Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Winter napisał(a):

Ty poważnie wierzysz, że ten pseudofundusz opłaci emerytowi kupno pompy ciepła, wymieni okna na nowe lub zaizoluje dom?

A wiesz, że już tak w zasadzie jest?

https://czystepowietrze.gov.pl/wez-dofinansowanie/dla-kogo

https://czystepowietrze.gov.pl/wez-dofinansowanie/na-co-i-ile

17 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja mam 280m2 i rocznie płacę 5-6k za gaz.

Jakie zużycie w KWh masz na fakturze?

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

czyste powietrze? ten program ktory pod koniec 2024 NFOŚiGW zawiesil w trybie awaryjnym pod haslem „Stop dla nadużyć i dalszego oszukiwania Polek i Polaków" w zwiazku z naduzyciami bo flipperzy na tym sie wypasali?

i ty myslisz ze to program dla emerytow? XDDDDDDDDD

https://wyborcza.biz/biznes/7,147758,31603437,mamy-status-do-wyplaty-od-czerwca-i-czekamy-jak-czyste-powietrze.html

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

„Stop dla nadużyć i dalszego oszukiwania Polek i Polaków" w zwiazku z naduzyciami bo flipperzy na tym sie wypasali?

Nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz jak banda cwaniaków zaszkodziła znacznie większej grupie.

Nowa odsłona wystartowała już 31.03

https://www.gov.pl/web/nfosigw/jasne-zasady-i-stabilne-zrodlo-finansowania--nowa-odslona-programu-czyste-powietrze-juz-wkrotce

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Jak ktoś ma dziury w oknach, drzwiach i wszystkim co możliwe to może i płaci jakieś rekordowe kwoty.

Powiedz to wielu mieszkańcom mieszkań.

W mojej okolicy nowe budownictwo, ogrzewanie miejskie i średnio płaci się po 300-400 zł za miesiąc za 50m.

Co mają zrobić? Zakręcić grzejniki?

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Winter napisał(a):

Niesamowite, że ten debil był prezydentem xD

Wiesz, że te odznaczenie nie pierwszy raz zostało przyznane cudzoziemcowi, prawda?

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Odznaczeni_Orderem_Orła_Białego_(III_Rzeczpospolita)

Kiedy do bandy ignorantów w końcu dotrze, że każdego dnia Ukraińcy, którzy tam walczą kupują nam kolejny dzień spokoju?

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
45 minut temu, GordonLameman napisał(a):

O stary, ale Cię ktoś wyruchal na kotle/ociepleniu :E 

Ja mam 280m2 i rocznie płacę 5-6k za gaz. 

Nikt mnie nie wyruchał, ocieplenie i kocioł są perfekcyjne.  Mam 641zł na fakturze za lipiec, zużycie 1901kWh. 

Kto mieszka? Ja, żona, troje dzieci i moja mama - razem 6 osób. 

Ogrzewanie gazowe, kocioł topowy Vaillant Ecotec plus. 

3 łazienki, 3 bańki - 2x120l i 1x134 zasilane gazem, w mojej kuchni przepływ, w kuchni mamy przepływ. 

Poza tym u mamy indukcja ale u mnie wciąż gaz - gotowanie dla 2 plus 3 ale też dla dwóch pasów. 

W sumie przy 6 osobach placę za cały rok około 2k więcej niż Ty gdzie w niektórych pokojach utrzymujemy zimą cały czas 23-24C, tylko w moim gabinecie jest 19-20. 

Styro 20cm szary na ścianach, 25 na dachu, wszystkie okna 3 szyby shuco, drzwi Gerda thermo premium, instalacja centralnego nowa w miedzi, przekroje od 16mm do 35mm, wszędzie grzejniki (ze względów zdrowotnych), tylko w salonie podłogowe bo żona chciała. Po prostu nie certolimy się i nie oszczędzamy za bardzo, nie po to tyle kasy na to poszło żebyśmy liczyli każdą kWh. 

51 minut temu, Kris194 napisał(a):

A wiesz, że już tak w zasadzie jest?

https://czystepowietrze.gov.pl/wez-dofinansowanie/dla-kogo

https://czystepowietrze.gov.pl/wez-dofinansowanie/na-co-i-ile

Jakie zużycie w KWh masz na fakturze?

Te dofinansowania są o kant dupy. Brałem tylko na kocioł, zwrócili mi 12k i kilkanaście tysięcy na okna i drzwi. 

Ocieplenie domu z dopłatą nie miało w Poznaniu sensu bo bym musiał  zrobić na styk żeby było zgodnie z ich obliczeniami.

Opublikowano
1 godzinę temu, Winter napisał(a):

Aha. Niezłe pocieszenie dla nas xD

Za 2 lata będzie rządził dream team piss + konforosja a oni mają przecież proste rozwiązania na problemy z demografią i imigrantami i wreszcie uratują Polskę! 

