Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Mój brat ma 155m2 i jeszcze lepiej ocieplony dom bo ma okna 3-szybowe a ja 2-szybowe. On zapłacił za gaz 3200zł za cały rok a ja 1430zł za prąd na cały rok. ;) 

A ile on zapłacił za kocioł a ile Ty za cała instalację pv, pompę i cała resztę?

Opublikowano

no brat z gazem zdecydowanie przeplacil, mogl postawic koze w kazdym pokoju i palic pet'ami znalezionymi na ulicy. ;) mogl tez mieszkac w mieszkaniu 25m2, a nie na 155m2.

pytanie "ile on zaplacil" jest kompletnie pozbawione sensu. do tematu mozna wrocic za min 10-15 lat, bo na  tyle srednio robi sie takie inwestycje. i nie chodzi tutaj o sam koszt jej przeprowadzenia czy energii, ale tez o inne kwesti. np. fukcjonalosci i bezpieczenstwa. takich rzeczy nie da sie pobrac z cennika.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

A ile on zapłacił za kocioł a ile Ty za cała instalację pv, pompę i cała resztę?

Brat za instalacje pieca na gaz z 2 zbiornikami i montażem zapłacił 24tyś  zł.
Ja za pompę ciepła z przeróbką instalacji 2 zbiornikami i dotacją zapłaciłem 34tyś zł. 
Koszt ogrzania domu bez PV jest praktycznie taki sam uwzględniając cenę gazu i moja cenę prądu z taryfy G12W. Dokladajac PV na nowych zasadach ogrzanie PC wychodzi juz znacznie taniej ;)
Ja za PV zapłaciłem 35tys zł. 
W 2024r instalacja wyprodukowała 12.7MWh i za cały 2024r zapłaciłem 1430zł. Wprowadzanie takie ilości energii do sieci to marnotrawstwo dlatego kupiłem elektryka dla siebie i niebawem będzie drugi dla żony - ładuje go w słoneczne dni aby inwestycja zwróciła się jak najszybciej. 
W zeszłym roku na paliwo do 2 samochodów wydałem 19tyś zł + 1430zł rachunku za prąd. 
Wedlug moich szacunków mój roczny rachunek za prąd z 2 elektrykami przy zachowaniu takich samych przebiegów nie przekroczy 5 tyś zł ;) 

21tyś - 5tyś zł = 16 tyś zł zwrotu rocznie

BEV dla żony będzie z wypożyczalni za całe 13zł brutto/ms :E 

2 godziny temu, 209458 napisał(a):

Małe turbiny nigdy nie wyciągną takiej wydajności jak duże, bo najzwyczajniej wyżej wiatr wieje silniej. 

Znajomy pare lat wstecz zainwestował w 2 wiatraki turbinowe. Bardzo dużą część czasu wiatraki nie pracowały ze względu na zbyt duży wiatr powyżej 25m/s

Jak zatem ma się to do dużych wiatraków jeśli małe są często wyłączane by nie przeciążyć wirnika? 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Czyli po dwóch latach zwrot inwestycji? Coooo. :E 

14 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Mój brat ma 155m2 i jeszcze lepiej ocieplony dom bo ma okna 3-szybowe a ja 2-szybowe. On zapłacił za gaz 3200zł za cały rok a ja 1430zł za prąd na cały rok. ;) 

Mam okna 3 szybowe, styropian z lambda na poziomie eko, żaluzje, wełnę, no wszystko tip top, dwa piece gazowe, 200m2 wyjdzie razem, i za rok zapłaciłem 4.5k gazu :E 

Kurczę, muszę chyba coś pomyśleć nad zmianą czegoś. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Jakie zbiorniki? Kocioł gazowy wiszący  kondensat to koszt 4 tys. zł,(Ariston)  plus wkład kominowy i montaż 3-4 tys.zł. Myślę, że przy tak docieplonej chałupie tego typu kocioł w zupełności wystarczy.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)

Ja za pompę ciepła z przeróbką instalacji 2 zbiornikami i dotacją zapłaciłem 34tyś zł. 

280m2 z garażem, gaz, koszty za ostatni rok - 3800 zł.

