Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

" Pierwsza podwyżka opłat za przejazdy już 1 lutego 2026 r. Obejmie 645 nowych km dróg, które do tej pory nie były objęte systemem opłat. Wysokość podwyżki? Minimum 40 proc. Druga podwyżka będzie uzależniona od emisji CO2 i dosięgnie kierowców jeżdżących pojazdami wyprodukowanymi przed 2019 r. Trzecia podwyżka będzie waloryzacyjna. "

Źródło

Kowalski tez odczuje te ekologiczne opłaty.... doją nas ile wlezie, w imię (ha tfu) ekologii....

Edytowane przez copyname
Opublikowano
W dniu 2.01.2026 o 15:54, galakty napisał(a):

Mi od początku chodziło o tryb B, a nie że rekuperacja nie działa wcale w trybie D. To był skrót myślowy. 

Bardzo duży skrót myślowy, bo tryb B to tryb górski. Uruchamia silnik spalinowy do ładowania baterii ale po przekroczeniu pewnego poziomu baterii hamuje tylko i wyłącznie silnikiem. Po przekroczeniu tego poziomu naładowania baterii ECU celowo zwiększa obroty silnika aby wytworzyć jak największy opór od wirujących tłoków, które sprężają tylko i wyłącznie powietrze. Chyba nie używałeś trybu B do ładowania baterii na równej drodze, bo to bezsens :boink:

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Trochę to żre oleju... Ale fun jest. Jak to się zbiera od dołu :) Jak to się trzyma na śniegu :)

Wczoraj niestety na pogrzeb, ale trafiła się w końcu dłuższa trasa nie samemu. Łącznie ~480km, 4 osoby na pokładzie, A1 tempomat na 145 + trochę miasta + trochę wiosek + mocny wiatr -> auto zeżarło mniej więcej 14,5 gazu + litr benzyny na 100 km...

(3.6 R6 / 260KM / 4x4)

image.thumb.png.7ab3e9be8316b09eabc1629f510cdce6.png

Edytowane przez rzymo
  • Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, trepek napisał(a):

Bardzo duży skrót myślowy, bo tryb B to tryb górski. Uruchamia silnik spalinowy do ładowania baterii ale po przekroczeniu pewnego poziomu baterii hamuje tylko i wyłącznie silnikiem. Po przekroczeniu tego poziomu naładowania baterii ECU celowo zwiększa obroty silnika aby wytworzyć jak największy opór od wirujących tłoków, które sprężają tylko i wyłącznie powietrze. Chyba nie używałeś trybu B do ładowania baterii na równej drodze, bo to bezsens :boink:

Tryb górski w crossover do miasta? ;) 

Sama Toyota reklamuje jako tryb ładujący baterię i mniej zużywający hamulce. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko @trepekdobrze to opisał. Ja dzisiaj byłem znowu na sankach. Jakieś 5km zjeżdżałem autem z górki, baterię naładowało do pełna i miałem wrażenie, że silnik pracuje. Z tym, że na ekranie pokazywało mi tylko ładowanie baterii z kół. Jechałem na trybie D. 

Btw. E-4orce daje radę. Prawa strona w kopnym śniegu, lewa strona na suchym asfalcie. Gaz do spodu i poszedł jak z procy. 

Edytowane przez marko
  • Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, galakty napisał(a):

Tryb górski w crossover do miasta? ;) 

Dokładnie tak, nie jest zabronione by crossoverem do miasta pojechać w góry ;-)

Resztę opisałem jak to działa. Bez trybu B nie dałoby się hamować silnikiem jak to jest w klasycznych samochodach. W całym swoim życiu użyłem trybu B może z 4-5 razy przez 5 lat jak posiadałem hybrydy Toyoty. Tak to w zupełności wystarczała zwykła rekuperacja. Myślę też, że jako tako nauczyłem się tych napędów bo w Lexusie ES potrafiłem na odcinkach 100km mieć spalanie zaczynające się 3 z przodu :)

Opublikowano
3 minuty temu, trepek napisał(a):

Dokładnie tak, nie jest zabronione by crossoverem do miasta pojechać w góry ;-)

Resztę opisałem jak to działa. Bez trybu B nie dałoby się hamować silnikiem jak to jest w klasycznych samochodach. W całym swoim życiu użyłem trybu B może z 4-5 razy przez 5 lat jak posiadałem hybrydy Toyoty. Tak to w zupełności wystarczała zwykła rekuperacja. Myślę też, że jako tako nauczyłem się tych napędów bo w Lexusie ES potrafiłem na odcinkach 100km mieć spalanie zaczynające się 3 z przodu :)

No i sam pisałem, że używałem tego trybu na oblodzonej nawierzchni, dużo lepiej wytracała prędkość niż hamując tradycyjnie (od razu ABS i poślizg).

Pytałem tylko czy ktoś tego używa np. w korkach czy mieście, bo dla mnie to pomyłka. I mam potwierdzenie.