Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To akurat nie wiem czy ma coś wspólnego z chinolem, HEV przy takich mrozach muszą używać spalinówki bo jak nagrzeją wnętrze? Yaris Cross przy okolicach zera i prędkości powiedzmy 50-60 km/h też co chwilę włączała i wyłączała silnik. 

Opublikowano

bajki z mchu i paproci, wroc, z trzciny i ryzu :) czyli miska ryzu, brak pradu, tego za 33gr, brak ogrzewania i oczywiscie slumsy przy fabrykach 8:E

no i >5m "luksusu" z prysznicem by alibaba...czyli IM LS9 i inne 

image.png.2ac040a66b74e037de6e2d7edde22274.png

Opublikowano

Wspomaganie elektrycznym w klasycznych hybrydach jest. W tych chińskich działa to baaaaardzo dziwnie.

Dla przykładu, w ESie podczas zimnego startu silnik spalinowy sobie pracował na ssaniu a pierwsze set metrów koła napędzał elektryk.

Opublikowano
6 godzin temu, trepek napisał(a):

w ESie podczas zimnego startu silnik spalinowy sobie pracował na ssaniu a pierwsze set metrów koła napędzał elektryk.

A jak powinno być? Czy silnik spalinowy nie powinien pracować na ssaniu by nie zgasnąć tuż po odpaleniu? Przy okazji może pracować jako generator dla elektryka, który napędza koła (tak się to powinno robić z przekładnią typu 1DHT przy zwykłej hybrydzie).

Opublikowano

W pełnoletnim Outlanderze żadna z powyższych wad nie wystąpiła nigdy, fotele grzeją bardzo dobrze zawsze, tylna szyba grzeje się i roztapia w całości zawsze, głośniki nie zamarzają, przebiegi robię po 8km do pracy a aku mam jebitny bo 95ah i nigdy nie był niedoładowany, za każdym razem w te mroxy odpala. Kurwa te auta to cyrk na kołach :E

Opublikowano
26 minut temu, Cappucino napisał(a):

W ostatnią niedzielę mijałem omodę w której nie palił jeden reflektor, ciekawe, czy właściciel zauważył?:E

Pewnie przed wyjazdem zapomnial na 10 minut odłączyć akumulator. 

Gość Petru23
Opublikowano (edytowane)

U mnie w miescie tak jak Chińczyków widywałem sporo tak od kiedy nastały większe mrozy to sporadycznie potykam się o jakieś wersję czysto ICE, głównie na parkingu w galerii handlowej. I się zastanawiałem z czego to wynika no i się już wyjaśniło :E

Trzeba mieć dwa auta, na zimę i lato.

Mnie to wsystsko już jawnie wygląda na beta-testy przed wprowadzeniem finalnego modelu do sprzedaży. Jeszcze 2-3 lata.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Szanowny Panie, tak ma być, że gaz nie działa oraz że może Pan ponieść śmierć w wyniku odcięcia lpg podczas manewru wyprzedzania. To jest funkcja auta, żeby lepiej i dłużej jeździło.

Czytaj : centrala ma to w życi, a jak się nie podoba, to może nas Szanowny Pan pozwać;) 

I ja się z tym zgadzam, bo z elektroniką może być problem, ale z niedziałającym lpg nie będzie:D

Gość Petru23
Opublikowano (edytowane)

@NotQuite sam fakt odcięcia LPG przy wyprzedzaniu niewiele wpływa na bezpieczeństwo manewru. Ze sprawną instalacja LPG jedyne co się odczuwalnie stanie to pojawi się dźwięk przełączenia na benzynę. 

Tu ewidentnie albo silnik nie nadaje się do LPG (zrobiony z gównolitu) albo spece od LPG nie ogarniają zagadnienia. Albo jedno i drugie.

Tak, miałem auta z LPG i tak, potrafiło mi np braknąć gazu w połowie wyprzedzania  albo parownik zamarzał (membrana) i zrzucało zimą na benzynę losowo (jak w C-Max).

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Petru, proszę nie mówi mi co się wtedy dzieje. Od 2011 jeżdżę autami na lpg. Miałem takie sytuacje i nikomu nie polecam.

A pieprzysz teraz, bo jest ok 1-2 sekundy pauzy w przyspieszaniu auta.

Opublikowano

Brak mocy i odcinka podczas wyprzedzania to jedno z najgorszych rzeczy jakie mogą się stać. Miałem tak na krajowce raz, podczas wyprzedzania tryb awaryjny, zablokowało mnie i musiałem szybko chować się. Stres mam sto pięćdziesiąt,. zwłaszcza, że z naprzeciwka auta. 

Gość Petru23
Opublikowano
2 godziny temu, NotQuite napisał(a):

Petru, proszę nie mówi mi co się wtedy dzieje. Od 2011 jeżdżę autami na lpg. Miałem takie sytuacje i nikomu nie polecam.

To sobie ogarnij LPG skoro masz 1-2s pauzy przy przełączeniu na/z LPG 🫣

Opublikowano
11 godzin temu, NotQuite napisał(a):

Nie prawda, miałeś źle wystrojoną instalację LPG. Nie powinno być żadnej zwłoki przy przełączaniu między paliwami, czasami czuć lekkie szarpnięcie, ale ogólnie da się zrobić przełączanie LPG na pojedynczych cylindrach w wielopunktowym wtrysku i jest mega płynnie.

Opublikowano (edytowane)

Chery (omoda, jaecoo) okopuje sie z produkcja w UK, a juz maja fabryke od Nissan w EU-ES, a Gelly wykorzysta fabryki Forda w EU-DE. 8:E mozna juz zaczac uczyc sie jesc paleczkami :Up_to_s:

Edytowane przez SuLac0