Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie bał się powiedzieć prawdy nawet za cenę stanowiska. Rzadkość w naszych spółkach ;)

"Kilka dni temu prezes ostrzegał: jeśli będzie mroźna zima, to węgla zabraknie"

https://www.money.pl/gospodarka/orlen-prezes-odwolany-media-stracil-stanowisko-przez-te-slowa-7330351943497952a.html

Ciekawy , który odważny powie coś na temat cen peletu :P

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@nozownikzberlina dlaczego usunięty? Jest normalnie na X tvp info. To program z 2019 roku

Chłop nie potrafi wrzucić posta, żeby nie było w nim minimum jednego kłamstwa albo manipulacji :E

Spoiler

Ciekawe dlaczego ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

9 godzin temu, LeBomB napisał(a):

A czy ja napisałem że mi nie przeszkadza? Nie, kompletnie nie oceniłem jego wypowiedzi, tylko zwróciłem uwagę, że to był materiał z 2019 roku i nie został wcale usunięty jak to sugerował link, który wrzuciłeś. Bardziej bym się zastanowił, dlaczego akurat teraz wywleka się materiał sprzed 7 lat. Sam wszedłeś w tę grę i puściłeś wabik i jak ktoś się do niego odniósł to zaraz przyklejasz łatkę. Po co?

Ponadto jak Ci napisałem, była cała afera wokół tego, która nie skończyła się żadnym działaniem wobec Czarzastego. Nie odebrano mu immunitetu by kontynuować śledztwo, nie interweniował Ziobro, nie interweniowało żadne ministerstwo.

Materiał wykorzystywany wyłącznie po to by ludzie kopali się po kostkach o jakieś głupie wypowiedzi, człowieka który nie zna historii lub ma jej wypaczony obraz.

Myślę, że nie ma sensu mu odpisywać, bo i tak będzie próbował obracać kota ogonem jak zwykle to robi gdy ktoś go przyłapuje na manipulacji. Takich asów w tym dziale jest więcej w sumie... 

Pamiętacie jak pisowce szczekały gdy Błaszczak odtajnił stary plan obrony Polski do Wisły? 

Karolek się nie kryje, że możemy oddać terytorium w razie konfliktu :E

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/fala-komentarzy-po-slowach-karola-nawrockiego-pomylka-prawda/3emqhbd,79cfc278

Ciekawe czy któraś z tych szczekaczek oburzy się na takie słowa...

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
35 minut temu, huudyy napisał(a):

Chłop nie potrafi wrzucić posta, żeby nie było w nim minimum jednego kłamstwa albo manipulacji :E

Pokaż ukrytą zawartość

Ciekawe dlaczego ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

Myślę, że nie ma sensu mu odpisywać, bo i tak będzie próbował obracać kota ogonem jak zwykle to robi gdy ktoś go przyłapuje na manipulacji. Takich asów w tym dziale jest więcej w sumie...

Oszczerstwa! 

35 minut temu, huudyy napisał(a):

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/fala-komentarzy-po-slowach-karola-nawrockiego-pomylka-prawda/3emqhbd,79cfc278

Ciekawe czy któraś z tych szczekaczek oburzy się na takie słowa...

Widzisz, sam manipulujesz. Słowa Nowogrodzkiego były w kontekście tego, że faktycznie straciliśmy terytoria (zresztą wielokrotnie dochodziło do utraty jakichś terytoriów, choć w jego wypowiedzi chyba bardziej chodzi o rozbiory polski) a ojczyzna w sercach ludzi pozostała.

Opublikowano
3 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

Widzisz, sam manipulujesz. Słowa Nowogrodzkiego były w kontekście tego, że faktycznie straciliśmy terytoria (zresztą wielokrotnie dochodziło do utraty jakichś terytoriów, choć w jego wypowiedzi chyba bardziej chodzi o rozbiory polski) a ojczyzna w sercach ludzi pozostała.

Przecież ja go dosłownie go zacytowałem :) 

A tak serio - rozumiem zamiar Karola, ale zwyczajnie autor słów jego wypowiedzi zwyczajnie nie przemyślał sensu tego zdania - to serio dało się lepiej opisać.

Mi to osobiście powiewa, bo można się domyślić o co mu chodziło, bardziej mnie bawi hipokryzja i zakłamanie naszego politycznego piekiełka. 

5 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Nowogrodzkiego

kogo :E

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

No tutaj zgadzam się z @nozownikzberlina że kontekst wypowiedzi był taki, że historia pokazała, że Polska to tożsamość w ludziach, a nie terytorium, którego kraj był pozbawiony na 123 lata. 

