Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Seeba03 napisał(a):

Wyraźnie jest w ogłoszeniu napisane:

no jest. ale tez jest

Rok produkcji 2023

podejrzewam, ze koniec roku. wyglada nawet na niezarejestrowany, tak wiec gwarancja 8 lat na wszystko.

bylo pytanie o auto nowe/uzywane, wiec padla propozycja. teraz padlo doprecyzowanie, ze nie BEV.

Opublikowano
8 minut temu, bleidd napisał(a):

No to moje typy były bardziej przyziemne jak Seria 3 czy A5, zwłaszcza stawiając za cel komfort w trasie. Tym bardziej nie wiedzę BEV jako auto na trasę.

Nie znam nikogo kto chciałby mieć te auta na dłużej. Utrata wartości jest równa najmowi, i odpada Ci problem z głowy z naprawami po okresie gwarancji.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie czytam artykuł o wypadku na S52 koło Bielska-Białej. Wypadek, utworzony korytarz życia, a jakiś idiota postanowił zawrócić i jechać pod prąd. I spowodował kolejny wypadek, w którym na szczęście zginął tylko on. 

Edytowane przez marko
Opublikowano

Ja bym kupił Civica w hybrydzie. 

@marko

U Was też są tacy: :W

No chyba że to Polacy przyjechali ;)

Przykład z marca 2025 (A6): Niedawno, w marcu 2025 roku, media niemieckie informowały o śmiertelnym wypadku na autostradzie A6 w Badenii-Wirtembergii, gdzie 78-letni kierowca jechał pod prąd i zderzył się czołowo z innym samochodem, zabijając siebie i 45-letniego kierowcę drugiego pojazdu. Chociaż nie jest to bezpośrednio związane z "Rettungsgasse", pokazuje to ryzyko jazdy pod prąd.
   * Przykład z A7 (maj 2025): Policja w Neumünster szukała świadków po incydencie na autostradzie A7, gdzie kierowca Opla, po wcześniejszym wypadku, wjechał w "Rettungsgasse" w kierunku przeciwnym do ruchu, a następnie zawrócił i uciekł, gdy został zatrzymany przez pracownika służby holowniczej.

Opublikowano (edytowane)

Wiesz gdzie jest różnica? O tym, że ktoś coś odpierdzielił na drodze w Polsce słyszysz praktycznie codziennie. I tak jak napisałeś, pod prąd jeżdżą z reguły dziadki, którym z racji wieku coś nie zatrybiło w głowie. Jest jednak zasadnicza różnica. INFORMACJA. O tzw. Geisterfahrer jesteś informowany przez radio w samochodzie. Wystarczy mieć włączone TA w radiu. W Polsce nawet robót drogowych nie potrafią poprawnie oznakować na A4, gdzie sam jakieś 2 lata temu mało nie skasowałem auta. Bo debilom z utrzymania dróg nie przyszło na myśl, żeby przed zakrętem z kiepską widocznością postawić auto zabezpieczające czy jakikolwiek znak informujący o pracach drogowych...

Edytowane przez marko
Opublikowano
Godzinę temu, marko napisał(a):

Bo debilom z utrzymania dróg nie przyszło na myśl, żeby przed zakrętem z kiepską widocznością postawić auto zabezpieczające czy jakikolwiek znak informujący o pracach drogowych...

Gdzie masz zakręt z kiepską widocznością na jakiejkolwiek autostradzie w Polsce?

Opublikowano

Takiego mustanga mach-e wziął kolega dla kobity. Lekko używana sztuka z przebiegiem 15k km. Nacieszyli się kilka dni, po czym podczas jazdy auto wyświetliło komunikat, że mają się natychmiast zatrzymać i wyłączyć pojazd. I zdechł, zero reakcji. Zabrali go lawetą do Forda i stał tam miesiąc, bo nie wiedzieli co jest. Finalnie go naprawili, ale niesmak pozostał :) 

Opublikowano (edytowane)

@bleidd

W tych pieniądzach co podałeś:

• Lexus ES (ale w bogatej wersji wyposażenia, bieda wersja to straszna tandeta) a to dlatego, że to ponton na kołach, który średnio pali 5.6 l/100km, super samochód na trasy i wokół komina,
  • Lexus RX, już da się coś kupić w tej cenie z używek, przepastnie wielki i oszczędny SUV,
  • Hyundai Santa Fe 4 gen - dla kogoś, kto lubi fizyczne przyciski na konsoli, fajny old-school,
  • Renault Rafale - dobra hybryda, dobra jakość wykonania, wygląd stanowczo na plus szczególnie w matowym niebieskim,
  • Nissan X-Trail - fajna hybryda, dobra jakość wykonania (minus za skórzane fotele bez wentylacji),
  • Dacia Bigster w hybrydzie - super cena, dobry wóz, pali co kot napłakał. Resztę pieniędzy zainwestować w coś,
  • Ford Kuga - hybryda z AWD i z dobrymi lampami matrycowymi, kupisz coś fajnego i nowego za 180 tys.

