garażu to podłączasz ładowanie.

Przemyslaw Dykto

Michał Czemielipski to działa za każdym razem bo zawsze tak robiłem i było git . Raz tylko chciałem naładować na następny dzień i już się nie udało

Michał Ozga

Najbardziej zasłużony współautor

U mnie na 16A natomiast pisze ładowanie rozpoczęte i 48h i nic się nie ładuje xD

Krzysztof Mensik

Obiecujący współautor

Mam coś.podobnego muszę skoczyć do serwisu

Wojtek Bla

Gwiazda grupy

Przeważnie podłączam samochód po zakończeniu jazdy i wtedy startuje bez problenu. Kiedy chce ładować na wyziębionym akumulatorze i ładowanie nie rozpoczyna się wlaczam na chwilę swiatła i wtedy podłączam ładowarkę jeszcze raz.

/magiczne zaklęcia.... Jak to rokuje na przyszłość /

Opublikowano
58 minut temu, Katystopej napisał(a):

Jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć, dla czego klasa niższa i średnia tak chętnie chwali się odbiorem auta z Temu, ale nie robi tego odbierając jakiegoś popularnego europejczyka? 

Gdybym już tak bardzo chciał się pochwalić, to ubrałbym się stosownie do sytuacji, a nie jak na targ. Próba zamazania tablic jest groteskowa, na necie zapewne przeczytał, że mu auto zwiną albo zrobią kopię tablic, więc "Halina, trzeba zamazać!".

Screenshot_20260205-055927.png

To salony robią pompę z kokardami itp. w Chinach odbiór auta to wielkie wydarzenie dla wielu, stąd "pompa" ;)

Opublikowano
9 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Nie wiem jak po polsku się to nazywa ale problem powszechny. https://youtu.be/3JUFr-T1qNU?si=YpQHotWe8jsSSUuD

Do diagnozy tego używa się komputera. Chyba serwis wpadłby na to, że kilkaset samochodów w tym kraju ma z tym problem? Bo czujnik kąta skrętu to nie jest jakiś wynalazek szatana.

Eeeeee, mają tam  w ASO sprzęt i oprogramowanie diagnostyczne? Mają???

Opublikowano
1 godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć, dla czego klasa niższa i średnia tak chętnie chwali się odbiorem auta z Temu, ale nie robi tego odbierając jakiegoś popularnego europejczyka?

Prosta odpowiedź - sfokusowałeś się na chinczykach a to samo dzieje się przy odbiorze aut europejskich. Wystarczy prześledzić grupy społeczne poszczególnych marek ;) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Do diagnozy tego używa się komputera. Chyba serwis wpadłby na to, że kilkaset samochodów w tym kraju ma z tym problem? Bo czujnik kąta skrętu to nie jest jakiś wynalazek szatana.

Eeeeee, mają tam  w ASO sprzęt i oprogramowanie diagnostyczne? Mają???

Ale tam pękała plastikowa obudowa więc jak to zdiagnozować komputerem? Było auto w serwisie, geometria dobra, błędów nie było, ale mechanik ASO potwierdził, że auto skręca w prawo podczas jazdy próbnej. I nic z tym nie zrobili. Ja się auta z resztą szybko pozbyłem bo fotel niszczył mi plecy. A bagażnik był bezużyteczny i wziąłem Focusa w kombi. Ale znajomy mechanik mówił, że miał przypadki, że ta obudowa sprężyny zegarowej pękała i odcinała kabel od poduszki powietrznej i wtedy już nawet kontrola poduszki świeciła więc było wiadomo co jest.

U mnie prawdopodobnie pękła jak parkowałem na parkingu podziemnym. Musiałem wtedy kierownica parę razy na maksa skręcić. No ale akcja rodem z Chińczyka. Przypomnę auto odebrałem z salonu i 700 km zrobiłem i jechało prosto. Zaparkowałem parę razy na parkingu i się rozwaliło.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano
10 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Nie wiem jak po polsku się to nazywa ale problem powszechny. https://youtu.be/3JUFr-T1qNU?si=YpQHotWe8jsSSUuD

Czujnik kąta skrętu. I jak się rozkalibruje to ponowna kalibracja trwa 5 minut z wejściem i wyjściem z samochodu. Ot program serwisowy, odpowiednia opcja, max skręt w lewo kierownicą, max skręt w prawo, zapisz, wyjdz. Procedura powszechnie znana dla każdego modera samochodowego :)

Jak powiedział Berg - jak z nim coś nie tak jest to odpowiednie błędy są.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Próba zamazania tablic jest groteskowa, na necie zapewne przeczytał, że mu auto zwiną albo zrobią kopię tablic, więc "Halina, trzeba zamazać!".

Widać po minie, że mu wstyd... Wolałby Audi ale co zrobić :( 

5 minut temu, trepek napisał(a):

Czujnik kąta skrętu. I jak się rozkalibruje to ponowna kalibracja trwa 5 minut z wejściem i wyjściem z samochodu. Ot program serwisowy, odpowiednia opcja, max skręt w lewo kierownicą, max skręt w prawo, zapisz, wyjdz. Procedura powszechnie znana dla każdego modera samochodowego :)

Jak powiedział Berg - jak z nim coś nie tak jest to odpowiednie błędy są.

Dokładnie, robiłem coś takiego w Ceed samemu, program i 5 minut wystarczą. 

Edytowane przez galakty