Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, bergercs napisał(a):

Zasady dla wszystkich producentów są takie same - kara jest nie za to, że auto jest tanie, tylko, że nie spełnia norm - ryżowców w Europie również je obowiązują.

Ok co jest bardziej Eko? Mój Saab który robi 4 000 km rocznie czy Focus który robi 25 000 km rocznie? Taka Dacia jak stoi 5 dni w tygodniu u emeryta jest nisko emisyjna czy nie? Dlaczego rząd dopłaca lekarzom do auta którym trzaska 300 000 km w 5 lat, a biedny emeryt ma płacić drożej?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam kolejną kamerkę 70mai i jestem zadowolony. Poprzednio A400, teraz A810.

Tylko one mają małe ekrany - dla mnie to zaleta, ale jak ktoś nie chce przez apkę sobie podglądać nagrań to wtedy odtwarzanie na nich czegokolwiek jest karkołomne.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano

U mnie też 70mai, A400 bo dorwany w bardzo dobrej kasie (może dlatego, że czerwony :E i zalegał);
Zamontowany ponad 2 lata temu krótko po zakupie Flułęsa i żadnych awarii. Nawet ori wyklejka do szyby nie poddała się jeszcze.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Najśmieszniejsze jest to, za A200 lepiej nagrywa niż wyższa seria (A400 chyba). Mimo niższej rozdz, bo FHD to np nr rejestracyje są lepiej widoczne na A200 8:E

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
7 godzin temu, marko napisał(a):

A skąd producent auta ma wiedzieć, ile km robi użytkownik?

PS: Dacię biorą nie tylko emeryci. Sandero np. bierze sporo firm do flot. 

Dlatego takie opłaty są bez sensu. Masz podatki w paliwie już i płacisz tyle ile paliwa zużywasz. Mniej zapłaci emeryt mający Dacie paląca 5 na sto. A więcej lekarz jeżdżący Range Roverem.

Opublikowano
12 minut temu, Gang napisał(a):

Elektryk nie opłaca podatku drogowego, zatem powinien być podatek jakiś dodatkowy. 

A to kolejna patologia tego systemu. Kto bardziej zużywa drogę? Owy dziadek w Dacii Sandero czy ten lekarz w swoim 2.5 tonowym elektryku jeżdżący 100 000 km w 2 lata.

Opublikowano
3 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Dlatego takie opłaty są bez sensu. Masz podatki w paliwie już i płacisz tyle ile paliwa zużywasz. Mniej zapłaci emeryt mający Dacie paląca 5 na sto. A więcej lekarz jeżdżący Range Roverem.

W przypadku takich niewielkich przekroczeń - pełna zgoda. 

Natomiast nie mogłaby to być zachęta aby wywalić wszystko co oczyszcza spaliny m, bo ktoś mało jeździ. 

no i zdecydowanie - każde badanie diagnostyczne to powinna być kontrola dpf, golf, katalizatora etc. 

Opublikowano (edytowane)

A tam. Ja Siri wyłączyłem ze 3 lata temu :P 

Edit.

Swoją drogę Polska (idąc za UE) dowala właśnie wszystkim producentom samochodów i cześci samochodowych nowe obowiązki z zakresu cyberbezpieczeństwa. Miałoby to sens w odniesieniu do producentów części elektronicznych, oczujnikowanych etc. Ale niestety nie. Ustawa o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa obejmuje także producentów tłumików (xD ), foteli samochodowych czy felg :E 

Akurat robię analizy dla moich klientów i no każdy będzie musiał mocno dorzucić do budżetu na bezpieczeństwo :E 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
3 godziny temu, KiloKush napisał(a):

A to kolejna patologia tego systemu. Kto bardziej zużywa drogę? Owy dziadek w Dacii Sandero czy ten lekarz w swoim 2.5 tonowym elektryku jeżdżący 100 000 km w 2 lata.

Dlatego darmowe autostrady to była patologia, gdzie emeryci dopłacali do darmowych przejazdów tych, co dużo jeżdżą.

Opublikowano

Nie wiem czy nie będę szybciej auta zmieniał i coś tańszego, tak do 40k... Tylko wyboru wielkiego nie ma, diesla nie chcę do miasta, a z benzyn to szału nie ma.

Ceedy mają tylko 1,6 GDI bo turbo weszło od 2015-2016.

VW z TSI to też tykająca bomba w sumie przy tych przebiegach.

Volvo mają EcoBoosty które miały problemy z głowicami i przegrzewaniem. 

Za Ople i Francuzy podziękuję :E 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

VW z TSI to też tykająca bomba w sumie przy tych przebiegach.

Z TSI to 1.5 albo 2.0. Ale to pewnie wiesz.

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Nie wiem czy nie będę szybciej auta zmieniał i coś tańszego, tak do 40k...

Dziecko w drodze? :cool:

Opublikowano
33 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

tylko w kwestii BEV i krajow, ktore sie "budza", PL to nawet jeszcze nie polozyla sie spac :lol2:

Zanim w PL wprowadzą podatek od EV to ja juz 2 lub 3 generacją będę jeździł. :E 
Jak za 2 lata dobijemy do 300tys EV to będzie dobrze 

• Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, galakty napisał(a):

Też mam 70dai ale chyba Lite 2 i dopłaciłbym do lepszej, ta z dupy nagrywa emergency wideo a nic się nie dzieje :E 

70mai wszystko powyżej A200 bo ta jest raczej słaba, ewentualnie viofo A119 mini2.

Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Austria też, za nimi pójdą kolejne kraje co jest oczywiste.https://elektrowoz.pl/porady/austria-wprowadza-podatek-drogowy-dla-aut-elektrycznych-miesieczny-za-moc-powyzej-45-kw-plus-wage-ponad-09-t/

Opublikowano

Zachwalałem jakiś czas temu Golfa 6 1.2 TSI jako nie najgorszy zakup w granicach 20 tys zł. i rozgorzała dyskusja na temat wymiany łańcucha rozrządu.

No to 1,5 miesiąca po zakupie padła skrzynia biegów. :E Łożyska okrutnie wyją na pierwszych 3 biegach, a zupełnie nie było tego słychać przy zakupie. Brat będzie próbował dogadać się z handlarzem, żeby partycypował w kosztach regeneracji skrzyni, bo śmierdzi to wadą ukrytą. 

A ludzie tak narzekają na M32. Moja ma ponad 300 tys. km nalotu i nic się nie dzieje.

• Sad 2