Jakieś pół roku temu też stałem przed tym samym dylematem co Ty i zrobiłem rekonesans chyba wszystkie na rynku (ale pod kątem rodzinnym stąd nie przyglądałem się np. na Mustangi ;-) ). Mam nadzieję, że coś z tego Ci się przyda.

Aha, jakby jakiś elektryk to... VW ID7. Ale to tylko moje subiektywne odczucie.

Edytowane przez trepek
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MrSeeba napisał(a):

Gdzie masz zakręt z kiepską widocznością na jakiejkolwiek autostradzie w Polsce?

Jest kilka takich zakrętów. Nie pamiętam ale to bodajże gdzieś między opolskim, a dolnośląskim. Ekrany oddzielające jezdnie + różnica wysokości sprawiają, że mało widzisz na zakręcie. I nie żebym, to ja miał problem, bo auta za mną też uciekały zaskoczone na lewy pas. 

Poza tym sorry. Rozkładasz się na prawym pasie z robotami, to jako zarządca drogi masz zasrany obowiązek ostrzec kierowców i uspokoić ruch (ograniczyć prędkość). A nie postawili busa i 2 pachołki 2 metry za autem 

Edytowane przez marko
Opublikowano

Mijałem kilka dni temu MLa 166 na parkingu. Trochę się zdziwiłem, że tam są tarcze lite na tylnej osi. :o 

Chciałem przyoszczędzić i kupiłem raport o aucie na carVertical. Carfax zgłasza, że było uszkodzenie w przeszłości (sprawdzane przez historiapojazdu.gov.pl). AutoDNA mówi, że ma archiwalne zdjęcia. A carVertical? Pusto, zero uszkodzeń w historii. Pojadę obejrzeć osobiście i jeśli na żywo będzie ok, to pewnie skończy się na zakupie drugiego raportu na autoDNA.

• Confused 1
Opublikowano
36 minut temu, kapcer napisał(a):

Mijałem kilka dni temu MLa 166 na parkingu. Trochę się zdziwiłem, że tam są tarcze lite na tylnej osi. :o 

Chciałem przyoszczędzić i kupiłem raport o aucie na carVertical. Carfax zgłasza, że było uszkodzenie w przeszłości (sprawdzane przez historiapojazdu.gov.pl). AutoDNA mówi, że ma archiwalne zdjęcia. A carVertical? Pusto, zero uszkodzeń w historii. Pojadę obejrzeć osobiście i jeśli na żywo będzie ok, to pewnie skończy się na zakupie drugiego raportu na autoDNA.

Ooo, też polujesz na MLa? :) nie jestem jedyny :D 

Opublikowano

Absolutnie nie. :) Miałem okazję się raz takim przejechać z 3 litrowym dieslem pod maską. Zupełnie nie moje klimaty.

Pisałeś o takim jakiś czas temu, więc mijając takie na parkingu odruchowo zerknąłem. W sumie rzuciła mi się w oczy ta relatywnie mała tarcza hamulcowa w stosunku do rozmiaru felgi i gabarytu auta.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kapcer napisał(a):

Absolutnie nie. :) Miałem okazję się raz takim przejechać z 3 litrowym dieslem pod maską. Zupełnie nie moje klimaty.

Pisałeś o takim jakiś czas temu, więc mijając takie na parkingu odruchowo zerknąłem. W sumie rzuciła mi się w oczy ta relatywnie mała tarcza hamulcowa w stosunku do rozmiaru felgi i gabarytu auta.

Rozumiem. Dla mnie właśnie to jest ten klimat. Ale ja od lat mercedesiarz. Wiadomo, każdy lubi co innego. Mój przyjaciel tylko Peugeoty i nie chce słyszeć o innych markach. Mój tata wiele lat tylko Skoda, ostatnie 3 auta to były Skody. 

Ja poluje na MLa mimo wszystko. Chyba że trafię coś innego ciekawego i jeśli nie kupię spontanicznie MLa to skłaniam się ku Santa Fe (nie wiem dlaczego ale mój faworyt), Sorento, Kodiaq i CRV.

A póki co właśnie zacząłem 23 dni urlopu 😎 dopadłam wczoraj lasta na Rodos w piątek więc dzieciaki, żona i ja odpoczniemy.

Edytowane przez larry.bigl
  • Like 3
Opublikowano
12 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Rozumiem. Dla mnie właśnie to jest ten klimat. Ale ja od lat mercedesiarz. Wiadomo, każdy lubi co innego. Mój przyjaciel tylko Peugeoty i nie chce słyszeć o innych markach. Mój tata wiele lat tylko Skoda, ostatnie 3 auta to były Skody. 

Ja poluje na MLa mimo wszystko. Chyba że trafię coś innego ciekawego i jeśli nie kupię spontanicznie MLa to skłaniam się ku Santa Fe (nie wiem dlaczego ale mój faworyt), Sorento, Kodiaq i CRV.

