Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, adashi napisał(a):

Przecież nie zostaną wydane pozwolenia na budowę niezgodne z obowiązującą ustawą. Choćby wydali funfnaście rozporządzeń.

Przeciez takie rzeczy to na porzadku dziennym, mam siostre pracujaca w starostwie w dziale budownictwa - przechodzi pelno takich zezwolen. :)

Opublikowano
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Z ważniejszych tematów, to Tusk dziś zapowiedział że weta Batyra nie będą miały większego znaczenia. będą obchodzone rozporządzeniami.

Trochę jak executive orders w Waszyngtonie ostatnio. No ale takie czasy, więc skoro po dobroci się nie da, to trzeba ze śmieciem jechać na ostro. Swoją drogą różnego rodzaju zwolennikom rządów silnej ręki powinno się to podobać :).

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Myślę że zostaną, inaczej nie miałoby to sensu. Znaczy nie dałoby się budować.

A cała sprawa opiera się o wypowiedź Tuska a nie kogoś niżej. Także myślę że będzie jak zapowiedział. 

No i trafia do sądów administracyjnych i tyle z tego będzie.

• Upvote 3
Opublikowano
21 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale co wy chcecie od soli? Zresztą ani sól, ani cukier nie są problemem.

Widzieliście kiedyś grubasa, który je cukier na łyżki? Ja też nie.

Problem to połączenie cukru z tłuszczem, czyli wszelkie Macdonaldy, słodycze itp.

Mogę jeść tylko Mcdonald i nie będę gruby.

Problem to jest w węglach i niskiej jakości jedzeniu + braku aktywności. 

Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

jestem ostatnim, którego mógłbyś nazwać pisowcem, a mnie samego ten tekst oburzył. Nie powinniśmy pozwalać by obcy element obrażał nasz rząd, nie ważne jaki by nie był.

To było tylko w ich stylu (tej agendy która robi zły pr pis) komentarz jak się wszystko na x(twitter) uaktywniło. Nie wiem co ukr przyświecało i czy nie jechał na + u reszty naszego spolaryzowanego społeczeństwa. Nie zmienia sprawy że powinien się wytłumaczyć. 

Opublikowano
8 minut temu, Jinx napisał(a):

Trochę jak executive orders w Waszyngtonie ostatnio. No ale takie czasy, więc skoro po dobroci się nie da, to trzeba ze śmieciem jechać na ostro. Swoją drogą różnego rodzaju zwolennikom rządów silnej ręki powinno się to podobać :).

PiS to robił przez kilka lat a teraz nagle oburzenie że tak nie można i pobite gary :E Czekam aż będą przepychać ustawy nocą przy minimalnej ilości posłów wymagających do głosowania. 

• Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale co wy chcecie od soli? Zresztą ani sól, ani cukier nie są problemem.

Widzieliście kiedyś grubasa, który je cukier na łyżki? Ja też nie.

Problem to połączenie cukru z tłuszczem, czyli wszelkie Macdonaldy, słodycze itp.

Przecież napisałem w czym problem. Oczywiście że nie ma łyżki. Problem w tym co sól/cukier robią z potrawami, że stają się pożywką której wielu nie potrafi sobie odmówić.

Opublikowano

A to sól czy cukier to jakaś nowość? 30 lat temu też był i nie było tyle grubasów, problemem jest brak ruchu i fastgówna gdzie jest pełno młodzieży. Pokolenie tiktokowe co niemal cały dzień przesiaduje na smartfonikach.

Opublikowano

Martwię się bardzo o Krisu. MSWiA wydało bowiem żarliwe oświadczenie, że odebranie ukrowskim darmozjadom 800+ i pozbawienie ich bezwarunkowej pomocy zdrowotnej będzie o 8 miliardów złotych droższe niż nieodebranie. Martwię się, bo Krosu całkiem młody już nie jest, a to będzie wymagało dość mocnych fikołków. To przecież niemożliwe, aby to chodziło o możliwość nakradnięcia sobie pod każdym, dowolnym pretekstem. Niemożliwe też aby rząd Donaldu Tusku mijał się z prawdą. A zatem muszą być mocne fikołki. Jakoś te 8 miliardów będzie trzeba podzielić pomiędzy urzędników rozpatrujących ukrowskie wnioski.

• Like 2
Opublikowano

@Badalamann @oldfashioned

Rozporządzenie jest aktem niższego rzędu od ustawy - musi mieć podstawę prawną w ustawie i być z nią zgodne.

Jeśli rząd spróbuje wydać rozporządzenie sprzeczne z ustawą:

• urzędnik na dole (np. w starostwie) może próbować coś przepchnąć – w praktyce „kwitki przechodzą”, jak pisał @oldfashioned, ale to nie zmienia hierarchii aktów prawnych - tylko pokazuje, że bałagan administracyjny istnieje,
  • ale strony postępowania (np. sąsiedzi inwestycji albo konkurencja) mogą zaskarżyć decyzję,
  • a wtedy sąd administracyjny uchyla i sprawa wraca do punktu wyjścia.