Nawet nie trzeba będzie z łunii wychodzić bo przecież już za chwilę łunia się rozpadnie!

Opublikowano
18 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nikt mnie nie wyruchał, ocieplenie i kocioł są perfekcyjne.  Mam 641zł na fakturze za lipiec, zużycie 1901kWh. 

Kto mieszka? Ja, żona, troje dzieci i moja mama - razem 6 osób. 

Ogrzewanie gazowe, kocioł topowy Vaillant Ecotec plus. 

3 łazienki, 3 bańki - 2x120l i 1x134 zasilane gazem, w mojej kuchni przepływ, w kuchni mamy przepływ. 

Poza tym u mamy indukcja ale u mnie wciąż gaz - gotowanie dla 2 plus 3 ale też dla dwóch pasów. 

W sumie przy 6 osobach placę za cały rok około 2k więcej niż Ty gdzie w niektórych pokojach utrzymujemy zimą cały czas 23-24C, tylko w moim gabinecie jest 19-20. 

Styro 20cm szary na ścianach, 25 na dachu, wszystkie okna 3 szyby shuco, drzwi Gerda thermo premium, instalacja centralnego nowa w miedzi, przekroje od 16mm do 35mm, wszędzie grzejniki (ze względów zdrowotnych), tylko w salonie podłogowe bo żona chciała. Po prostu nie certolimy się i nie oszczędzamy za bardzo, nie po to tyle kasy na to poszło żebyśmy liczyli każdą kWh. 

Dobra, myślałem że płacisz 28k rocznie za gaz :E 

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Dobra, myślałem że płacisz 28k rocznie za gaz :E 

No nie, na to by mnie nie było stać :E

U mnie samo ogrzewanie nie wychodzi drogo, 600-700zł w grudniu/styczniu. Najdroższe jest podgrzewanie wody i gotowanie,- bańki i przepływy nie mają tak wysokiej sprawności jak dobry kocioł. Muszę to przepiąć na prąd, do baniek dać grzałki elektryczne ale póki co mam za słabą instalację pv. 

11 minut temu, Winter napisał(a):

Putin nie jest wieczny. Zostało mu kilka lat. Zniknie on, zniknie problem.

Nic nie zniknie poza Putinem, przyjdzie kolejny idiota, oby nie gorszy.

Opublikowano
Teraz, Keller napisał(a):

Burak nie burak, ale dla wielu swojski. Piłka nożna to najpopularniejszy sport w Polsce, więc kibole na pewno popierają za samo to że jest jednym z nich.

No właśnie, jest jednym z nich, kibolem. Wstyd mieć prezydenta prostaka. Fajnie to jest jak swojski wujek wpadnie na grilla. Prezydent powinien być na poziomie, powinien być też wzorem dla młodych a nie ex-bramkarzem, kibolem I gościem, który nie widzi niczego złego w laniu się w lesie z małpami. To jest zwykły burak. Już Duda był kilka klas wyżej. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

No właśnie, jest jednym z nich, kibolem. Wstyd mieć prezydenta prostaka. Fajnie to jest jak swojski wujek wpadnie na grilla. Prezydent powinien być na poziomie, powinien być też wzorem dla młodych a nie ex-bramkarzem, kibolem I gościem, który nie widzi niczego złego w laniu się w lesie z małpami. To jest zwykły burak. Już Duda był kilka klas wyżej. 

Ależ dla nich jest wzorem

- paker

- bije się

- ćwiczy

- gra w piłę

- krzyczy

- lubi wojsko, zbiera tym samym patriotów-wojaków

Itd. Grupa docelowa jest znana. Kobiety lubiące taki typ gościa również zakochane. Nic się nie zrobi.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Winter napisał(a):

Kłamie, handluje żywym towarem, okrada ludzi...

Oni w to nie wierzą. Widzą tylko pozytywny wizerunek sportowca, silnego chłopa, 200% męskości. I stąd ta miłość.

0AC320A1-B9FA-404D-AEFF-7E92BE7DB426.png.3a7eabd7ace8184223a7defa152651e1.png

Edytowane przez Keller
Opublikowano
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Płacę i nawet sobie policzyłem koszty, w moim przypadku w 2027 r. wychodzi ok 200 zł na rok czyli mniej niż 20 zł miesięcznie w 2027 r.

https://ets2koszty.pl/

Chyba się nie podniosę po takiej podwyżce :E

O ile ten kalkulator jest poprawny to za 2027 640 złotych za ETS, w 2030 to już 1173 w 2050 to już powyżej 10 000 ale do tego czasu to podejrzewam że ludzie UE widłami rozgonią. 

A ETS jest wspaniały. To kolejna opłata wymyślona z tyłka która w cudowny sposób uratuje naszą planetę i wcale nie chodzi o nabijanie sobie kasy kosztem obywateli :heu:

Dzięki tej opłacie nareszcie gaz i inne paliwa staną się zielone i ekologiczne. Myślę że można otwierać już szampana.