Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@sino ale przeczytałeś cały artykuł czy tylko nagłówek? :rotfl2:

Badanie było zrobione pod tezę, że ludzie za bardzo ufają Ai... Więc pytania dotyczyły koloru strojów w filmach itp bzdury gdzie wiadomo, że Ai będzie halucynować... LOL 

Sens badania nie był taki aby podważać sens Ai tylko pokazać, że ludzie bezrefleksyjnie ufają Ai. W tym celu zadano pytania z d. 99,999% ludzi nie pyta się o kolor stroju w filmie... Choć rozumiem intencje badaczy bo rzeczywiście to błąd, że Ai nie mając pewności wymyśla i powinno mówić, że nie wie i to jest akurat źle rozwiązane. Bo lepszy brak odp. niż błędna odp. Albo nawet tak jak ludzie algorytmy kiedy nie wiedzą na 100% powinny pisać: "wydaje mi się, że"... Ja obecnie oprócz wywoływania red flag jak mam zły humor wyzywam Ai od najgorszych itp i jak nawet po takim wyzwaniu potwierdza, że ma rację to ma rzeczywiście rację... Ostatnio testowałem z jednym z modów do gry co myślałem, że nie ma na steam, ale źle szukałem i Ai napisało, że na pewno jest i był... Ale jak się myli i się wyzwie to potrafi się przyznać. Choć też czasami w 2 stronę, że ma rację i przeprasza... Różnie bywa. Zawsze warto bardzo ważne informacje weryfikować, ale z grubsza (jak tu już pisałem wiele razy) w 80% przypadków, przynajmniej o co ja pytałem były dobre odp.

Opublikowano
6 godzin temu, hubio napisał(a):

Ja obecnie oprócz wywoływania red flag jak mam zły humor wyzywam Ai od najgorszych itp i jak nawet po takim wyzwaniu potwierdza, że ma rację to ma rzeczywiście rację... 

Ale jak się myli i się wyzwie to potrafi się przyznać. Choć też czasami w 2 stronę, że ma rację i przeprasza... 

Wystarczy Dzeminaja zwyzywac od bycia glupia Dzesika, czy Clauda od bycia tepym Klaudiuszem i wtedy juz podaja poprawne zweryfikowane odpowiedzi?
Kurde, ze tez nie wiedzialem ze to takie proste :pajac:%-)

Opublikowano
7 godzin temu, hubio napisał(a):

Bo lepszy brak odp. niż błędna odp.

A zastanawiałeś się kiedyś dlaczego?

Bo w życiu jest dokładnie odwrotnie, już od najmłodszych lat jesteś uczony że lepiej strzelić na egzaminie niż zostawić puste pole.

Dokładnie ta sama geneza jest w przypadku AI, próba odpowiedzi daje większą szansę sukcesu.

OpenAI jakiś dłuższy czas temu wydało art że to trudny problem do przeskoczenia.

Opublikowano (edytowane)

Wystarczyłoby nauczyć AI polskiego - "Nie wiem, ale się domyślam." :E

Ostatnio na szybko chciałem sprawdzić all core boost na i5 12600t to AI googla halucynowało mi w jednym oknie, nawet po zwróceniu uwagi że to procesor T, a w drugim było poprawne.

Do szukania nietypowej obudowy PC, czy nawet klasycznej nie nadaje się, bo nie rozumie pozycji komponentów.... Mam większą szansę na znalezienie poprzez przypadkowe przeglądanie allegro i właśnie tak znalazłem jedną. :E

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Bal trwa w OpenAI, ostatnie ~1.5 tygodnia to jakieś 8 resetów tygodniowych limitów, praktycznie bez ograniczeń dostęp do topowych modeli, nawet dla darmowych kont (ale tu nie tak dużo jak w subskrypcjach).

Edytowane przez Wu70
Opublikowano
13 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Co masz na myśli? Sol będzie najlepszy, przy 5.6 dodali też nowy najwyższy reasoning effort (MAX) i tryb ultra (multi agent) a jak przez API to można jeszcze wbić reasoning mode PRO.

