Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Narzekaliscie na wynagrodzenia prawników, a ja wam powiem tak. Mało co nie zwraca się lepiej. Dałem 600 zł za prawnika i odzyskałem całą kasę za studia do do złotówki. 600 zł za 2 pisma, 3h godzin ze mną, nie wiem ile telefonów i godzin z uczelnią bo przejął sprawę i był pełnomocnikiem. 600 zł, a odzyskane ponad 10x tyle. Wiertło wcale nie tak dużo. Kafelkarz chciał 7000 zł za kafelki na 50m2, efekt taki, że spierniczyl robotę i kładłem sam z teściem. Chirurg? 300 zł za 15 minut, efekt taki, że mówił, że przepuklina nie do operowania, a skończyłem z nocka na SOR i i tak czeka mnie operacja. Laweta? 3000 zł na czysto za 10h jazdy. 

Co do Forda jak nie urok to sraczka. Była spora i głęboka dziura w drodze przez miesiąc, którą wczoraj załatali. Żona 2 razy wjechała, dziś byłem na stacji diagnostycznej i wyszło, że sprawność amortyzatora 55%, gdzie drugi ma 82%. Teraz pytanie czy zgłaszać to do gminy. Notorycznie mają i nas na wsi wywalone na spore dziury.

Opublikowano
48 minut temu, TheMr. napisał(a):

Ogólnie OC poszło do góry o prawie 50% w ciągu 5 lat. &nbsp

Od 2017r jestem w posiadaniu Corolli E12 Kombi 2.0 D4D 90km i jak w 2017r płaciłem 600zł tak obecnie przysłali mi 630zł. 
Corolle użytkuje siostra.

Opublikowano (edytowane)

Na 4 nowo zakupione sprzęty agd do kuchni tylko jeden jest wyprodukowany w Chinach, reszta Hiszpania, Włochy i Polska, a mam 2x Bosch, Samsung i Whirpool. Mogło być gorzej. Tak na dobrą sprawę to pierwszy większy sprzęt agd/rtv u mnie wyprodukowany w chinach który kupiłem przez ostatnie 13 lat :E 

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

Piekarnik Bosch seria 6 z Hiszpanii ale mikrofala do zabudowy z tej samej serii już Chiny. Myślałem będzie więcej tych sprzętów robionych w Chinach, ale jednak ta podupadająca Europa jeszcze jakoś się trzyma.

Opublikowano

Co do chińskiej jakości produkcji, moim zdaniem to już nie te czasy co kiedyś, że made in china zawsze oznacza szajs. W zasadzie zależy od zasobności portfela inwestora i co jakiej jakości chce mieć. Oni mają i technologię i ludzi, żeby robić dobre produkty. Sęk w tym, że to po stronie inwestora jest excel z kosztami :)  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Można się kłócić czy pożera. Chiński smok zdecydowanie wyhamował bo prywatne firmy dążą do rozwarstwienia produkcji. COVID ich nauczył, że nie można mieć produkcji w jednym miejscu. Kapitał do Europy wróci po transformacji energetycznej. 

Bosch ma fabrykę zmywarek w Słowacji. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
18 minut temu, Katystopej napisał(a):

Ale mi nie chodzi o jakość produkcji, tylko o kapitał który zostaje w Europie a nie pompuje chińskiego smoka, który pożera świat coraz bardziej.

Ale wiesz, trochę Europa sama sobie winna. Kolejne śrubowanie norm spalin, śrubowanie podatków, emisji gazów itd. Generalnie europa tania nie jest. 

• Upvote 1
Opublikowano

Na części do Ciężarówek czy autobusów też można czekać dłuuuugo ;) 

Rekord u nas 9mc na części do autobusu, ale suma sumarum klient zadowolony bo to było z OC i śmigam autobusem na wynajem. 

Przy chińczyku trzeba brać AC z autem zastępczym i tyle. 

Opublikowano
W dniu 8.07.2025 o 13:17, marko napisał(a):

Ja tylko o tym względnym spokoju z gwarancją i pakietem serwisowym. 

Owszem, są marki gdzie to spoko działa, ale znam też kilka przypadków z otoczenia, gdzie ludzi szlag trafiał, jak serwisy migają się od wykonania usługi. 

Coś jak kup pralkę z pakietem serwisowym, a serwisant będzie ci wciskał, że zepsuło się z twojej winy. 

Czemu nie skorzystał z rękojmi? Terminy są wtedy ustawowe, a nie gwarancyjne widzimisie. 

Opublikowano

To nie jest już pytanie do mnie. A ja też nie jestem dociekliwy i nie dopytuję szczegółowo. 

Faktem jest, że auto jest nadal nie naprawione (ale zdatne do jazdy). 

Ja na Nissana raz się wkurzyłem, jak w poprzednim modelu zaczęła mi rdzewieć maska przy zamku. Zgłosiłem, serwis wysłał to dalej i zostało odrzucone, bo... nie przerdzewiało. Jakby była dziura na wylot, to by uznali. Tak popatrzyłem tylko "czyli jak coś rdzewieje, to czekać aż wyleci dziura, a wtedy centrala uzna, że winne zaniedbanie użytkownika" :E

Opublikowano

Dostałem Kię Rio jako auto zastępcze na czas naprawy. Prawdopodobnie 2023 rok. Całkiem przyjemne auto jak na miejską popierdółkę, dość żwawe z 1.0T pod maską. Ale jest jedna rzecz, która dyskwalifikuje to auto jak dla mnie: fotel kierowcy nie jest w osi z kierownicą. Siedząc w fotelu na wprost, oś kierownicy jest przesunięta jakieś 4-5 cm w lewo... :E

• Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano
25 minut temu, dannykay napisał(a):

@Krzysiak na czym polega test amortyzatorów na skp? O co w tym chodzi? Na przeglądzie miesiąc temu wychodziły po 70-80%, a po wymianie inne auto :) Nie były powylewane.

To nie jest bezpośrednie sprawdzenie stanu amortyzatora. Bardziej porównanie prawa/lewa. Tu po drodze masz oponę, elementy gumowe w zawieszeniu, masę tych wszystkich elementów itd. Wydaje mi się, że amortyzator można by było sprawdzić na hamowni zawieszeniowej.