Z resztą masz to w artykule, który zalinkowałeś, że oburzenie wywołał jedynie skrócony wpis na twitterze (X), który był pozbawiony kontekstu, stąd cała zadyma. 

2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Ciekawy , który odważny powie coś na temat cen peletu :P

Są wysokie, bo podaż jest mała. Niewiele osób może się interesuje, ale branża obróbki drewna w Polsce jest w bardzo trudnej sytuacji. 

Za PiS prowadzono duże wycinki i wprowadzono system giełdowy jednocześnie nie zabezpieczając dostaw wewnętrznych. To sprawiło, że mnóstwo naszego drewna zostało sprzedane za granicę, w dużej części do Chin. KO po objęciu władzy zmniejszyło skalę wycinki, ale miało też zabezpieczyć lokalny rynek, czego nie zrobiło. Tak jak eksportu na terenie UE nie da się całkowicie zablokować, tak eksport poza UE można było mocno ograniczyć, ale zamiast to uciąć od razu, robią to stopniowo, co sprawia, że dalej nasz wewnętrzny rynek obróbki drzewa walczy o nasz surowiec na aukcjach wraz z podmiotami zagranicznymi.

Co ma drewno do pelletu? Robi się go z trocin, a im gorzej stoi nasz rodzimy biznes drzewny, tym mniej surowca do pelletu i trzeba go sprowadzać, co podnosi znów cenę.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB przeczytaj mój post później ;) doskonale sobie zdaję sprawę co miał na myśli, bawi mnie fakt, że ewidentnie ktoś nie przemyślał treści tego przemówienia, ten zwrot był delikatnie mówiąc niefortunny. 

56 minut temu, TheMr. napisał(a):

UK ma problem, i raczej w następnych 10 latach go nie rozwiążą. A jeszcze Walia, Szkocja, Irlandia się buntują i chcą wyjść z UK by dołączyć od EU. 

Ostatnio jakaś mała wioska w UK zrobiła referendum o wyjście z UK i w sumie wygrała opcja UKExit :E a wszystko przez to, że rząd chciał im dokwaterować ~1000 emigrantów. 

UK ma ciepło i za bardzo nie wiedzą co dalej robić. Wskaźniki gospodarcze lecą na pysk, skala przestępstw idzie do góry, tak samo jak ilość imigrantów - Brexit nie spełnił ŻADNEGO zakładanego założenia XD 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Dla mnie, ten cyrk UK - poniekąd i oczysty, i zrozumiały (że im sporo nie siada) - ale... jak sobie te wszystkie "buntownicze plemiona", co to chcą się odpinać od swoich krajów (w UK, Hiszpanii, czy nasze ślązoki, czy inne kaszuby) wyobrażają solo egzystencję? Czyli nagle co? Co z militariami? Obronnością? Systemem emerytalnym? Stworzą swoje? Czy tylko "wszystko be" im się u siebie nie podoba, ale to co "cacy", to zostaje? Jak to miałoby niby działać? Serio pytam.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Dla mnie, ten cyrk UK - poniekąd i oczysty, i zrozumiały (że im sporo nie siada) - ale... jak sobie te wszystkie "buntownicze plemiona", co to chcą się odpinać od swoich krajów (w UK, Hiszpanii, czy nasze ślązoki, czy inne kaszuby) wyobrażają solo egzystencję? Czyli nagle co? Co z militariami? Obronnością? Systemem emerytalnym? Stworzą swoje? Czy tylko "wszystko be" im się u siebie nie podoba, ale to co "cacy", to zostaje? Jak to miałoby niby działać? Serio pytam.

Po pierwsze nie traktuj tego tak poważnie, to był bardziej happening polityczny, żeby nagłośnić ich sprawę. To referendum nie jest w żaden sposób wiążące.

Po drugie gdyby w Hiszpanii Katalonia odłączyła się od reszty, to by bez problemu sobie poradzili - ich gałąź gospodarki (turystyka) przędzie na tyle dobrze, że możliwe, że lokalsi by nawet nie odczuli zmiany. Na drugim krańcu Hiszpanii, Kraj Basków działa jako autonomiczny region który operuje nie tylko własnym językiem czy tradycjami, ale ma oddzielny budżet, policję czy system podatkowy... Jedynie armii nie ma, ale płacą za to daninę do Madrytu przez co mają gwarancję bezpieczeństwa i prowadzenia polityki zagranicznej.

A z tymi kaszubami to faktycznie mocno się zapędziłeś XD

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, CajraX napisał(a):

W której bajce Kaszubi chcą się odłączyć od Polski? 

W mojej.

3 godziny temu, CajraX napisał(a):

Przed pisaniem takich bredni polecam to przemyśleć ze trzy razy. 