Jak się sprawuje względem innych ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Jak się sprawuje względem innych ;) 

Ogólny konsensus bez konkretnej podkategorii:

Fable 5 > GPT 5.6 Sol > Opus 4.8 >> Gemini

Niższych modeli (Terra, Luna) nie używam zazwyczaj, ludzie nawet chwalą ten najmniejszy Luna.

Ja raczej okazjonalnie więc nie chcę oceniać.

W pracy ostatnio puszczałem Opus vs Sonnet 5 vs 5.6 Sol na kilkunastu issue równolegle każdym modelem, 5.6 Sol i Opus top, Sonnet wyraźnie gorzej.

Do domowych zastosowań 5.6 Sol to obecnie TOP, przede wszystkim przez kosmiczne limity od openai w subskrypcjach. 

Rekordowego 15 lipca zużyłem 1.3mld tokenów, 916$ po cenach API, kosmos :D Mając tak gigantyczne budżety obecnie inne modele nie mają sensu.

Opublikowano
2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Absolutne TOP1, nowa klasa modeli na którą nie będzie przez jakiś czas odpowiedzi od OpenAI (GPT-6) i Google (Gemini 4).

Na pocieszenie rozdali wszystkim 100$ usage Fable 5 więc trzeba przemyśleć na co wydać  :D

Akurat mam projekt z dużą ilością dokumentów i żmudnego poprawiania to będzie akurat :) 

Opublikowano (edytowane)

Pytam właśnie AI, dlaczego plik bat, który ma mi uruchomić VS Code, a następnie skrypt AHK do zmiany rozmiaru okna VSCode (problem z zapamiętywaniem przez każdą aplikację opartą na Chrome) raz pozwala się zamknąć terminalowi, a raz nie. Fakt, AI podało mi poprawny kod (konieczność użycia zmiennej do deklaracji ścieżki i uruchomienie przez PowerShell - z tym, że to pierwszy wynik ze StackOverflow, więc akurat wiele się nie napracowało) - ale przy próbie wyjaśnienia, dlaczego terminal przy ścieżce do pliku AHK z cudzysłowem się nie zamyka, a przy ścieżce bez cudzysłowu już tak, poległo kompletnie i "szyje" jak student na egzaminie, przed którym łoił do rana podlaski samogon. :D  No cóż, na Stacku niestety tego nie wyjaśnili, bo to jakaś skomplikowana sprawa z tym, jak naprawdę uruchamiany jest code.exe (jakieś parametry via cmd czy coś)

Ech, w takich sytuacjach wyłazi w 100% jak "rozumne" jest obecne AI. Zwykła wyszukiwarka, tylko że operująca na transformowaniu całych stron i brutalnej mocy obliczeniowej (dziękujemy za ceny RAM i SSD) do statystycznego składania transformowanych elementów i szukania wzorców. Oczywiście, daje to czasem spektakularne rezultaty, z włamaniami hakerskimi włącznie :E, no i (hubio nadal się tym zachwyca?) ma się przy tym wrażenie rozmowy z angielskim dyplomatą, ale...

OK, już łapię, do takiej wiedzy to też pewnie tylko specjalistyczne modele programistyczne trenowane na odpowiednich danych, prawda? A zysków nadal nie ma, pomimo tego, że już wszystkie korporacje przeszły na vibe coding...  

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Zas napisał(a):

Ech, w takich sytuacjach wyłazi w 100% jak "rozumne" jest obecne AI. Zwykła wyszukiwarka

jakiś czas temu wrzucałem tutaj jak AI brutalnie zerżnął specyficzny kod z githuba, tylko pozmieniał nazwy zmiennych. 

edit: one po prostu kradną rzeczy, a jak czegoś nie mogą znaleźć to walą takie głupoty, że szok

Edytowane przez nozownikzberlina