Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dla mnie miodek byłby LG 42" z serii G 240Hz (musieliby display port 2.1 wsadzić), ale może jakieś fajne monitory pojawią się w przyszłym roku na matrycy tandem OLED.  

Obawiam się że to marzenie ściętej głowy. Nie jestem w stanie na dziś uwierzyć że wychodzi 42" w G serii jeżeli Samsung nie wejdzie w 42" buty z QD-OLED. 

Opublikowano
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Zależy tez jaki rozmiar wyświetlacza. 4K idzie w parze z większymi wyświetlaczami i najlepiej startować od 32". 

Twój ma niska ostrość:

27" 1080p ~82 PPI

40" 3440×1440 ~93 PPI (Twój)

27" 1440p ~108 PPI

32" 4K (3840×2160) ~138 PPI

On ma ten MSI MAG401QR | Ultrawide Gaming Monitor | MSI https://www.msi.com/Monitor/MAG401QR/Overview , to jest akurat panel IPS, co bys nie mowil ostrosc na IPS jest zauwazalnie lepsza niz na OLEDach. Fakt że mniejsze PPI ale dla IPS to tez ciezko porownywac tak 1 do 1 z oledem. BO np 110 PPI na OLedzie to nie to samo co 110PPI na IPS jesli rozumiesz o co chodzi

Opublikowano
35 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No obecnie sa monitory 4k 240Hz z dwoma trybami. 240hz 4k i 480hz FullHD. Dla np CS2 lub innych esportowych gier

I co to zmienia, skoro można osiągnąć wyższy FPS, niż odświeżanie ekranu ? 

Opublikowano
20 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Zależy tez jaki rozmiar wyświetlacza. 4K idzie w parze z większymi rozmiarami, aby utrzymać ostrość i najlepiej startować od 32". 

Twój ma niską ostrość:

27" 1080p ~82 PPI (lipa)

40" 3440×1440 ~93 PPI (Twój)

27" 1440p ~108 PPI (poziom ok)

32" 4K (3840×2160) ~138 PPI (super)

Co do samego 4K dlss Q to jak wiemy skalowany jest z 1440p. Ostrość jest lepsza niż natywna 1440p na wyświetlaczu 1440p. Pomniejsze wady DLSS4 nie zauważysz, ale wyższą ostrość na ekranie 4K już tak. Zależy też od wspomnianego wskaźnika PPI.

Czyli na 4K 32" będę miał lepszą ostrość mimo DLSS, niż na natywnym 3440x1440 40". A jak jeszcze będzie to 32" 4K OLED to nawet ignorant z drewnianym okiem, zobaczy kop w oprawie wizualnej...

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie. 4K 32" (np. 240Hz) OLED to kozak. Szkoda, że nie ma jeszcze wersji tandem OLED. 

A jak chcesz wide 4K to jest jeszcze taki wynalazek :E (125ppi)

LG UltraGear 45GX950A-B.AEU 44.5" 5120x2160px 165Hz

Popularne oledy 41.5" z serii C mają 106ppi i nie są tak ostre jak mniejsze 32", ale większa powierzchnia robi robotę w grach. Immersja super. HDR na większym wyświetlaczu też robi robotę.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ostatnio zrobil test na zmodowanym batmanie, wyniki 4k wyszły na zablokowanym 90fps więc nie ma co linkować bo już 4070 dobijał do tych 90ciu.

W 8k tak wyszło : 

ymQwloy.png

Tu cały test

https://www.pcgameshardware.de/Batman-Arkham-Knight-Spiel-54131/Specials/Remaster-Release-Test-Benchmark-GPU-1485181/2/

W Batmanie można fps odblokować z tych 90... niby głupota bo nie wiadomo gdzie złapiesz jakiegoś softlocka...

Opublikowano
20 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dokładnie. 4K 32" (np. 240Hz) OLED to kozak. Szkoda, że nie ma jeszcze wersji tandem OLED. 

Popularne oledy 41.5" z serii C mają 106ppi i nie są tak ostre jak mniejsze 32", ale większa powierzchnia robi robotę w grach. Immersja super. HDR na większym wyświetlaczu też robi robotę.

Tutaj to już musiałbym 5090 wziąć.

Opublikowano
31 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To jest tzw. Dual-mode. I oczywiscie jest. Monitor kosztuje okolice 4k. 

https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/lg-monitor-oled-32gs95uvb.bhtml 

Opublikowano
Teraz, janek25 napisał(a):

Co to softlock?

Jak ci się z jakiegoś powodu gra tak zbuguje że się cała gra na quescie zablokuje... assasin 1 miałem coś takiego. W materiale gn na temat physix masz opisane co dało odblokowanie fps w Mirror edge. Generalnie niektóre z tych gierek nie są testowane i optymalizowane by działały w zbyt dużych fps. Masz w gta 4 bug z elementem śmigłowca. Opisane co daje wysoki klatkarz w teście procesorów tomcuga na starych grach. 

Opublikowano
2 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

Może, jak to laik, wyraziłem się niepoprawnie.

Chodziło mi o to, że zamiast zwiększać wydajność aby gry latały lepiej bez DLSS czy MFG, to serwują wspomniane ficzery bo wydajność idzie w AI.

Albo jeszcze o co innego chodzi.