Ale też instalacja była skomplikowana i kosztowała ok. 80 tys. zł (piec najlepszy w klasie Weishaupt). W każdej chwili mogę dołożyć pompę ciepła i wyłączyć piec. :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

Pompy ciepła nie gruntowe  a zwłaszcza monobloki są na tyle mało inwazyjne że bez problemu można dołożyć tylko chyba split i piec gazowy nie mogą być w tym samym pomieszczeniu. 

Niestety ogrzewania i ceny tak szybko się zmieniają że nigdy nie trafisz. Ludzie czasem mają wszystko. 
Piec na gaz, na ekogroszek lub pelet i jeszcze pompe ciepła. 
Dobrze mieć możliwość w razie jakichś problemów dołożyć lub trzymać stary dobry kopciuch na wszystko :D 

Trafi się zima stulecia albo problemy z ruskimi i niedobory surowca to zawsze można skombinować jakieś paliwo stałe. 

2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Czyli po dwóch latach zwrot inwestycji? Coooo. :E 

Mam okna 3 szybowe, styropian z lambda na poziomie eko, żaluzje, wełnę, no wszystko tip top, dwa piece gazowe, 200m2 wyjdzie razem, i za rok zapłaciłem 4.5k gazu :E 

Kurczę, muszę chyba coś pomyśleć nad zmianą czegoś. 

A jakie zapotrzebowanie energetyczne ma dom. Bo przy dobrym ociepleniu to poinno być 6-7kW.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Jakie zbiorniki? Kocioł gazowy wiszący  kondensat to koszt 4 tys. zł,(Ariston)  plus wkład kominowy i montaż 3-4 tys.zł. Myślę, że przy tak docieplonej chałupie tego typu kocioł w zupełności wystarczy.

2 zbiorniki. Jeden na CWU a drugi na CO. Dlaczego bufor? Bo ma kominek z płaszczem wodnym. Przerobienie starej instalacji z kopciucha. Dołożenie zaworow bezpieczeństwa i pompek obiegowych bo stara instalacja była grawitacyjna. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

2 zbiorniki. Jeden na CWU a drugi na CO. Dlaczego bufor? Bo ma kominek z płaszczem wodnym. Przerobienie starej instalacji z kopciucha. Dołożenie zaworow bezpieczeństwa i pompek obiegowych bo stara instalacja była grawitacyjna. 

To zmienia postać rzeczy, w innym przypadku koszt zdecydowanie mniejszy,

Opublikowano
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

A jakie zapotrzebowanie energetyczne ma dom. Bo przy dobrym ociepleniu to poinno być 6-7kW.

To są dwa osobne domy. Jeden ma 140 m2, drugi 60-70m2. Ocieplenie robione pod średnio-wysoki standard. Teraz dopatrzyłem, że podałem ceny z innego roku :E Za 2024 wyszło 6.5k zł za rok :E 

Opublikowano

U mnie dom 280m^2 z lat 80'tych. Docieplony, okna 3 szybowe. Ogrzewanie gaz + PC (w zależności co w danym okresie wyjdzie korzystniej to tym grzeję). Mam panele z magazynem. Prognozy na ten rok to 1000zł za prąd, 3300zł na gaz (łącznie z ciepłą wodą, gotowaniem i bieżącym zużyciem energii). W domu mieszkają 2 rodziny (w sumie 5 osób).

Dla porównania przed modernizacją ogrzewania i panelami szły 4 tony ekogroszku premium, 4500 kWh prądu i 350m^3 gazu na ogrzanie wody. Czy warto było zrobić inwestycję? Każdy może sobie policzyć ile bym płacił jakbym nic nie zrobił. Mi wychodzi jakieś 11-12 tys zł rocznie na ogrzewanie, grzanie wody i prąd (w zależności od ceny węgla, przyjąłem 1800zł/tona).

Opublikowano
22 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Znajomy pare lat wstecz zainwestował w 2 wiatraki turbinowe. Bardzo dużą część czasu wiatraki nie pracowały ze względu na zbyt duży wiatr powyżej 25m/s

Jak zatem ma się to do dużych wiatraków jeśli małe są często wyłączane by nie przeciążyć wirnika? 