Dlatego realnie rząd może przyspieszyć procedury, naginać, robić presję, ale nie zbuduje na dużą skalę wiatraków (czy innych inwestycji) wbrew ustawie, bo to się prędzej czy później wysypie w sądach.

Przykład:

1. Stan prawny

Ustawa mówi:

Cytat

Wiatrak można postawić np. tylko w odległości min. 700 m od zabudowań mieszkalnych.

2. Rząd wydaje rozporządzenie

Rząd chce szybko ruszyć inwestycje, więc wydaje rozporządzenie:

Cytat

Dopuszcza się budowę elektrowni wiatrowych w odległości min. 300 m od zabudowy.

To jest sprzeczne z ustawą - ale rozporządzenie idzie w Dziennik Ustaw.

3. Inwestor składa wniosek

Firma wiatrowa przychodzi do starostwa z wnioskiem o pozwolenie na budowę. Dołącza mapy, dokumentację i powołuje się na rozporządzenie.

4. Decyzja urzędu

• Jeden starosta może uznać, że obowiązuje ustawa -> odmówi pozwolenia.
  • Inny starosta może przyjąć, że rozporządzenie to „świeże prawo” -> da pozwolenie.

5. Odwołanie i sąd

Sąsiad, który ma dom 350 m od planowanego wiatraka, odwołuje się do wojewody, a potem do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego (WSA).

WSA bada sprawę i mówi: „Rozporządzenie jest sprzeczne z ustawą, a ustawa ma wyższą rangę.”

Sąd uchyla pozwolenie -> inwestycja zablokowana. (czyli to co ma na myśli @GordonLameman)

6. Efekt

Rząd „pokazał wolę działania” (co politycznie działa),

ale inwestycja nie ruszy masowo, bo firmy boją się ryzyka - tak jak pisał @adashi:

Cytat

Kto zaryzykuje budowę z perspektywą orzeczenia nakazu rozbiórki?

Czyli w praktyce: obejście działa chwilowo politycznie, ale prawnie się wywraca.

Opublikowano
16 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

@Yahoo86 

Oni na pewno muszą sobie zdawać sprawę z tego co piszesz ale być może uwierzyli, że Tusk wszedł w jakiś "Tryb Boga" i każde jego rozporządzenie stanie się ciałem ;)

Chyba kolega zapomniał kto ustanowił ten precedens za covidu rozporządzeniami z Twittera. 

Raz zepsuta klasa polityczna nie wróci do poprzedniego stanu. 

• Like 1
  • Sad 1
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

PiS to robił przez kilka lat a teraz nagle oburzenie że tak nie można i pobite gary :E Czekam aż będą przepychać ustawy nocą przy minimalnej ilości posłów wymagających do głosowania. 

To jest klasyczny prawicowy relatywizm.

Swoją drogą ciekawi mnie jak obecny rząd będzie objeżdżał te wszystkie kłody prawne, jakie pis będzie rzucał za pomocą dresiarza a następnie obwiniał Tuska, że nic nie robi.

• Upvote 2
Opublikowano
27 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

@Yahoo86 

Oni na pewno muszą sobie zdawać sprawę z tego co piszesz ale być może uwierzyli, że Tusk wszedł w jakiś "Tryb Boga" i każde jego rozporządzenie stanie się ciałem ;)

Tylko jakoś podatku Belki czy kwoty wolnej od podatku nie potrafią wprowadzić, ale to co zahacza o niemiecki lub ukraiński przemysł już tak xD 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
21 godzin temu, Winter napisał(a):

Ty naprawdę uważasz, że Ukraińcy nie są dwulicowi? Tyle pomocy poszło, a oni dalej z fuckenem w naszą stronę. Nie wszystko co piszą na Twitterze to ruskie boty.

1/10 to boty reszta to Wintery... 

• Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, Jinx napisał(a):

Swoją drogą ciekawi mnie jak obecny rząd będzie objeżdżał te wszystkie kłody prawne, jakie pis będzie rzucał za pomocą dresiarza a następnie obwiniał Tuska, że nic nie robi.

Jakie obecny rząd chciał przepchnąć ustawy, mające na celu zmniejszenie deficytu budżetowego? ... które Prezydent zablokował?

7 minut temu, galakty napisał(a):

Tylko jakoś podatku Belki

Podatku belki, to przez ostatnie 20 lat nie potrafili rządzący zlikwidować i dokąd waluta się nie zacznie totalnie sypać, to chyba nie zlikwidują.

• Like 1