A póki co właśnie zacząłem 23 dni urlopu 😎 dopadłam wczoraj lasta na Rodos w piątek więc dzieciaki, żona i ja odpoczniemy.

przypomnij sobie swoje płytki, obyczaj jak słabo są one położone u nich. I to wszędzie od hoteli, przez sklepy po domy itd.. Tylko u nich brak mrozów więc to się jakoś trzyma. A i poziom estetyki mają niżej ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Gang napisał(a):

przypomnij sobie swoje płytki, obyczaj jak słabo są one położone u nich. I to wszędzie od hoteli, przez sklepy po domy itd.. Tylko u nich brak mrozów więc to się jakoś trzyma. A i poziom estetyki mają niżej ;)

Dzięki, że mi przypomniałeś o tych dziadowskich płytkach :E

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Gang napisał(a):

To nie chodzi o brak mrozów, tylko różnice kulturowe. Co kraj to obyczaj. Polacy przywiązują bardzo dużo uwagi do własnych 4 kątów i tego jak one wyglądają, często wręcz "na pokaz", bardzo chętnie zapraszają gości do domu. Brytyjczycy bodajże strasznie dbają o swoje ogródki, gdzie reszta "chałupy" jakoś się trzyma. Grecy chyba też mają wywalone na wnętrze domu, bo to strefa intymna i gości się zaprasza gdzie indziej a nie do domu. 

• Upvote 4
Opublikowano

O to mi właśnie chodziło jak pisałem o poziomie estetyki. 

Południowe narody ogólnie to lenie i mają wywalone. A to właśnie różnica kulturowa. 

Nie ma znaczenia czy robisz coś dla siebie czy dla kogoś. Jednen się stara a drugi nie. 

Opublikowano
W dniu 17.07.2025 o 22:29, KiloKush napisał(a):

Nie wiem dlaczego nazwali to Mustang, i to jeszcze Mach... 

Takie czasy niestety, a bywa przecież i tak, że dany model nie ma choćby krzty namiastki z poprzednich. 

Nowe capri? Śmiech na sali, dosłownie zdeptanie dziedzictwa owej linii modelowej. 

Skoda rapid? Gdzie tam jakiekolwiek nawiązanie do pierwowzoru Garde/rapid. 

Nowy eclipse? Przemilczę. 

Totalnie tego nie rozumiem, można nadać każdą losową nazwę zamiast wkładać w historię danego modelu takie chwasty. 

18 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Mój przyjaciel tylko Peugeoty i nie chce słyszeć o innych markach. Mój tata wiele lat tylko Skoda, ostatnie 3 auta to były Skody.

To w sumie też jest głupie. Szkoda tak się szufladkować i trzymać jednej marki. 

Każdy oferuje coś innego, żal nie próbować 😉

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko, że to nie ma nic wspólnego z lenistwem!

To, że sobie budujesz dom, 2 tygodnie wybierasz płytki do łazienki, 3 tygodnie wybierasz meble do kuchni, trzystapiętnaście razy sprawdzasz, czy gdzieś da się coś taniej, całą młodość liczysz pieniądze,  planujesz, żeby spłacić kredyt, itd., a na koniec boisz się cokolwiek dotknąć, żeby nie zarysować, bo kosztowało majątek, to Twój sposób na życie. W sensie nie mam na myśli dosłownie Ciebie, bo nie interesuje mnie to, jak sobie prowadzisz życie, ale Polacy właśnie tak robią: dom jest najważniejszy, życie potem. Inni patrzą na życie całkowicie inaczej.

Podobnie jest z pracą: dla jednych najważniejsza jest kariera, dla drugich własne życie. 

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 18.07.2025 o 09:39, trepek napisał(a):

@bleidd

Jakieś pół roku temu też stałem przed tym samym dylematem co Ty i zrobiłem rekonesans chyba wszystkie na rynku (ale pod kątem rodzinnym stąd nie przyglądałem się np. na Mustangi ;-) ). Mam nadzieję, że coś z tego Ci się przyda.

Aha, jakby jakiś elektryk to... VW ID7. Ale to tylko moje subiektywne odczucie.

SUVy to pół środki. Jak już tracimy właściwości jezdne przez zakup ociężałego z kijowym środkiem ciężkości SUVa to już lepiej pójść w pełnego Multivana 6 osób z ogromną paką i miejscem jak VIP dla każdego, albo 8 osób. Nigdy nie zrozumiem idei SUVa, kiedy na rynku są i duże transportery i minivany rodzinne. 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nigdy nie zrozumiem idei SUVa, kiedy na rynku są i duże transportery i minivany rodzinne. 

Outlander jako jedno auto w rodzinie zawiezie mnie na zakupy i nie muszę stawać na końcu parkingu bo transporter na szerokość trochę więcej miejsca zajmuje, Outlander zawiezie mnie na ryby, jak poleje w nocy to 4x4 i prześwit pozwoli mi bezpiecznie wyjechać z mokrej trawy, Outlander zawiezie mnie na urlop z masą rzeczy w bagażniku i rowerami na dachu - bagol przez swoją wysokość jest ultra pojemny. 

SUVy mają sens, ale takie z 4x4 i dla ludzi, którzy będą te zalety wykorzystywać.

• Upvote 1