Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cóż, cena gazu na rynku jest niespokojna. Nie wiem czy nadal nie kupujemy gazu na podstawie ceny ropy. Zdecydowanie ta decyzja wpłynie na notowania partii rządzącej, ale to nie pierwszy raz kiedy PO nie idzie drogą populistów. 

Opublikowano
Godzinę temu, voltq napisał(a):

Ktoś jeszcze na Łabie pisał że niby Chiny ograniczają zużycie węgla xD niezłe żarty 

bo w przypadku en.el tak jest. tylko tego w tym art nie znajdziesz, tak samo jak informacji dot. np przemyslu ciezkiego

patrzenie tylko na calkowite zuzycie bez uwzglednienia skali produkcji i na tej podstawie wyrabianie sobie jakies opinii , jest delikatnie ujmujac daleko idacym uproszczeniem.

Polska dogoniła Chiny w energetyce - WysokieNapiecie.pl

udzial-wegiel-oze-gaz-atom-prad-energia-

• Upvote 2
Opublikowano

Z tego wykresu UK mnie zainteresowała

Cytat

Natural gas (32%)

Coal (1%)

Nuclear (14.2%)

Wind (29.4%)

Biomass (5%)

Solar (4.9%)

Hydro (1.8%)

Storage (1%)

Imports (10.7%)

Zródło https://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_in_Great_Britain
Całkiem sporo w miksie z wiatru.

Swoją drogą, oglądając na yt RuchOporu, to mam wrażenie, że w UK cisną zero emisyjność jeszcze bardziej niż jakby byli w EU :E

Opublikowano

Po opuszczeniu Unii, UK stało się bardzo dziwnym tworem. Mam wrażenie, że nie potrafią odnaleźć się w nowej rzeczywistości i zaczynają coraz bardziej odjeżdżać w skrajności na poziomie gospodarczym i światopoglądowym. 

Opublikowano

Sto lat dla MARII. Najlepszym prezentem – stabilne finansowanie

MARIA to prawdopodobnie jedyny reaktor badawczy na świecie bez stabilnego finansowania – powiedział PAP dyrektor Narodowego Centrum Badań Jądrowych prof. Krzysztof Kurek. 18 grudnia przypada 50. rocznica uruchomienia reaktora.

Włoska firma jako pierwsza uzyskuje certyfikat na części do polskiej elektrowni jądrowej

Włoska firma Westinghouse Mangiarotti jest pierwszą , która uzyskała uprawnienia do produkcji kluczowych komponentów dla polskiej elektrowni jądrowej budowanej na Pomorzu – przekazał Urząd Dozoru Technicznego w komunikacie. Producent specjalizuje się w wytwarzaniu ciężkich elementów dla przemysłu atomowego.

Mniej przymusu, więcej zachęt. Polski minister proponuje nową politykę klimatyczną UE

Europa powinna zmienić podejście do polityki klimatycznej, odchodzić od nadmiernych regulacji i zakazów w kierunku zachęt i inwestycji - wskazał w wywiadzie minister do spraw Unii Europejskiej Adam Szłapka.

Polska przygotowana na embargo na LPG z Rosji

Obecnie nie ma zagrożenia związanego z wystąpieniem niedoborów LPG na rynku w związku ze zbliżającym się terminem wejścia w życia embarga na gaz płynny z Rosji – poinformowało w czwartek Ministerstwo Przemysłu.

Nowe sankcje na Nord Stream 2 prosto z USA. By nigdy nie został wskrzeszony

Departament Stanu USA ogłosił w środę ponowne nałożenie sankcji na podmioty i statki zaangażowane w projekt gazociągu Nord Stream 2. Jak tłumaczy resort, powodem jest sprzeciw wobec projektu oraz prób jego wskrzeszenia.

Opublikowano
10 godzin temu, adashi napisał(a):

My mamy tylko 27% z OZE.

W 2023r. W 2024 będzie lepszy wynik dla OZE. Pewnie już 3 z przodu się pojawi. Bazuje na odczytach z aplikacji Electricity Maps i na miesiecznym udziale poszczególnych źródeł energii ale to tylko szybkie szacunki moje ;-)

• Upvote 1