To mnie doucz :)

Gry bez RT/PT też mordują. Współczesne gry nawet bez RT/PT bazują w ogromnym stopniu na obliczeniach nie stricte rasteryzacji dlatego z biegiem czasu nastąpił kolosalny rozstrzał między ilością ALU vs ROP kiedy w pierwszych kartach z zunifikowanymi shaderami owy stosunek początkowy wynosił tylko kilka razy, a obecnie w przypadku kart NV wynosi ponad 100 ;) Do tego większe, poważne zmiany w ROP skończyły się na Maxwellu ;)

RT/PT naturalny rozwój grafiki w grach o czym było wiadomo przed pojawieniem się serii RTX i nawet zostało to nakreślone nawet w odniesieniu do konsol;)

Developerom nikt nie każe wykorzystywać DLSS czy FG tylko z lenistwa czy ignorancji łatwiej wykorzystać w/w techniki. Także rynku gier nie psuje ani AI czy RT/PT tylko robią to ludzie ;)

Z jednej strony masz gamoni, którzy nazywają się developerami, a z drugiej strony wydawców, którzy ich gniotą bo po nocach śnią im się tabelki z excela :hihot:

Kiedyś jak robiło się gry od podstaw wymagało to znacznie większej wiedzy, a dzisiaj byle siurek ogarnie trochę UE może klepnąć gierkę;) Stąd wysryw mnóstwa gównianych gierek ;)

Pisałem nie raz gaming jak ma się zaorać to się zaora niezależnie co będzie robić NV czy AMD ;)

46 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Jak ci się z jakiegoś powodu gra tak zbuguje że się cała gra na quescie zablokuje... assasin 1 miałem coś takiego. W materiale gn na temat physix masz opisane co dało odblokowanie fps w Mirror edge. Generalnie niektóre z tych gierek nie są testowane i optymalizowane by działały w zbyt dużych fps. Masz w gta 4 bug z elementem śmigłowca. Opisane co daje wysoki klatkarz w teście procesorów tomcuga na starych grach. 

A co takiego się dzieje w ME? Mało kto wie, ale da się podnieść ilość klatek dla animacji związanych z Physx w ME ;)

• Thanks 1
Opublikowano

Czy ktoś tutaj z szanownych orientuje się jak wyglądać może RTX 5060 Ti z pełnej długości slotem PCI-Express w gnieździe PCI-E 5.0 x8?

Chodzi o to, że są karty Gigabyte które mają skrócony slot (do x8), ale większość kart ma pełnej długości slot, tyle że działa on w trybie x8. Pytanie tylko w jakim trybie taka karta będzie działać w gnieździe x8 (gniazdo x16, ale tylko połowa ma połączenia), czyli takim jakie znajdziemy w większości płyt głónwnych jako drugie.

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca :hmm:

To zależy od konkretnej płyty i chipsetu. Trzeba czytać speckę. Są płyty, które mają 2 pełne gniazda PCIe 5.0 x16 i są płyty które maja PCIe 5.0 x16 oraz PCIe 4.0 x16. W każdym przypadku po włożeniu 5060TI obetnie ci linie o połowę czyli najwięcej stracisz na PCIe 4.0 x16

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
Teraz, bourne2008 napisał(a):

Nie do końca :hmm:

To zależy od konkretnej płyty i chipsetu. Trzeba czytać speckę. Są płyty, które mają 2 pełne gniazda PCIe 5.0 x16 i są płyty które maja PCIe 5.0 x16 oraz PCIe 4.0 x16. W każdym przypadku po włożeniu 5060TI obetnie ci linie o połowę czyli najwięcej stracisz na PCIe 4.0 x16

no przecież napisałem: płyta główna ma drugi slot niepełny, gen5 x8.

To może zadam pytanie inaczej: czy 5060 Ti, który ma fizycznie pełny slot pci-e korzysta z co drugiej linii czy z pierwszych ośmiu? Bo jesli korzysta z co drugiej linii, to będę miał pcie 5.0 ale x4

Dobra, z tego zdjęcia wynika, że korzysta z pierwszych 8 linii
1024.png

Opublikowano
1 minutę temu, bourne2008 napisał(a):

Przecież napisałem że w każdym przypadku obetnie ci linie o połowę

przecież napisałem Ci że nie rozumiesz o co pytam. Już nie potrafię tego inaczej wyjaśnić.

Opublikowano
3 minuty temu, some1 napisał(a):

Nikt tak nie buduje kart rozszerzeń. Jest to ustandaryzowane, żeby nie było takich problemów.

Dzięki za info w tej sprawie. Właśnie miałem wątpliwości po tym jak obejrzałem slot PCIe i zobaczyłem połączone styki, a później dopiero spojrzałem że w 5080 jest tak samo. Zdjęcie od tyłu 5060 wszystko (raczej) wyjaśnia.

Opublikowano (edytowane)

„FG na Blackwellach działa sprawniej niż na Adach z uwagi na lepszy frame pacing, także można nawet cisnąć z bazy 55–60, co mniej więcej przekłada się na 65–70 Ady.” – Extreme Hardware

Po zagłębieniu tematu wychodzi na to, że Blackwell, dzięki nowszemu Optical Flow Accelerator (OFA) i mocniejszym rdzeniom Tensor/AI, szybciej i stabilniej tworzy sztuczne klatki, co przekłada się na płynniejszy obraz na Blackwellu niż na Adzie przy tej samej liczbie bazowych FPS. 

W skrócie:

Blackwell = lepszy OFA + mocniejsze Tensory -> szybsze i stabilniejsze FG

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1