Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, sideband napisał(a):

a max mnożnik to tego nie wiem

No właśnie tego nie było jeszcze kilka tygodni temu. Więc raczej dalej nie ma, choć z tego, co mi się udało dowiedzieć, być może kiedyś będzie.

Opublikowano

Te DMFG up to mozna sobie wklepac do x6 wiele to nie zmienia, jak damy target frame rate 150 lub 170fps, to i tak nam dobierze odpowiednio FG w zaleznosci od rozdzialki. Czyli na DLAA rzuci x4 lub x5, a na Quality bedzie szaflowalo pomiedzy x2 a x3 niczego nie trzeba ruszac, calkiem spoko opcja.

Opublikowano

Tzn, np. chcę popykać w W3 i mam TV 120HZ, ustawienia 1440p, wszystkie suwaki na prawo + RT i wymuszam MFGx4, blokując FPS do poziomu (pisano, żeby 3 FPS dać niżej, niż odświeżanie matrycy) i to będzie zachowywać się, jak nowy DFMG ? 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, MaxaM napisał(a):

image.thumb.png.ecf954d040fbbc43b215e09c0f785d97.png

https://www.techpowerup.com/forums/threads/nvidia-dlss-4-5-dynamic-multi-frame-generation-and-6x-mode-officially-arrive.347894/post-5701161

Może ktoś trafił na testy czy jest widoczna różnica wydajności fake/base fps między presetami A i B?

-1/3 wydajności dla MFG x6 to już była komedia...

ale minus 44% :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Już widzę te słupki na pokazie 60x0.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, leven napisał(a):

Tzn, np. chcę popykać w W3 i mam TV 120HZ, ustawienia 1440p, wszystkie suwaki na prawo + RT i wymuszam MFGx4, blokując FPS do poziomu (pisano, żeby 3 FPS dać niżej, niż odświeżanie matrycy) i to będzie zachowywać się, jak nowy DFMG ? 

Zamiast wymuszać MFGx4 wymuszasz DMFG i ustawiasz jaki chcesz mieć maksymalny mnożnik. To się wybiera w tym samym miejscu w nvidia app.  

EDIT, a nie, nvidia app nie wspiera FG override dla Wiedźmina. No to zostaje grzebanie w Inspectorze.

Edytowane przez some1
Opublikowano

Ten dynamiczny MFG działa podobno od 1x.

Z ciekawości- robił ktoś już testy z DMFG poniżej 2x?

Czyli scenariusz typu 50fps bazowe -> 75fps z DMFG (generowana tylko co trzecia klatka)?

I czy jest jakaś różnica pod kątem artekfaktów i opóźnień względem 2x (generowana co druga klatka)?

Opublikowano
5 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie wydaje mi się, żeby to było możliwe.

Czyli w scenariuszu gdy mam bazowe 50fps, ustawię target na 75fps, to i tak DMFG będzie leciał w trybie 2x?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Paw79 napisał(a):

Czyli scenariusz typu 50fps bazowe -> 75fps z DMFG (generowana tylko co trzecia klatka)?

I czy jest jakaś różnica pod kątem artekfaktów i opóźnień względem 2x (generowana co druga klatka)?

To z automatu leci, jakch chcesz wymusić, od jakiego xFG ma to działać ? To ma działać dynamicznie.

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Wydaje mi się, że tak, nigdy tego nie próbowałem. Najpewniej będzie 75 FPS przy bazowym 37,5 FPS. Nie ma czegoś takiego jak tryb DLSS FG 1,5x ;)

Szkoda, bo może takie generowanie tylko co trzeciej klatki wyeliminowałoby część problemów z MFG.

AI miałoby więcej danych z prawdziwych klatek, a +50% to wciąż dobry wynik.

Testowałem u siebie MFG 2x w Cyberpunku i o ile ruch przód-tył generalnie wygląda ok, tak przy ruchu horyzontalnym myszą 60fps bez MFG wygląda lepiej (klarowniej) niż +100fps z MFG x2. 

No chyba że to kwestia monitora (IPS 75Hz).

Edytowane przez Paw79
Opublikowano
30 minut temu, Paw79 napisał(a):

Tak działa moge Ci nawet pokazac. Z tym, że rzadko sie jednak wlacza bo przeskok jest duzy. I musi mocno dropnąc albo cos trzeba w tle wlaczyc zeby sie 2x wlaczylo, ale działa. od 1x do 6x. Wystarczy że dasz up to 6x i target frame rate np 85-90 i bedzie Ci sie zmieniac od 1x do 2x