Myślę, że znajomy albo przesadza albo mieszka w wyjątkowo wietrznym miejscu (takie też są). Na większości obszaru Polski średnie prędkości wiatru są raczej w okolicach 3-4 m/s

Opublikowano
1 godzinę temu, 209458 napisał(a):

Myślę, że znajomy albo przesadza albo mieszka w wyjątkowo wietrznym miejscu (takie też są). Na większości obszaru Polski średnie prędkości wiatru są raczej w okolicach 3-4 m/s

Nie, nie przesadza. 

Wiatraki stoją praktycznie w terenie inwestycji CPK. Nie wiem jakie są tu wiatry ale z jego informacji wiatrak przynosi zysk gdy wiatr przekracza 6m/s a najlepiej gdy wieje ~15m/s. Poniżej 5m/s wychodzi na 0 ponieważ turbina cały czas pobiera energię do pracy. Powyżej 25m/s niestety ale wiatrak się wyłącza ze względów bezpieczeństwa. Jeśli mały wiatrak się często wyłącza to co z dużymi ? 

One też są wyłączane powyżej 25m/s. 

Opublikowano

Wiatr na potrzeby danych meteorologicznych mierzy się na 10 m. Duże komercyjne turbiny mogą mieć nawet 200 tam wiatr jest oczywiście silniejszy. Jeżeli tak jest jak mówisz, to powiem, że wybrali słabe miejsce na lotnisko, bo wiatr boczny powyżej 30 węzłów (15 m/s) to już nawet duże samoloty mają problemy.

Opublikowano

W poniedziałkowy wieczór w polskim systemie energetycznym wystąpiła luka wytwórcza. Ratunkiem okazał się awaryjny import 200-400 MW energii z Ukrainy.

"Mili Państwo, sytuacja w naszej elektroenergetyce jest taka, że wczoraj ratowaliśmy się awaryjnym importem 200-400 MW z Ukrainy. Awaryjny import. Z Ukrainy. Państwa, gdzie trwa wojna" - napisał na platformie X Jakub Wiech, ekspert ds. energii i klimatu oraz wiceszef serwisu energetyka24.pl.

.....Wiatr był słabszy niż wynikało z prognoz, w efekcie powstała luka wytwórcza - potwierdza rzecznik PSE, cytowany przez serwis energetyka24.pl.

https://wiadomosci.wp.pl/ukraina-ratowala-polske-wiatr-byl-slabszy-niz-wynikalo-z-prognoz-7163790540061472a

Opublikowano

Średnioroczny COP gruntowej jest wyższy niż powietrznej. Im niższa temperatura na zewnątrz tym gruntówka będzie wypadała lepiej (bo temperatura otoczenia dla gruntówki, gdzie pobiera ciepło, to okolice 6-8 *C). Do tego w pompie gruntowej nie trzeba robić defrostu.

Opublikowano

Kary, no nic tak nie działa antyunijnie jak kara :D

A potem się dziwicie Konfederacja + Braun na 20%, a wybory wygrywa Kibol. Oni nie będą musieli nic robić by wygrać przyszłe wybory do parlamentu. Już widzę jak cała powiatowa ociepla domy, za 4k na rękę z premią w lokalnym januszexie. 

Opublikowano
3 godziny temu, trepek napisał(a):

Średnioroczny COP gruntowej jest wyższy niż powietrznej. Im niższa temperatura na zewnątrz tym gruntówka będzie wypadała lepiej (bo temperatura otoczenia dla gruntówki, gdzie pobiera ciepło, to okolice 6-8 *C). Do tego w pompie gruntowej nie trzeba robić defrostu.

Zgadza się tylko cena instalacji x2.5 względem powietrznej :E 

Przed założeniem pompy zrobiłem sobie audyt energetyczny łącznie z wyceną różnych rozwiązań do ogrzewania. Cena montażu pompy gruntowej na tip top wyszła by mnie 95tyś zł - dotacja. Oczywiście w cenie przerobienie instalacji hydraulicznej w domu. Poszedłem w stronę pompy ciepła powietrznej za 34tyś zł z dotacją. 

45tyś dopłaty a różnica w efektywności na poziomie 25%. Te 45tyś zł to wystarczy mi na ponad 25 lat ogrzewania powietrzną :E