Bo co? Wybuchnie 3 wojna?
Taki tekst jak wyżej, brzmi jak groźba jakaś. :)

3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Po pierwsze nie traktuj tego tak poważnie, to był bardziej happening polityczny, żeby nagłośnić ich sprawę. To referendum nie jest w żaden sposób wiążące.

Nie no. Jasne. Wiem, to. Nie chodzi mi o nich. Chodzi mi ogólnie o zjawisko chęci "odpryskiwania" od swoich nacji czy regionów. A kto i gdzie = to temat poboczny.

Po drugie gdyby w Hiszpanii Katalonia odłączyła się od reszty, to by bez problemu sobie poradzili - ich gałąź gospodarki (turystyka) przędzie na tyle dobrze, że możliwe, że lokalsi by nawet nie odczuli zmiany.

Tak, ale to jest tak krótkodystansowe i skarnie debilne działanie / myślenie, że trzeba być skrajnym optymistą (i bazować wyłącznie na "bo dziś"), żeby nie dostrzegać zagrożeń braku dywersyfikacji. Był już kraje (nie pamiętam - Nowa Zelandia chyba?), które będąc monobranżowi wywalili się na japę jednym covidem. Sam pochodzę z Dolnego Śląska, który kipiał złotem, kapał węglem, ściągał świat do roboty. Węgiel się wywalił = nędza i zgrzytanie zębów.

Na drugim krańcu Hiszpanii, Kraj Basków działa jako autonomiczny region który operuje nie tylko własnym językiem czy tradycjami, ale ma oddzielny budżet, policję czy system podatkowy... Jedynie armii nie ma, ale płacą za to daninę do Madrytu przez co mają gwarancję bezpieczeństwa i prowadzenia polityki zagranicznej.

Kumam. Dzięki.
Czyli militarny outsourcing;). 

A z tymi kaszubami to faktycznie mocno się zapędziłeś XD

Oj. Nie podejrzewałem, że w tak "ogólnej debacie" będziecie tak skrajnie precyzyjni.
Skreślcie Kaszubów, wsadźcie kogo tam uznacie z "prawiodłowy" przykład.
Chodziło mi o zjawisko - co z pyskaczami - którzy (w tłustej dobie) chcą się odłączać od stada, i jak zamierzają przetrwać solo.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

@huudyy Projekt brexit się udał. Destabilizacja UK się udała Rosjanom wręcz wybornie. Jedynym celem Brexitu było rozwalanie UK od środka. Problemem jest to że obecni rządzący łatają dziury tymi samymi głupimi pomysłami ale bez wsparcia EU to nie działa. UK bardzo fajnie przekonuje się czym kończy się państwo które jest same w XXI wieku, a zwykłe umowy są zbyt słabe i nie wystarczają do rozmów z potencjalnymi partnerami. Dlatego po 2040-2050 roku musi powstać Europa Stanów Zjednoczonych by móc rywalizować z Indiami, Chinami czy USA. 

Opublikowano
26 minut temu, TheMr. napisał(a):

Dlatego po 2040-2050 roku musi powstać Europa Stanów Zjednoczonych

Do 2040 to już będzie dawno musztarda po obiedzie. Powstać musi do 2035, tylko że do tego potrzeba centrowych przywódców nie zaczadzonych ideologią żadnej ze skrajnych stron sceny politycznej i potrafiącej tak jak Chiny wprowadzać rewolucyjne reformy bez niszczenia gospodarki. (Tak, wiem, Chiny zaraz zestarzeją się i upadną)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

@huudyy Projekt brexit się udał. Destabilizacja UK się udała Rosjanom wręcz wybornie. Jedynym celem Brexitu było rozwalanie UK od środka. Problemem jest to że obecni rządzący łatają dziury tymi samymi głupimi pomysłami ale bez wsparcia EU to nie działa. UK bardzo fajnie przekonuje się czym kończy się państwo które jest same w XXI wieku, a zwykłe umowy są zbyt słabe i nie wystarczają do rozmów z potencjalnymi partnerami. Dlatego po 2040-2050 roku musi powstać Europa Stanów Zjednoczonych by móc rywalizować z Indiami, Chinami czy USA. 

39 minut temu, Zas napisał(a):

Do 2040 to już będzie dawno musztarda po obiedzie. Powstać musi do 2035, tylko że do tego potrzeba centrowych przywódców nie zaczadzonych ideologią żadnej ze skrajnych stron sceny politycznej i potrafiącej tak jak Chiny wprowadzać rewolucyjne reformy bez niszczenia gospodarki. (Tak, wiem, Chiny zaraz zestarzeją się i upadną)

Ktoś z was mieszka lub mieszkał w UK?

Edytowane przez KiloKush